הסיבה למחלות לא תמיד מוגדרת (אידיופתיות) וחלקן מישניות למחלות אחרות. בין הסיבות למחלות ריאות אינטרסטיציאליות נכללת חשיפה תעסוקתית וסביבתית לחלקיקים מזיקים ולעשן, בעקבות זיהום מנגיפים, והן קשורות למחלות מקבוצת דלקת המפרקים.
התלונות השכיחות של חולים עם מחלות ריאות אינטרסטיציאליות הם קשיי נשימה בעת מאמץ, ושיעול יבש (ללא ליחה). החולים לוקים גם בחום, בירידה במשקל, בעייפות, בכאבי שרירים ומיפרקים, ובבדיקת האזנה מעל הריאות באמצעות סטתוסקופ, נשמעים "פצפוצים" בעיקר בשאיפת האוויר. המשותף לכולם: תהליכי דלקת (Inflammation) ודלקת פיברוטית - לייפת הפוגעות ברקמת הריאה.
גיל החולים נע בין 50 ל-70 שנה ללא הבדל בין המינים. המחלות העיקריות והשכיחות ביותר בקבוצת מחלות הריאות האינטרסטיציאליות הם: מחלת ריאה דלקתית (פיברוטית), אידיופתית (להלן: מרפ"א) המאופיינת על ידי הצטלקות של האינטרסטיציום ללא סיבה ידועה וסרקואידוזיס. בארה"ב שכיחות המרפ"א היא 20 חולים ל-100,000 באוכלוסייה. ההישרדות היא 5 שנים בממוצע לאחר שהחל להופיע קוצר נשימה ללא קשר לטיפול. הטיפול מכוון לבלימת התהליך הדלקתי.
ההסבר המקובל כיום למחלה הוא שבעקבות נזק ראשוני (עישון, זיהום) מתרחש גיוס של תאי דלקת לאזור נאדיות הריאה אשר מעורר יצירת צלקות ברקמה. הן פוגעות בגמישות הריאות ומביאות על ידי כך לקוצר נשימה.
מחלות ריאות אינטרסטיציאליות מסיבה לא ידועה (אידיופתית):
1. לייפת (פיברוזיס) אידיופתית בריאה,IPF
2. לייפת (פיברוזיס) משפחתי בריאה
3. תסמונת ע"ש Hamman-Rich
4. סרקואידוזיס
5. BOOP
מחלות ריאות אינטרסטיציאליות מישנית למחלות רקמת חיבור, מחלות רימטיות
1. דלקת מיפרקים שיגרונתית
2. זאבת אדמנתית מערכתית, SLE
3. תסמונת סיורגן
4. טרשת עור
5. דרמטומיוסיטיס, פולימיוזיטיס
6. מחלה ברקמת חיבור מעורבת, MCTD
7. דלקת מיפרקים מיקשחת (Ankylosing spondylitis)
מחלות ריאות אינטרסטיציאליות על רקע תעסוקתי
1. סיליקוזיס
2. אסבסטוזיס
3. בריליוזיס
4. פנימוקוניוזיס של כורי הפחם
5. פנימוקוניוזיס עקב מתכות כבדות
מחלות ריאות אינטרסטיציאליות על רקע זיהום
1. מחלת ריאה מפטרייה
2. מחלת ריאה לאחר זיהום מנגיפים.
מחלות נוספות שונות:
1. מצב אחרי ARDS
2. פנומוניטיס של יתר-רגישות
3. תגובה לתרופות
4. רעילות לחמצן
5. רעילות מקרינה מייננת.
-
מחלות ריאות אינטרסטיציאליות תסמינים
-
סיבות וגורמי סיכון
-
אבחון ובדיקות
-
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני בן 54. ללא מחשבה, לקחתי כדור מציצה של טאמס. כיצד עלי לנהוג על מנת לנטרל את עודף הסידן שיש לי כתוצאה ממחלת הסרקואידוזיס?
-
שאלה: באחת הבדיקות שנעשו לי לצבא (צילום חזה) מצאו לי שינוי צורה מלידה בצלע 4 מימין. בבדיקה אחרת, בדיקת תפקודי ריאות, אמרו לי שתוצאותיה לא כל כך טובות (נראה לי 69% במקום המינימום 80%). אין לי שום עבר של אסתמה. הייתי רוצה לדעת אם יש אפשרות ששינוי צורת הצל
-
שאלה: אני חולה בלייפת ריאתית מזה חמש שנים, מטופלת על ידי ריאולין וזריקות חודשיות של דיפרוספן. ברצוני לדעת אם זה הטיפול האולטימטיבי? או שמא יש טיפול אחר? מהם הסיכויים שהמחלה תידרדר, ואם כן, כיצד ניתן למתן אותה. עוד עלי לציין שאני חולת סוכרת סוג 2.
-
שאלה: אני סובלת מקוצר נשימה, בעיקר בשעות הערב. בבוקר אני עושה אינהלציה, וזה עוזר לי עד לשעות הערב. עד שעה 5 בערב אני עובדת במקום סגור וממעטת לצאת החוצה. לכן, כשאני עוזבת בשעה 5, אני מרגישה שאני לא יכולה ללכת וקשה לי לנשום. המצב קשה לי מאד וכל איכות החיים ש
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
- צילום חזה
- תפקודי ריאות
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- השתלת ריאות
- טיפול תרופתי
-
מחלות קשורות
- חזרת
- נוירלגיה טריגמינלית
- סדק תחתית השופכה, היפוספדיאס
- עקמת מלידה
- נצור (פיסטולה) בפי הטבעת