ליתיום (Lithium)
מידע נוסף
שמות מסחריים
ליתיום נמצא בשימוש מאז שנות ה- 40, ומסייע בטיפול במאניה דפרסיה. ליתיום מפחית את העוצמה והתדירות של מעברים ממצבי ריגוש קיצוני לדיכאון עמוק המאפיינות מחלה זו.
ליתיום הינה התרופה המועדפת לטיפול במאניה, אך משתמשים בה לעיתים גם למניעה וטיפול בדיכאון קשה. ניתן להתחיל טיפול עם ליתיום בבית החולים במקרים הקשים יותר.
רמות גבוהות של ליתיום בדם עלולות לגרום לתופעות לוואי קשות. לכן, בנטילת התרופה דרוש ניטור קפדני. מאחר שעשויים לחלוף 2-3 שבועות עד שתורגש השפעתו החיובית של הליתיום, נוהגים לתת ברוב המקרים תרופה נוגדת פסיכוזה יחד עם ליתיום עד שיעילותו של הליתיום תבוא לידי ביטוי.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות.תדירות וזמן נטילה
1-3 פעמים ביום עם האוכל.טווח המינון
מבוגרים: 0.450-1.8 גרם ליום. המינון עשוי להשתנות לפי תגובת החולה.תחילת ההשפעה
ניתן להרגיש בהשפעות מסויימות תוך 3-5 ימים, אך ההשפעה החיובית במלואה מורגשת בדרך כלל לאחר 3 שבועות.משך ההשפעה
18-36 שעות. השפעות מסויימות עשויות להימשך ימים מספר.תזונה
רמות ליתים בדם מושפעות מכמות הנתרן (המצוי במלח בישול) בגוף; לכן יש להיזהר לא להגדיל או להקטין לפתע את כמות המלח במזון. יש להרבות בשתיית נוזלים - במיוחד במזג אויר חם.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
אין לקחת מנה שנשכחה. קח את המנה הבאה כרגיל.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
יש לפנות לחדר מיון מייד. דרושה פעולת חירום במקרה של איבוד הכרה או עוויתות.אזהרות
הריון
לא ניתן, אלא במקרים בהם אי מתן מסכן את חיי האם (D)הנקה
התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. מומלץ להיוועץ ברופא.תינוקות וילדים
לא מומלץ בילדים מתחת לגיל 12, אלא בהמלצה רפואית.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- מחלת לב
- ליקויים במחזור הדם ההיקפי
- חולשת שרירים
- הפרעות בתפקוד בלוטת התריס
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
רוב תופעות הלוואי קשורות לרמות הליתיום בדם. מטלת הרופא המטפל הינה למצוא את המינון הנכון עבור המטופל, אשר יספיק ליצירת איזון ולא יגרום לתופעות לוואי מיוחדות. רוב התסמינים המובאים להלן מעידים על רמת ליתיום גבוהה בדם. במקרה שמבחינים באחד מתסמינים אלה יש להפסיק לקחת את התרופה ולפנות לחדר מיון באופן מיידי.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
הערה כללית: תרופות רבות מגיבות לשילוב עם ליתיום. לפיכך אין לקחת כל תרופה נוספת (הכוונה לתרופות עם או ללא מרשם)מבלי להיוועץ ברופא.
האלופרידול ותרופות נוגדות פסיכוזה אחרות: עלולות לגרום לרעילות נוירולוגית אם ניתנות יחד עם ליתיום. התופעות הנוירולוגיות מתבטאות בחולשה, חום, רעד, בלבול, אפאתיה, שינויים בתמונת הדם ונזק מוחי.
נוגדי דלקת לא סטרואידיים כגון אינדומתאצין ופירוקסיקאם, משתנים ומעכבי ACE : תרופות אלו עלולות לגרום לעלייה ברמות ליתיום בדם עד כדי הרעלת ליתיום.
השפעת שימוש ממושך
בדרך כלל לא מומלץ על טיפול הנמשך מעל 5 שנים, אלא אם התרופה מביאה תועלת משמעותית, והבדיקות אינן מראות סימנים של ירידה בתפקוד כלייתי.
שימוש ממושך עלול לגרום בעיות בכליות ובבלוטת התריס.
עלולה להופיע עלייה לא מסוכנת במספר תאי הדם הלבנים.
ניטור: לרוב מבצעים ניטור סדיר של רמות התרופה בדם ושל הרכב הדם. כמו כן יש לנטר את תפקודי הכליה, בלוטת התריס והלב.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- ברצוני לשאול מהן תופעות הלוואי הנפוצות לאחר קבלת אפידורל, וכמה זמן לוקח להן לחלוף.
- אבא שלי סובל ממניה דפרסיה, ומטופל בליתיום וקלופיקסול במינון 12.5 מ"ג. זמן רב הוא סובל מרעד ביד אחת. הרופא שלו טוען שאין שום קשר בין רעד לבין התרופות שהוא נוטל, אך אבי נבדק גם אצל נוירולוג, וגם לא נמצאה בעיה של פרקינסון. ממה נובע הרעד?
- אני נוטלת זה שנה וחצי את הכדור מירו במינון 30 מ"ג לטיפול בחרדה. אני מעוניינת לעבור לציפרלקס 10 מ"ג. האם אני צריכה לעשות הפסקה בין כדור לכדור?
- אני בת 30. אובחנה אצלי מחלת השימוטו בבלוטת התריס, מחלה אוטואימונית. לפי מה שקראתי באינטרנט, זה ככל הנראה נגרם על ידי החיידק Yersinia enterocolitica. יש לי חבר ואנו מקיימים יחסי מין. האם מחלה זו מדבקת, והאם מגע מיני או מגע של דם יכול להעביר את המחלה א
- אני סובל מגרד בפי הטבעת. אינני יודע האם מדובר בטחורים / טפיל / רגישות מקומית. איזו משחה מומלצת לטיפול בבעיה? האם להימצאותו של טפיל יש בהכרח ביטויים נוספים (שלשולים וכו') ?
- האם נשים נפגעות מהפרעה דו-קוטבית בצורה שונה מאשר גברים?
- מדוע קשה לאבחן דיכאון אצל בני אדם קשישים?
- כיצד פועלות תרופות נגד דיכאון?
- מהם התסמינים של דיכאון אצל ילדים ומתבגרים?
- הנני בשבוע ה 12 להריוני - הריון ראשון, טבעי. החל מהשבוע ה 7 החל לי דימום מועט שהופיע כיממה לאחר קיום יחסי מין (גם ללא חדירה מלאה) למשך יומיים, הדימום הינו מועט (יחסית למחזור) ומפסיק כאמור לאחר יומיים. בבדיקת האולטרסאונד ההריון נמצא תקין, יש דופק לעובר, מיקום שק ההריון תקין, והשחלות תקינות. לדברי הרופא הוא אינו יכול למצוא את הסיבה הישירה לדימום. אשמח לדעת מהן בד"כ הסיבות לדימום בסיטואציה כזו, האם בהמשך ההריון הדימום יחלוף ?