לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) (Levothyroxine, Eltroxin, Euthyrox, Synthroid)
מידע נוסף
שמות מסחריים
לבותירוקסין (Levothyroxine) הוא חומר פעיל שנמצא בתרופות אלטרוקסין, יוטירוקס וסינטרואיד. לבותירוקסין מהווה תחליף להורמון שמיוצר באופן טבעי בבלוטת התריס במגוון מחלות שפוגעות בבלוטת התריס.
יעיל לטיפול ב:
לבותירוקסין משמש לטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם) ובמצבים אחרים של מחסור בהורמונים של בלוטת התריס.
הורמוני בלוטת התריס אינם מיועדים להורדה במשקל ונטילתם כשהרמה שלהם בגוף תקינה, לא תגרום להפחתה במשקל.
הנחיות חשובות:
יש להקפיד על נטילת התרופה בדיוק לפי הוראות הרופא, כיוון הגדלת המינון של לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) על דעתך עצמך עלול לגרום לתופעות לוואי חמורות ואף מסכנות חיים.
אם אתם סובלים ממחלות לב כמו תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס), אי ספיקת לב, דופק מהיר או לא סדיר, לחץ דם גבוה או טרשת עורקים, עליכם לערוך בדיקות רמות ההורמונים הקשורים לתפקוד בלוטת התריס (בדיקת TSH, למשל) במהלך הטיפול בלבותירוקסין.
מאחר שטיפול בלבותירוקסין יכול להשפיע על איזון רמות הגלוקוז בדם אצל חולי סוכרת או להגביר תדירות התקפים אצל חולי אפילפסיה, ייתכן שיהיה צורך לפנות לרופא כדי לשנות את מינון התרופות בהתאם למצב המחלות.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בלבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל או לאחד המרכיבים הנוספים של הטבליות.
- אם התפתחה אצלכם פעילות-יתר של בלוטת התריס (thyrotoxicosis) עקב סיבות שונות.
- אם אתם סובלים מאוטם או דלקת שריר הלב.
- אם אובחנה אצלכם תת פעילות של בלוטת יותרת הכליה (האדרנל) או של בלוטת יותרת המוח והיא אינה מאוזנת.
- אם את בהריון ומטופלת בתרופה המעכבת פעילות בלוטת התריס, כדי לטפל בפעילות יתר שלה.
- במקרה של לחץ דם גבוה שאינו מטופל.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות. אין ללעוס, לחצות או לרסק טבליות אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד!תדירות וזמן נטילה
פעם ביום, על קיבה ריקה, רצוי לפני ארוחת הבוקר. מומלץ ליטול לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) באותה השעה מדי יום.טווח המינון
מבוגרים: מינון התחלתי: 12.5-25 מיקרוגרם ליום במקרים קלים; 50-100 מיקרוגרם ליום במקרים קשים. מעלים את המינון במירווחי זמן של 2-4 שבועות לפי הצורך. מינון האחזקה המקובל הוא 100-200 מיקרוגרם ליום.
ילדים: מינון התחלתי: 10-50 מיקרוגרם ליום. מינון אחזקה: 25-50 מיקרוגרם ליום.
יתכן שיהיה צורך בהתאמת המינונים של לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) לפי תוצאות הבדיקות של תפקודי בלוטת התריס.
תחילת ההשפעה
תוך 48 שעות. עשויים לחלוף שבועות אחדים עד שההשפעה החיובית של הטיפול בלבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) תורגש במלואה.משך ההשפעה
1-3 שבועות.תזונה
יש ליטול את התרופה עם חצי כוס מים, לפחות חצי שעה לפני ארוחת הבוקר ולפני נטילת תרופות אחרות, כדי למנוע תגובות עם רכיבי מזון או עם תרופות אחרים.
מוצרי סויה ודיאטה עם תכולת סיבים גבוהה עלולה להפחית את ספיגת התרופה. התאמת המינון של לבותירוקסין יכולה להיות רלוונטית במיוחד בתחילת והפסקת הדיאטה.
אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים. להגן מפני אור.מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים אך לא אם זה בסמוך למועד נטילת המנה הבאה. בשום אופן אין ליטול מנה כפולה של לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד).הפסקת התרופה
אין להפסיק נטילת לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור. אין להפסיק באופן פתאומי, זה עלול להביא לחזרת תסמינים מקוריים.
מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות. מנות עודפות גדולות עלולות לגרום דפיקות לב במשך כמה ימים. יש לפנות אל הרופא.אזהרות
הריון
אפשר לקחת בהריון, אך יש להיוועץ ברופא לגבי כל מקרה.הנקה
רמות נמוכות של החומר הפעיל מופרשות בחלב-אם. יש ליידע את הרופא בהנקה או בתכנון הנקה.תינוקות וילדים
מתחת לגיל 12: נדרש מעקב רפואי כדי להבטיח קבלת המינון הנכון.נהיגה
לא צפויה השפעה.דווח לרופא במקרה של
- יתר לחץ דם
- מחלת לב
- סוכרת
- תסמינים: עייפות, רגישות לקור, עור יבש ודק, נשירת שיער, קצב לב איטי
- ליקוי בחילוף חומרים
- הריון
- נטילת תרופות אחרות
- עליה מהירה במספר הטבליות לנטילה
תופעות לוואי
תופעות לוואי
יש לפנות מיד לרופא במקרה של תגובה אלרגית שיכולה להתבטא באחת מהתופעות הבאות:
קוצר נשימה, פריחה או גירוד. אדמומיות, גלי חום.
תופעות הבאות עלולות להתרחש אם מינון התחלתי של לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) גבוה מדי, יש לפנות לרופא להתאמת המינון במידת הצורך: חום, אי סבילות לחום, נשירת שיער, יציאות רכות, רעד, חוסר מנוחה, התרגשות, קשיי שינה, קצב לב מהיר או תעוקת חזה, בצקת.
אצל ילדים: סגירה מוקדמת של פרקי עצמות הגולגולת לפני סיום גדילת המוח.
יתכנו גם תופעות לוואי נוספות של לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד): קצב לב לא סדיר, דופק מהיר, דפיקות לב; עלייה בלחץ הדם; התכווצויות שרירים או חולשת שרירים; הקאות; בחילות; עייפות; כאבי ראש, הסמקה, זיעה; ירידה במשקל; מחזור חודשי לא סדיר; התקפים אפילפטיים בחולים עם היסטוריה רפואית ידועה של אפילפסיה; לחץ תוך גולגולתי; גידול מוחי מדומה מוגבר עם התנפחות של העיניים; ליקוי בפוריות; ירידה בצפיפות העצם; תאבון מוגבר; כאבי בטן;
במקרים הללו מומלץ לפנות לרופא, שיחליט אם להמשיך את הטיפול לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) או להפסיק אותו למספר ימים או להקטין את המינון היומי עד שתופעות הלוואי תעלמנה.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
ההשפעה של לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) עלולה להשתנות אם נוטלים גם:
תרופות נגד סוכרת: תיתכן ירידה בהשפעת התרופות נגד סוכרת, במיוחד בתחילת הטיפול.
נוגדי קרישה ממשפחת הקומרין (כגון: וורפרין): לבותירוקסין עלול להגביר את השפעת התרופות וסכנתה דימום, במיוחד אצל קשישים. לכן ייתכן שתידרשנה בדיקות סדירות של ערכי קרישת הדם בתחילה ובמהלך הטיפול והתאמת המינון של מדללי הדם.
נוגדי פרכוסים; גליקוזידים של הלב (כגון: דיגוקסין) לטיפול בלב במצבים כמו אי ספיקת לב; תרופות המגרות את מערכת העצבים הסימפתטית, כגון אדרנלין; תרופות להורדת לחץ דם מסוג חוסמי בטא; נוגדי דיכאון; תרופות למניעה או לטיפול במלריה.
סותרי חומצה; סוכרלפאט; תרופות אחרות המכילות אלומיניום, תרופות המכילות ברזל, סידן פחמתי: יש ליטול לבותירוקסין לפחות שעתיים לפני נטילת תרופות אלה, כי תיתכן הפרעה בספיגת לבותירוקסין.
תרופות המשמשות לטיפול ברמות גבוהות של אשלגן בדם (סבלמר, קיאקסאלאט, לאנטנום); תרופות להפחתת משקל, כגון אורליסטט , גלולות למניעת הריון, סטרואידים אנדרוגנים ואנבוליים; טמוקסיפן, קלופיבראט, מתדון, ו- -5 פלואורואורציל; סטטינים להורדת כולסטרול; מעכבי תירוזין קינאז (כגון: אימטיניבּ וסוניטיניבּ); תרופות להסדרת קצב לב, כגון: אמיודארון; תרופות לצינון, לבעיות בסינוסים, לטיפול בקדחת השחת או באלרגיות אחרות (כולל טיפות ותרסיסים לאף); תרופות לטיפול ב-HIV.
יש להפריד כמה שניתן בין מנות הלבותירוקסיןן לבין התרופות הנוספות על מנת למנוע תגובות בין-תרופותיות בקיבה או במעי הדק.
