דלג לתוכן

גידולים נוירואנדוקרינים

Neuroendocrine tumors
המומחים של Infomed מסבירים:

הגידולים הנוירואנדוקרינים מהווים קבוצה של גידולים המורכבים מתאים נוירואנדוקרינים אשר מפוזרים בכל האיברים בגוף ויוצרים את המערכת הנוירואנדוקרינית המפושטת. תאים אלו נמצאים הן בבלוטות אנדוקריניות המפרישות הורמונים (לבלב, יותרת הכליה, יותרת המוח, בלוטת התריס, בלוטות יותרת התריס), והן באיברים שאינם אנדוקריניים (ריאות, מערכת העיכול, עור, כבד, דרכי המרה ואחרים).

התאים הנוירואנדוקרינים מכונים כך בשל דמיונם, הן לתאים האנדוקרינים האפיתלים שמהם מורכבות בלוטות ההפרשה הפנימית, והן לתאי העצב (נוירונים). בדומה לתאים האנדוקריניים הקלאסיים הם מכילים הורמונים, ועם זאת הם מכילים גם חלבונים שאינם הורמונים האופייניים לנוירונים.

הגידולים הנוירואנדוקרינים רבים ושונים מבחינת מיקומם התנהגותם וכינוייהם, אך ניתן לסווגם לשתי קבוצות עיקריות על סמך מראם כפי שהוא משתקף במיקרוסקופ אור: גידולים עם מראה אפיתלי וגידולים עם מראה של תאי עצב. (ראו טבלה).

שני סוגי הגידולים ממאירים ברובם או בעלי פוטנציאל לממאירות.

גידולים עם מראה אפיתלי: מבין הגידולים האפיתלים רק אדנומה (Aden ביוונית בלוטה) של יותרת המוח, ואדנומה של בלוטת יותרת התריס הם גידולים שפירים המאופיינים על ידי גדילה איטית והיעדר גרורות. במבנה המיקרוסקופי שלהן ובתכונותיהן ההורמוניות, האדנומות דומות לרקמת האיבר שבו הן מופיעות.

הגידול הממאיר ביותר בקבוצה האפיתלית הוא סרטן נירואנדוקריני בעל תאים קטנים - Small cell carcinoma (Karkinos ביוונית סרטן). שאת זו מורכבת מתאים צפופים בעלי ציטופלסמה דלה מאוד, מגרעינים קטנים קהים בעלי חלוקות מרובות (שהן סימן להתרבות תאים מהירה), ומאזורי נמק נרחבים. גידול מסוג זה יכול להתפתח בכל איבר, אך בריאה הוא שכיח מאוד וקשור באופן מובהק לעישון סיגריות. כ-25%-15% מסך הגידולים הממאירים של הריאה הם גידולים מסוג זה, המאופיין בהתפתחות מוקדמת של הגרורות ובשיעור תמותה גבוה. סרטן בעל תאים קטנים רגיש לכימותרפיה ולכן חשוב להבדילו מסוגים אחרים של סרטן ריאה.

גידול נוירואנדוקריני - אפיתלי נוסף הוא הקרצינואיד. למרות מראהו השפיר, גידול זה בעל פוטנציאל ביולוגי לשלוח גרורות. הקרצינואיד שכיח מאוד בריאות ומהווה כ-2%-1% מסך גידולי הריאה. המיקום השני בשכיחותו הוא במערכת העיכול.

הקרצינואידים מסווגים לטיפוסיים ולאלו שאינם טיפוסיים. הקרצינואיד הטיפוסי שולח גרורות ב-15% מהמקרים לערך, וגורם לתמותה של כ-3% מהמקרים בתוך חמש שנים ממועד האבחון. בניגוד לקרצינואיד הטיפוסי שהוא בעל מראה שפיר, הקרצינואיד שאינו טיפוסי מכיל חלוקות תאים מעטות ולעיתים נמק. ההתנהגות הביולוגית של קרצינואיד שאינו טיפוסי היא תוקפנית, והוא כרוך בתמותה בשיעור של כ-40% מהמקרים בתוך חמש שנים.

חלק מהגידולים מסוג קרצינואיד, בעיקר אלו עם גרורות בכבד, עלולים לגרום לתסמונת קרצינואידית המאופיינת בהתקפי אודם העור, בנשימה שורקנית, באי-ספיקה בלב ימני, בשלשול ובכאבי בטן. תסמונת זו נגרמת כתוצאה מייצור מוגבר של הורמון הסרוטונין.

גידולים עם מראה של תאי עצב: גידולים נירואנדוקריניים השייכים לקבוצה זו הם ברובם גידולים שממאירותם גבוהה, והם פוגעים בעיקר במוח ובאיברי החושים. בקבוצה זו קיימים רק שני גידולים שהתנהגותם הביולוגית שפירה או שהם בעלי פוטנציאל ממאיר: פיאוכרומוציטומה ופאראגנליומה (ראו טבלה).

ייתכן מצב שבו גידול נוירואנדוקריני ייווצר בו-בזמן בבלוטת התריס, ביותרת המוח, בבלוטת יותרת התריס וביותרת הכליה. תופעה זו מכונה בשם תסמונת גידולים אנדוקריניים מרובים (Multiple Endocrine Neoplasia - MEN), ה-MEN יכול להיות אקראי או תורשתי.

קיימים שלושה סוגים של MEN המוגדרים על פי צירופי האיברים שבהם מופיעים הגידולים הנוירואנדוקריניים.


טבלה: גידולים נוירואנדוקריניים

מראה אפיתלי

מיקום

שם הגידול

יותרת המוח

Pituitary adenoma/carcinoma

יותרת התריס

Parathyroid adenoma/carcinoma

בלוטת התריס

Medullary carcinoma

לבלב

Islet cell tumor

עור

Merkel cell carcinoma

איברים שונים

Carcinoid (typical, atypical)

Small cell carcinoma

Neuroendocrine carcinoma

מראה עצבי (נירלי)

יותרת הכליה

Pheochromocytoma

Neuroblastoma

פאראגנגליה

Paraganglioma

אף

Estesioneuroblastoma

עין

Retinoblastoma

מוח

Medulloblastoma

Neuroblastoma

Pineoblastoma

איברים שונים

Primitive neuroectodermal tumor (PNET)

ד"ר מרינה פרלמן

  • אבחון ובדיקות

    האבחון של גידולים נוירואנדוקריניים נקבע על פי המבנה המיקרוסקופי המיוחד שלהם: התאים הנוירואנדוקריניים מאורגנים בצורות שמזכירות גדרות, רצועות, קנים, או שושנים. מבנים אלו נמצאים בתוך רקמת חיבור בעלת כלי דם עדינים, או בתוך רקמה סיבית עצבית. במקרים שבהם קיים קושי לאבחן את הגידולים נעזרים, בנוסף לבדיקה המיקרוסקופית, בצביעות אימונוהיסטוכימיות, באלקטרון מיקרוסקופ ובשיטות מולקולריות חדשניות.

    המחקרים האחרונים בתחום הביולוגיה המולקולרית תרמו רבות להבנת השינויים הגנטיים המתרחשים בתאים של חלק מהגידולים הנוירואנדוקריניים. לדוגמה, התברר שהתפתחות הגידולים הנוירואנדוקריניים בריאות קשורה באופן יחסית, עקבי לפגם בכרומוזום 3 של תאי הגידול. דוגמה נוספת היא גילוי של שיכלול בין כרומוזום 11 ו-22 בתאים של גידול נוירואקטודרמי פרימיטיבי Primitive neuroectodermal) tumor). כתוצאה משיכלול זה מופיע תוצר גנטי ספציפי המהווה סמן חשוב ביותר לאבחון.

    מחקרים גנטיים, שייערכו ודאי בעתיד, יתרמו לאבחון, לטיפול וליכולת לצפות את התנהגותם הביולוגית של קבוצת הגידולים הנוירואנדוקריניים השנויה כיום במחלוקת רפואית.


רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
רפואת שיניים
ד"ר הילטון קנגיסר
4.9
( 30 חוות דעת )
"אדיבות, ענה לכל שאלותי בסבלנות רבה, הסביר על כל פעולה שביצע, דאג לשאול לשלומי בכל מהלך הטיפול, ובעיקר האוירה בחדר הייתה נינוחה ונעימה, בלי לחץ, הרגשתי שאני בידיים בטוחות. ועם כל זאת נראה שהוא לא מתפשר על עבודה מושלמת. בתודה ובהערכה"
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר איתן ראט
4.9
( 17 חוות דעת )
"דר ראט רופא מצויין.הציל אותע מעוורון.ריספקט."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו