דלג לתוכן

הגדלת אדנואיד

Adenoid hypertrophy
המומחים של Infomed מסבירים:
אדנואיד הוא רקמה לימפטית השייכת למערכת החיסונית של הגוף ומיקומו בלוע האפי. הוא מוכר גם בשמות אחרים כגון "פוליפים", "שקד שלישי" ועוד, אבל המונח הרפואי הוא אדנואיד. רקמת האדנואיד דומה מאוד לשקדים הנצפים בלוע. לא ניתן לראות את האדנואיד בהסתכלות ישירה.
לתינוק עם לידתו רקמת אדנואיד מועטה ביותר. עם הגדילה וככל שהילד נחשף לזיהומים בדרכי האוויר העליונות, גם האדנואיד גדל. הגדלה חדה של האדנואיד גורמת לחסימת האף. ילד שאפו חסום עקב אדנואיד מוגדל לוקה בנזלת מוגלתית כרונית, קושי בנשימה דרך האף, פיו לרוב פתוח, ובמהלך השינה נגרמות לו הפרעה בנשימה ונחרות. קיימת סברה שהחסימה באף גורמת להפרעה בהתפתחות של מבנה הלסתות. כתוצאה מכך פניו של הילד מוארכות, יש לו קשיים במינשך, ולעיתים יש צורך בטיפול אורתודנטי. סברה זו לא הוכחה מדעית וייתכן שגורמים אחרים, גנטיים, הם האחראים למבנה הפנים. במצבים קשים של חסימה, בעיקר כאשר גם השקדים בלוע מוגדלים, עלול להתרחש דום נשימה במהלך השינה, המאופיין בנחרות עזות ומלווה בקשיי נשימה ובהפסקות נשימה. מצב זה עלול לפגוע בהתפתחות הילד.
נזלת כרונית היא בעיה קשה אצל ילדי הגן והמעון, מאחר שהם נדבקים זה מזה לעיתים תכופות באמצעות נגיפים וירוסים בדרכי הנשימה העליונות. לעיתים החומרה ו/או התכיפות של הנזלת מפריעה מאוד לילד. לחלקם היא נגרמת מאדנואיד חוסם אשר מונע ניקוז יעיל של האף והסינוסים ומהווה מקור לזיהומים מחיידקים. באבחנה מבדלת לנזלת כרונית נבדקת גם אפשרות של גורמים אחרים כגון גוף זר שהילד החדיר לאף, במיוחד כאשר הנזלת מוגלתית וחד-צדדית.
האדנואיד נמצא במקום אסטרטגי בלוע האפי סמוך לפתחי הניקוז של האוזניים (צינורות ע"ש "אאוסטאכיוס") האחראים לאיזון לחצים באוזן התיכונה. מיקום זה יוצר קשר בין דלקות אוזניים למיניהם לבין אדנואיד.
המהלך הטבעי של הגדלת אדנואיד הוא: שיא גודלו בגיל 6-3, ובגיל הבגרות הוא קטן עד שכמעט נעלם. את המהלך הטבעי צריך לקחת בחשבון כאשר נשקל ניתוח. יש לזכור שקיימות סיבות נוספות לחסימת האף אצל ילדים ולכן חשוב לאבחן נכונה.

ד"ר ארי דירוא
  • אבחון ובדיקות

    אבחון של אדנואיד מוגדל נקבע על ידי סימנים קליניים ובדיקות עזר. הסימנים העיקריים לאדנואיד מוגדל הם: נזלת מוגלתית, נשימה דרך הפה ונחירה בלילה. יש לבצע צילום רנטגן צידי של הגולגולת אם כי התועלת בצילום לשם אבחון היא נמוכה, בעיקר עקב בעיות טכניות בהשגת צילום רנטגן ברור בגילאים האלה. בדיקת העזר הטובה ביותר היא בדיקה אנדוסקופית. סיב אופטי רך, דק וגמיש, מוחדר לנחיר, וניתן בעזרתו לצפות בחלל האף ובאדנואיד על גבי מסך טלוויזיה. הניסיון מעלה שהילד משתף פעולה במרבית המקרים. רק כאשר הילדים קטנים מאוד יש צורך לעיתים להחזיק את הילד בכוח לשם ביצוע הבדיקה, אך היא מהירה ואינה מכאיבה.

המומחים שלנו לאף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר

אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
ד"ר נדים חבשי מומחה אף אוזן וגרון ניתוחי ראש צוואר
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר איתן ראט
5.0
( 8 חוות דעת )
"רופא מקצועי, אנושי, מסביר פנים ונעים הליכות. פשוט איש מיוחד! ממליצה עליו בחום"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא הגדלת אדנואיד

מחלת השקד שלישי: מתי יהיה צורך בניתוח ואיך ניתן למנוע סיבוכים?
מחלת השקד שלישי: מתי יהיה צורך בניתוח ואיך ניתן למנוע סיבוכים?
ד"ר יניב אבנר מאת: ד"ר יניב אבנר 30/03/2020

מחלת השקד השלישי היא בעיה נפוצה המתפתחת בילדים בשנים הראשונות לחיים ועלולה להוביל לקשיי נשימה, לעיוות לסתות ולפגיעה... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו