דלג לתוכן

כלבת

נגיף הכלבת | Rabies
המומחים של Infomed מסבירים:

כלבת היא מחלה נגיפית שתסמיניה דומים לשפעת, אך התפתחותה בגוף עלולה להוביל למוות. וירוס הכלבת מועבר ברוק של בעל חיים נגוע והוא מסוגל להדביק את כל בעלי החיים שלהם דם חם, כולל בני אדם, ובעיקר שועלים, תנים, זאבים וזאבי ערבות. בעלי חיים אלה מדביקים את הכלבים המהווים את המקור העיקרי להדבקת בני אדם. בשנת 2017 נרשם המספר הגבוהה ביותר בשנים האחרונות - 74 חיות הנגועות בנגיף בישראל, כאשר מספר מקרי הכלבת בכלבים (משוטטים או כלבי בית) עלה גם הוא. בשנת 2018 נרשמו קצת פחות מקרי כלבת, 61 מקרים בישראל.

מקורו של הנגיף באפריקה ומשם הוא נדד לאסיה ולאירופה. הוא נפוץ כיום ברוב רובו של העולם, ומספר מדינות נחשבות למדינות נקיות מהנגיף כדוגמת האיים הבריטיים, אוסטרליה וניו-זילנד. 

מניסויים בבעלי חיים התברר שהנגיף מתפתח תחילה בתאי השריר שבאזור הנשיכה. התפתחות זו לרוב איטית ומותירה זמן לטיפול. מתאי השריר עובר הנגיף דרך צומת שריר-עצב לתאי העצבים ההיקפיים, משם דרך הגנגליונים של עמוד השדרה, ובהתקדמות מהירה למערכת העצבים המרכזית ולמוח. מהמוח עובר הנגיף דרך תאי העצב לרקמות אחרות בהיקף, בעיקר לבלוטות הרוק, שם הוא מתפתח ומתרבה לריכוזים גבוהים יחסית כדי למחזר הדבקה נוסף.

אצל בני אדם תקופת הדגירה של המחלה, התקופה שבה מתרבה הנגיף בתאי השריר, אינה קבועה ויכולה לנוע בין ימים ספורים עד לשנה-שנתיים. הגורמים הקובעים את אורכה של תקופה זו הם בעיקר מנת ההידבקות ומקום ההידבקות. ככל שמקום ההידבקות עשיר בעצבים וככל שהוא קרוב יותר למוח, תקופת הדגירה קצרה יותר.

טיפול אפשרי בתקופת הדגירה והוא מתבצע באמצעות מישלב של גמא-גלובולינים ספציפיים (Hyperimmune globulin) נגד חלבון G, עם תרכיב חיסון.

לואי פסטר היה הראשון שדיווח על טיפול יעיל שלאחר חשיפה לכלבת. הוא טיפל במחלה בשנת 1885 בעזרת תרכיב שהוכן מזן נגיף מקובע שגודל במוח של ארנבות. את התרכיבים המודרניים לחיסון, אשר ניתנים בהזרקה לתוך השריר, מכינים מזני נגיף הגדלים בתאים ממקור אנושי, בתרבית.

  • כלבת תסמינים

    התסמינים לכלבת בבני אדם מאוד מזכירים את אלו של שפעת וכוללים חולשה כללית או אי נוחות, חום, כאבי ראש או כאבים כלליים. כמו כן, יתכנו עקצוץ או תחושת צריבה באזור הנשיכה. לאחר מכן מופיעים חרדה או בלבול, הזיות, ובסוף מתפתח שיתוק בשריר הנשימה, בשלב זה המוות הוא בלתי נמנע.

    תסמיני המחלה בבעלי חיים בעשרה הימים הראשונים להדבקה כוללים תחילה שינויים בהתנהגות (בעשרת הימים הראשונים להדבקה), כאשר בעל החיים יהפוך לידידותי במיוחד או פחדן במיוחד (בהתאם לדפוס ההתנהגות הקודם של החיה). במקרים רבים האישונים של בעל החיים הנגוע יהיו מורחבים, ותחל התנהגות של טירוף, ולבסוף מופיעים תסמינים כמו קצף מהפה, רתיעה ממים ושינויים בקול. ישנם מקרים בהם אין סימנים לפני המוות, ובמקרים אלו הדרך היחידה להוכיח הדבקה במחלה היא באמצעות נתיחה שלאחר המוות.

רופאים בתחום

דימות
פרופסור חן הופמן ד"ר חן הופמן מנהל שירות לנוירורדיולוגיה לא פולשנית, אחראי הדמיית מוח בילדים ובעוברים במחלקת הדימות, מרכז רפואי ע"ש שיבא, בית חולים תל השומר
קראו עליי עוד
כירורגיה
פרופ' משה פפא מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
קראו עליי עוד
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר יוסי הר-טוב
4.9
( 26 חוות דעת )
"ד"ר הר טוב הרגיע את החששות שלי לגבי הבדיקה. יש תחושה שאת בידיים מאוד מקצועיות. הוא והטכנאית שעבדה איתו היו אדיבים וקשובים והשרו ביטחון."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא כלבת

נשיכות בעלי חיים
נשיכות בעלי חיים
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/06/2010

לכתבה המלאה

חיסונים והנחיות לטיול הגדול
חיסונים והנחיות לטיול הגדול
ד"ר רונית זיידנשטיין מאת: ד"ר רונית זיידנשטיין 13/02/2014

מתכוננים לטיול הגדול בחו"ל? כדאי שתדעו איך להימנע ממחלות, סכנות ותופעות הקשורות ליעד אליו אתם נוסעים. לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו