תופעת ריינו מתבטאת בשינויי צבע המאופיינים בשלושה שלבים: לובן, כיחלון מלווה לעיתים בהרגשת כאב ונימול, בשלב השלישי - עם חימום האצבעות - אודם.
המקומות השכיחים לתופעת ריינו הם אצבעות הידיים והרגליים, אולם התופעה עלולה להופיע גם בקצוות נוספים: קצה האף, תנוכי האוזניים, הלשון והפטמות - במקרים נדירים.
תופעת ריינו שכיחה ברחבי העולם, כ-5% בנשים, 4% בגברים, ובשכיחות גבוהה יותר במקומות קרים. התופעה נגרמת על ידי פגיעה בתהליכי הוויסות בכלי הדם הקטנים וכוללת: שחרור עודף של חומרים הגורמים לכיווץ כלי הדם, תגובות מוגזמות של כיווץ כלי הדם לחומרים אלו, וכישלון התגובות שמתפקידן להרחיב את כלי הדם.
תופעת ריינו מבודדת ללא מחלת רקע מכונה תופעת ריינו ראשונית או מחלת רינו. במקרים אלו, התופעה שכיחה יותר אצל נשים. גיל ההופעה בעשור השני או השלישי, התופעות סימטריות, המהלך קל יותר ללא התפתחות כיבים או נמק.
אין לחולים תלונות המחשידות למחלת רקע, הבדיקה הכללית הגופנית מפורשת כתקינה, שקיעת הדם תקינה ואין סימנים מעבדתיים אימונולוגיים. בדיקת נוגדן נגד גרעין התא (ANA) מפורשת כשלילית.
קורה שתופעת ריינו היא תסמין המתווסף לתלונות וממצאים אחרים המעידים על מחלת רקע. התופעה מכונה, "תופעת ריינו משנית" (נקראת גם תסמונת ע"ש ריינו). תופעת ריינו שכיחה במיוחד במחלות אוטואימוניות. בקבוצה זו, השכיחות במיוחד הן סקלרודרמה, זאבת אדמנתית (לופוס) ותסמונת הנוגדנים הפוספוליפידים. מחלות נוספות בקבוצה זו: תסמונת סיוגרן, דרמטומיוזיטיס, פולימיוזיטוס, דלקת מפרקים שגרונית ומחלות רקמת החיבור שאינן מוגדרות היטב.
מצבים נוספים שבהם מופיעה תופעת ריינו משנית כוללים נזק מכני לכלי דם משני לכוויות קור או לעבודה עם מכשירים שגורמים לריטוטים (ויברציות) קשים (כגון מקדחות); הפרעה באספקת דם על רקע איסכמי במחלה טרשתית, תסחיפים או לחץ על כלי דם ממערכת השלד;מצבים אנדוקריניים כגון תת-פעילות של בלוטת התריס, פיאוכרומוציטומה, קרצינואיד; מצבים הקשורים בנוכחות חלבון זר כגון קריוגלובולינים, Cold agglutinins, או בנוכחות חלבון עודף, כמו פרה-פרוטאין או מספר גבוה מדי של כדוריות אדומות (פוליציתמיה).
תופעת ריינו עלולה להיות ביטוי למחלות זיהומיות, משנית למצבים ממאירים ולתרופות שונות, השכיחות במיוחד - תרופות החוסמות קולטני בטא, ארגוטמינים ותרופות כימותרפיות שונות.
ד"ר רחל פאוזנר
האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
-
אבחון ובדיקות
-
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: לאחר אקו במאמץ ומיפוי, שהיו לא תקינים, צונתרתי ונטיתי לחוש תעוקת חזה גם לאחר הצנתור, שהיה תקין. אובחנתי בתסמונת ריינו, ANA שלילי, ואני מטופל במרחיבי כלי דם. בשקיעת דם התוצאה היא 4. לפעמים אני עדיין חש תעוקת חזה, ללא הבדל בין חום לקור. האם הדבר נורמלי
-
שאלה: אני מחפשת מידע על תסמונת ריינו. האם תוכלו לעזור לי ?
-
שאלה: אני בת 18 ושמתי לב לתופעות הבאות: אצבעותי נהפכות לגוון שחרחר וציפורני לכחול כאשר נעשה קריר - ואני מתכוונת לקור ממוצע בימים אלו. בנוסף אני חשה בזיעה רבה בשעות שנת הלילה בימים קרים. האם תופעות אלו נורמליות, ומה הסיבה להן?
-
שאלה: אני בן 29. מגיל צעיר אני סובל מאסתמה קלה בדרך כלל, יש לי התקפים לא קשים מדי פעם וונטולין מספיק. ההתקפים מתרחשים יותר בעונות המעבר. תמיד סבלתי מידיים קרות בחורף. לאחרונה זה יותר חמור. יש לי יובש ואודם קשים כתוצאה מקור בידיים. רציתי לדעת אם זה קשור
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
תרופות קשורות
- אילופרוסט
- פראזוסין
- ניפדיפין
- סינאריזין (סטונרון)
-
בדיקות קשורות
- נוגדנים נגד גרעין
- שקיעת דם
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- טיפול תרופתי
-
מחלות קשורות
- תסמונת קון
- תסמונת אהלרס-דנלוס
- רגל קלובה עקולה
- בית חזה קמור
- נוגדנים לדנ"א