כאבי מחזור, או בשמם הרפואי דיסמנוריאה (dysmenorrhea), הם מצב מתחום הגינקולוגיה בו סביב הדימום החודשי מופיע כאב בבטן התחתונה ובאגן. אלו הם כאבים ועוויתות שחלק גדול מן הנשים עלול לסבול מהם מדי פעם בזמן המחזור. זו אחת הסיבות הנפוצות ביותר שבגללן נשים פונות לייעוץ רפואי. מדובר באחת התופעות הנפוצות ביותר בנשים, והיא לרוב מתרחשת בגיל ההתבגרות ולמשך עד ארבע-חמש שנים מקבלת הווסת הראשונה. מכאן שככל שגיל האישה עולה - שכיחות התופעה יורדת.
הכאבים המלווים את המחזור נעים מכאבים מתונים ועד לכאבים חמורים. הם יכולים להופיע בבטן התחתונה, הגב או הירכיים, לעיתים הם מלווים בכאבי ראש, תחושת בחילה, סחרחורותאו עילפון, שלשוליםאו עצירות.
במהלך המחזור החודשי, הציפוי הפנימי של הרחם מייצר הורמון המכונה פרוסטגלנדין, הורמון זה גורם לרחם להתכווץ ובמרבית המקרים יתלוו גם כאבים. ההשערה לכך שנשים מסוימות סובלות מעוויתות קשות היא שהן מייצרות כמויות גדולות יותר של ההורמון, או שהן רגישות אליו יותר מן הרגיל.
כאבי מחזורמחולקת לראשונית, בה אין מקור מוגדר לכאב, ושניונית, בה ניתן למצוא מקור או סיבה לכאב, כגון אנדומטריוזיס, רחם שרירני, אדנומיוזיס וכדומה. חשוב להדגיש כי כאבים בזמן המחזור או כאבים שקשורים למחזור מופיעים בדרכים שונות אצל כל אישה. בחלק מהנשים מדובר בתופעה נדירה או קלה, כזו שאין ליחס לה חשיבות רבה, ואילו עבור אחרות מדובר בתופעה שכיחה וחמורה, המפריעה לתפקוד היום יומי ונכנסת תחת ההגדה של כאב אגני כרוניולכן מצריכה בירור וטיפול המותאם לאישה.
מי נמצאת בסיכון לסבול מתופעה של כאבי מחזור? בסקרים שבוצעו בארצות הברית נמצא כי 50%-90% מהנשים בגיל הפוריות חוו כאבי מחזור. על פי מחקרים בקבוצת הסיכון נמצאות נשים צעירות (מתחת לגיל 30) ורזות (BMI<20) וכן נשים שקיבלו את הוסת הראשונה לפני גיל 12 וסובלות ממחזורים ארוכים, מרוחקים או לא סדירים. יש לציין כי קיים קשר גם לגנטיקה: אם האימא סבלה מכאבי מחזור קשים בנותיה יימצאו בסיכון מוגבר לסבול מכך גם כן.
אם את נמצאת בקבוצת הסיכון יעודד אותך לדעת כי לידה וגיל מתקדם לרוב גורמים להפחתה ניכרת בכאבי מחזור.
כאבי מחזור תסמינים
התסמינים של כאבי המחזור מאופיינים בכאב פועם, עמום ומתמשך באזור הבטן התחתונה. הכאב מתחיל יום עד שלושה ימים לפני תחילת הווסת, ומגיע לשיאו יממה לאחר תחילת הווסת. לרוב, הכאב שוכח לאחר יומיים שלושה.
הכאב עשוי להקרין לאזור הגב התחתון והירכיים.
תסמינים נוספים אחרים הקשורים למחזור החודשי כגון עלייה במשקל, כאבי ראש ומתח נפשי, עלולים להופיע גם הם לפני התחלת הווסת כתוצאה מתסמונת קדם וסתית (PMS).
איך ניתן לדעת שאלו הם כאבי מחזור ולא סתם כאב בטן? כאשר אלו כאבי מחזורהתחושה היא של תכווצויות באזור הבטן התחתונה והאגן. הכאב יכול להקרין לגב ולירכיים אצל חלק מהנשים. הכאב מופיע מעט לפני או ממש עם תחילת הדימום הוויסתי ולרוב חולף תוך יום עד שלושה ימים. הכאב יכול להיום קל, אך הוא עלול להיות גם מאוד חמור , להגביל את פעילות האישה ולפגוע בשגרת החיים שלה.
סיבות וגורמי סיכון
הופעתם של כאבי מחזור נפוצה מאוד אצל נערות הנמצאות בגיל ההתבגרות, שרק התחילו לקבל את המחזור החודשי שלהן. כאבי מחזור ראשוניים (dysmenorrhea Primary) הוא מושג שנהוג להשתמש בו על מנת לתאר כאבי מחזור הנגרמים ללא כל סיבה גופנית הנראית לעין.
נראה כי התופעה נפוצה יותר אצל נשים בין הגילאים 20 עד 24, ולרוב היא נעלמת לאחר כשנה עד שנתיים, כאשר הגוף מגיע לאיזון מבחינה הורמונאלית.
כאבי מחזור משניים (dysmenorrhea Secondary) הוא מושג שנהוג להשתמש בו על מנת לתאר כאבי מחזור שנגרמים מבעיה גופנית כלשהי, שאינה המחזור החודשי. בעיות גופניות אשר יכולות לגרום להופעתם של כאבי מחזור מסוג זה כוללים בין השאר:
תאים אשר נראים ומתנהגים בדומה לתאים הנמצאים בציפוי הפנימי של רירית הרחם ונמצאים בחלקים אחרים של חלל הבטן.
דלקת ברירית הרחם או כשרירית הרחם חודרת לרקמה השרירית של הרחם (adenomyosis). הכאב מופיע בדרך כלל כיום עד יומיים לפני הופעתו של המחזור החודשי, ונמשך על פני כל ימי הדימום.
גידולים שאינם סרטניים (גידולים שפירים) באזור האגן, כגון ציסטות בשחלות, פוליפים בצוואר הרחם או בתוך הרחם עצמו, או התפתחותם של שרירנים (myomas).
זיהומים באזור אגן הירכיים. רמת הסיכון ללקות בזיהומים מעין אלו הולכת ועולה לאחר תחילתו של המחזור החודשי, מכיוון שפתח הרחם (תעלת הלידה) מתרחב בזמן המחזור החודשי. עם זאת, זיהומים באזור אגן הירכיים, הנגרמים כתוצאה ממחלות המעוברות במגע מיני, יכולים להתרחש בכל זמן נתון.
שימוש בהתקן תוך רחמי יכול להגביר את הכאבים בזמן המחזור החודשי במהלך חודשי השימוש הראשונים של ההתקן. במידה וכאבי המחזור ממשיכים מעבר לתקופה הראשונה או הולכים ומחריפים, ייתכן ויהיה צורך לשקול להסיר את ההתקן התוך רחמי ולעבור לשימוש באמצעי מניעה אחרים.
חריגות מולדות במבנה הרחם כגון הצרות של החלק התחתון של הרחם במעבר אל הנרתיק (צוואר הרחם).
לאחר ביצוע הליך רפואי כגון צריבה, הקפאה (cryotherapy), ביופסית-קונוס (conization), טיפולי הקרנה, ביופסיה של רירית הרחם או הכנסת התקן תוך רחמי.
הסיכון להופעת כאבי מחזור עשוי להיות גבוהה יותר אצל:
נשים מתחת לגיל 30 שנים.
נשים שהמחזור שלהן החל בגיל 11 או לפני.
נשים הסובלות מדימום כבד בזמן המחזור (menorrhagia).
נשים הסובלות מדימום לא סדיר (metrorrhagia).
נשים בעלות היסטוריה משפחתית של כאבי מחזור.
נשים המעשנות.
אבחון ובדיקות
הבדיקה הראשונית כוללת בדיקה גופנית של האגן ולקיחת היסטוריה רפואית.
כאשר ישנו חשד לכך שכאבי המחזור נגרמים ממקור שאינו ראשוני, יומלצו בדיקות שונות למציאת הגורם לכאב, בדיקות אלו כוללות:
אולטרסאונד של הרחם, צוואר הרחם, החצוצרות והשחלות.
בדיקות הדמיה נוספות כמו CT או MRI, למתן תמונה יותר מפורטת שעשויה לעזור במידה ובאולטרסאונד לא נמצאה הבעיה.
בדיקה לפרוסקופית אמנם אינה נחוצה בדרך כלל לשם אבחון של הגורם לכאבי מחזור, אך היא יכולה לעזור לאבחן מצבים כמו דלקת ברירית הרחם, הידבקויות, פיברוידים, ציסטות בשחלות והריון חוץ רחמי.
סיבוכים אפשריים
תופעת כאבי מחזור כשלעצמה לא מהווה סיכון בריאותי ואינה גורמת לסיבוכים, אך היא עשויה להפריע לתפקוד היומי. כמו כן, ישנם מצבים רפואיים המקושרים לכאבי מחזור, להם עלולים להיות סיבוכים, כמו אנדומטריוזיס, שעלול לגרום לבעיות פוריות וזיהום באגן הירכיים, כמו גם עלול לצלק את החצוצרות ובכך להעלות את הסיכון להריון חוץ רחמי
טיפולים ותרופות
הטיפול כולל מספר אפשרויות:
NSAID's: מדובר בתרופות נוגדות דלקתויעילות מאוד בטיפול בכאב מסוגים שונים. במקרה של כאבי מחזור פעילותם נגד ייצור פרוסטגלנדינים ודומיהם מהווה מרכיב חשוב בטיפול. בקבוצה זו נמצא שמות מוכרים כמו אספירין, איבופרופן, אדוויל, נורופן וכדומה, כאשר את חלקן ניתן לרכוש ללא מרשם וחלקן מצריכות מרשם רופא.
היעילות המרבית מתקבלת כאשר מתחילים טיפול בתרופה ממש לפני או בתחילת הופעת הסימפטומים וניתן ליטול אותן במשך יום או יומיים. במידה ומדובר בטיפול ממושך או כרוני יש להיוועץ ברופא ולשקול נטילת נוגדי חומצה לקיבה, למניעת הופעת כיב קיבה.
גלולות משולבות למניעת הריון: מדובר בגלולות "הרגילות" למניעת הריון המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון, ומכאן שמן. מדובר בטיפול היעיל ביותר לכאבי מחזור מכיוון שכך מונעים ביוץ ושולטים בכמות הדימום ובתגובה הרחמית אליו. פעילותן, בין היתר, ביצירת רירית רחם דקה ביותר ומכיוון ששם נוצרים הפרוסטגלנדינים, ייצורם מופחת משמעותית וכך מושגת שליטה בכאבים.
שיא ההשפעה מושג לאחר חודשיים עד שלושה חודשי טיפול וכמובן שטיפול זה מתאים רק לנשים שאינן מעוניינת להרות. חשוב לציין כי הטיפול ניתן לא במטרה למניעת הריון אלא לשליטה בסימפטומים, ולכן כן מתאים גם לנשים ונערות שאינן פעילות מינית.
נטילה רצופה של גלולות למניעת הריון: הכוונה היא לנטילת של 21 או 24 הגלולות הפעילות (לפי סוג הגלולות) - ואז להמשיך מיד לחפיסה חדשה ללא הפסקה כלל וללא נטילת גלולות הדמה, אם הן קיימות. טיפול זה מתאים לנשים אשר גם תחת גלולות למניעת הריון אינן משיגות שליטה מספקת בכאב והמטרה היא למנוע הופעת מחזור לתקופה ארוכה ובכך למנוע את כאבי המחזור.
נשים יכולות ליטול גלולות ברצף למשך חודשיים-שלושה ללא כל השפעה בריאותית. אין כל חשיבות לדימום החודשי וניתן ליטול אותן לתקופה ארוכה יותר אם צריך. נטילה רצופה לא פוגעת כלל בבריאות או בפוריות האישה.
בנטילה רצופה יתכן דימום קל או הכתמה לעתים. מדובר בתופעה תקינה שאינה משפיעה על יעילות הגלולות ואינה מצריכה בירור או טיפול. התופעה תחלוף מעצמה עם הזמן ברוב המקרים.
התקן תוך רחמי המכיל פרוגסטרון (Mirena): מדובר בהתקן תוך רחמי למניעת הריון המפריש פרוגסטרון מסוגlevonorgestrel . הוא מתאים לנשים שאינן מעוניינת בהריון בשנים הקרובות ועוזר בשליטה על נפח הדימום וכן בכאבי המחזור.
טיפולים לא תרופתיים: מדובר בטיפולים אשר יעילים לבדם רק במצבים קלים, אך בהחלט יכולים לשפר יעילות של טיפולים תרופתיים ולהקל על הסימפטומים:
חום: חימום מקומי של הבטן התחתונה יכול להקל משמעותית על הכאב. מומלץ להשתמש בתכשירים המיועדים לכך, כיוון שהם יוצרו כך שהטמפרטורה לא תהיה גבוהה מספיק לגרום לכוויה. מחקרים הראו כי חום מקומי יעיל כמו איבופרופן ואף יותר מפראצטמול בהקלה על כאב, אבל רוב הנשים מצאו זאת מסורבל והעדיפו ליטול גלולה נגד הכאב. חום מקומי יכול להגביר יעילות של טיפולים אחרים כאשר הוא משולב עימם.
דיאטה/ תוספי תזונה/ טיפולים צמחיים: שינויים בתזונה או תוספי מזון וטיפולים צמחיים שונים לא נמצאו כיעילים בטיפול בכאבי מחזור (דיסמנוריאה) ולכן אינם מומלצים כטיפול. קיימות עדויות שנויות במחלוקת לגבי טיפול בוויטמין B12 ותוספת מגנזיום, אך אין מחקרים טובים התומכים בכך.לגבי ויטמין B1, ויטמין B6 ותוסף שמן דגים, קיים מחקר שהדגים כי היו יעילים יותר בהפחתת כאב מתרופת דמה (פלצבו).
פעילות גופנית: נמצאה כיעילה בהפחתה מסוימת של כאבי מחזור. קיימות עדויות אישיות בספרות כי אורגזמה יכולה להקל על כאבי המחזור.
טיפול התנהגותי: טיפול התנהגותי על סוגיו (ביופידבק, טכניקות התמודדות וכדומה) יכול לעזור לחלק מהנשים, אך אין מידע מבוסס בנוגע ליעילותו או חוסר יעילותו.
רפואה משלימה: קיימות עדויות מסוימות כי יוגה ודיקור סיני יעילים בהפחתת כאבי מחזור.
מכשירTENS : מדובר במכשיר המעביר זרם חשמלי קל לאזור הכואב ונמצא כיעיל בהפחתת עוצמת הכאב במצבים מסוימים. יעילותו נמצאה כפחותה מזו של תרופות אך מהווה תחליף טוב בנשים שאינן יכולות או אינן מעוניינות בטיפול תרופתי.
ניתוח: מדובר באפשרות האחרונה בהחלט והיא נדירה ביותר לטיפול בכאבי מחזור ושמורה למקרים חמורים בהם מוצו שאר הטיפולים והאישה עדיין לא מצליחה לתפקד בימי המחזור. בניתוח מבוצע חיתוך של עצבי תחושה לרחם ולטפולות במטרה להקטין או להעלים את תחושת הכאב. יעילות הניתוחים שנויה במחלוקת, בעיקר לטווח ארוך.
מה עושים במקרה שכל הטיפולים נכשלו? בנשים בהן הטיפול התרופתי והמשלים לא עוזר חשוב שהרופא יבצע הערכה מחודשת בחיפוש אחר מקור לכאב (דיסמנוריאה שניונית), ובמידה והוא נמצא יש לטפל בו באופן מכוון. במידה ולא נמצא מקור ברור יש לשקול ביצוע של לפרוסקופיה אבחנתית בחיפוש אחר הסיבה הגופנית שתסביר את הכאב ושלא נצפתה בבדיקות ההדמיה השונות.
כאשר הגורם לבעיה הוא אנדומטריוזיס או פיברוידים, ניתוח עשוי לעזור לפתור את הבעיה ולהקל על התסמינים. כמו כן, הסרה של הרחם לחלוטין עשויה להיות אופציה כאשר כל ניסיון אחר להקל על הבעיה כשל, במידה לא מתכננים להוליד ילדים בעתיד.
מניעה
ייתכן ותוכלי למנוע את הופעתם של כאבי מחזור על ידי:
צריכתם של מזונות הכוללים מגוון רחב של פירות וירקות, ומזונות נטולי שומן. צמצמי את צריכת הקפאין, האלכוהול, המלח והסוכרים.
הקפידי על פעילות גופנית מתונה. נסי לבצע פעילות גופנית במשך 30 דקות, ארבע עד חמש פעמים בשבוע.
הפחיתי מתח נפשי ולחץ בחיי היום יום שלך. למרות שמתח ולחץ נפשי אינם מהווים גורם ישיר להופעתם של כאבי המחזור, הפחתת המתח והלחץ הנפשי יכולה לתרום לצמצום חומרתם של ההתקפים.
הימנעי מעישון וצריכת מוצרי טבק אחרים.
נסי טיפול בביו פידבק או יוגה. שתי הגישות מלמדות שיטות להרפיה.
נסי טיפול בדיקור סיני (אקופונקטורה) או טיפול אקופונקטורה בלחיצות.
"עדי מטפל נעים וקשוב
הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: קראתי את השאלה של הילדה בת ה 13 עם כאבי המחזור, הבעיה אצלי דומה אך יותר קשה... אני עושה את כל מה שהוצע ,ועדיין אני מקיאה, כואבת לי הבטן , אני לא יכולה לקום מהמיטה, יש לי סחרחורות וטשטוש בראיה. אני לוקחת אקמול, וזה לא עוזר. אמא שלי אומרת שאני סתם
תשובה: יש לנו כמה עצות בשבילך. ראשית, להימנע מקפה ושוקולד בימים שלפני המחזור, להרבות בפעילות גופנית, ולנסות לקחת נורופן, אדקס או אדויל במקום אקמול.
שאלה: בבדיקות הדם שלי היתה רמת הטרנספרין 380 ורמת הברזל 45. איפה זה בא לידי ביטוי כאשר יש לי דיסמנוריאה?
תשובה: הערך התקין של טרנספרין הוא 390-230 מ"ג/ד"ל. הערך התקין של ברזל הוא 160-30 מיקרוגם/ד"ל. טרנספרין הוא חלבון אשר קושר ברזל ומשמש כנשא של הברזל בדם. כאשר רמת הברזל נמוכה, רמת הטרנספרין עולה כדי לקשור יותר ברזל, אבל רמת הטרנספרין מושפעת מגורמים רבים נוספים. אצלך הערכים בטווח הנורמה, אם כי בגבול התחתון, כלומר רמת הברזל בגבול התחתון של הנורמה, וייתכן והעלייה ברמת הטרנספרין קשורה בכך. עם זאת, קרוב לוודאי כי אינך סובלת מאנמיה היות שאין עדיין חסר משמעותי. מהי רמת ההמוגלובין שלך? דיסמנוריאה היא כאבים או אי-נוחות לפני או בזמן המחזור החודשי, ואין לכך קשר לרמת ההמוגלובין, לרמת הברזל או לרמת הטרנספרין. אולי התכוונת למנוראגיה, דימום מסיבי בזמן המחזור, שיכול לגרום לאנמיה. בברכה, ד"ר שירי אורי - אינפומד
היי אנחנו בהזרעה ראשונה יום שני הייתי עם זקיק של 17 ביום רביעי קיימנו יחסים 13/11הרגשתי כאבי ביוץ ובדיקת ביוץ שהראתה חיובית שלפי הבנתי אם בדיקה מראה חיובית זה אומר שהיום הבא זה הביוץ , ביום חמישי הזרקתי אובטירול יום שישי הייתה הזרעה היום יש לי כאבים כמו ביוץ האם הגיוני ? והאם ההזרעה יצאה בסדר לפי התאריכים?
כאבי ביוץ לא מצביעים בהכרח על ביוץ ויכולים להופיע גם בגדילת הזקיק וגם אחרי הביוץ - עדיף להסתמך על שילוב של אוטראסאונד ובדיקת דם. במקרה שלך הביות כנראה היה (על סמך בדיקת הביוץ) בין חמישי לשישי - האוביטרל פחות שינה - בכל מקרה נראה שההזרעה היתה בזמן.
אישה בת 38, ללא בעיות ידועות, ללא הריונות קודמים. גבר בן 42, ללא בעיות ידועות, זרע תקין. עברנו 3 הזרעות. הרופא המטפל המליץ "לקחת חודש לתת לגוף לנוח" ואז להתחיל IVF. להבנתנו, 3 הזרעות זה לא מעט אבל עדיין בטווח יחסית תקין (?) ולכן שוקלים הזרעה רביעית לאחר חודש המנוחה לפני שפונים ל-IVF.
תודה
היי
בטא ירדה ל31 לאחר הריון שלא התפתח ונפל בשבוע 6.
הבדיקה נעשתה 10 ימים אחרי התחיל הדימום של ההפלה.
האם יש צפי למתי יתרחש הביוץ בבטא כזו?
ביוץ יכול להתרחש כשבטא עוד לא התאפסה או שהמועד משתנה בהתאם לרמת הבטא?
תודה
אני סובלת משחלות פוליציסטיות, השנה היה לי מחזור רק 4 פעמים. מחזור קודם לקחתי לטרזול ביום החמישי למחזור במשך חמישה ימים. נעזרתי במעקב זקיקים ולא הצלחתי להכנס להריון. לאחר חודשיים היום אני ביום הראשון של המחזור והרופא לא עונה לי כבר שבועיים. וגם לא המזכירה שלו. האם זה בסדר שוב לקחת ביום החמישי לטרזול? יש לי כדורים בבית אני רק רוצה לדעת אם מותר לקחת בפעם השניה. אני מתוסכלת ולא רוצה לפספס את ההזדמנות כי מחזור אצלי זה נדיר.
שלום, אני בטיפול עם גונל והיום הבדיקות דם היו גבוהות מעל 3000 ו4 זקיקים בין 15-17. הרופא שלי המליץ לוותר על החודש בגלל סיכון לריבוי עוברים. אבל חבל לי בייחוד שלא הגעתי לכאלה תגובות בחודשים קודמים. האם להמשיך עם זריקת אוביטרל ? מה הסיכונים?