דלג לתוכן

אמנזיה, שכחה

שיכחון | Amnesia
המומחים של Infomed מסבירים:

אמנזיה היא הפרעת זיכרון שמשמעותה שכחה גורפת או חלקית, היוצרת פגיעה משמעותית בתפקוד החברתי או התעסוקתי. האמנזיה עשויה להיות סימפטום מתוך הפרעה קוגניטיבית רחבה יותר כגון דמנציה או דליריום, או להיות מאובחנת בפני עצמה כהפרעה אמנזית (Amnesic Disorder). 

ההפרעה האמנזית מתרחשת בד"כ בצמוד למצב רפואי-פיזיולוגי כלשהו כגון פגיעת ראש, גידול ראש, מחלות כלי הדם של המוח, הרעלות מסוגים שונים שפוגעות במערכת העצבים או שימוש מופרז באלכוהול. 

אילוסטרציה של התפוררות המוח של איש הסובל מאמנזיה, שכחה

קיימים שני סוגי אמנזיה:

אמנזיה אנטרוגרדית (Anterograde Amnesia)

שכחה של פרטים ואירועים מנקודת זמן מסוימת ואילך. במקרה של פציעת ראש, הנקודה ממנה השכחה מתחילה יכולה להיות רגע הפציעה, כאשר מאותו הרגע של הפציעה ואילך לא ניתן לזכור דבר, כתוצאה מכך גם לא ללמוד מידע חדש. כל מה שהתרחש לפני האירוע שמור בזיכרון וניתן לשליפה, כלומר, האדם יכול לספר על מסיבת הבר מצווה שלו אך אין הוא יכול לזכור מה אכל רבע שעה לפני כן.

אמנזיה אנטרוגרדית או לחילופין שיכחון למאוחר, מדברת על כשל ברכישת מידע עובדתי חדש. בספרות המחקרית ישנם שני חולים מאוד מפורסמים אשר המקרה שלהם נחקר לעומק: 

המקרה הראשון הוא של N.A אשר לא היה מסוגל לנהל שיחת חולין, משום שכל פעם שמתרחשת לידו הסחת הדעת המזערית ביותר, חוט מחשבתו נקטע. המקרה השני הוא של H.M אשר סבל בגיל 27 מאפילפסיה קשה ועל כן עבר ניתוח שגרם לפגיעה במוחו, ליתר דיוק ביכולתו ליצור זיכרונות חדשים, על אף שהוא זכר את האירועים שקרו לפני הניתוח. למשל, הוא לא זכר את רופאיו על אף שפגש אותם בתדירות הגבוהה. 

אמנזיה רטרוגרדית (Retrograde Amnesia)

שכחה של פרטים ואירועים שהתרחשו לפני נקודה מסוימת בזמן. בעיית הזיכרון במקרה זה הולכת אחורה בזמן, למשל, כול אירועי החיים שהתרחשו טרם אותה פגיעת הראש אינם נגישים ואין לאדם יכולת להיזכר בדבר. ברם הזיכרון שלו תקין לאירועים שהתרחשו מאותו רגע ואילך והיכולת להטמיע ולזכור מידע חדש תקינה גם כן. במקרה זה האדם יוכל לרכוש מידע חדש באופן תקין אולם לא יוכל לספר על עברו.

אמנזיה רטרוגרדית או לחילופין שיכחון למוקדם, מדברת על כשל בזיכרון של אירועים שקרו טרם הפגיעה המוחית. היקף הפגיעה מסוג זה הינו משתנה ותלוי מקרה.

  • אמנזיה, שכחה תסמינים

    ישנם שני תסמינים עיקריים למחלת שיכחה:

    · פגיעה ביכולת ללמוד ולעבד מידע חדש המלווים את התחלת מחלת השכחה (אמנזיה אנטרוגרדית - anterograde amnesia)

    · פגיעה ביכולת לזכור אירועים שהתרחשו בעבר או מידע שהיה מוכר בעבר (אמנזיה רטרוגרדית - retrograde amnesia)

    מרבנית בני האדם אשר סובלים ממחלת שיכחה מציגים בעיות בזיכרון לטווח הקצר – הם אינם מסוגלים להכיל כל מידע חדש. לחלק מהם יש בנוסף גם דרגה מסוימת של בעייתיות בשחזור זיכרונות מן העבר אשר כבר קיימים אצלם. זיכרונות מן העבר הקרוב יאבדו קרוב לוודאי, בעוד שזיכרונות הטבועים עמוק בעבר יישמרו. 

    חלק מבני האדם יהיו מסוגלים לזכור חוויות מתקופת הילדות שלהם, או לזכור שמות של נשיאים מן העבר, אך לא יהיה ביכולתם לזכור את שמו של הנשיא המכהן, לזכור את שם החודש הנוכחי או מה הם אכלו בארוחת הבוקר שלהם היום.

    אבדן הזיכרון אינו פוגע ברמת המשכל (האינטליגנציה) שלהם, בהשכלה הכללית, המודעות, רמת ההקשבה, כושר השיפוט, האישיות או הזהות העצמית שלהם. בני אדם אשר סובלים ממחלת שכחה מסוגלים להבין מילים אשר כתובות או נאמרות, והם מסוגלים ללמוד כישורים חדשים כגון רכיבה על אופניים או לנגן בפסנתר. הם מצליחים היטב במבחני קשב והסקת מסקנות. הם לרוב מודעים ומבינים כי הם סובלים מהפרעה בזיכרון.

    אמנזיה אינה זהה למחלת השיטיון. מחלת השיטיון כוללת בתוכה אובדן זיכרון, אך היא מלווה בבעיות קוגניטיביות משמעותיות נוספות אשר יכולות להוביל לירידה ביכולת לבצע פעילויות יום יומיות פשוטות. אמנם דפוס מסוים של שכחה מלווה את ההפרעה הקוגניטיבית הקלה, אך בעיות הזיכרון המלוות הפרעה זו אינן חמורות כמו אלה אשר מלווים אמנזיה.

    תסמינים נוספים של אמנזיה

    תסמינים נוספים יכולים לכלול בין השאר:

    · זיכרונות שגויים (בדיות), לעיתים מעשיות בדויות ומומצאות לחלוטין או אוסף של זיכרונות אמיתיים אשר שאינם נמצאים בסדר נכון במרחב הזמן שבו התרחשו. 

    · בעיות נוירולוגיות כמו תנועות שאינן מתואמות בניהן או רעידות. 

    · בלבול או חוסר התמצאות.

המומחים שלנו לנוירולוגיה

נוירולוגיה
ד"ר ורד ליבנה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר משה הוברמן נוירולוג, נוירוגריאטר
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
פרופ' כרמל ערמון מנהל מרפאת הפרעות הזיכרון והקוגניציה, ולשעבר מנהל המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לנוירולוגיה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא אמנזיה, שכחה

על מטפל סיעודי, מטופל ומה שביניהם
על מטפל סיעודי, מטופל ומה שביניהם
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/05/2009

על מטפל סיעודי, מטופל ומה שביניהם לכתבה המלאה

מעבר לבית אבות/דיור מוגן
מעבר לבית אבות/דיור מוגן
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/05/2009

מעבר לבית אבות/דיור מוגן לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו