עמוד השדרה בנוי משרשרת ארוכה של 33 חוליות המורכבות מעצם וסחוס. כל חוליה מורכבת מגוף קדמי עגול ומקשת אחורית (lamina). החוליות מחוברות אחת אל השנייה, החל מאזור הצוואר ועד לעצם הזנב ויוצרות מעין תעלה בה עוברים קצוות העצבים אשר מעצבבים את הגפיים העליונות והתחתונות (כתלות במיקומם לאורך התעלה) וחוט השדרה. בין החוליות נמצאים הדיסקים הבין חולייתיים המאפשרים את גמישות עמוד השדרה.
היצרות תעלת עמוד השדרה היא מצב בו נוצר לחץ על חוט השדרה או על קצוות העצבים המצויים בתעלה. ברוב המקרים ההיצרות תתרחש בחלק התחתון של עמוד השדרה.
היצרות תעלת עמוד השדרה תסמינים
ישנן מספר תופעות שיכולות להתפתח בשל היצרות התעלה התלויות כמובן במיקום בתעלת השדרה שבו התרחשה ההיצרות: אם מדובר בהיצרות של תעלת השדרה באזור המותני, שכיחים תסמינים כמו קשיי הליכה, צליעה לסירוגין, כאבי רגליים (בעיקר בשעות הלילה), תחושת נמלול "והירדמות" של הרגליים ועוד. במקרים חמורים יותר, ההיצרות עלולה להוביל לאי שליטה על הסוגרים. תופעה זו מחייבת התערבות טיפולית מהירה.
אם קיימת היצרות בחלק העליון של עמוד השדרה תורגש חולשה באזור הידיים, איבוד כוח בשתי הידיים או באחת מהן וכן גם הפרעות או שינויים בהליכה. היצרות באזור הצווארי יכולה לגרום לשינויים בחלקו העליון של חוט השדרה, אך מדובר במצב נדיר יחסית.
במקרה של שבר בעמוד השדרה שהוביל לסגירה חלקית של התעלה המטופל/ת עלול/ה לסבול משיתוק בגפיים העליונות או התחתונות (כתלות באזור החסימה). אם המקור להיצרות הוא גידול, התסמינים יתפתחו לרוב באופן הדרגתי ומהיר שימשיך לרוב מספר שבועות.
באדיבות ד"ר אלכסנדר ברוסקין
סיבות וגורמי סיכון
ישנם גורמים שונים להיצרות תעלת עמוד השדרה, השכיח שבהם הוא זה הניווני. היצרות התעלה מהווה היא חלק מתהליך פיזיולוגי טבעי המתרחש עם הגיל. ככל שאנו מתבגרים, קוטר התעלה הופך צר יותר, דבר המוביל ללחץ ניכר על חוט השדרה או קצוות העצבים. לכן, ההיצרות מתרחשת לרוב במטופלים בעשור השישי ועד השמיני לחייהם.
כמו כן, ההיצרות עלולה להיגרם בשל פריצה של דיסק בין חולייתי, אשר מובילה ללחץ על חוט השדרה או העצבים המצויים באזור.
גם גידולים שונים וכן גם שברים בחוליות עמוד השדרה עלולים להוביל להיצרות ניכרת התעלה ולעיתים אף לסתימה חלקית שלה.
קיימים גם גורמי סיכון אשר מעלים את הסיכוי להתפתחות ההיצרות, בהם גיל מבוגר, קיום של מחלות רקע (למשל מחלות ממאירות שונות), עודף משקל, נטייה גנטית, ביצוע של פעילות פיזית מאומצת שעלולה להוביל לשינויים ניווניים בגיל צעיר וכן גם עישון.
אבחון ובדיקות
בשלב הראשון יבצע הרופא המטפל אנמנזה מקיפה ובהתאם לממצאים יפנה לבדיקת הדמיה מתאימה. אם קיים חשד להיצרות בעמוד השדרה המותני תתבצע בדיקת CT, בעוד שאם יש חשד לפגיעה בחוט השדרה תתבצע גם בדיקת MRI.
לעיתים יומלץ לבצע גם בדיקת מיפוי עצמות כדי לבחון אם המקור להיצרות נעוץ בהתפתחות של מחלה זיהומית, שבר טרי בחוליות ועוד.
ההחלטה בנוגע לבדיקה שתתבצע נתונה כמובן לשיקול דעתו של הרופא המטפל. במקרים שבהם יישקל פתרון ניתוחי יתבצעו גם בדיקות כלליות כדי לבחון את הרקע הרפואי של החולה ולהבין אם הוא יכול לעמוד בניתוח.
סיבוכים אפשריים
היצרות תעלת עמוד השדרה היא מחלה ניוונית ופרוגרסיבית ולמעשה אין לנו כל יכולת לשלוט על קצב התקדמות המחלה. לכן, חשוב לטפל בשלבים מוקדמים כדי למנוע מצב שבו ההיצרות הובילה לתופעות בלתי הפיכות, כמו למשל אי שליטה על הסוגרים או חולשה ניכרת של הגפיים.
כתלות באבחנה ובהמלצת הרופא המטפל, לרוב אם התפתחו סימנים ברורים מאוד המעידים על המחלה מומלץ לשקול ביצוע של טיפול כירורגי.
טיפולים ותרופות
קיים מגוון רחב של טיפולים שמרניים אשר מיועדים למטופלים שאינם נחשבים כמועמדים מתאימים לניתוח או שלא מעוניינים בו. מבין החלופות הקיימות ניתן לציין טיפולים במרפאת כאב, טיפולי פיזיותרפיה או טיפולים אוסטאופתים ועוד. טיפולים אלה אמנם מסייעים בהשגת הטבה זמנית בכאב ובהקלה תופעות נוספות שהתפתחו, אולם הם אינם פותרים את בעיית ההיצרות. למעשה, כדי לפתור את הבעיה מיסודה יידרש פתרון כירורגי.
הניתוח לטיפול בהיצרות תעלת עמוד השדרה נועד כדי לשחרר את הלחץ המופעל על העצבים האזוריים וחוט השדרה באמצעות פתיחה של התעלה.
ישנן מספר גישות לביצוע הניתוח: למינקטומיה, השיטה הוותיקה ביותר לביצוע הפעולה, כוללת ניתוח פתוח שבמהלכו מוסרת הקשת האחורית של החולייה - הלמינה כדי לשחרר את הלחץ המופעל על קצוות העצבים או על חוט השדרה. ניתוח זה יכול לגרום לחוסר יציבות של החוליות ועל כן יכלול לעיתים גם קיבוע שלהן.
לצד הניתוח המסורתי, קיימות גם גישות חדשניות וזעיר פולשניות לביצוע הפעולה, אולם הן מתאימות לרוב למקרים קלים יותר.
במצבים מורכבים ניתוח למינקטומיה נחשב לטיפול הבחירה. ניתוחים אלה יכולים להתבצע במטופלים ומטופלות בכל גיל, כל עוד מצב החולה מאפשר לבצע פעולה כירורגית ולכן מומלץ לבצע את הפעולה מוקדם ככל הניתן.
מניעה
כאמור, היצרות תעלת עמוד השדרה היא תהליך פיזיולוגי טבעי ולכן הוא אינו ניתן למניעה. אולם, שמירה על משקל תקין, ביצוע של פעילות גופנית בשגרה והימנעות מעישון, עשויים לדחות את התפתחות התהליך הניווני.
שלום,
בעלי שבר את בסיסי המסרק 1, 3,4 עם תזוזה מינימאלית בכף הרגל ביום שישי האחרון (19.10). מיד לאחר מכן נעשה לו גבס רק בגב כף הרגל עם עטיפה של תחבושת על כולה. ביום שלישי החליפו לו לגבס רגיל על כל הרגל עד מתחת לברך. מיום שישי עד חמישי הכאבים היו נסבלים אך מיום חמישי יש לו כאבים ממש חזקים ובלתי נסבלים כל פעם שהוא נעמד. גם אם זאת הליכה של 3 שניות הרגל מרגישה שהיא שורפת/לוחצת לו מאוד. הכאב נרגע רק אחרי שהוא שוכב עם רגל מורמת למשך 10 דקות. הוא עלה היום למיון ולא ראו שום נפיחות או בצקת אבל בכל זאת עשו לו חתך בגבס לכל אורכו כדי לנסות להוריד לחץ וגם זה לא עזר. הכאבים ממשיכים הוא ממש לא יכול שנייה אחת לעמוד גם לא ללכת לשירותים. האם כאב כזה זה כאב רגיל אחרי שבר? אם כן לכמה זמן? האם צריך אולי להחליף את הגבס? ממה כאב כזה יכול לנבוע ואיזה בדיקות אפשר לבקש לעשות כדי לברר מה גורם לכאב?
תודה רבה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
בעיה דומה
אייל10/10/2023 | 01:06
כאב דומה בשבר בקרסול
יש לי שני שברים בקרסול בשני הצדדים ומסרק 5 גם נשבר. ללא תזוזה.
במשך השבוע הראשון שמו לי גבס מלא ועכשיו לאחר שבוע וחצי ביקשתי להחליף לגבס קל עקב המשקל ולחצים ותחושת שריפה בכל פעם שאני עומד.
כדי להקל על הכאב אני ממש צריך לקפל את הרגל אחורה בזמן הליכה אחרת הוא בלתי נסבל.
הבעיה היא שגם עכשיו עם הגבס הקל הכאבים ממשיכים.
מדוע זה קורה כשעומדים? אשמח לדעת אם זה משהו נפוץ או שעלי ללכת לבדיקה אצל מומחה
השבר יכול לכאוב מאוד בעיקר עם קודם לא היה יגול לזוז ועכשיו הגבס נפתח
ממליץ על החלפת הגבס ואם ללא שיפור , לביקורת
דר' אייל הלר
הוסף תגובה
כאבים חזקים לאחר גבס
שיר28/10/2018 | 06:11
אכן בוצעה בדיקת ct ולא דובר איתנו על שני הדברים שהעלת. היינו אצל מומחה כף רגל. האם שבר כזה יכול לגרום לכלבים כל כך חזקים עד שלא ניתן לעמוד גם לא חמש שניות? כעת אנו גם מודאגים מהחריץ שנעשה בגבס האם הגבס אפקטיבי ככה? האם כדאי ללכת לבקש שעשינו גבס חדש ושלם?
תודה רבה
שיר שלום, שברים בבסיסי המסרק יכולים לכאוב מאוד מחד
מאידך, 3 שברים שונים ועם תזוזה מינימאלית יכולים להצביע על פגיעה רצועתיות של מפרקי הליספרנק
האם האבחנה הושלמה על ידי ביצוע CT מכוון לכף הרגל? האם קיימת פתיחה בין עצם מסרק 1 ל 2
ממליץ על בדיקת אורתופד מומחה הכף רגל
דר' אייל הלר
שלום,
בעקבות שבר בפטישון לטרלי עברתי ניתוח קיבוע עם פלטה וברגים.
לאחר הניתוח הייתי בגבס כ-5 שבועות.
ע"פ כל הביקורות / צילומים הניתוח עבר בהצלחה והאיחוי מתקדם טוב וכמצופה.
בביקורת לפני שבועיים הורד הגבס והנחיות לפיזיותרפיה: שבועיים ללא דריכה לאחר שבועיים התחלת דריכה חלקית ובהמשך דריכה מלאה.
הבעיה שלי: לאחר הורדת הגבס יש לי נפיחות וכאבים מאוד חזקים בכף הרגל עצמה בכל חלקיה (כריות, עצמות המסרק עקב) ולאו דווקא באזורים הקרובים לשבר.
ביצעתי במשך השבועיים מהורדת הגבס, בהנחיית הפיזיותרפיסט, עיסויים לכף הרגל תרגילי תנועה כדי להחזיר את טווחי התנועה אבל השיפור בכאבים ובטווחים הוא מאוד מינורי.
כעת כאשר אני אמור להתחיל לבצע דריכה חלקית אני בקושי מסוגל להעביר משקל - אפילו חלקי מאוד - לרגל הפגועה בגלל שהכאבים בכף הרגל עוצרים אותי.
גם הרופא וגם הפיזיותרפיסט טוענים שזה נורמלי לחלוטין וזה תהליך שיקח זמן אבל לא מסבירים לי למה זה קורה.
אני מבין שאחרי קיבוע של חודשיים מובן שכל האיזור מאובן ואמור לכאוב אבל לא מבין למה דווקא כף הרגל כואבת יותר מאיזור השבר עצמו.
אני חושש שמא משהו לא תקין בכף הרגל מעבר לשבר בקרסול.
מה דעתך? האם צריך לבקש בדיקות נוספות? ואם כן, איזה בדיקות?
תודה רבה
היי, באם אין שיפור בכאבים בהחלט הייתי ממליץ על בירור לפני כן
בברכה, דר' אייל הלר
מומחה לכירורגיה אורתופדית, פגיעות ספורט כף רגל וקרסול
טלפון ליצירת קשר למטרת פגישת ייעוץ -
הוסף תגובה
שיקום לאחר ניתוח שבר קרסול
danb200031/01/2019 | 17:27
ד"ר הלר תודה רבה על תשובתך.
שאלת המשך: אני מוזמן לביקורת שגרתית בביה"ח בעוד 4 שבועות.
אם לא יחול שיפור במצב - האם להמתין עד לביקורת? או לפנות לבירור הכאבים לפני כן, ואם לפני כן - מתי היית ממליץ על בירור כאמור?
תודות
היי, אכן צפויים כאבים גם לא באיזור השבר לאחר קיבוע ממושך
באם הכאבים ממשיכים למרות הפעלת המפרקים יש מקום לצילום מכוון גם לכף הרגל ב 3 מנחים
לאחר מכן לפי ההתקדמות ניתן לשקול בדיקות נוספות. בהצלחה.
בברכה, דר' אייל הלר
מומחה לכירורגיה אורתופדית, פגיעות ספורט כף רגל וקרסול
טלפון ליצירת קשר למטרת פגישת ייעוץ - 0506802496
שלום אני לאחר ניתוח של איחוי שבר בקרסול ובשוק יש לי מגף גבס שאותו אני משנה בהתאם לנפיחות ברגל לקחתי כדורים נגד כאבים רוקסט פלוס אחד ליום כחודש ותרופה נגד קרישת דם קלקסן עליי לא לדרוך על העקב עוד שבועיים שאלתי היא האם להשיל לבקש מרשם לתרופות ולזריקה?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
שבר בקרסול
דנה01/07/2022 | 14:11
יש לי שבר בקרסול אני מגובסת מקרסול עד השוק הרופא המליץ לקחת זריקה ביום קלקסן למשך שבועיים לביקורת והורדת הגבס לוודא שיתרחב העצם בינתיים אני מזריקה בבטן קלקסן אני פוחדת מהזריקות האלו אומנים אני לא דורכת על הרגל השבורה אבל מזיזה אותה מה לעשות ??
הוסף תגובה
זריקות קלסקאן
אור04/09/2021 | 14:36
בעלי לאחר ניתוח של שיחזור וקיבוע שבר בקרסול. שאלתי היא כזאת:
נאמר לו להזריק לעצמו זריקת קלסקאן למשך שבועיים לפחות. שאלתי היא אם בעלי למרות הגבס יהיה בתנועה ויתהלך בבית עם ההליכון הוא עדיין יאלץ להזריק לעצמו את זריקת הקלקסאן? ואם זה אפשרי כמה מומלץ לו להתהלך בבית עם ההליכון שימנע את הצורך בזריקות קלקסן יומיות. תודה מראש
באם את לא דורכת ומפעילה את השוק אז קרוב לוודאי שאת זקוקה לטיפול בקלקסאן תת עורי
בברכה, דר' אייל הלר
מומחה לכירורגיה אורתופדית, פגיעות ספורט כף רגל וקרסול
טלפון ליצירת קשר למטרת פגישת ייעוץ - 0506802496
בני עם שבר במסרק 3
מתהלך עם נעל דרקו בעלת הגבהה.
