אציטרטין (Acitretin)
מידע נוסף
שמות מסחריים
אציטרטין (מטבוליט של אטרטינאט) היא תרופה הדומה מבחינה כימית לויטמין A והיא משמשת לטיפול בליקויים חמורים של התקרנות העור, שאינם מגיבים לטיפולים אחרים: כגון פסוריאזיס או מחלות עור נדירות אחרות הקשורות בייצור לא-תקין של קרטין. מנגנון פעילותה הוא בהפחתת החלבון (קרטין) היוצר את השכבות החיצוניות הקשות של העור. השימוש באציטרטין עלול לפגום בראיית לילה ועל כן יש להימנע מנהיגה ברכב בלילה. אין לתרום דם במשך הטיפול באציטרטין וכשנה לאחר תום הטיפול וכמו כן יש להימנע מחשיפה ממושכת לשמש כיוון שאציטרטין מגביר את רגישות העור לשמש ולכן הסיכון לכוויות שמש גבוה מהרגיל.
הטיפול באציטרטין מאפשר גדילה רגילה יותר של העור, וניתן, בדרך כלל בטיפול של רופא עור מומחה.
אציטרטין הינו חומר טרטוגני ולפיכך קיים סיכון גבוה מאד של פגיעה בעובר ולהולדת תינוק עם מום בנשים הרות, כמו גם עליה בסיכון להפלות. נשים חייבות להקפיד הקפדה יתרה על שימוש באמצעי מניעה יעילים. השימוש בתכשיר לאישה בגיל הפוריות ייעשה על פי הנחיות קפדניות.
תופעת הלוואי השכיחה ביותר הינה יובש בעור ובריריות המופיע בעיקר בפנים, כמו כן בשימוש לתקופה ממושכת, קיים סיכון לעליה ברמות השומנים בדם ולנזק כבדי.
ייתכנו בשינויים במצב הרוח וההתנהגות, ולכן יש חשיבות רבה לעדכן לחברים ולמשפחה כי תרופה זו עלולה להשפיע על מצב הרוח וההתנהגות. במקרה שינויים, יוכלו לסייע ולהפנות, במידת הצורך, לייעוץ רפואי.
אסור לתרום דם במהלך הטיפול בתרופה זו ובמשך שלוש שנים שלאחר הפסקת הטיפול, מכיוון שעלול להיגרם נזק לעובר של מטופלת בהריון שתקבל את מנת הדם.
אין להשתמש בתרופה במקרים של רגישות, אלרגיה, לחומר הפעיל, לחומר מקבוצת הרטינואידים, או למרכיבי התרופה האחרים, בהריון ובהנקה, בבעיות כבד או כליות, ברמות שומנים גבוהות מאוד בדם, בטיפול בו זמני עם אנטיביוטיקה מסוג טטרציקלינים, או עם מטוטרקסאט, או עם רטינואידים אחרים או כל חומר המכיל ויטמין A, במקרה רגישות לנוכחות גלוקוז.
מידע
אופן נטילת התרופה
כמוסות לבליעה בשלמות.
תדירות וזמן נטילה
יש ליטול את הכמוסות פעם ביום עם הארוחה או עם חלב.טווח המינון
מינון התחלתי: 25-30 מ"ג ביום, למשך 2-4 שבועות. המשך טיפול: 25-50 מ"ג עבור 6-8 שבועות נוספים. ניתן להגביר המינון עד 75 מ"ג ביום.תחילת ההשפעה
1-4 שעות.משך ההשפעה
50-60 שעות.תזונה
יש ליטול את הכמוסות עם הארוחה או עם חלב.אחסון
מתחת ל-25 מעלת צלזיוס.
מנה שנשכחה
אם נשכחה נטילת תרופה זו בזמן קצוב יש ליטול מנה מיד כשנזכרים, אך בשום אופן אין ליטול שתי מנות ביחד.הפסקת התרופה
גם אם חל שיפור במצב הבריאותי, אין להפסיק הטיפול בתרופה ללא התייעצות עם הרופא.מינון עודף
תסמיני מינון עודף זהים לתסמיני הרעלה של ויטמין A, הכוללים: עור יבש ומקושקש, עייפות רבה, כאבי מפרקים ועצמות, בחילות והקאות, כאב ראש חזק, סחרחורת, בחילות או הקאות, ישנוניות, עצבנות או גרד בעור. בהופעת תסמינים אלו יש להפסיק את הטיפול בתכשיר באופן מיידי.
אזהרות
הריון
אסור. התכשיר טרטוגני ולפיכך קיים סיכון גבוה מאד של פגיעה בעובר ולהולדת תינוק עם מום בנשים הרות. במידה והתכשיר נרשם לאישה בגיל הפוריות יש לנקוט באמצעים הבאים: לפני התחלת הטיפול חובה לשלול קיום הריון וכמו כן מומלץ לבצע בדיקת הריון מדי חודש במהלך הטיפול, ולאחר סיום הטיפול. חובה להשתמש ברציפות באמצעי יעיל למניעת הריון, חודש לפני הטיפול, בתקופת הטיפול ובמשך 3 שנים לפחות מיום הפסקת הטיפול.
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם, אין להשתמש.תינוקות וילדים
אין להשתמש. עלול לגרום לשינויים בגדילת העצמות אצל ילדים. להחלטת רופא- מינון ייקבע בהתאם למשקל הילד.קשישים
מינון התחלתי נמוך, ולאחר שבועיים-ארבעה שבועות הרופא יעריך את התגובה והמשך הטיפול.נהיגה
ייתכן והראייה תושפע בזמן הטיפול, במיוחד בשעות הלילה. יש להיזהר בזמן נהיגה.אלכוהול
נשים בגיל הפוריות צריכות להימנע מצריכת אלכוהול במהלך הטיפול וחודשיים לאחר הפסקתו.דווח לרופא במקרה של
- הריון
- תכנון הריון
- הנקה
- תפקוד כליתי לקוי
- מחלת כבד
- רמת שומנים גבוהה בדם
- מחלת לב
- הפרעות בכלי הדם
- סוכרת
- צריכת אלכוהול
- שתיה מרובה של אלכוהול
- תגובה אלרגית בעבר לתכשיר מקבוצה זו
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעת הלוואי השכיחה ביותר הינה יובש בעור ובריריות המופיע בעיקר בפנים, בשפתיים וברירית האף. בנוסף, ייתכן יובש או גירוי בעיניים שעלול לגרום לאי יכולת להרכיב עדשות מגע. תופעות לוואי נוספות כוללות: דלקת בשפתיים, אודם, קילוף, פריחה, דלקת בעור, רגישות יתר של העור, תחושת דביקות של העור, נשירת שיער וכאבי שרירים. תופעות הלוואי הפיכות וחולפות לאחר סיום הטיפול בתכשיר. תופעות המחייבות התייחסות מיוחדת: כאבי פרקים או שרירים חמורים, כאבי ראש חמורים, הקאות, הפרעות בראייה כגון פגיעה בראיית לילה ( לא שכיח): - יש להפסיק הטיפול ולפנות לרופא. כמו כן, השימוש באציטרטין עלול להוביל לעליה ברמות הכולסטרול בדם ולנזק כבדי.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות נוספות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה, בייחוד עבור:
אלכוהול: שילוב עם אציטרטין עלול להוביל להארכת משך פעילות אציטרטין וסיכון מוגבר לתופעות הלוואי שלו.
מתוטרקסאט: השילוב עם אציטרטין עלול לגרום לתופעות רעילות בכבד. יש להימנע משילוב זה.
אנטיביוטיקה מסוג טטרציקלינים: שילוב עם אציטרטין עלול להגביר את הסיכון של לחץ בגולגולת, המוביל לכאבי ראש ובחילה. מתותרקסאט- לטיפול בבעיות עור, דלקת מפרקים או סרטן.
תרופות קראטוליטיות אחרות, ויטמינים ותוספות ויטמין A : סיכון מוגבר לתופעות רעילות של ויטמין A. יש להימנע משילוב זה. תרופות אחרות המכילות רטינואידים כגון איזוטרטינואין או טאזארוטן.
תכשירים המייבשים את העור: סבונים ותכשירים קוסמטיים רפואיים מגבירים את הסבירות של גירוי העור עם אציטרטין. פניטואין- לטיפול באפילפסיה, אמצעים למניעת הריון המכילים פרוגסטרון בלבד במינון נמוך.
השפעת שימוש ממושך
בתקופת הטיפול בתרופה זו יש לערוך בדיקות לשלילת הריון, תפקודי כבד, רמות שומנים בדם, מעקב לחץ דם ולאחר טיפול ממושך גם בדיקת עצמות.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- האם הורדת שיער גוף בשיטת האינפרא אדום לנשים הרות מזיקה לעובר ?
- התאמה בין צפיפות העצם בעצמות הזרוע לצפיפות העצם בכל הגוף האם מדידה של צפיפות העצם (לאשה בגיל הפסקת הווסת) בעצמות הזרוע בלבד משקפת בצורה אמינה את צפיפות העצמות בגוף בכלל?
- אני בת בת 40, בשבוע ה-10 של ההריון הראשון. לפי בדיקת US, העובר מתאים לשבוע הריון. ב"ה הכל תקין. תוצאות בדיקת cmv לפני כחצי שנה: IgG=22 positive IgM=32.7 positive CMV AVIDITY=0.416 high avid
- כיצד ניתן לדעת אם התרחש התקף אפילפטי על פי תוצאות של בדיקות דם? באילו ערכים זה מתבטא?
- Charcot-Marie-Tooth היא מחלה נוירולוגית מולדת בה חלה התנוונות איטית מתקדמת בשרירי הרגליים, הזרועות ובידיים. הסימפטומים הם חולשה בכפות הרגליים ובשרירי השוק, הפרעות בהליכה, עיוותים בצורת כפות הרגליים וקושי בתנועות עדינות של כפות הידיים. הסימנים הראשונים מופיעים בגיל ההתבגרות או קצת אחריו בד"כ, כאשר ההסתמנות המלאה מופיעה בד"כ לפני גיל 30. התקדמות המחלה איטית מאוד והיא אינה מקצרת את אורך החיים. האבחנה קלינית וע"י בדיקות להולכה עצבית .EMG אין טיפול למעט טיפול תומך- מדרסים, עזרים אורתופדים, פיזיותרפיה. למידע נוסף- http://www.ninds.nih.gov/health_and_medical/disorders/charcot_doc.htm
- אשתי ואני כמעט ולא מקיימים יחסים מכיוון שמאוד כואב לה בשלב החדירה. מהסבר שקבלנו מרופא הנשים, יש לה נרתיק מאוד צר, ואפילו החדרת אצבע כואבת לה. מה ניתן לעשות כדי להרחיב את המקום? אציין שיש לנו בן שנולד בניתוח.