רגישות ללקטוז (Lactose Intolerance)

ראשי

תאור

רגישות ללקטוז, או אי סבילות ללקטוז, היא מצב בו הגוף לא מסוגל לעכל את סוכר החלב בשם לקטוז, סוכר טבעי אשר נמצא בחלב ומצרי חלב למיניהם.

כאשר לקטוז עובר דרך המעי הגס, בלא שעבר כראוי את תהליך העיכול, הוא עלול לגרום להופעתן של תופעות לוואי בלתי נעימות כגון: גזים, כאבי בטן ותחושת נפיחות בבטן. ישנם בני אדם שיש להם רגישות ללקטוז שאינם מסוגלים לצרוך כלל מוצרי חלב, בעוד שאחרים יכולים לאכול ולשתות כמויות קטנות של מוצרי חלב בלא בעיות מיוחדות.

רגישות ללקטוז נפוצה מאוד בקרב בני אדם מבוגרים. הרגישות ללקטוז נפוצה יותר אצל אמריקנים בעלי עור כהה, ואצל בני אדם ממוצא אסיאתי, אפריקני ובני אדם שמוצאם מאמריקה הדרומית, מאשר אצל בני אדם ממוצא אירופאי.

אחד האתגרים העומדים בפני בני אדם אשר יש להם רגישות לחלב הוא כיצד לתכנן את התזונה שלהם מבלי לגרום לעצמם תופעות לוואי בלתי נעימות, ובו בזמן לצרוך כמות מספקת של סידן בדם בכדי לשמור על בריאות וחוזק העצמות.

כוס חלס וסקסוק חלב עם סימן איסור, רגישות ללקטוז, אי סבילות ללקטוז

צילום: Shutterstock


סימפטומים


התסמינים אשר מצביעים על רגישות לחלביכולים לנוע מהיותם קלים מאוד ועד לחמורים, תלוי בכמות אנזים הלקטאז שגופך מייצר. התסמינים מתחילים להופיע בדרך כלל כ- 30 דקות עד שעתיים לאחר שאכלת או שתית מוצרי חלב. 

במידה ואתה סובל מרגישות ללקטוז (מאלרגיה לחלב), התסמינים יכולים לכלול בין השאר:

- תחושת נפיחות בבטן.

- כאבי בטן או עוויות.

- קולות גרגור או קרקור בקיבה.

- גזים.

- צואה דלילה או שלשול. 

- הקאות.

חלק מבני האדם אשר סובלים מגזים, כאבי בטן, תחושת נפיחות בבטן או שלשולים עלולים לחשוד כי הם סובלים מתופעה של רגישות ללקטוז (אלרגיה ללקטוז). הדרך הטובה ביותר לוודא זאת היא להימנע לפרק זמן מסוים מצריכת מוצרי חלב, ולבחון האם התסמינים הללו נעלמים. במידה והם אכן נעלמים, יש לנסות ולצרוך כמויות קטנות של מוצרי חלב ולבחון האם התסמינים חוזרים.

במידה וקרה פעם שחשת שלא בטוב לאחר שתיית כוס חלב, סביר להניח כי הבעיה לא טמונה ברגישות שלך ללקטוז. אולם במידה ואתה חש שלא בטוב בכל פעם שאתה שותה חלב, אוכל גלידה, או מוצרי חלב אחרים, סביר להניח שאתה אכן סובל מרגישות ללקטוז.לעיתים בני אדם אשר מעולם לא סבלו מתופעות לוואי כאשר צרכו מוצרי חלב, יכולים לפתח לפתע רגישות ללקטוז. תרחיש זה נפוץ יותר ככל שאתה מתבגר. במידה ואתה חושד כי אתה סובל מתופעה של רגישות ללקטוז, פנה רופא המטפל בך. הרופא יוכל לוודא האם התסמינים שלך נובעים מעובדת היותך רגיש ללקטוז, או כתוצאה מגורמים אחרים.

סיבות וגורמי סיכון

רגישות ללקטוז (אלרגיה ללקטוז) מתפתחת כאשר המעי הדק אינו מייצר כמויות מספיקות של אנזים אשר מכונה לקטאז. הגוף שלך זקוק ללקאטז על מנת לפרק או לעכל את הסוכרים המצויים במוצרי החלב.

אלרגיה לחלב היא בדרך כלל תורשתית, והתסמינים הראשונים לכך מתפתחים בדרך כלל אצל בני נוער או בגיל הבגרות. מרבית בני האדם אשר סובלים מסוג זה של רגישות ללקטוז יכולים לצרוך כמויות קטנות של מוצרי חלב בלא לפתח תופעות לוואי כלשהם.

לעיתים המעי הדק מפסיק לייצר את אנזים הלקטאז בעקבות מחלה, כגון שפעת הקיבה, או כתוצאה ממחלה ארוכת טווח, כגון סיסטיק פיברוזיס, או בעקבות ניתוח אשר בו הוסר חלק מן המעי הדק. במקרים אלה הבעיה יכולה להיות על בסיס קבוע או חולף.

במקרים נדירים במיוחד,נולדים עם רגישות ללקטוז. בן אדם אשר סובל מרגישות ללקטוז שהיא מולדת לא יוכל לצרוך מוצרי חלב כלל.

לעיתים פגים סובלים מרגישות זמנית ללקטוז מכיוון שגופם לא מסוגל עדיין לייצר את אנזים הלקטאז. לאחר שגוף התינוק מתחיל לייצר את האנזים, הרגישות ללקטוז חולפת בדרך כלל.

אבחון ובדיקות

אבחון ובדיקות

רופאים המומחים לאלרגיה ואימונולוגיה יכולים לאבחן האם יש לך רגישות ללקטוז על ידי שאלות הנוגעות לתסמינים שלך. ייתכן והרופא יבקש ממך להפסיק לצרוך מוצרי חלב לפרק זמן מסוים, וזאת על מנת לבחון האם התסמינים נעלמים.

לעיתים הרופא יורה על תבחין מימן בנשימה Hydrogen Breath Test)), בדיקת רמות הסוכר בדם או בדיקת חומציות הצואה, על מנת לקבוע אבחנה חד משמעית. בדיקות אלה יקבעו האם באמת יש לך רגישות ללקטוז.

על מנת לקבוע אבחנה חד משמעית, הרופא המטפל בך ימלית על הבדיקות הבאות:

תבחין מימן בנשימה (Hydrogen Breath Test). זוהי הבדיקה המדויקת ביותר לאבחון רגישות ללקטוז. בטרם עריכת הבדיקה, תתבקש להימנע מטילת תרופות, מאכלים מסוימים ועישון סיגריות. ביום הבדיקה תתבקש לשתות נוזל אשר מכיל לקטוז, ואז תתבקש במשך שעתיים לנשוף מספר פעמים אל תוך מכונה. במידה ורמות המימן בנשימה שלך גבוהות, ייתכן ואתה סובל מרגישות ללקטוז. בדיקה זו לא מבוצעת בדרך כלל אצל תינוקות וילדים צעירים מאוד וזאת מכיוון שהחומר יכול לגרום להופעתם של שלשולים.

בדיקת סבילות ללקטוז. בדיקה זו מודדת את רמות הסוכר בדם שלך לאחר ששתית או אכלת לקטוז. החל מחצות הלילה שלפני עריכת הבדיקה, תתבקש שלא לאכול או לשתות דבר. ביום עריכת הבדיקה תתבקש לשתות נוזל אשר מכיל לקטוז, העלול לגרום לך להופעתם של גזים או כאבי בטן.לאחר מכן רמת סוכר בדם תיבדקו כל 30 דקות על פני פרק זמן של שעתיים. במידה ורמות הסוכר שלך לא עולות, סביר להניח כי יש לך רגישות ללקטוז. בדיקה זו אינה מבוצעת אצל בני אדם אשר חולים במחלת הסוכרת, והיא אינה מבוצעת בדרך כלל אצל ילדים קטנים ותינוקות.

בדיקת חומציות הצואה. בדיקה של רמות החומציות בצואה מודדת את רמות החומצה אשר נמצאות במעי הגס שלך. על מנת לבצע בדיקה של חומציות הצואה, עליך לאסוף דגימה של הצואה שלך אל תוך מיכל אטום וסטרילי, ולהביא את הדגימה באופן מיידי את המעבדה. במידה וישנה נוכחות של חומצה בצואה שלך, סביר להניח כי אינך מעכל כראוי את הלקטוז. ניתן לבצע את בדיקת חומציות הצואה אצל ילדים קטנים ותינוקות.

מניעה וטיפול

טיפולים ותרופות

אין תרופה לבעיית רגישות ללקטוז, אולם תוכל להקל על התסמינים המלווים אותה על ידי צמצום או הימנעות מצריכת מוצרי חלב. חלק מבני האדם שנמצאו רגישים ללקטוז בוחרים לצרוך מוצרים העניים בלקטוז, או במוצרים תחליפיים על בסיס סויה, כגון חלב סויה או גבינת סויה. 

חלק מבני האדם אשר רגישים ללקטוז יכולים לצרוך יוגורט ללא בעיה, במיוחד יוגורט העשיר בחיידקים פרוביוטיים. תוכל לצרוך גם תוספי מזון אשר מכילים אנזימי לקטאז על מנת לסייע לך בעיכול הלקטוז.

מניעה

הדרך הטובה ביותר הימנע מתסמינים של אי סבילות ללקטוז היא על-ידי הימנעות מצריכת מזונות המכילים לקטוז. 

ככל שחולף הזמן, מרבית בני האדם אשר רגישים ללקטוז לומדים להכיר את הגוף שלהם ואת ההתמודדות שלו, על מנת למנוע מעצמם את הופעתם של התסמינים.

אחת מן הדאגות הגדולות ביותר לבני אדם אשר יש להם אלרגיה לחלב, היא לדאוג לתזונה עשירה דיה על מנת להשלים את מרכיבי המזון אשר נמצאים במוצרי החלב, במיוחד סידן. סידן הינו מרכיב מזון חיוני ביותר עבור ילדים, בני נוער, נשים הרות ונשים בגיל המעבר.

ישנם מוצרי מזון מגוונים אשר מכילים סידן, וביניהם בין השאר:

- ברוקולי, במיה, זני כרוב שונים ולפת. 

- סרדינים משומרים, טונה ודג סלמון. 

- מיצים המועשרים בסידן, דגנים 

- מוצרי סויה המועשרים בסידן, כגון חלב סויה, טופו ופולי סויה. 

- שקדים.

מרבית בני האדם אינם צורכים כמויות מספיקות של סידן גם אם הם יכולים לצרוך מוצרי חלב. להשלמת הסידן החסר תוכל לצרוך תוספי מזון אשר מכילים סידן.






פורומים גסטרו

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
תחושה מוזרה בבטן אתי 26/07/2020 03:14
  • שלום ,בת 34 ברקע 2 הפלות האחרונה לפני שבועיים ,יתר לחץ דם מאוזן ואבן בכיס מרה,מזה חודש וחצי תחושה כל הזמן של רעב גם שנייה לאחר שסיימתי לאכול,יש גם תחושה מוזרה בבטן העליונה כמו של נפיחות,גרפס תקוע?וממש חוסר נוחות.עוזר לי לאכול כדי להעביר את התחושה הזו של הבטן .לעיתים יש שלושלים הרופא משפחה חשב בעבר שזה מעי רגיז לפני 5 שנים עשיתי גסטרו בגללל שלשולים חוזרים ושם היה פוליפ שהוציאו (הבנתי שהסוג של הפופיל היה בסדר) אודה להתייחסות

  • + הוסף תגובה
רעב תמידי דר' דן קרטר 27/07/2020 00:03
  • שלום ממליץ על בדיקת הליקובקטר במידה ושלילי להמשיך לגסטרוסקופיה

  • + הוסף תגובה
תשובה אתי 27/07/2020 14:43
  • אני אמורה לחשוש מזה?זה נשמע משהו מסוכן חוששת לעשות בדיקת גסטרו

  • + הוסף תגובה
חוששת דר' דן קרטר 27/07/2020 22:32
  • אין מה לחשוש אם זה מפריע תעברי בירור אם לא מפריע- אז לא

  • + הוסף תגובה
בדיקת המוגלובין וקולונסקופיה רוני 25/07/2020 22:27
  • שלום רב. בן 64, צמחוני. אוכל הרבה פירות וירקות. אחרי מעקפים, נוטל אספירין, ביסופרולול ללחץ דם, סטטור לכולסטרול וציפרלקס. בדיקת המוגלובין לפני שבוע הייתה 13.2, לפני 3 חודשים - 13.7, לפני חצי שנה ושנה - 14. הערכים של IRON ופריטין תקינים תמיד. וכנ"ל B12, בלוטת התריס וגלוקוז. רופאת המשפחה המתלמדת סברה שכדאי להתייעץ עם מומחה גסטרו אם לבצע קולונסקופיה - ב-2016 ביצעתי בדיקה זו שהייתה תקינה. רופאת המשפחה הקבועה החליטה לחזור על הבדיקות בעוד חצי שנה. פוחד לעבור הבדיקה הפולשנית שוב ואשמח להיוודע מה דעתך. אגב, 3 חודשים אחרונים נטלתי תוספי תזונה של ליקוריץ ושום שחור וכעת הפסקתי. תודה רבה ושבוע טוב ומבורך!

  • + הוסף תגובה
קולונוסקופיה דר' דן קרטר 25/07/2020 23:00
  • שלום אם אין חסר ברזל, הרי סביר שהאנמיה לא נובעת מפגיעה במערכת העיכול ולכן אם ההמוגלובין יציב וקלונוסקופיה לפני מספר שנים תקינה, ניתן לעקוב בלבד

  • + הוסף תגובה
בדיקת המוגלובין וקולונסקופיה רוני 26/07/2020 07:51
  • תודה רבה למענה המהיר והמנומק. שבוע טוב וכל טוב!

  • + הוסף תגובה
בליעת עצם עוף יוסי 25/07/2020 13:04
  • לא ידוע גודל העצם בזמן הבליעהואם היה חד בקצוות עברו 10 ימים יציאות רגילות של קיבה ובליעה טובה הרגשה לא נעימה כאב המום במרכז הבטן העליונה מתחת לצלעות האם ייתכן שהעצם התפוררה ויצאה בגללהבליעה והיציאות ובלי תופעותצריבות הקאות או כל דבר אחר חוץ או שתקועה ובגלל זה הכאב ההמום וההרגשה הלא נעימה ולמה צריך לשים לב לאיזה תופעה או שינוי ואם זה אמור לעבור בהמשך לשאלתי בליעת עצם אגי בן 62

  • + הוסף תגובה
בליעת עצם דר' דן קרטר 25/07/2020 22:49
  • שלום יוסי קש לדעת אם נגרם נזק אך אם קיים כאב, אין ספק ש שלפנות לבדיקה ממליץ שתפנה קודם כל לרופא המשפחה

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!