לתינוק עם לידתו רקמת אדנואיד מועטה ביותר. עם הגדילה וככל שהילד נחשף לזיהומים בדרכי האוויר העליונות, גם האדנואיד גדל. הגדלה חדה של האדנואיד גורמת לחסימת האף. ילד שאפו חסום עקב אדנואיד מוגדל לוקה בנזלת מוגלתית כרונית, קושי בנשימה דרך האף, פיו לרוב פתוח, ובמהלך השינה נגרמות לו הפרעה בנשימה ונחרות. קיימת סברה שהחסימה באף גורמת להפרעה בהתפתחות של מבנה הלסתות. כתוצאה מכך פניו של הילד מוארכות, יש לו קשיים במינשך, ולעיתים יש צורך בטיפול אורתודנטי. סברה זו לא הוכחה מדעית וייתכן שגורמים אחרים, גנטיים, הם האחראים למבנה הפנים. במצבים קשים של חסימה, בעיקר כאשר גם השקדים בלוע מוגדלים, עלול להתרחש דום נשימה במהלך השינה, המאופיין בנחרות עזות ומלווה בקשיי נשימה ובהפסקות נשימה. מצב זה עלול לפגוע בהתפתחות הילד.
נזלת כרונית היא בעיה קשה אצל ילדי הגן והמעון, מאחר שהם נדבקים זה מזה לעיתים תכופות באמצעות נגיפים וירוסים בדרכי הנשימה העליונות. לעיתים החומרה ו/או התכיפות של הנזלת מפריעה מאוד לילד. לחלקם היא נגרמת מאדנואיד חוסם אשר מונע ניקוז יעיל של האף והסינוסים ומהווה מקור לזיהומים מחיידקים. באבחנה מבדלת לנזלת כרונית נבדקת גם אפשרות של גורמים אחרים כגון גוף זר שהילד החדיר לאף, במיוחד כאשר הנזלת מוגלתית וחד-צדדית.
האדנואיד נמצא במקום אסטרטגי בלוע האפי סמוך לפתחי הניקוז של האוזניים (צינורות ע"ש "אאוסטאכיוס") האחראים לאיזון לחצים באוזן התיכונה. מיקום זה יוצר קשר בין דלקות אוזניים למיניהם לבין אדנואיד.
המהלך הטבעי של הגדלת אדנואיד הוא: שיא גודלו בגיל 6-3, ובגיל הבגרות הוא קטן עד שכמעט נעלם. את המהלך הטבעי צריך לקחת בחשבון כאשר נשקל ניתוח. יש לזכור שקיימות סיבות נוספות לחסימת האף אצל ילדים ולכן חשוב לאבחן נכונה.
ד"ר ארי דירוא
-
אבחון ובדיקות
-
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני סובלת מסוג של צרידות שאינה כתוצאה משפעת או משהו זמני וחולף. במשך חצי שנה בערך אני מכחכחת בגרון כדי לסדר את קולי בשל הצרידות. נשלחתי על ידי רופא אף-אוזן-גרון לבצע בדיקת אולטרסאונד של הצוואר, והתוצאות העידו כי בלוטת התריס שלי מעט מוגדלת מבחינה דיפ
-
שאלה: הייתי רוצה לדעת האם הוצאת בלוטת התימוס לחולי מיאסתניה גרביס היא יעילה? האם הניתוח של בלוטת התימוס הוא מסוכן? מה אחוז ההחלמה? כמה זמן נמשכת ההחלמה לאחר הניתוח?
-
שאלה: אני בת 20. רופא אף אוזן וגרון המליץ לי לעבור ניתוח להוצאת השקדים. אני סובלת כבר שנים כל חורף מדלקות חוזרות בגרון. השקדים שלי מוגדלים גם כשהם לא מודלקים, ולפעמים מקשים על הנשימה. האם בגיל שלי כדאי לעבור את הניתוח? עד כמה זה מסוכן?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
- בדיקה אנדוסקופית באמצעות אולטרסאונד
- צילום רנטגן
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- ניתוח שקדים
-
מחלות קשורות
- שיעול נבחני
- מחלות אף והסינוסים מולדות
- דלקת לוע ושקדים
- חזרת
- שיעול עם ליחה
מאמרים בנושא הגדלת אדנואיד
מחלת השקד השלישי היא בעיה נפוצה המתפתחת בילדים בשנים הראשונות לחיים ועלולה להוביל לקשיי נשימה, לעיוות לסתות ולפגיעה... לכתבה המלאה