כאבי צוואר, המכונים גם צוואר תפוס, הם כאבים שמתחילים להופיע באזור הצוואר ויכולים להקרין גם לזרוע או לשתי הזרועות. כאבים אלו יכולים להיות תסמין של מספר מחלות או מצבים בריאותיים הקשורים לרקמות, לעצבים, לעצמות, לרצועות, למפרקים או לשרירים של הצוואר[1]. כדי לטפל בצוואר תפוס יש לפנות לאורתופדית או לאורתופד עמוד שדרה. צוואר תפוס הוא תופעה נפוצה מאוד: כאחד מכל 3 אנשים יחוו לפחות פעם בשנה כאבי צוואר. זה שכיח יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, והסיכוי לסבול מזה עולה עם הגיל[2].
צוואר תפוס מלווה בחולשה של הרגליים או בחוסר קואורדינציה בגפיים.
הכאב אינו מגיב למשככי כאבים.
הכאב אינו משתפר לאחר שבוע.
סיבות וגורמי סיכון
אזור הצוואר של עמוד השדרה הצוואר בנוי מ-7 חוליות, המופרדות באמצעות דיסקים. הדיסקים, שעשויים מחומר צמיגי, מאפשרים לעמוד השדרה לנוע בחופשיות, והם גם משמשים כמעין בולמי זעזועים בזמן פעילות[1]. בכל חוליה ישנו חלל הקרוי תעלת השדרה - דרכה עוברים חוט השדרה והעצבים לאורך כל עמוד השדרה בגב. חוט השדרה עטוף בנוזל שדרה ובשק תת עורי, ואלה מוגנים על-ידי החוליות. החוליות עצמן נתמכות על-ידי רצועות ושרירים, המחברים ביניהן ומאפשרים תנועה בטוחה[1]. הצוואר הוא אזור גמיש התומך במשקל הראש, אך הוא גם פגיע לפציעות ולמצבים הגורמים לכאב ומגבילים את התנועה. גורמים לכאבי צוואר כוללים:
מתיחת שריר – מאמץ יתר או עומס יתר, כגון בילוי של שעות מול המחשב, עלולים להוביל למתיחת השרירים באזור. אפילו דברים קטנים, כמו קריאה במיטה או חריקת שיניים, עלולים לאמץ את שרירי הצוואר, להוביל לנוקשות ולצוואר תפוס[3].
הזדקנות - כמו שאר המפרקים בגוף, גם מפרקי הצוואר נשחקים עם הגיל. מצבים ניווניים כגון דלקת מפרקים ניוונית (שחיקה של סחוס המפרק) והיצרות בעמוד השדרה (היצרות הרווחים בעמוד השדרה) משפיעים על תנועת המפרקים וגורמים לכאבי צוואר[2].
דחיסת עצב - פריצת דיסק או שחיקה של חוליות הצוואר עלולים ללחוץ על העצבים המסתעפים מחוט השדרה[3.
פציעות – פגיעה או טראומה כתוצאה מתנועה פתאומית של הצוואר או של הראש, כגון צליפת שוט - תנועה מהירה של הראש אחורה וקדימה כתוצאה מהתנגשות רכב מאחור. במצבים אלו השרירים, הרצועות, הדיסקים, מפרקי החוליות ושורשי העצבים בחוט השדרה בצוואר עלולים להיפגע ולגרום לכאב[2].
מחלות - מחלות מסוימות, כגון דלקת מפרקים שגרונית, דלקת קרום המוח וסרטן, עלולות לגרום לכאבי צוואר[3].
אבחון ובדיקות
פעמים רבות כאבי צוואר מאובחנים באמצעות בדיקה גופנית. תיבדק תנועת הצוואר כדי לאתר את מקור הכאב ולמצוא מגבלות תנועה. במקרים מסוימים גם יבדקו כוח השרירים והרפלקסים באזור. כמו כן, תבחן ההיסטוריה הרפואית של המטופל/ת בנוגע לפציעות צוואר קודמות או פריצת דיסק, כמו גם עבודה או פעילויות אחרות שעלולות להשפיע על הצוואר[2]. כדי לאבחן את הסיבה לכאב, בדרך כלל יש צורך בבדיקות הדמיה כגון צילום רנטגן, בדיקת MRI או בדיקת CT. בדיקות אלו יכולות להראות נזקים ובעיות אחרות בעצמות וברקמות שמסביב לצוואר[2]. בדיקות אחרות שייתכן ויהיה בהן צורך הן אלקטרומיוגרפיה, מיאלוגרפיה ו/או חסימת שורש עצב. בדיקות אלו בוחנות את הדיסקים בעמוד השדרה, את עמוד השדרה עצמו, בודקות את תפקוד העצבים ותגובת השרירים, ומאתרות את מקור הכאב[2].
אובדן פרודוקטיביות - כאבי גב וצוואר הם הסיבה השכיחה ביותר לחוסר תפקוד ולהיעדרות מהעבודה בקרב מבוגרים.
נזק עצבי – במידה והכאב נובע מפריצת דיסק, לחץ על עצבי עמוד השדרה עלול לגרום לבעיות כגון חולשה, חוסר תחושה או הקרנות כאב לגפיים.
דיכאון – צוואר תפוס יכול לשבש את שגרת החיים, כולל עבודה, פעילות גופנית, פעילות חברתית ושינה. החרדה והמתח הנגרמים מהשינוי בשגרה ומהכאב עלולים להוביל לדיכאון.
עלייה במשקל – הפחתה בפעילות גופנית ובתנועה עלולה להוביל לעלייה במשקל ולהיחלשות השרירים.
טיפולים ותרופות
מרבית המקרים של צוואר תפוס אינם מסכני חיים והם נפתרים עם הזמן באמצעות טיפול שמרני. הטיפול תלוי בעיקר בזיהוי המיקום והגורם לכאב. למרות שכאבי צוואר יכולים להיות די מתישים וכואבים, טיפול שמרני יכול להיות יעיל ולהקל במידה רבה על התסמינים. אפשרויות הטיפול השמרני יכולות להימשך 6-8 שבועות. להלן כמה מן הטיפולים המקובלים[1]:
תרופות - משככי כאב, תרופות להפחתת הדלקת ומרפי שרירים.
מנוחה - הפחתת הפעילות הגופנית והימנעות ממאמץ יתר.
תמיכה – תומך צוואר אורתופדי לצורך תמיכה בעמוד השדרה, הפחתת הניידות והפחתת כאב וגירוי.
זריקות - הזרקת קורטיקוסטרואידים לנקודת הכאב יכולה להקל באופן זמני. לעיתים יעשה שימוש בסטרואידים אפידורליים.
ניתוח עמוד שדרה צווארי
כאשר טיפול שמרני בכאבי צוואר אינו עוזר, ייתכן שיהיה צורך בניתוח. מטופלים מועמדים לניתוח במידה והכאב גורם להם לירידה בתפקוד; ישנם תסמינים נוירולוגיים הכוללים את הגפיים; יש קושי בשיווי המשקל או בהליכה; מצב בריאות המטופל/ת טוב[1]. ישנם מספר הליכים כירורגיים המותאמים לכל מקרה. סוג הניתוח תלוי בגורם לבעיה והאם יש לחץ על חוט השדרה או על עצבי עמוד השדרה. גורמים נוספים כוללים גיל, משך הזמן שההפרעה קיימת, מצבים רפואיים אחרים ואם היה ניתוח קודם באזור. במקרים רבים מבוצע איחוי חוליות עמוד השדרה - קיבוע בין שתי חוליות או יותר. ניתן להשתמש בברגים או בלוחות כדי לשפר את האיחוי ולתמוך באזורים לא יציבים בעמוד השדרה הצווארי. הליך זה עשוי לחזק ולייצב את עמוד השדרה, ולהקל על כאבי צוואר קשים וכרוניים. במקרים אחרים ניתן להשתמש בדקומפרסיה (שחרור לחץ מעצב עמוד השדרה) או בהחלפת דיסק מלאכותי[1]. היתרונות של ניתוח עמוד שדרה צווארי צריכים להישקל בקפידה אל מול הסיכונים. למרות שאחוז גדול מהמטופלים הסובלים מכאבי צוואר מדווחים על הקלה משמעותית לאחר הניתוח, אין ערובה שהניתוח יעזור לכל אחד או אחת[1].
מניעה
קיימים כמה דברים שעשויים למנוע צוואר תפוס[5]: שינה - חשוב לוודא שהראש על הכרית בגובה זהה לשאר הגוף, כמו גם שהמזרן יציב. ישיבה – מומלץ לשבת זקוף. לא מומלץ להשאיר את הצוואר באותה תנוחה במשך זמן רב. יש לעשות הפסקות ולבצע מתיחות באזור מדי פעם.
שלום אני גבר בן 56 מתאמן 6 פעמים בשבוע בחדר כושר, ובנוסף רץ בין 12-20 ק"מ בשבוע לפני כשבוע וחצי התחילו כאבי גב תחתון ועשיתי MRI לבדוק מה בדיוק קורה נבהלתי מכל הממצאים שהופיעו בפענוח, ואשמח להסבר מה זה אומר והאם יש בעיה להמשיך בפעילות ספורט? גובה החוליות תקין. המנגיומה ב11-D. מוקד קטן בהיר ב-STIR לא ספציפי ב12-D גם יכול להתאים להמנגיומה קטנה. שינוי ניווני דיסקוגני קל ב4-L3-L3,L2-L וניכר ב5-L4-L. ציסטת שמורל בלוחית קצה תחתונה של 4L וכן שינויי מח עצם ניווניים סביב הדיסק המנוון של 5L4-L. 2L1-L- בקע אחורי רחב, ללא היצרות. 3L2-L- בקע קטן פורמינלי שמאלי עם פיסורה אנולרית, ללא היצרות משמעותית. 4L3-L- בלט. פיסורה אנלורית פורמינלית שמאלית עם היצרות קלה של הנקב השמאלי ופיסורה אנולרית קטנה פורמינלית שמאלית עם היצרות קלה של הנקב השמאלי. 5L4-L- בלט. בקע קטן מרכזי. היפרטרופיה פצטרית קלה. היצרות קלה של הריצסים הלטרליים. היצרות קלה עד בינונית של נקב שמאל וקלה של נקב ימין. ללא היצרות של התעלה המרכזית. 1S5-L- התבלטות קלה של הדיסק לשמאל עם פיסורה אנולרית באיזור פורמין שמאל עם היצרות קלה של נקב שמאל
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
כאבי גב תחת
עמוס אפרתי16/11/2023 | 19:51
פתרון מעולה לבלט ו/או פריצת דיסק. שחרור הגב מכח הכובד עם מכשיר היפוך ביתי X3
נותחתי בסוף שנות ה70 עם הרינגטון רוד, כמדומני שכבר לא מנתחים ככה, th4-l3. לאחרונה קיבלתי דיאגנוזה של אוסטאופורוזיס , האם יש איזה מניעה רפואית אורטופדיות עקרונית לקבל טיפול נגד הנל?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
ניתוח סקוליוזיס הרינגטון ובצוע mri
בילי02/04/2023 | 05:41
אני נותחתי בשנת 75 בניתוח שיטת הרינגטו אני יכולה לעשות צילום m.r.i ì בגב כי לא יודעים מה סוג המתכת. והאם ניתן לתקןניתוח קורם?
היי אלישבע, נשארנו עם פתרונות מכאניים: כיוון שמנח כף הרגל וגובה הקשתות בכף הרגל משפיעים גם על עמוד השדרה אני מציע שבואי אלנו למכון כדי שנבדוק גם בצורה ממוחשבת, ללא עלות, אם את צריכה מדרסים ו/או נעליים מיוחדות. אנחנו נמצאים ברמת גן, רחוב ביאליק 7, פינת זבוטינסקי. מכון אורטופדי ברזילי-להב. תאמי מראש ב 03-6121070, אם תתקלי בקשיים או תרצי להוועץ 0522450955. לעיתים גם חגורה יכולה לעזור, שוב כשתהי אצלנו במכון נוכל לבדוק. בהצלחה והרבה בריאות, שמוליק
הוסף תגובה
עקמת בצד שמאל
שחר אלישבע16/02/2023 | 07:33
אני סובלת מדלקת פרקים לופוס פיברומיאלגיה כעת יש לי עקמת בצד שמאל בבירור תדמיתי שינויים ספונדילוטים עם אוסטאופיטים. ודיסקטגוניים מקרין לרגל שמאל בצורה קשה מאוד גוררת רגל מה ניתן לעשות להקלת הכאבים מוגבלת בליקיחת תרופות עקב לופוס
שלום רב, אני בן 63, ורץ 3 פעמים בשבוע ריצות של עד 15 ק"מ. בחודשים האחרונים סובל מכאבי גב תחתון בכל שעות היום ללא הקרנה לרגליים. אני תוהה באם לאור תוצאות בדיקת ה- C.T. שקיבלתי האם יש מניעה להמשיך לרוץ ואודה להסבר על תוצאות הבדיקה מבנה גרמי אוסטופני באופן כללי סקוליוזיס של עמוד השדרה בצורת S גובה של גופי החוליות שמור אוסטיופיטים קטנים לאורך עמוד שדרה מותני היצרות של מרווח בן חולייתי בגובה L3-L4 היצרות של ואקום פנומן בסחוס הדיסקי בכל הגבהים שינויים ניווניים במפרק פאצטלי מימין בגובה L3-L4 מפרקים הפאצטלים שמורים בקע דיסקי לטרלי משמאל בגובה L1-L2, L2-L3 גורם להיצרות של פורמינה ספינלית משמאל ללא ספיינל סטנוזיס בלט דיסק אחורי בגובה L3-L4, L4-L5 גורם ללחץ על השק הטקאלי, ללא ספיינל סטנוזיס. אין עדות לספונדילוליזיס או ספונדילוליסטיס