פלוטיקזון (אלגרו) (Fluticasone)
מידע נוסף
שמות מסחריים
פלוטיקזון (אלגרו) הוא חומר פעיל הנמצא במשאפים פליקסוטייד (Flixotide), סרטייד ובתרסיסים וטיפות לאף בשם פליקסונז, אלגרו, פלוטיתרים, אבאמיס וכן תכשירים נוספים.
פלוטיקזון (אלגרו) שייך למשפחת קורטיקו-סטרואידים ומשמש לטיפול מקומי באף או בריאות. פלוטיקאזון מפחית את הדלקת בדרכי הנשימה ומתאים למניעה ולשימוש רציף.
יעיל לטיפול ב:
תכשירי פלוטיקזון (אלגרו) לאף, כדוגמת פליקסונז, משמשים למניעה ולטיפול בנזלת אלרגית עונתית (קדחת השחת) או קבועה. פלוטיקזון (אלגרו) מפחית נזלת, גודש, התעטשויות, גרד ודלקת ברירית האף.
בנוסף, פלוטיקזון (אלגרו) הניתן בשאיפה, כגון פליקסוטייד או סרטייד, מיועד לטיפול מניעתי של אסתמה ולהקלת התסמינים של מחלת ריאות חסימתית כרונית.
הנחיות חשובות:
אם התרופה נועדה לטיפול מניעתי באסתמה או באלרגיה, עליך להקפיד להשתמש בה באופן רציף וקבוע, על פי הוראות הרופא. חשוב לשטוף את הפה לאחר השימוש במשאף (פליקסוטייד או סרטייד) על מנת למנוע התפתחות זיהום פטרייתי.
אם התרופה לטיפול בהתקפי אסתמה פתאומיים אינה עובדת היטב כמו קודם, או שמורגש צורך לעשות בה שימוש יותר מכרגיל- יש לפנות לרופא.
במקרה בו הנשימה לפתע מחמירה, יש לקבל ייעוץ רפואי בדחיפות.
באופן נדיר, בשימוש במינונים גבוהים (למשל 400 מיקרוגרם בילדים), ולפרקי זמן ארוכים תיתכן האטה בגדילה בילדים ובצעירים, תיתכן ירידה בצפיפות העצם וכן בעיות עיניים (כמו קטרקט וגלאוקומה). חשוב שהטיפול לא ייפסק באופן פתאומי.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בתרופות המכילות פלוטיקזון (Fluticasone) אם ידוע על רגישות לחומר הפעיל או למרכיבים אחרים בתרופה.
צור קשר עם הרופא במידה ואתה חווה ראייה מטושטשת או הפרעות ראייה אחרות, אשר יכולים להיות כתוצאה ממצבים כגון קטרקט או גלאוקומה.
צילום: shutterstock
מידע
אופן נטילת התרופה
משאף ותרסיס לאף.תדירות וזמן נטילה
פעמיים ביום.טווח המינון
נזלת אלרגית: 2 לחיצות בכל נחיר, פעם ביום, או לחילופין לחיצה אחת בכל נחיר, פעם ביום. מינון מקסימלי - 200 מק"ג ליום.אסטמה: שימוש במשאף – 88 מיקרוגרם, פעמיים ביום, כאשר המינון המרבי הוא עד 2000 מ"ג ליום.
תחילת ההשפעה
3-7 ימים.משך ההשפעה
מספר ימים.תזונה
אין הגבלות.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, יש ליידע את הרופא. השפעות שליליות עלולות להופיע אם עוברים על המינון המומלץ באופן קבוע לאורך זמן.אזהרות
הריון
במחקרים בחיות מעבדה במנות נמוכות מהמנה המירבית לשאיפה בבני אדם התגלו פגמים בעוברים האופיניים לתרופות קורטיקוסטרואידיות. אין מחקרים מבוקרים בנשים בהריון. יש לשקול את הסיכון לעובר לעומת התועלת. יש להיוועץ ברופא (C)הנקה
בטיחות השימוש בהנקה לא הוכחה, אך במינונים הרגילים לא סביר שתהיינה לה השפעות שליליות על התינוק.תינוקות וילדים
לא מומלץ מתחת גיל שנתיים, אלא בהמלצה רפואית.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- כיב או ניתוח באף
- שחפת
- פטרת בפה, גם בעבר
- סוכרת
- זיהום בדרכי הנשימה
- נטילת תרופות אחרות כולל טיפול/סיום טיפול בסטרואידים
- טיפול בשחפת, גם בעבר
תופעות לוואי
תופעות לוואי
התרופה נסבלת היטב על-ידי רוב החולים. שטיפת הפה לאחר כל שימוש תמנע פטרת של הפה והלוע, כאבים בלשון ו/או בגרון.
תופעות לוואי שכיחות: דימומים, כאב ראש, יובש או גירוי באף או בגרון.
בטיפול במשאף: באופן שכיח ייתכנו פטרת בפה ובגרון, צרידות, חבורות.
דלקת ריאות בחולי COPD. סימנים אפשריים: חום או צמרמורות, יצור מוגבר של ליחה, שיעול מוגבר, או התגברות קשיי נשימה.
שכיחות לא ידועה: בעיות בעיניים כגון ראייה מטושטשת, דיכאון או תוקפנות- יותר בקרב ילדים, דימומים מהאף.
הפסקת השימוש במשאף ופנייה דחופה לרופא בכל מקרה בו הנשימה לפתע מחמירה לאחר השימוש במשאף, במקרים של תופעות אלרגיות כמו נפיחות, קושי בבליעה, קושי בנשימה, גרד, פריחה.
ישנן תרופות אשר עלולות להגביר את ההשפעה של פליקסונז תרסיס לאף וכתוצאה מכך הרופא שלך ירצה לבצע מעקב אחר מצבך אם אתה נוטל תרופות אלו (כולל מספר תרופות המשמשות לטיפול ב- HIV: ריטונאביר, קוביסיסטאט).
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
תרופות אנטי פטריתיות (ketoconazole ו- itraconazole), אנטיביוטיקה (clarithromycin(, תרופות לטיפול במחלת ה- HIV, מעכבי פרוטאז, כמו ריטונאביר או תרופות המכילות את החומר הפעיל
קוביסיסטאט אשר עלולות להגביר את השפעת פלוטיקאזון, תרופות אנטי דכאוניות, כגון וולבוטריין.
השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות מיוחדות. לאחר שימוש ממושך מאוד כדאי לבצע בדיקה לפעילות בלוטת יותרת הכליה לפני הפסקת הטיפול.נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בן 26 וסובל מחרדה. בעצת רופאת המשפחה התחלתי לקחת תרופה בשם רמוטיב, במינון מלא, ונטלתי אותה במשך כחודשיים. לא היתה כל הטבה. בדיעבד התברר לי שהתרופה מיועדת בכלל לדיכאון ולא לחרדה. מאז התחלת נטילת התרופה, התחילו אצלי חלומות סוריאליסטיים או חיים מאוד. הפסקתי את הטיפול בהדרגה, והיום, כ-6 חודשים אחרי, עדיין נמשכים החלומות הקשים גם בשנת צהריים וגם בלילה ויוצרים אי שקט. גם בעזרת כדורי שינה טבעיים החלומות לא פוסקים. האם זה צפוי לחלוף? הרי ידוע שעם הפסקת הטיפול בתרופות תופעות הלוואי נעלמות, לא? אני ממש סובל.
- שנתיים לאחר ניתוח הגדלת חזה, אני סובלת מהתקרחות (אלופציה אריאטה) ומדימומים קשים מהנרתיק. כל הבדיקות תקינות. האם זה יכול להיות קשור לניתוח, לדליפה בשתל או לגידול בחזה? כל מי שעוסק ברפואה יודע שכלל ראשון לאבחנה הוא נסיון למצוא מכנה משותף לכל התופעות
- אני בת 25, סובלת זה שנה מכאבי סינוסיטיס חוזרים, בעיקר מעל העיניים וסביב האף. הרגשה קצת יותר כבדה בצד שמאל. כל פעם נרשמת לי אנטיביוטיקה אך זה חוזר כל חודש, ללא הועיל. לאחרונה עשיתי בדיקת CT של הסינוסים. גם ביומיים האחרונים חוזרים לי הכאבים ואני מתוסכ
- בכתף הימנית שלי יש "קרע מלא בגיד ספינטוס באזור אחיזתו הקדמי אל הגבשושית הגדולה. יש שינויים ניווניים במפרק הA/C. מודגם אקרומיון מסוג 2. הודגם חשד ל SLAP דרגה 2". המליצו לי על ניתוח. האם זהו הפיתרון היחיד לבעיות הכאבים בכתף?
- אני חניך בקורס פראמדיקים צבאי ויש לי שאלה בעניין בדיקת סוכר בזמן החייאה. הבנתי מפרמדיקים ורופאים שאין טעם לבדוק סוכר בהחייאה, כי אם סיבת המוות היא היפוגליקמיה, אז מאוחר מדי להזרקה של סוכר. אולם לפי פרוטוקול דום לב האחרון של ה- ALS יש לבדוק סוכר במקרה של חשד.
- אני סטודנטית בת 23 שסובלת מאטופיק דרמטיטיס. בתחילת השנה לקחתי קורס בכימיה שכולל מעבדות, ולאחרונה שמתי לב להחרפה במחלה. אפילו המשחה שבדרך כלל עזרה לי נהיתה הרבה פחות אפקטיבית. האם ייתכן כי נוכחות במעבדה משפיעה על המחלה, שכן אנו עובדים עם חומרים כימי
- האם ניתן לקחת את התרופה סרטייד לטיפול באסתמה בתקופת ההנקה? האם החומר עובר ליונק?
- לפני כשנתיים אני ובן זוגי החלטנו להיכנס להריון. התחלתי במקביל ליטול חומצה פולית 400 מ"ג, מה שבאורח פלא פתר לי את בעיות המיגרנה, מהן אני סובלת שנים רבות. אבקש לציין כי במידה ואינני נוטלת את הכדור מידי יום מופיעה המיגרנה מייד. במהלך השנתיים האחרונות היו לי שני הפלות טבעיות. האם קיים קשר והאם יתר חומצה פולית מזיקה
- אני בת 65. לפני שבוע הופיעה אצלי בעין ימין מעין טבעת קטנה ובמיון אובחנה אצלי היפרדות רשתית. בכל מה שקראתי על כך לא מצאתי דרכים למניעת הבעיה בכלל, או למניעת החרפת הבעיה. מה מותר או אסור במצב כזה? מה רצוי או לא רצוי לעשות? האם יש להימנע מפעילות גופנית כגון עבודת גינה, משאות, יוגה, פילטיס, אירובי, שחייה, הליכה, שיטת פאולה? האם קריאה, ישיבה מול המחשב וצפייה בטלוויזיה משפיעים על הבעיה?
- אני צורך 600 מ"ג לפונקס, 600 מ"ג דפלפט ו-300 מ"ג אנפרניל. רציתי לדעת אם מלבד הסיכון שבנטילת סטרואידים אנבוליים יש סיכון או בעיה כלשהי בשילוב התרופות.