דלג לתוכן

ניתוח לסת (Mentoplasty)

Mentoplasty

מתאים לטיפול ב:

  • דלקת חניכיים
  • סרטן
המומחים של Infomed מסבירים:

מטרת הניתוח

ניתוח לסת מטרתו שיפור ועיצוב של הסנטר או הלסת התחתונה. לרוב ניתוח זה מבוצע במטרה לתקן עיוותים לא תקינים של העצמות, אסימטריה של מבנה הלסת, ליקויי דיבור או לעיסה בשל עיוותים גרמיים במפרק ה- TMJ (הלוא הוא המפרק האחראי על נעילת הלסתות והלעיסה), כחלק מתיקון אסתטי של הסנטר בשל חוסר פרופורציה למבנה הפנים ועוד.

לעיתים ישנו צורך בתיקון עיוותים מולדים במבנה הלסתות, או עקב טראומה לרקמה, שברים בעצמות הפנים וכן לאחר ניתוחי הסרת גידולים המותירים שקעים ופגמים במבנה הלסת.

תיקון מבנה הלסת באמצעות ניתוח לסת הינו חיוני לעיתים לצורכי שיקום של הפנים והגולגולת, ולפיכך הניתוח מבוצע לרוב מסיבות רפואיות, ולא אך ורק מסיבות אסתטיות.

הכנה לניתוח

ההכנה של ניתוח לסת כוללת מפגש ייעוץ מקדים, בו מבררים כי אין למטופל מחלות רקע שאינן מאפשרות את ביצוע הניתוח, ואת הסיבות המביאות אותו לניתוח.

לאחר שהמטופל חווה טראומה ברקמה, הוא יופנה לבדיקות הדמיה (צילום רנטגן או בדיקת CT של הפנים) לבירור האם קיימים שברים, סדקים או ממצאים אחרים שיש לקחת אותם בחשבון לפני ביצוע הניתוח.
בנוסף, ישנן צורך בבדיקות דם מסוג: ספירת דם, בדיקת כימיה בדם ותפקודי קרישה.

אנשים מבוגרים יותר לעיתים יתבקשו לערוך גם צילום חזה מקדים ו/או אק"ג.

ניתוח לסת מבוצע תחת הרדמה מקומית או כללית, כתלות בפרוצדורה המדויקת המתבצעת. יש להיוועץ עם רופא שיניים לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול לפני ניתוח לסת.  אין לשתות אלכוהול כ-48 שעות ולשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.

תהליך הניתוח

לאחר חיטוי של האזור, נעשה חתך או מספר חתכים תת-לסתיים, או בסמוך למפרק ה-TMJ (בקרבת החיבור של זווית הלסת לאוזן). הניתוח המדויק שיבוצע תלוי במטרת הניתוח.

כאשר ישנו צורך בעיצוב הסנטר בלבד, לרוב מדובר בהסרת חלקי רקמה מעטים (ובעיקרן שומן תת עורי), ואין צורך בביצוע חתכים מרובים.

לצורך תיקון עיוותים של הלסת לרוב ישנו צורך בביצוע מספר חתכים. לאחר מכן המנתח יסיר או ישתיל חלקי עצם או רקמה תת-לסתית בהתאם לצורך- לרוב כאשר קיימת אסימטריה הדורשת מילוי.

לעיתים שתלים מוחדרים לסנטר לצרכים אסתטיים בלבד. החתכים ייתפרו וייסגרו, ותונח חבישה לוחצת. לעיתים יושאר נקז או מספר נקזים, לצורך ניקוז שאריות נוזל ודם מהרקמה. משך הניתוח תלוי בפעולה המדויקת הנדרשת, ולרוב נמשך כ-1-3 ש'.

סיכונים בניתוח


סיכונים כלליים בניתוחים:

זיהום בפצע הניתוח- לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר ברקמות התת-עוריות, ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החתך לסילוק הפסולת החיידקית.

דימום- בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה, אולם לעיתים נדירות גם דימומים סיסטמיים המצריכים קבלת מנות דם. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. הדימום נוצר כאשר כלי דם נפתח ומדמם.

צלקות- אופי החלמת הצלקת תלוי באיכות התפרים ובגנטיקה. אין דרך לצפות כיצד הצלקת תחלים לאחר הניתוח.

סיכוני ההרדמה- לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנאפילקטי).


סיכונים ספציפיים של ניתוח לסת:


פגיעה עצבית- אשר יכולה לגרום לנזק תחושתי, או חולשת שרירים מקומית בסנטר או בתוך הלסת עצמה, כתלות בסוג הפעולות שבוצעו בניתוח.

נפיחות תת-לסתית- עקב ריבוי הטראומה לאזור, חולפת לרוב תוך כשבוע.

נזק לשיניים- לרוב עקב מגע ישיר בשורשי השיניים.


הטיפול אחרי הניתוח

לרוב המטופל נשאר להשגחה באשפוז עד 24 שעות לאחר ניתוח לסת.

יש להימנע ממתיחה או כיפוף צווארי וכן שימוש בשרירי הפנים בימים הראשונים לאחר ניתוח לסת.

ניתן להסיר את החבישה הלוחצת תוך מספר ימים, כתלות בהפסקת הדימומים. את התפרים ניתן להסיר לאחר עשרה ימים. יתכנו שטפי דם תת עוריים מרובים ונפיחות, אשר נספגים בד"כ תוך כשבועיים. במידה וישנם כאבים ניתן להשתמש במשככי כאבים ע"פ הצורך. 

במידה וישנם כאבים שאינם חולפים עם השימוש במשככי כאבים, הפרשות מוגלתיות מהחתך הניתוחי, עליית חום או דימומים חזקים, יש לפנות מיידית לבדיקה רפואית. 

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

רופאים בתחום

נפרולוגיה
ד"ר צבי חי ברנע מומחה בנפרולוגיה, רופא בכיר מחלקה נפרולוגית בית חולים וולפסון
קראו עליי עוד
כירורגיה
פרופ' משה פפא מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא ניתוח לסת

יישור שיניים לילדים -בריאות שיניים ואסתטיקה
יישור שיניים לילדים -בריאות שיניים ואסתטיקה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/05/2009

יישור שיניים לילדים -בריאות שיניים ואסתטיקה לכתבה המלאה

תאונות דרכים וטלפונים ניידים - מה הקשר ביניהם?
תאונות דרכים וטלפונים ניידים - מה הקשר ביניהם?
יעל זמיר, מערכת אינפומד מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד 20/01/2014

בכל שנה נהרגים מאות אנשים בישראל מתאונות דרכים. למרות משאבים עצומים שמושקעים בנושא, הקטל בכבישים ממשיך. איך משפיע ה... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו