בדיקת ניקור מי שפיר (Amniocentesis)
הבדיקה מבוצעת בד"כ בשבועות 16-20, אם כי לעיתים מתעורר צורך לבצעה במועד מאוחר יותר. מכלל הבדיקות הפולשניות בהריון, זוהי הבדיקה הטובה ביותר, הכרוכה בסיכון יחסית נמוך להפלה - כחצי אחוז - וגם המדויקת ביותר. חסרונה העיקרי הוא שהיא מתבצעת בשליש השני, כלומר, מועד יחסית מאוחר. יש להדגיש, כי אין מועד זה מונע כל אפשרות לפעולה נדרשת בהמשך, כמו הפסקת הריון.
לעיתים רחוקות מתבצעת הבדיקה לקראת סוף ההריון, כאשר הרופאים מעוניינים להעריך את בשלות ריאות העובר לצורך יילוד מוקדם מסיבות רפואיות. בבדיקה זו אין מבצעים בדיקות גנטיות כלשהן.
אופן ביצוע הפעולה: הבדיקה מבוצעת בהנחיית על-קול (אולטרסאונד). לפני הבדיקה תתבקשי לחתום על הסכמה לפעולה פולשנית בהריון, בה יצויין כי לפעולה סיכון מסוים. לאחר בדיקת מיקום העובר ובחירת אזור שבו נראים מי שפיר ללא חלקי עובר, מבצעים חיטוי של עור הבטן, מחדירים מחט, תחת הסתכלות בעל-קול, אל האזור שנבחר, ושואבים כ-20 סמ"ק מי שפיר. בד"כ אין מבצעים הרדמה מקומית, והבדיקה אינה מכאיבה יותר מאשר בדיקת דם. את המבחנה עם הנוזל שולחים למעבדה.
אזהרות
סיכון: סיכונים לעובר: לידה מוקדמת, הפלה, זיהום. הסיכון להפלה נמוך ועומד כיום על פחות מ- 0.5%.
סיכונים לאם: זיהום.
הסימנים הראשונים להפלה הם: התכווצויות בבטן או דימום. הסימנים הראשונים לזיהום: כאב בטן, שלשול, חום.
הריון: הבדיקה נעשית רק בהריון.
הנקה: לא רלבנטי
תינוקות וילדים: לא רלבנטי
קשישים: לא רלבנטי
נהיגה: מומלץ לנוח ולא לנהוג ביום הבדיקה
אלכוהול: לא מומלץ להרבות בשתיית אלכוהול בזמן ההריון
תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: תרופות נוגדות קרישת דם כמו הפארין או תרופות הגורמות לליקוי בפעילות טסיות הדם כמו אספירין עשויות לגרום לדימום. יש להיוועץ ברופא לגבי הפסקתן קודם ביצוע הבדיקה.
פענוח תוצאות
בבדיקה זו ניתן לזהות מומים הנגרמים על ידי שיבושים בכרומוזומים. במצב תקין יש 23 זוגות כרומוזומים תקינים כולל כרומוזומי המין. סידור לא תקין או מבנה לא תקין של הכרומוזומים עשוי להצביע על מחלות ספציפיות. למרבה הצער תשובה תקינה אינה שוללת את כל המחלות ואינה מנבאת את עתיד ההיריון. אולם תשובה לא תקינה מנבאת בכמעט 100% את קיום במחלה שנבדקה.את המחלות הכרומוזומליות ניתן לחלק לכאלו שבהן יש הפרעה במספר הכרומוזומים ולכאלו בהן יש הפרעה במבנה הכרומוזומים.
תסמונות כרומוזומליות הנפוצות הגורמות לפיגור שכלי כוללות תוספת של כרומוזום 21 (תסמונת דאון) ותסמונת X שביר. תסמונת בה יש חוסר או עודף של כרומוזום X (למשל, XXX או XXY או XO) גורמות בדרך כלל להפרעות בפוריות עם או בלי הפרעה בהתפתחות.
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני בת 25, בהריון ראשון לאחר IVF, בשבוע ה-17. לפני שבוע ביצעתי בדיקת סקירת מערכות מוקדמת ובה נתגלתה בלב העובר נקודה לבנה שהרופא כינה אותה "כדור גולף". לדברי הרופא, השקיפות העורפית היתה תקינה, והוא לא המליץ לעשות בדיקת מי שפיר. מהו כדור ג
- בסקירת מערכות שעברתי נצפו מעיים אקוגניים. נשללו CMV ו- CF ובוצעה בדיקת מי שפיר. עדיין אין תוצאות. מי השפיר שהוצאו לא היו צלולים, ירקרקים, ולא דמיים. מדוע מי השפיר נראים כך? האם מדובר במים מקוניאליים? האם קיים קשר בינם לבין אקוגניות של המעיים?
- אני בת 39. עשיתי בדיקת שקיפות עורפית והיא שיפרה את הסיכויים ללדת ילד שאינו חולה. גם עשיתי גם סקירה מוקדמת, והיא תקינה. כשהלכתי לצורך בדיקת מי שפיר המליץ לי הרופא לא לבצע את הבדיקה מחמת הגיל. מה אתם אומרים?
- אני בשבוע ה-18 להריוני הראשון, ובסקירת מערכות ראשונית התגלתה ציסטה במוח העובר. עם זאת, בדיקות הדם שלי היו טובות. הייתי רוצה לדעת מה הסיכונים בבדיקת מי שפיר ואם היא מומלצת במצבי.
- לאחר טיפול IVF אני בשבוע השמיני של ההריון השני שלי. בבדיקות שלפני הריון הסתבר לי לאחרונה כי התגלו ממצאים של CMV. הערכים שנמצאו בבדיקה לפני שלושה חודשים היו IgG 182.8 IgM POSITIVE IgM Additional assay -POSITIVE IgG Avidity 41.6% בבדיקה אחרונה ש
- אני בת 35 וזהו הריוני השלישי. ביצעתי בדיקות גנטיות לאיתור 14 מחלות שונות ובעלי, ביצע בדיקה לאיתור טיי זקס. לשמחתנו, איננו נשאים של אף אחת מהמחלות שנבדקו. אני בשבוע ההריון ה- 17, ומתכוונת לבצע בימים הקרובים בדיקת חלבון עוברי. הסיכויים ללידת תינוק עם
- אני בשבוע ה-22 של ההריון. בסקירת המערכות המוקדמת נצפתה "ציסטה צווארית חד-צדדית כ-2.8 מ"מ". לאחר כשבועיים עשיתי בדיקת אולטרסאונד נוספת, שהראה כי הציסטה נעלמה. התוצאה בבדיקת חלבון עוברי היתה 1:975 לפי הגיל ו-1:1186 לפי תוצאות הבדיקה.
- האם מחלת פוטר בהריון אחד יכולה להצביע על סיכון לחלות גם בהריון השני?
- בבדיקת שקיפות עורפית נמצאה כמות מים של 8 מ"מ מתחת לעורף העובר. ביצעתי בדיקת סיסי שיליה, ובדיקת FISH, והתוצאות היו תקינות. לפי בדיקת סקירה מוקדמת, הכמות ירדה ל-5.5 מ"מ. מה יכולה להיות הבעיה?
- אני בת 35.5, נמצאת בשבוע ה-17 של הריון עם תאומים לאחר IVF שני. הבדיקות הגנטיות תקינות, שקיפות עורפית של שני העוברים 1.4 ו1.6. הסקירה הראשונית תקינה לחלוטין. הרופא יעץ לי לבצע בדיקת מי שפיר בשבוע ה-32. אני מתלבטת.
מאמרים בנושא ניקור מי שפיר


שוקלת להיכנס להיריון אחרי גיל 35? בשנים האחרונות יותר ויותר נשים מחליטות להרות בגיל מאוחר יותר. האם זה באמת יותר מו... לכתבה המלאה