אלפראזולאם (Alprazolam)
מידע נוסף
שמות מסחריים
אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) שייך לקבוצת תרופות הרגעה ממשפחת בנזודיאזפינים.
חומרים אלו משפיעים על הפעילות הכימית במוח לקידום תהליך השינה והפחתת חרדה ומתח.
התרופה מיועדת לטיפול במצבים הבאים:
חרדה המלווה בדיכאון.
טיפול במצבי פאניקה (התקפי חרדה) המלווים או שאינם מלווים בפוביה.
אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) משמש אך ורק לטיפול בחרדה חמורה ובחרדה חמורה המלווה בדיכאון, התרופה אינה מומלצת לטיפול בדיכאון.
אין להשתמש באלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) במקרים הבאים:
רגישות לחומר הפעיל, לבנזודיאזפינים אחרים, או למרכיבים נוספים בתרופה.
מיאסתניה גרביס (חולשת שרירים חמורה).
בעיות חמורות בחזה או קשיי נשימה, הפסקות נשימה בשינה (אפניאה).
בעיות חמורות בכבד.
הריון והנקה.
גלאוקומה מסוג הזווית הסגורה.
בנטילת תרופות לטיפול בזיהומים פטריתיים כולל קטוקונאזול ואיטראקונאזול.
חשוב לשים לב:
נטילת אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) נועדה לתקופות זמן קצרות בלבד (לא יותר מ-12 שבועות, כולל התקופה בה המינון יורד בהדרגה) מחשש להתפתחות של סבילות והתמכרות ומצריכה מעקב רפואי צמוד. לכן, יש לפנות לרופא שוב לאחר 2-4 שבועות של טיפול.
הפסקה בלתי מבוקרת של הטיפול באלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) עלולה לגרום לתופעות גמילה, כגון: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות.
מומלץ להישמר בעת הליכה מחשש למעידות או לנפילות, כיוון שהתרופה פוגמת בעירנות ולעיתים גם בתיאום תנועות הגוף, במיוחד אצל קשישים.
אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) אינו מיועד לטיפול בילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18.
עישון מפחית את ריכוז התרופה בגוף בהשוואה ללא-מעשנים.
אופן נטילת התרופה
טבליות. אין לחצות את הטבליה, אלא אם יש קושי בבליעה - ניתן לחצות את הטבליה ולבלוע את שני החלקים בזה אחר זה.תדירות וזמן נטילה
1 - 3 פעמים ביום.טווח המינון
מבוגרים: 0.25-1.5 מ"ג ליום בהתחלת הטיפול. ניתן לעלות בהדרגה עד 3 מ"ג ביום.
מינונים יומיים של 4 מ"ג ויותר ינתנו בהדרגה, בהתאם להוראת רופא, כתלות במצב המטופל.
תחילת ההשפעה
תוך 10 דקות עד שעתיים.משך ההשפעה
עד 18 שעות.תזונה
מיץ אשכוליות עלול להעלות את ריכוז אלפראזולאם בדם.
אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים. להגן מפני אור.מנה שנשכחה
אין סיבה לדאגה, אך יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים , קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה. אין ליטול שתי מנות אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) בו זמנית.הפסקת התרופה
אם לוקחים אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) ברציפות במשך פחות משבועיים, ניתן להפסיקה בביטחון.
אך אם לוקחים את התרופה במשך תקופה ארוכה יותר, יש להיוועץ ברופא, אשר עשוי להמליץ על ירידה הדרגתית במינון. הפסקה פתאומית של אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) עלולה לגרום לתסמיני גמילה. כמו: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן , הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות, התכווצויות וכאבי שרירים.
מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות מיוחדות. מינון עודף גבוה עלול לגרום לתרדמה, חוסר יציבות או איבוד הכרה. יש ליידע את הרופא.הריון
אין להשתמש באלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) בהריון.הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זו. התרופה עוברת לחלב האם, ועלולה לפגוע בתינוק היונק.תינוקות וילדים
התרופה אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18.קשישים
זהירות! התרופה עלולה לפגום בערנות ובקואורדינציה, לכן יש להישמר מנפילות. קשישים רגישים במיוחד לתופעות הלוואי של הקשורות למינון בנטילת תרופה זו.נהיגה
מומלץ להימנע מנהיגה.אלכוהול
אין לשתות אלכוהול בזמן הטיפול. שתיית אלכוהול יכולה להגדיל את הסיכויים לתופעות לוואי רציניות.ניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- מחלת ריאות או בעיות נשימה
- שימוש לרעה באלכוהול או בסמים בעבר
- נטילת תרופות אחרות
- דיכאון
- מחשבות התאבדות
- מחלה פסיכיאטרית
- התמכרות לתרופות
תופעות לוואי
יש לפנות מיד לרופא להפסקת הטיפול באלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) במקרים הבאים:
התפתחות תגובות חמורות כגון סערת נפש, חוסר מנוחה, תוקפנות, עצבנות, כעס אלים, אמונות שווא, סיוטים והזיות או התנהגות בלתי הולמת אחרת.
צפצופים פתאומיים בנשימה; קושי בבליעה או בנשימה; נפיחות של העפעפיים, הפנים או השפתיים; פריחה או גירוד.
יש לפנות מיד לרופא להתאמת המינון של אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) במצבים הבאים:
אובדן זיכרון או שיכחה.
הצהבה של העור והלבן של העיניים (צהבת).
תופעות לוואי של אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד):
תופעות הלוואי העיקריות של אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד), הקשורות לתכונותיה המרגיעות, פוחתות בדרך כלל לאחר כמה ימי טיפול, אך לפעמים יהיה צורך בהתאמת המינון.
שכיחות: תחושת עייפות ונמנום; אובדן התיאבון; בלבול וחוסר התמצאות; דיכאון; שינויים בחשק המיני (גברים ונשים); תנועות קופצניות (עוויתות), תנועות חסרות קואורדינציה; בעיות בשיווי משקל, חוסר יציבות (הרגשת שכרות) במיוחד במהלך היום; קשיי זיכרון; דיבור לא ברור; חוסר ערנות או ריכוז; חוסר יכולת להישאר ער, תחושת איטיות; הפרעה קוגניטיבית, סחרחורות; כאבי ראש; דופק מהיר, כאבים בחזה, ראייה כפולה או מטושטשת; הזעה, פריחה, עצירות, שלשול, תשישות, יובש בפה, בחילה; תיאבון מוגבר, עייפות; עצבנות. הפרעות במחזור החודשי.
תופעות לוואי נוספות של אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד): עצבנות, חרדה או סערת נפש; נדודי שינה; עילפון, חוסר יציבות או רעד; מחזור לא סדיר או ייצור יתר של פרולקטין אצל נשים; התכווצויות שרירים או חולשה; שינויים במשקל; הפרשת רוק מוגברת, התרוממות רוח או התרגשות יתר, הגורמות להתנהגות חריגה; הזיות; פחד, חוסר מעצורים, חלומות חריגים, תחושת עוינות וכעס; מחשבות חריגות; היפראקטיביות; קלקולי קיבה; בעיות בתפקודי כבד, דלקת של הכבד; תגובות בעור או רגישות לשמש; קושי במתן שתן או בעיות שליטה על שלפוחית השתן; לחץ מוגבר בעיניים, העלול להשפיע על הראייה. נשימת יתר, זיהום בדרכי נשימה עליונות.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב של אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) עם תרופות הבאות עלול להגביר את ההשפעות ואת תופעות הלוואי:
תרופות לטיפול בחרדה, בדיכאון או תרופות לשינה, כגון: נפאזודון, פלובוקסאמין, פלואוקסטין. אימיפראמין, דסיפראמין
משככי כאבים חזקים, כגון: מורפין, קודאין או פרופוקסיפן.
תרופות אנטי-פסיכוטיות ותרופות לטיפול באפילפסיה. (כמו: קרבאמאזפין)
אנטיהיסטמינים להקלה על אלרגיות.
תרופות לטיפול בזיהומים פטרייתיים בבליעה.
גלולות למניעת הריון.
אנטיביוטיקות מסוימות (כגון: אריתרומיצין, קלריתרומיצין).
סימטידין.
חוסמי תעלות סידן (כמו: דילטיאזם, ניקרדיפין, ניפדיפין).
ריטונאביר או תרופות נוספות לטיפול באיידס ו-HIV.
טיפול בשחפת- איזוניאזיד.
ציקלוספורין
למניעה וטיפול במיגרנה- ארגוטאמין.
לטיפול בהפרעות קצב- אמיאודרון.
השפעת שימוש ממושך
אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) מיועד לטיפול קצר טווח בלבד (לא יותר מ- 12 שבועות).
שימוש ממושך באלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) עלול לגרום לסבילות - ירידה בהשפעת התרופה למרות שנוטלים אותו המינון. שימוש זה עלול לגרום גם לתופעה קשה של תלות, בה יקשה על החולה להפסיק ליטול את התרופה, ואף לתופעות גמילה, כגון: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות.
לעיתים, שימוש ממושך בתרופה עלול לגרום לשינויים בדפוסי התנהגות ומחשבות טורדניות.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- לפני 4 חודשים עברתי הפלה טבעית בשבוע 8 כעת אני בשבוע 5 והופיעה הפרשה כהה שהולכת ומתגברת שאלתי: האם יש סיכוי להריון הזה ? והאם יכולה להיות סיבה להפלה חוזרת ? בריאותי תקינה ומחזורי סדיר.
- עשיתי בדיקות דם. אני סובלת מנשירת שיער כבר כמה שנים, בעיקר בקיץ. את הלידה האחרונה עברתי לפני 3 שנים כך שאני מניחה שאין קשר אליה. עשיתי בדיקות - רמת הברזל ורמת הפריטין שלי נמוכות. עברתי גם בדיקות הורמונליות ואשמח לדעת האם הם תקינות. אציין שהפסקתי לק
- בתי בת 11.3 והיא בגובה של 161 ס"מ. לדעתי היא צמחה במהלך השנה האחרונה בין 10 ל-15 ס"מ. האם זה תקין? האם ישנה בעיה שמחייבת בדיקה רפואית? משקלה הוא 44 ק"ג.
- אני בן 20. לפי דעתי אני סובל משיעור יתר. מה אני יכול לעשות ואילו תרופות אני יכול ליטול? כמו כן, האם הגיל שלי לא מאוחר מדי בשביל להתחיל טיפול בעניין זה? באיזו מידה הכדורים עוזרים ומהי השפעתם?
- הנני בן 28. בחודשיים האחרונים אני מרגיש עייפות כללית והרגשה "כבדה". יש לציין כי ביצעתי בדיקת דם למחלת הנשיקה: cmv IgG 0.09 cmv IgM negative ebv IgM positive ebv.ebna- positive ebv IgM negative שאלתי היא, האם אני חולה במחלת הנשיקה? והאם אני יכול לבצע פעילות גופנית מלאה (ספורטיבית- מאומצת) ללא בעיה או סיכון?
- אני חודש לאחר לידה רגילה, ללא תפרים. קיבלתי מהרופא שלי גלולות למניעת הריון בשם סרזט שזוהי גלולה שמתאימה להנקה. שאלתי היא: אני משתמשת גם בסימילק וגם בהנקה, האם זו בעיה? האם הסיכון להיקלט להריון הוא גבוה, או נמוך? תמיד השתמשתי בגלולות בשם גינרה לפני ההריון. האם הגלולה סרזט מכילה כמות גדולה יותר של הורמונים, מכיוון שידוע לי שיש גלולות שמנפחות את הגוף.
- אני בת 23 ובבדיקה הגינקולוגית האחרונה שלי הרופאה אבחנה אצלי Mucous Vaginal Tag באזור ה- Hymen והפנתה אותי למרפאת צוואר רחם על מנת להסיר אותו. התקשרו אלי מהמחלקה בבית החולים כדי לתאם את התור, וההוראות שקיבלתי היו לבוא בצום ועם מלווה, מכיוון שלאחר הטיפול אני לא יכולה לנהוג. עברתי כבר מספר ניתוחים להסרת שומות, כולל ניתוח שהיה מאוד קרוב לאזור השפתיים הגדולות (אך הוא נעשה בכל זאת על ידי רופא עור-פלסטיקאי), והייתי בטוחה שיהיה מדובר בניתוח באותו סגנון, אבל מעולם קודם לכן לא ביקשו ממני לבוא בצום, ולכן אני מאמינה שמדובר בסוג הרדמה שונה. האם תוכלו להסביר איך נעשה ניתוח זה? איפה בכלל זה ה- Hymen,? אני לא בדיוק מצליחה למקם את זה. את ה- Tag עצמו אני יכולה לראות, אבל האם זה אזור שניתן להבחין בו גם בנורמה ללא גידול? האם עלולה להיווצר צלקת שתהיה נראית לעין? אני פעילה מינית זה כמה שנים.
- אני סובלת מהרפס באיבר המין. לאחרונה שמתי לב לכך שכשמופיע הפצע בשפה הימנית, באותו הזמן הבלוטה הימנית נפוחה, וכשהפצע נעלם נעלמת גם הנפיחות של הבלוטה. האם יש קשר בין הדברים? או שזה צירוף מקרים ? בוודאי שיש קשר בין הדברים. כנראה שמדובר בבלוטת לימפה המנקזת את השפה הימנית, כך שבכל פעם שיש תהליך זיהומי או דלקתי בשפה הימנית (כמו הרפס), הבלוטה נכנסת לפעולה וגדלה. ברגע שהזיהום חולף הבלוטה יכולה לנוח, וקטנה. בברכה ד"ר איציק לוי
- אני בן 24. יש לי סינוס פילונידלי. עברתי ניתוח עם צינורות שנכנסים דרך החורים ומנקים את האזור. הניתוח לא הצליח, ואני עומד לעבור עוד ניתוח באותו בית חולים, ואמרו לי שזה יהיה או בסגנון הניתוח הראשון, רק עם צינורות יותר גדולים, או כריתה מלאה. מקרה הסינוס שלי לא חמור, לפי הרופאים, ושלושה רופאים אמרו לי שני דברים שונים. אחד אמר לעשות ניתוח עם הצינורות היותר גדולים, ואילו שני רופאים אחרים מאותו בית חולים המליצו לי על כריתה מלאה, אבל אמרו שהמקרה לא חמור. איזה סוג ניתוח כדאי לעשות? האם כדאי לעשות אותו שוב באותו בית חולים? לפי הבנתי, בשלב ראשון, נוקזה מורסה (אבצס) של סינוס פילונידלי והושארו נקזים, וכעת אתה מועמד לניתוח שני של כריתה מלאה. ישנם סוגים רבים של ניתוחים לסינוס פילונידלי, ולכל רופא מומחה יש העדפות משלו, לפי הממצאים בבדיקה. תוכל לקבל עוד מידע על בעייתך באמצעות מנגנון החיפוש של אינפומד. ד"ר נחום ורבין
- בבדיקת שתן ראשונה נמצא streptococcus agalactia מקבוצה B בשתן בכמות העולה על cfu/ml 100000 וקיבלתי טיפול אנטיביוטי לשבוע. לאחר שבועיים נבדקתי שוב והתוצאה של urine culture היא שלילית. האם זה בסדר או שהדלקת עדיין אקוטית?