קשריות (בלוטות) לימפה מוגדלות (Lymphadenitis, Lymphadenopathy)
לכל קשריות (בלוטות) הלימפה יש צינורית כניסה, שדרכה זורם הנוזל הלימפטי שמנוקז מהאזור שבו יושבת בלוטת הלימפה, וצינורית יציאה, שדרכה מוזרם הנוזל הלימפטי שמעובד בתוך קשריות הלימפה אל מערכת הכלים הלימפטיים. בסופו של דבר, מתחברים כלל הצינוריות וכלי הלימפה אל מערכת מחזור הדם.
קראו עוד: על מה מעידות בלוטות לימפה נפוחות?
קשריות (בלוטות) הלימפה מורכבות מרקמת חיבור וקבוצות תאים שונות המהוות חלק ממערכת החיסון שמפוזרות בצורה ארכיטקטונית מאורגנת וקבועה בתוך רקמת החיבור. בלוטות הלימפה כוללות בעיקר תאי לימפוציטים מסוג B ו-T. הקוטר של קשרית (בלוטת) לימפה תקינה אינו עולה על 1 ס"מ. אצל צעירים, קשריות הלימפה גדולות מעט יותר מאשר אצל מבוגרים. בדרך כלל קשריות (בלוטות) הלימפה, גם אלה הנמצאות באזורים החיצוניים של הגוף, אינן ניתנות למישוש.
המונח הלועזי Lymphadenopathy (לימפאדנותפיה) מציין מצב שבו בלוטות הלימפה נפוחות מעל לגודלן האנטומי הטבעי ועל כן ניתן למשש אותן באזורים ה"חיצוניים" של הגוף (כגון: צוואר, בית שחי, מפשעה).
קראו עוד:
סיבות וגורמי סיכון
הסיבות האפשריות להגדלת בלוטות הלימפה:
1. דלקות זיהומיות (Lymphadenitis) כגון מחלת הנשיקה, חצבת, הרפס, אבעבועות רוח, דלקות גרון, מחלת שריטת החתול, ושחפת.
2. מחלות דלקתיות אוטו-אימוניות, כגון דלקת מפרקים שיגרונית (Reumatoid arthritis), זאבת אדמנתית (Systemic lupus erythematosus).י אלה מחלות שאינן זיהומיות, אלא נגרמות עקב שיבוש במערכת החיסונית, שתוקפת את הגוף בטעות.
3. מחלות סרטניות כגון: לימפומה, לוקמיה לימפטית וגרורות ממקורות שונים.
ברוב המקרים, הסיבות לבלוטות לימפה מוגדלות (Lymphadenopathy, Lymphadenitis), בעיקר אצל ילדים, הן שפירות, שבדרך כלל נובעות מתגובה מקומית או כללית לזיהום, לרוב מנגיף.
אבחון ובדיקות
במקרים רבים של דלקת בבלוטות הלימפה ניתן להגיע לאבחון כבר על פי התסמינים ובדיקה גופנית של החולה.
בשאר המצבים, יתכן שיהיה צורך בבדיקות דם (ספירת דם), בצילומים ולעיתים בביופסיה (המותקנת מחלק מהקשרית או מקשרית (בלוטת) לימפה שלמה לצורך הסתכלות במיקרוסקופ).
טיפולים ותרופות
בחלק גדול מהמקרים של בלוטות (קשריות) לימפה מוגדלות אין צורך בטיפול, ובשאר - הטיפול מותאם לאבחנה שנקבעה.
ד"ר מיכאל הופמן
האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
שאלות ותשובות
- ברצוני לשאול 2 שאלות: 1. בבדיקת CT חזה שערכתי התוצאות הראו כי יש בריאות קישרית קטנה תת- פלאורלית בסגמנט אפיקלי של אונה תחתונה חתך 42. פרט לכך פרנכימת הריאות תקינה. שאלתי היא מה פירוש ממצאים אלה. 2. התגלה אצלי שרירן ברחם ובדיקות אולטרסאונד עוקבו
- אני בת 62. עשיתי בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (בדיקת CT). התוצאה: ציסטה פראלבית בכליה שמאל, בקע היאטלי בינוני גדול, קשרית באדרנל שמאל בגודל 2.5 על 1.6 בצפיפות 10-HU. מה אני אמורה להבין?
- אני בן 81. עצם הבריח בצד ימין בקרבת עצם החזה בולטת אצלי יותר מהרגיל. האם זה מה שמפריע לי לשכב על צד ימין?
- אני בת 30. לפני כשבועיים חשתי באופן פתאומי בעייפות באמצע היום. ישנתי כמה שעות, ואחרי יומיים חשתי בטוב. יום לאחר מכן חום גופי עלה ל-40 מעלות, עם כאבי שרירים חזקים בשוקיים, חולשה ועייפות קיצוניים, הגדלה של הבלוטות מתחת ללסת עד כדי כאב וקושי בבליעה. כ
- עברתי בדיקת ממוגרפיה. ברקמה הרכה בשד שמאל "חיצונית עליון לפטמה רואים קשרית בקוטר 5 מ"מ במראה רנטגני שפיר שלא הודגם בבדיקה קודמת". אודה לכם על הסבר של הממצאים. מהי בדיקת BIRADS? כל שאר הפרמטרים בשני השדיים תקינים, והרושם של הרופא הוא ש