דלג לתוכן

טיפול משפחתי בהפרעות אכילה (Family therapy for eating disorders)

Family therapy for eating disorders

מתאים לטיפול ב:

  • הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות
  • הפרעות אכילה בגיל הרך
  • בולימיה
  • אנורקסיה
  • בולמיה נרבוזה
  • אנורקסיה נרבוזה
  • הרעבה
המומחים של Infomed מסבירים:

רוב האנשים רואים טיפול משפחתי כטיפול שמטרתו לסייע בהתמודדות עם משברים וקשיים ספציפיים במשפחה, כגון אובדן של בן משפחה, אלימות במשפחה, דפוסי תקשורת בעייתיים ואחרים. מוכר פחות הוא הטיפול המשפחתי במקרים בהם רק אחד מבני המשפחה סובל מקושי רגשי, וזאת משום שבמקרים אלו מרבית המשפחות נוטות, באופן טבעי, להפנות את בן המשפחה הסובל לטיפול פסיכולוגי פרטני.
עם זאת, בתחום הפרעות האכילה טיפול משפחתי נמצא כיעיל ומשמעותי, זאת למרות שעל פניו, רק אחד מחברי המשפחה סובל מהפרעת האכילה.

טיפול משפחתי בהפרעות אכילה - מתי ולמה?

טיפול משפחתי בהפרעות אכילה מבוסס על מספר הנחות יסוד:

• דינמיקות משפחתיות תורמות להתפתחות הפרעת האכילה: טיפול משפחתי בהפרעות אכילה מבוסס על ההנחה כי הפרעות אכילה, ובפרט בקרב ילדים ומתבגרים, מתפתחות על רקע דינמיקות משפחתיות ספציפיות. הפרט מפתח הפרעת אכילה כאמצעי התמודדות, דרך ביטוי או כמאבק בדינמיקות אלו. לדוגמא, נערה החיה בבית בו החינוך חודרני ושמרני עלולה לפתח אנורקסיה כדרך לפתח את תחושת העצמאות והשליטה בחייה. מנגד, נערה שהתקשורת במשפחתה רווית מתחים וקונפליקטים עשויה להתקשות לפתח מיומנויות ויסות עצמי וכך לפנות לאוכל כאמצעי לא יעיל להתמודדות עם המצוקה. בנוסף, הפרעת אכילה יכולה להוות איתות על קשיים ואף התעללות במשפחה, או לחלופין לגרום למשפחה להתמקד בטיפול בהפרעת האכילה ולאפשר בכך הזנחה של בעיות רחבות יותר כבגידה, היעדר תקשורת ועוד. אם כן, הטיפול המשפחתי בהפרעות אכילה מדגיש את הקשר בין הפרעת האכילה לדינמיקות המשפחתיות ומניח כי הצורך הלא מודע בקיומה של הפרעת האכילה יפחת עם שינוי הדינמיקות המשפחתיות.

• הפרעת האכילה משפיעה על המשפחה כולה: הפרעת אכילה משפיעה על המערכת המשפחתית כולה שונים בדרכים שונות, למשל בכך שגורמת לדאגה רבה, גוזלת את תשומת הלב מבני משפחה אחרים, יוצרת טריגרים לעימותים ומאבקי כוחות ועוד. לכן, טיפול משפחתי בהפרעות אכילה נותן מקום לכך ומניח כי בני המשפחה של הסובל מהפרעת האכילה זקוקים אף הם לתמיכה, הכוונה, קבלת לגיטימציה לביטוי רגשי ועזרה בהתמודדות עם בן המשפחה הסובל ועם אחרים במשפחה המושפעים מהמצב.

• המשפחה היא גורם תמיכה משמעותי במיוחד: בדומה לטיפולים משפחתיים בנושאים אחרים, טיפול משפחתי בהפרעות אכילה יוצא מתוך הנחה שהמשפחה מהווה את אחד הגורמים המשמעותיים ביותר בחיי האדם, ובייחוד כאשר מדובר בילדים ובבני נוער. לפיכך, טיפול משפחתי בהפרעות אכילה שם לו למטרה להפוך את המשפחה למשאב תמיכה וסיוע, וזאת מתוך אמונה לפיה כוחה של המשפחה לסייע למטופל/ת גדול במיוחד.

טיפול משפחתי בהפרעות אכילה

בהתאם להנחות היסוד עליהן הוא מבוסס, טיפול משפחתי בהפרעות אכילה מתמקד במספר היבטים: מתן מקום ולגיטימציה לביטוי קונפליקטים וקשיים במערכת היחסים המשפחתית; הקניית מיומנויות תקשורת והתמודדות יעילות יותר במשפחה מתן תמיכה לסובל מהפרעת האכילה ולמשפחתו; ובמתן אפשרות לביטוי של רגשות ותחושות קשים המתעוררים סביב הפרעת האכילה ומעבר לה.

לרוב טיפול משפחתי אינו ניתן כטיפול יחיד בהפרעות אכילה. אמנם, הפרעות אכילה מתפתחות במסגרת המשפחתית (עם או ללא קשר ישיר למתרחש בה), אך האופי ההתמכרותי של ההפרעה והסבל שנלווה לה מחייבים, בדרך כלל, גם טיפול פרטני, בו מתאפשרים עיבוד רגשי והגדלת המוטיבציה והיכולת לביסוס דפוסי אכילה ומשקל נורמטיביים. אם כן, טיפול משפחתי בהפרעות אכילה לרוב מתבצע במקביל לטיפול פסיכולוגי או לאחר התחלתו.

רופאים בתחום

אורולוגיה
פרופ' אמנון זיסמן אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר ראובן אייכנבאום רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
קראו עליי עוד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו