אימיפראמין (Imipramine)
אימיפראמין (Imipramine)
ערוץ בריאות הנפש
מידע נוסף
אימיפראמין שייך לקבוצת תרופות נוגדות דיכאון הנקראות תרופות טריציקליות. משתמשים בו בעיקר לטיפול בדיכאון או בהפרעות חרדה, כמו התקפי פאניקה (Panic).
אימיפראמין משפר את יכולת התפקוד, ממריץ פעילות גופנית, משפר את התיאבון ומחזיר את העניין בחיי היומיום.
אימיפראמין פחות מרדים ממספר תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות אחרות. עם זאת יש להדגיש כי התרופה עלולה להחמיר נדודי שינה אם לוקחים אותה בערב. אימיפראמין משמש גם לטיפול בהרטבה לילית בקרב ילדים, או במקרים אחרים של דליפת שתן.
אימיפראמין עלול לגרום למגוון של תופעות לוואי. במינון עודף התרופה עלולה להביא לחוסר הכרה ולהפרעות קצב מסוכנות.
אימיפראמין משפר את יכולת התפקוד, ממריץ פעילות גופנית, משפר את התיאבון ומחזיר את העניין בחיי היומיום.
אימיפראמין פחות מרדים ממספר תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות אחרות. עם זאת יש להדגיש כי התרופה עלולה להחמיר נדודי שינה אם לוקחים אותה בערב. אימיפראמין משמש גם לטיפול בהרטבה לילית בקרב ילדים, או במקרים אחרים של דליפת שתן.
אימיפראמין עלול לגרום למגוון של תופעות לוואי. במינון עודף התרופה עלולה להביא לחוסר הכרה ולהפרעות קצב מסוכנות.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות.תדירות וזמן נטילה
1-3 פעמים ביום. בטיפול בהרטבה לילית יש ליטול את התרופה חצי שעה לפני השינה.טווח המינון
מבוגרים: 75-200 מ"ג ליום (במקרים אחרים ניתן להגדיל את המינון). ילדים: מינון מופחת בהתאם לגיל ולמשקל. בקשישים לא מומלץ לעבור על 100 מ"ג ביום.תחילת ההשפעה
חלק מהשפעות התרופה מורגשות תוך שעות ספורות, אך עשויים לחלוף 2-6 שבועות עד שההשפעה הנוגדת דיכאון תורגש במלואה.משך ההשפעה
לאחר טיפול ממושך, ההשפעה הנוגדת דיכאון עשויה להימשך עד 6 שבועות. תופעות הלוואי נעלמות תוך ימים ספורים.תזונה
אין הגבלות.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים. להגן מפני אור.מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך 3 שעות, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
יש לפנות לחדר מיון מייד. יש לנקוט פעולת חירום במקרה של איבוד ההכרה.אזהרות
הריון
בטיחות התרופה בהריון לא נקבעה. יש להיוועץ ברופא.תינוקות וילדים
לא מומלץ מתחת גיל שנתיים, אלא בהמלצה רפואית.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.דווח לרופא במקרה של
- מחלת לב
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- אפילפסיה (כפיון)
- ברקית (glaucoma)
- קשיי השתנה
- פעילות יתר של בלוטת התריס
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות הלוואי האפשריות של תרופה זו נובעות בעיקר מפעולתה האנטיכולינרגית ומפעולתה הבולמת מעבר אותות חשמליים בלב.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית]: אימיפראמין עלול להגביר את השפעותיהן של תרופות אלו ואת ההשפעה הסדטיבית שלהן שימוש יחד עם תרופות כגון בנזודיאזפינים, פנותיאזינים, אנטיהיסטאמינים, נרקוטיקה ובארביטוראטים. . לפיכך, יש להתאים מינון.[חומרים סימפאתומימטיים]: כגון אלה המצויים בכדורי מרץ, נוגדי תיאבון, או בתכשירים המכילים חומרים אלו והמשמשים לטיפול בשיעול, נזלת או אסתמה – עלולים לגרום להשפעה מצטברת שלהעלאת לחץ הדם וגירוי הלב (טכיקרדיה). [טיפות אף וחומרים המשמשים לאילחוש מקומי של העור]: אימיפראמין עלול להגביר את פעולתם של חומרים אלו אשר חלקם מכילים חומרים סימפאתומימטיים (אפינפרין, נוראפינפרין).. [תרופות להורדת לחץ הדם]: אימיפראמין עלול להפחית את השפעותיהן של חלק מתרופות אלה. [מעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOI)]: תרופות אלה ניתנות יחד עם אימיפראמין רק במקרים יוצאים מהכלל ותחת השגחה קפדנית. שכן, קיימת אפשרות לתגובה חמורה בשילוב התרופות. [בארביטוראטים, פניטואין]: מורידים ריכוז של אימיפראמין בדם. [סימטידין, פלואוקסאטין] מעלים ריכוז של אימיפראמין בדם. [ציסאפריד]: ישנו סיכון לאי סדירות בקצב הלב בעקבות שילוב התרופות. יש להימנע משילוב זה.השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות. אימיפראמין לטיפול בהרטבה לילית אצל ילדים לא ניתן בדרך-כלל לתקופה העולה על 3 חודשים.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בת 34, רווקה וללא בן זוג קבוע, מקפידה להשתמש בקונדום תמיד, חולת קרוהן ללא פעילות זה 12 שנים. אני לאחר טיפול בלייזר להסרת קונדילומות HPV מסוג 6 ו-11. לגבי קבלת חיסון נגד סרטן בצוואר הרחם התייעצתי עם שני גינקולוגים וקיבלתי שתי תשובות סותרות. האחד טוען שאין זה מזיק ושאוכל להתחסן לפחות נגד הסוגים האחרים. השני טוען שזה כלל לא נבדק בגילי, ושאין על מה לדבר. האם חיסון יהווה עבורי סיכון כלשהו? מאחר שהווירוס עובר גם עם קונדום, מתי אוכל לקיים יחסי מין ללא חשש שאעביר אותו לבן הזוג? האם הקונדילומות עלולות להופיע שוב בעתיד?
- אני בן 15. אמא שלי לקחה אותי לרופא גב מומחה בגלל שהיא חושבת שאני קצת עקום. אחרי צילומים הרופא אמר לי שהגב שלי לא גמיש. אבא שלי שאל אם יש לי עקמת, והרופא אמר שזו לא עקמת, אבל הגב שלי ב-43 מעלות. לפי מה שראיתי, כולם אומרים שצריך ניתוחים במקרה של 43 מעלות, אבל הרופא שלי, שהוא אחד הרופאים הטובים בארץ, לא דיבר על ניתוח, אלא רק המליץ על מחוך. האם יכול להיות שיש לי 43 מעלות אבל זו לא בדיוק עקמת רצינית שחייבים מחוך או ניתוח?
- אמי בת 78 צרודה זה חצי שנה. רופא אף-אוזן-גרון אבחן אצלה שמיתר קול בצד ימין משותק. ליתר בטחון הוא שלח אותה לבדיקת CT, ולא מצאו בה משהו רציני. אמי חזרה לרופא, והוא אמר לה שזה כלום. האם יש מה לעשות כשמיתר קול אחד משותק? אימי עדיין מאוד צרודה. מה עליה לעשות?
- בני בן 13. הרופא נתן לו תרופה Primonil במינון 25 מ"ג מכיוון שיש לו בעיית קשב וריכוז, במקום ריטלין. האם זה טיפול נכון?
- האם אפשר להידבק במחלת מין או זיהום כאשר מבצעים עיסוי ביד בלבד, במכון ליווי, ללא מגע מיני או אורלי?
- אני סובל משקע סנדלרים או Pectus Excavatum בשפה המקצועית. השקע לא ממש גדול אבל הוא עדיין מום שמאוד מפריע לי. רציתי לדעת אם פיתוח שרירים במכון כושר יכול להקטין את השקע בחזה מבחינה חיצונית. פיתוח השרירים עשוי ליצור רושם של שקע משמעותי יותר, מכיוון שמעל עצם החזה (סטרנום) אין שרירים. עם זאת, כיוון שהשקע אינו גדול לדבריך, אין מניעה שתפתח את שריריך. ראה גם תשובתי בנושא "חזה יונה". בברכה ד"ר נחום ורבין
- אני בת 25, בהריון בשבוע ה-23. בסקירת מערכות המאוחרת התגלה מוקד אקוגני בחדר שמאל. גם בסקירה הראשונה זה התגלה, אבל הרופא אמר שזה לא רציני. הבנתי שיש לזה קשר לתסמונת דאון. לפי בדיקת שקיפות עורפית הסיכון היה 1:8042, ולפי בדיקת חלבון עוברי הסיכון הוא 1:1997. רציתי לדעת אם יש לי סיבה לדאגה ואם אני צריכה לעבור בדיקת ניקור מי שפיר.
- אני לוקחת אקטונל וכן סידן וויטמין D נגד דלדול העצם. האם אין לקחת סידן אחרי או לפני אכילת מאכלי חלב? אם כן - למה?
- אני בת 18 . רציתי לדעת עם אפשר לחיות בלי טחול, מכיוון שאני צריכה להוציא אותו כי יש בו ציסטה. אני פוחדת ורציתי תשובת מהירה.