התרופות שלהלן עלולות להגביר את ההשפעה של לבותירוקסין: סליצילאטים (תרופות דמויות אספירין המשמשות להקלת כאב או להורדת חום; תרופה נוגדת קרישת דם (Dicumarol); מינון גבוה של 250 מ"ג או יותר של פורוסמיד; תרופה להורדת רמות השומנים בדם (כלופיבראט)
תרופות נוספות העשויות להשפיע על השפעת התרופה: תרופות המשמשות לטיפול בחילוף חומרים מוגבר (פרופילתיואורציל), הורמוני אדרנל המשמשים לטיפול בדלקת או בתגובות אלרגיות (קורטיזול,דקסאמטזון), ריטואביר, אינדינאביר, לופינאביר- המשמשים לטיפול ב- HIV ובצהבת כרונית מסוג C.
השפעת שימוש ממושך
אין בעיות מיוחדות. ניטור: יש לבצע בדיקות תקופתיות של תיפקוד בלוטת התריס.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אנו מתכוננים לטיפולי הפריה חוץ-גופית. ממצאי בדיקה שנערכה לפני חודש וחצי אצל בעלי: תנועת זרע: לאחר שעה: 40%, לאחר 4 שעות: 30%, ריכוז תאים: 1.7, מורפולוגיה: 1%. בבדיקה שנערכה לפני שבוע : תנועת זרע לאחר שעה: 15%, לאחר 4 שעות: 10%, ריכוז תאים: 3.5, מורפו
- בתי בסוף חודש שישי להריון. יש לה תולעים במהלך הריון זה. איך מתפטרים מהם ללא כדורים ? נמאס לה לבלוע או להכניס לפי הטבעת שיני שום. מה מותר לה לעשות, והאם התולעים לא גורמות נזק לעובר ?
- יש לי תינוקת בת 3 חודשים וכלב. היום מצאתי על בתי קרצייה מאוד קטנה. אני רוצה לדעת תוך כמה זמן יכול להתפתח חום ושאר תופעות הקשורות בקדחת הבהרות.
- זה חצי שנה שבני בן השנה וחצי במעקב תפקודי כבד, שעולים ויורדים לאחר טיפול אנטיביוטי שניתן באשפוז לפני חצי שנה. בבדיקת נוגדנים התגלה נוגדן שריר חלק חיובי, ונקבעה ביופסיה לכבד בשבוע הקרוב. האם השריר החלק לא קשור למעי? לקיבה? האם צריך לערוך בדיקות נוספות מלבד הכבד? מאז האשפוז הילד אינו אוכל אוכל מוצק, אך ורק סימילאק ומים. האם יש קשר? היציאות סדירות וללא צבע חיוור. האם יש סיבה לדאגה?
- אני גבר בן 20, אובחנה אצלי תת-פעילות של בלוטת התריס ואני מטופל באלטרוקסין. האם יש סיבה שבגללה לא מומלץ לי לצרוך שייק חלבונים כגון כזה המבוסס על חלבון מי גבינה (whey)? האם הוא יתנגש עם האלטרוקסין או יגרום נזק אחר?
- אני בת 23. האם רמת פרולקטין גבוהה בהריון היא דבר מסוכן?
- אני בת 38. האם יש שינוי בקול לאחר ניתוח להסרת בלוטת התריס, ואם כן, איזה שינוי? האם הקול נהיה גבוה יותא או נמוך יותר? להלן שלוש הסיבות העיקריות לשינויי קול הניתנים למדידה לאחר ניתוח תירואיד (בלוטת התריס): פגיעה בעצב הלרינגיאלי המעצבב את מיתרי הק
- אני חצי שנה אחרי לידה. עברתי בדיקות של פעילות בלוטת התריס. תחילה הראו בדיקות דם ובדיקת אולטרסאונד פעילות יתר של בלוטת התריס. נבדקתי אצל אנדוקרינולוג, ולפי הבדיקות האחרונות נראה כי כעת יש תהליך של תת פעילות של בלוטת התריס רמת ה- TSH היא 125 ורמת ה-
- האם ישנה הגבלה או איסור לנטילת אלטרוקסין בהקשר לסוג מזון, או האם ישנה המלצה לנטילת האלטרוקסין ביחד עם סוג מזון מסוים?
- אני בת 27, ולאחרונה אובחנה אצלי מחלת השימוטו. מסתבר שכבר סבלתי מזה שנים ללא ידיעתי. רמת ה- TSH שלי היתה 14 ואילו רמת ה- T3 וכן רמת ה- T4 תקינות. התחלתי לקבל אלטרוקסין במינון של 50/25 מ"ג לסירוגין, ורמת ה- TSH ירדה ל-3. הבעיה שהלב שלי התחיל