האם צריך להתהלך איתה גם בבית?
האם גם כאשר השבר יתאחה לא וודאי שלא ימשיך לצלוע?
האם יופנה לפיזיוטרפיה לאחר מכן?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
מסרק 3 ביד שבר אלכסוני
N.z11/12/2021 | 21:23
אני משחקת כדורסל ושברתי את המסרק ה3 בכף היד, באותו זמן הייתי באילת והרופאים שם חבשו לי פעמיים לא טוב, לאחר שישה ימים שחזרתי מאילת הלכתי לאורטופד והוא שוב חבש לי ואמר לי שזה לשישה שבועות.. נשארן לי שבועיים עכשיו והאצבעות שלי עדיין נפוחות ויש לי גם סימן כחול באצבע השלישי… ומבחינת כאבים אין לי ממש לפעמים יש לי כאב טיפה איפה שנשבר אבל זה ממש נדיר ומביחנת תזוזה אני מזיזה את כל האצבעות כבר חופשי וגם הפסיקו לי הקליקים.. זה בסדר ככה? והאם אוכל לחזור לשחק?
שברים בעצמות המסרק בדרך כלל מתחברים באופן תקין
אך קיימת חשיבות מרובה למיקום השבר בעצם, ובאופן יחסי , "קל" מאוד לפספס פגיעות אחרות של רקמה רכה (לדוגמא - רצועות)
רצוי להתהלך עם נעל הדארקו גם בביית, קרוב לווגאי כי אם אין פגיעות נוספות ההליכה תחזור לתקינה
כמו כן, אם לא קיימות פגיעות אחרות רצועתיות או מפרקיות קרוב לוודאי שלא יזדקק לפיזיותרפיה לאחר מכן
דר' אייל הלר, אורתופד
מומחה בפגיעות וניתוחי כף רגל וקרסול
אני בת 55 סובלת מכאבים חזקים בכף הרגל, ובכתפיים . עשיתי מיפוי עצמות ואלה התוצאות , אשמח להבין מה זה אומר .
להלן הממצאים:
אין לראות קליטת חומר פתלוגית בכפות רגליים בשלבים המוקדמים.
הודגמה קליטת יתר באספקט הלטרלי של טרזוס-מטטרזוס בכף רגל ימין בשלבים המאוחרים.
קליטה מעט בלתי אחידה ב ע"ש מותני.
קליטה מוגברת באזור הקרומיוקלוויקולרי של הכתפיים.
סיכום:
שינויים אוסטאוארטריטיים בכתפיים ובכף רגל ימין.
שינויים דגנרטיביים ב ע"ש.
---END
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
כאבים בכל צד שמאל
שיר19/09/2021 | 00:25
מזה כשנתיים אני סובלת מכאבים מאוד חזקים בצלעות במותן בבטן בגב אני לא מסוגלת להזיז את יד שמאל שלי הרבה פעמים זה תופס את הרגל שמאל. אני מרגישה ששבור לי שם משהוא עשיתע בירור מעמיק אבל אף רופא לא נותן לי מענה..עשיתי מיפוי עצמות ובמיפוי התגלה קליטה פתולוגית מוגברת בצלע 8 משמאל באספקט הלטרלי. מזה אומר?
היי רחל
במיפוי רושם לשינויים שחיקתיים או ממצא דלקתי מפרקי במפרקי ה TMT
לכשעצמה הבדיקה חסרת חשיבות ללא בדיקה פיזיקאלית והערכת הקליניקה
ברכה, דר' אייל הלר
מומחה לכירורגיה אורתופדית, פגיעות ספורט כף רגל וקרסול
טלפון ליצירת קשר למטרת פגישת ייעוץ - 0506802496