דלג לתוכן

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים (CBT for children)

CBT for children

מתאים לטיפול ב:

  • גמגום
  • הפרעות אכילה בילדים
  • הפרעת התנגדות
  • הפרעת סירוב לאכול
  • הפרעות פסיכוסומטיות בילדים
המומחים של Infomed מסבירים:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי לילדים הוא סוג של פסיכותרפיה לילדים, המוכוונת להקל על מגוון מצוקות נפשיות, אשר עלולות להופיע בגילאי הילדות המוקדמת והמאוחרת. לפי עקרונות הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי, קושי רגשי הוא תוצר של דפוסי חשיבה והתנהגויות בעייתיים, שיש לאתגר ולשנות.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים – מתי פונים?

לרוב, טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים מתחיל לאחר שגורמים בסביבת הילד, למשל הורים או מורים, מבחינים בסימני מצוקה ומפנים אותו לטיפול. לדוגמא, ישנם ילדים אשר חווים קשיים חברתיים או מפגינים סימנים של חרדה או דיכאון, מה שעשוי להתבטא בפחדים, בהתפרצויות זעם, בהתנהגות מכונסת וביישנית ועוד. טרם הטיפול, יתכן שיתקיים תהליך של אבחון פסיכולוגי, אשר יסייע למקד את הקושי ממנו סובל הילד. למשל, ישנם ילדים אשר המצוקה שלהם נובעת מסוגים של הפרעות קשב וריכוז, בעוד אצל אחרים, מקור המצוקה עשוי להיות רגשי יותר. כאשר המצוקה של הילד חריפה יותר, למשל, במקרים מסוימים של הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), תיתכן הפנייה לפגישה עם פסיכיאטר. הפסיכיאטר ישקול שילוב של תרופות פסיכיאטריות בטיפול, בכדי להביא להקלה מהירה ויעילה ככל הניתן.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים – מסגרת הטיפול

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים דומה במידה רבה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים. הטיפול מוגדר בתור טיפול קצר מועד, ולרוב משך הטיפול מוגדר מראש. כאשר ההורים מבקשים לרכוש כלים אשר יסייעו להם לעזור לילדם, או במקרים שהילד מסרב להשתתף בטיפול, הם מופנים לרוב לטיפול מסוג הדרכת הורים. בתחילתו של טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים מנוסחת מטרת הטיפול, ולאחר מכן, הטיפול מתמקד בדפוסי החשיבה של הילד, ובחשיפה מחודשת לסיטואציות שהוא מקשר למצוקה.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים - ניסוח ואתגור דפוסי חשיבה

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים רואה במצוקת הילד תוצר של דפוסי חשיבה בעייתיים, אשר מכונים הטיות קוגניטיביות. המטפל מנסה לאתר ולנסח ביחד עם הילד את דפוסי החשיבה הללו, במטרה לאתגר ולשנות אותם. לדוגמא, אם הילד סובל מחרדה חברתית, יתכן כי ישנה הטיה מסוג הכללת יתר, למשל, מחשבות כמו "אף אחד בכיתה לא אוהב אותי", או הטיה מסוג פרסונליזציה, למשל, מחשבות כמו "כל פעם שהילדים צוחקים, הם כנראה צוחקים עליי". המטפל מנסה להראות לילד כיצד המחשבות שלו לא בהכרח משקפות את המציאות האובייקטיבית, ובהמשך לנסח עמו דפוסים חדשים, יותר גמישים וחיוביים, כמו למשל "אולי לא כולם חברים שלי, אבל יש כמה שכן, ואני יכול ליהנות איתם".

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים – התנסות מחודשת בשטח

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים מניח כי לצד דפוסי החשיבה הבעייתיים, המצוקה נובעת גם מהתנהגות שנלמדה בהתנסויות בעבר. במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים, השאיפה היא לחשוף את הילד למצבים אשר נחוו כשליליים בעבר, כדי לאפשר לו הפעם חוויה חיובית ובטוחה יותר. תהליך זה מכונה חשיפה הדרגתית. לדוגמא, ייתכן כי ילד אשר סובל מפחד מכלבים, פיתח פחד זה בגלל היתקלות לא נעימה עם כלב בעברו. טיפול קוגניטיבי התנהגותי יוכל לחשוף את הילד בהדרגה לכלבים, באופן שיאפשר לו להגיב כלפיי הכלב בחרדה מופחתת, בעזרת שימוש בטכניקות של הרפיה. בתחילה ניתן לחשוף את הילד לתמונות של כלבים, לאחר מכן יוכל לדמיין מפגש עם כלב במסגרת דמיון מודרך, בהמשך ייפגש עם גור כלבים בתוך חדר הטיפולים, ולבסוף ייחשף לכלב גדול, ברחוב, כשהמטפל לצדו.

    רופאים בתחום

    גסטרואנטרולוגיה
    ד"ר חורחה פפר מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית
    קראו עליי עודלקביעת תור
    גריאטריה
    יפעת ברקת
    5.0
    ( 7 חוות דעת )
    "מומלצת בחום"
    קראו עליי עוד
    אורוגינקולוגיה
    ד"ר יאיר דייקן מומחה לאורוגינקולוגיה, מנהל השירות לניתוחי רצפת אגן בבית החולים מאיר
    קראו עליי עוד

    מאמרים בנושא טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים

    המדריך המלא: כך תדעו אם הילד שלכם סובל מעיכוב התפתחותי
    המדריך המלא: כך תדעו אם הילד שלכם סובל מעיכוב התפתחותי
    ד"ר דניאל שפירא מאת: ד"ר דניאל שפירא 04/11/2015

    התינוק בן חצי שנה ועדיין לא מתהפך מהבטן לגב? בת השנה שלכם טרם מלמלה את מילותיה הראשונות? רגע לפני שאתם נכנסים ללחץ ... לכתבה המלאה

    בראש מורם: כך תכינו את הילד לקראת שנת הלימודים
    בראש מורם: כך תכינו את הילד לקראת שנת הלימודים
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 28/08/2016

    איך מורידים את מפלס החרדה ומחזקים את הביטחון של הילד לקראת החזרה ללימודים? מומחית מסבירה: אלו הטיפים שיסייעו לכם לה... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו