ברוטיזולאם (בונדורמין) (Brotizolam (Bondormin))
מידע נוסף
שמות מסחריים
ברוטיזולאם הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות בשם בונדורמין ברוטיזולאם טבע. ברוטיזולאם שייך למשפחת הבנזודיאזפינים, קבוצת תרופות שמרגיעות ומשרות שינה.
יעיל לטיפול ב:
ברוטיזולאם (בונדורמין) משמש בעיקר לטיפול בהפרעות שינה. כיוון שברוטיזולאם פועל רק מעט שעות, הוא גורם לפחות עייפות וכבדות לאחר שמתעוררים משינה בהשוואה לתרופות אחרות מקבוצה זו.
הנחיות חשובות:
השימוש בברוטיזולאם (בונדורמין) מחייב זהירות רבה, כי התרופה גורמת לישנוניות וטשטוש. עליך להקפיד על מעקב רפואי צמוד, בגלל שנטילה קבועה של ברוטיזולאם (בונדורמין) לאורך זמן עלולה לגרום להתמכרות (תלות) ולירידה ביעילות התרופה (סבילות).
בנוסף, יש לעדכן את הרופא אם יש לך אחת מהמחלות הבאות: בעיות חמורות במערכת הנשימה כמו אסתמה, בעיות עיניים כמו גלאוקומה, מחלות הפוגעות בפעילות תקינה של הכבד או הכליות ומערכת השתן.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בברוטיזולאם (בונדורמין) במקרים הבאים:
-רגישות לברוטיזולאם, בנזודיאזפינים אחרים או למרכיבים אחרים בתרופה.
-אם את בהריון או מניקה.
-אם יש לך בעיות חמורות במערכת הנשימה או תסמונת הפסקת נשימה בשינה (sleep apnoea).
-אם חלה פגיעה חמורה בתפקוד הכבד שלך.
-אם פיתחת מחלה בשם מיאסטניה גרביס.
-אם קיימת אצלך נטייה להתמכרות לתרופות, סמים או אלכוהול.
-ברוטיזולאם (בונדורמין) אינו מיועד לילדים ונוער מתחת לגיל 18.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות. אין ללעוס, אך ניתן לחצות את הטבליה או להמיסה מתחת ללשון.תדירות וזמן נטילה
בדרך כלל, נוטלים ברוטיזולאם (בונדורמין) פעם ביום לפני השינה, על קיבה ריקה.טווח המינון
0.25 מ"ג ביום. אין לעבור על המנה המומלצת.תחילת ההשפעה
30-60 דקות.משך ההשפעה
4-8 שעות.תזונה
יש לקחת את ברוטיזולאם (בונדורמין) על קיבה ריקה עם חצי כוס מים. אין לעשן בזמן הטיפול!
אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
אם שוכחים לקחת את התרופה להשראת שינה ולא נרדמים, לקחת כשנזכרים.הפסקת התרופה
אם לוקחים ברוטיזולאם (בונדורמין) פחות משבועיים, ניתן להפסיקה בביטחון כאשר אין בה צורך יותר.אם התרופה נלקחה תקופה ממושכת יותר, יש להיוועץ ברופא. הפסקת טיפול פתאומית עלולה לגרום לחזרת הסימפטומים ולתופעות גמילה הכוללות: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות והתכווצויות וכאבי שרירים.
מינון עודף
מנה עודפת מקרית של ברוטיזולאם (בונדורמין) אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה או קיים חשד להרעלת בנזודיאזפינים, יש לפנות לטיפול רפואי דחוף או לחדר מיון.אזהרות
הריון
ברוטיזולאם (בונדורמין) אינו מומלץ לשימוש בהריון.הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
התרופה אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
מומלץ להימנע מנהיגה.אלכוהול
אין לשתות יין ומשקאות חריפים בזמן הטיפול בתרופהניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- התמכרות לאלכוהול
- התמכרות לתרופות
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות הלוואי העיקריות של ברוטיזולאם (בונדורמין) קשורות להשפעותיה על מערכת העצבים המרכזית: ירידה בערנות, עייפות, ישנוניות במשך היום, הפרעות במערכת העיכול, כאב ראש, תרדמה וסחרחורת, פוחתות בדרך כלל לאחר ימים מספר.יש להיזהר מנפילות, כי ברוטיזולאם (בונדורמין) עלול לפגום בערנות ובשיווי משקל, במיוחד בקרב קשישים.
במקרים הבאים יש לפנות לטיפול רפואי מיידי:
הופעת מחשבות טורדניות בלתי רגילות, אי שקט, עצבנות, הזיות, סיוטים, נדודי שינה,
שינויים בדפוסי התנהגות הרגילים.
שינוי במצב רוח, בלבול, אפאתיה, דיכאון, הפרעות זיכרון, הפרעות
בדיבור, יובש בפה, צלצולים באוזנים, ליקוי בתיאום תנועות הגוף, הפרעות במתן שתן,
שינויים בחשק המיני, שינויים בקצב לב ולחץ דם, הפרעות בתפקודי כבד או צהבת, חולשת שרירים, הפרעות בראיה, פריחה, גרד.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב ברוטיזולאם (בונדורמין) עם תרופות הבאות עלול לגרום לתגובות בלתי רצויות, סיכונים או להפחית מיעילות הטיפול:תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית (תרופות להרגעה, לשינה, לדיכאון, לפרקינסון או אפילפסיה, אנטי-היסטמינים, חומרים מרדימים לניתוח, משככי כאב נרקוטיים, כולל אלכוהול) ותרופות להרפיית שרירים - עלולות להגביר את השפעות המטשטשות של ברוטיזולאם.
יש להודיע לרופא על נטילת תרופות אחרות בזמן שימוש בברוטיזולאם (בונדורמין).
השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך בברוטיזולאם (בונדורמין) מחייב בדיקות תפקוד הכבד ועלול להביא לירידה בהשפעתה, ככל שהגוף מסתגל. בנוסף, ברוטיזולאם עלול לגרום לתלות ולהתפתחות תופעות גמילה אם רוצים להפסיק את השימוש בו.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- האם יש בכבד האדם מעין וסת אשר מווסת את ספיגת האלכוהול בדם מעל אחוז מסוים ? במידה וזה נכון, אשמח אם תוכלו להפנות אותי לחומר מקיף אשר יוכל להסביר את הנושא.
- אני בן 65. לעיתים, בעיקר בלילה תוך תנועה בשינה, אני חש כאב עז בשריר אחת הרגליים, בעיקר בכף הרגל. מה הסיבה לתופעה וכיצד ניתן למנוע אותה?
- אני סובל הרבה שנים מהגב לאחר שני ניתוחי גב ללקטומי ב L4 L5 S1 S2 הניתוחים שיפרו את אורח החיים, אבל ב-3 החודשים האחרונים גילו בעיה בעצב L3 L 4 L5 S1 - פגיעה בעצב בעקבות כאבים עזים, ירידה בתחושה והירדמות של רגל שמאל. הטיפול שאני מקבל זה רק כירופרקטיקה מה אפשר לעשות כדי למנוע את הכאב והצליעה, בגלל שקשה לי לדרוך על הרגל.
- האם התרופה Cumarine היא מאותה משפחה של קלקסאן?
- אני מבקש את רשימת התרופות שאותן מזריקים לאיבר המין לצורך זקפה, כולל המינונים והסבר על הטיפול. האם ניתן לקבל גם הסבר על תופעות לוואי?
- אני לוקחת גלולות למניעת הריון מסוג מיקרוגינון. כמה זמן אוכל לקחת את הגלולות ברציפות עד שאיאלץ להפסיק ולקבל מחזור? אני מעדיפה שלא לקבל מחזור בכלל, או כמה שפחות, אם זה אפשרי. אני מעוניינת לא לקבל מחזור למשך לפחות 4 חודשים. האם זה אפשרי? האם אלו הגלולות האידאליות עבורי? האם יש סוג אחר עם רמת הורמונים יותר גבוהה שלא תגרום לי לדימומים?
- מהו הערך הנכון של ההורמון LH? נאמר לי שאין ביכולתי להיכנס להריון מפני שאיני מבייצת.
- ב-26.4.06 - אשפוז ראשון בו היה אירוע של ניתוק מהסביבה שנגרם כנראה מהיפונתרמיה או מספסיס שטופל במשך שבועיים באנטיביוטיקות רבות. אשפוז שני כ-3 שבועות לאחר מכן על רקע גודש ריאתי שטופל בפוסיד וחלף, אך משום מה הומשך טיפול בפוסיד 80 מ"ג ליום עד שהופסק שוב לאחר אשפוז חוזר בו נצפתה היפונתרמיה משנית לטיפול בפוסיד. המדובר באדם אינטליגנטי וצלול ביותר שפתאום! החל לשכוח מילים במהלך דיבור, מה שגורם לו ללחץ (הוא מודע לכך שהוא שוכח מילים). לציין כי CT בזמן פנייתו הראשונה למיון פורש כתקין. האם מדובר בטראומה גופנית ונפשית שסיכויי החזרה לדיבור שוטף הם טובים? האם יש סיכוי שעם הזמן הבעיה תחלוף?.
- בתי בת 8 חודשים, והבוקר היתה לה יציאה קשה מאוד וגדולה, מלווה בדם שנמצא בחיתול ובצידי פי הטבעת. מה זה? וכיצד ניתן לטפל? ואם זה פיסורה, האם זה יעבור לה במשך הזמן (בגלל גילה הצעיר) או לא?
- אני בת 11. קראתי כי פעילות ספורטיבית מעודדת את הפרשת הורמון הגדילה. האם הדבר נכון גם לבנות וגם לבנים?