בדיקת אולטרסאונד עמוד שדרה (Spinal Ultrasound)
בדיקת אולטרסאונד עמוד השדרה הינה בדיקת אולטראסאונד רגילה, אשר מטרתה לאבחן בעיות בגב ובעמ"ש, לרוב לצורך בירור של כאבי גב בלתי מוסברים.
בדיקת אולטראסאונד משתמשת בגלי קול בעלי תדר גבוה, אשר מועברים ע"י מתמר. גלי הקול נעים בצורה שונה וע"י כך יוצרים רצף תמונות נעות של האזור הנבדק.
בדיקת אולטרסאונד של עמוד השדרה יכולה להדגים בצורה טובה יחסית את הרקמות הרכות המקיפות את עמוד השדרה: הרצועות, השרירים, הגידים, שורשי העצבים וחלקי החוליות (הפאצטות- facets). למרות זאת, לרוב הבדיקה אינה יכולה להחליף בדיקות מדויקות יותר כגון CT/ MRI לאבחון של מחלות עמוד שדרה.
אוכלוסיות בסיכון
אין דגשים מיוחדים לבדיקה.
מחלות קשורות
כאבי גב (acute/chronic), דלקות/זיהומים של שרירי הגב, היצרות תעלת השדרה (spinal stenosis), דלקות/ זיהומים של החוליות, מחלות הדיסק הבין חולייתי (intervertebral disc disease), אוסטאופורוזיס.
מתי עושים את הבדיקה
האינדיקציה השכיחה ביותר לביצוע בדיקת אולטרסאונד עמוד שדרה היא כאשר החולה מתלונן על כאבי גב כרוניים בלתי מוסברים. כאבי גב הם תלונה שכיחה מאד באוכלוסיה, ולרוב צילום עמ"ש רגיל אינו מדויק מספיק על מנת להדגים פתולוגיה.
בדיקת אולטרסאונד עמוד שדרה טובה להדגמת רקמות רכות ועל כן יכולה לאבחן לעיתים דלקות או זיהומים באזור זה, שעשויים להסביר את הכאב. אינדיקציות נוספות הן על מנת לאבחן ירידה בצפיפות העצם במבוגרים, מחלות של הדיסק הבין-חולייתי והיצרות של תעלת השדרה.
איך להתכונן לבדיקה
אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה.
אופן ביצוע הבדיקה
הנבדק שוכב על מיטת בדיקה כשהוא על בטנו או על הצד. הבדיקה נעשית ע"י רופא או ע"י טכנאי מוסמך לביצוע בדיקות אולטרסאונד. על העור באזור הבדיקה (למשל בגב התחתון) מורחים מעט ג'ל שקוף, שעוזר לפיזור גלי הקול ע"י המתמר. הג'ל עשוי לקרר מעט את העור, אולם אינו גורם לנזק כלשהו. לאחר מכן, יונח המתמר של מכשיר האולטרא-סאונד על האזור הנבדק. גודל המתמר קטן מגודל אגרוף.
לרוב הנחת המתמר אינה כואבת ולא אמורה לגרום לאי נוחות כלשהי (למעט באם קיים תהליך דלקתי, יופק כאב בשל הלחיצה על האזור).הבודק מניע את המתמר מעלה ומטה מעל האזור הנבדק, ומתקבלות תמונות של הרקמות על גבי מסך המכשיר.
משך בדיקת אולטרסאונד עמוד שדרה נמשכת כ-10-20 דקות. לרוב מותרת כניסת מלווים לחדר הבדיקה.
אחרי הבדיקה
לא קיימות הנחיות מיוחדות. בדיקת אולטרסאונד עמוד שדרה אינה כרוכה בחשיפה לקרינה ואין לה תופעות לוואי ידועות.
פענוח תוצאות
בדיקת אולטרסאונד עמוד שדרה מפוענחת לרוב ע"י המבצע, וניתנות מייד לאחר הבדיקה. התוצאות יכולות להיות תקינות או פתולוגיות:
בדיקה תקינה
· לא נצפו תהליכים המעידים על נזק לרקמות הסובבות את עמוד השדרה ובתעלת השדרה
· לא נצפתה נפיחות כלשהי באזור שרירי הגב (כולל הרצועות והגידים), החוליות או תעלת השדרה.
· לא הודגם ריבוי נוזלים באזור.
· לא נצפתה היצרות של התעלה.
· הדיסק הבין-חולייתי נראה תקין. מפרקי החוליות (facets) נראים שמורים.
· אין חשד לירידה בצפיפות העצם.
בדיקה לא תקינה (פתולוגית):
· קיימת נפיחות סביב שרירי הגב / הרצועות- מצב שיכול להעיד על דלקת או זיהום ברקמה.
· קיימת נפיחות סביב מפרקי החוליות- יתכן ומעיד על זיהום חולייתי או דלקת של הפאצטות.
· קיימת הצטברות של נוזלים- קשור לתהליכים דלקתייים/ זיהומיים של הרקמות או דימום מקומי (בייחוד לאחר טראומה).
· הודגמה היצרות של התעלה- קיים חשד ל-spinal stenosis ויש לערוך בדיקות מדויקות יותר לשם אבחנה (CT או MRI של עמוד השדרה), על מנת להחליט באם מדובר בהיצרות קלה/בינונית/ חמורה.
· קיים חשד לירידה בצפיפות העצם- יש צורך בבדיקה מדויקת יותר לאבחנה של אוסטאופורוזיס.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני בן 19. היתה לי היפוטוניה כשנולדתי, לא אכלתי עד גיל שנתיים, וכעת אני הולך לצו ראשון. האם אני צריך לכתוב שהיתה לי בעיה כזאת? האם יורידו לי על זה פרופיל?
- אני בת 20, סובלת מכאבים ביד שמאל ומנימול קל בכף היד שנמשך כל היום. הנימול החל בבוקר לאחר שבלילה לפני השינה היד כולה נעשתה כבדה ולא רגילה, ואין שום דבר חיצוני שחוסם את זרימת הדם ליד. כרגע יש לי קושי מסויים (לא גדול מדי) בהרמת היד מהכתף ומטה. לא זכור
מאמרים בנושא אולטרסאונד עמוד שדרה
כמחצית הפניות לרופא המשפחה ורוב הפניות לאורטופד הן בשל כאבי גב וצוואר. כאשר המקור לכאבי גב או צוואר הוא בפגיעה עצבי... לכתבה המלאה