סולפאסאלאזין (Sulfasalazine)
מידע נוסף
שמות מסחריים
סולפאסאלאזין, חומר קרוב מבחינה כימית לנוגדי-חיידקים מסוג סולפונאמיד, משמש לטיפול בשתי מחלות דלקתיות של המעי: דלקת כיבית של המעי הגס (ulcerative colitis) , ומחלת קרוהן (Crohn's disease) הפוגעת במעי לכל אורכו.
לאחרונה נמצא שתרופה זו יכולה להועיל במקרים מסוימים של דלקת פרקים שגרונית.
תופעות לוואי כגון בחילה, איבוד התיאבון ותחושה כללית גרועה שכיחות יותר במינונים גבוהים. את תופעות הלוואי הנגרמות על-ידי גירוי הקיבה ניתן למנוע על-ידי נטילת טבליות מצופות של התרופה. אפשר למנוע או להפחית תגובות אלרגיות כגון חום ופריחה בעור על-ידי נטילת מינון נמוך בתחילת הטיפול והעלאתו בהדרגה. חשוב להרבות בשתיית נוזלים עם נטילת תרופה זו. במקרים נדירים עלולה להופיע עקרות זמנית אצל גברים.
בנוסף, במהלך הטיפול, יתכן חוסר בחומצה פולית העלול לגרום להפרעה במערכת הדם. נטילת חומצה פולית או חומצה פולינית (לוקובורין)- עשויה למנוע זאת.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות מצופות לשחרור במעי, חוקן.תדירות וזמן נטילה
טבליות: 4 פעמים ביום אחרי האוכל עם 2 כוסות מים לפחות. פתילות: פעמיים ביום; חוקן: פעם ביום.טווח המינון
מבוגרים: מחלת קרוהן ודלקת כיבית של המעי הגס: 2-4 גרם ליום. דלקת פרקים שגרונית: 3 גרם - 500 מ"ג ליום. ילדים: מינון התחלתי: 40-60 מ"ג לק"ג ליום במנות מחולקות. מנת אחזקה: 20-30 מ"ג לק"ג ליום.תחילת ההשפעה
תופעות הלוואי עלולות להופיע תוך ימים מספר, אך עשויים לחלוף 1-3 שבועות עד שתורגש ההשפעה החיובית במלואה.משך ההשפעה
עד 24 שעות.תזונה
חשוב להרבות בשתיית נוזלים (לפחות 1.5 ליטר ליום) בזמן הטיפול. סולפאסאלאזין עלול להפחית את הספיגה של חומצה פולית מהמעי. יש להרבות באכילת ירקות ירוקים.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים, מתחת ל-25 מעלות צלזיוס.
מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
יש להתייעץ עם הרופא. ייתכן שיהיה צורך בתוספת חומצה פולית. ניתן להשתמש רק כשיש צורך חיוני.
גברים: השימוש בתרופה עלול לגרום להפרעה זמנית בייצור הזרע ולאי-פריון. נראה כי התופעה הפיכה תוך חודשיים עד שלושה חודשים מרגע הפסקת נטילת התרופה.
הנקה
יש להימנע מנטילת התרופה בהנקה. דווחו תופעות חולפות של שלשול וצואה דמית בתינוקות לאמהות מניקות אשר נטלו את התרופה.תינוקות וילדים
יש צורך בהפחתת המינון בהתאם לגיל ולמשקל. התרופה לא מיועדת לשימוש מתחת לגיל שנתיים.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו. השילוב של אלכוהול עם תרופה זו עלול להיות מסוכן.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- אסתמה
- חוסר באנזים G6PD (רגישות לפול)
- ליקוי בתפקוד מערכת הדם
- פורפיריה
- אלרגיה לתרופות מסוג סולפונאמידים
- אלרגיה לסאליצילאטים
- דלקת מפרקים בילדים
- מחסור בחומצה פולית
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות לוואי שכיחות: קשיי עיכול, צרבת, בחילה.
ובנוסף: סחרחורת, קשיי שינה, כאב ראש, שינויים בחוש הטעם, כאבי בטן, שלשול, הקאות, צלצול באוזניים, עיניים אדומות, דלקת ריריות הפה, שיעול, גירוד בעור, כאבי מפרקים, חלבון בשתן, חום.
ניתן להקל על תסמינים כגון בחילה והקאה על-ידי נטילת התרופה עם אוכל. השתן עלול להיות כתום או צהוב, אך אין לדבר זה חשיבות.
באופן נדיר, ייתכנו תופעות לוואי חמורות, המחייבות הפסקת התרופה ופנייה מיידית לרופא:
תגובה אלרגית (סימנים אפשריים: נפיחות, פריחה או גרד, קשיי נשימה), בעיות עור חמורות (סימנים אפשריים: פריחה חריפה הגורמת לשלפוחיות, קילוף עור), הרגשה כללית שבדרך כלל אינה טובה (סימנים אפשריים: חום, כאבי מפרקים, בלוטות נפוחות), בעיה בדם- נדרש בירור והפסקת תרופה עד קבלת תוצאות (סימנים אפשריים: דימום בלתי מוסבר, חבורות, חום, פריחה, חיוורון, כאב גרון חזק או עייפות).
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור:
הערה כללית: סולפאסאלאזין עלול להגביר את ההשפעות של תרופות לטיפול בסוכרת דרך הפה,ונדרש, לכן, מעקב רפואי.. מטנאמין, אנטיביוטיקה לטיפול בדלקות בדרכי השתן.
תרופות דיגיטאליס, דיגוקסין- לטיפול במחלות לב: סולפאסאלאזין עלול להפחית את ספיגתן של תרופות אלהפולאט, כגון חומצה פולית (הניתנת במהלך הריון), אזאתיופרין ומרקפטופורין - לשימוש לאחר השתלת איברים או בדלקות כרוניות כגון דלקת מפרקים שגרונית, מתוטרקסאט- לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית- תתכן עלייה בשכיחות תופעות לוואי במערכת העיכול, במיוחד בחילות.
ברזל עלול להפחית את ריכוז סולפאסאלאזין בדם.
נוגדי קרישה: סולפאסאלאזין עלול להגביר את פעילותם, דבר המגביר את הסכנה של דימום.
השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך בתרופה זו עלול ולגרום לפגיעה בתאי הדם, לזפק, ולצביעת העור בצבע כתום. ניטור: יש לבצע בדיקות תקופתיות של תמונת הדם והשתן ושל תיפקודי הכבד והכליות.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- יש לי אח בן 20 שלאחרונה אובחן אצלו קרוהן (חיידק במעי). הוא טופל בתרופה הומאופתית, ומאז מצבו השתפר לגמרי. האם יתכן שהמחלה תיעלם ופשוט לא תחזור? או שנכון מה שאומרים, שזה בא והולך, ושההחמרה היא רק עניין של זמן?
- עוד באינפומד
- אני בת 70. לפני כשנתיים, לאחר בדיקת דם שגרתית, נמצאה אצלי רמת גלוקוז של 112, ולאחר העמסת סוכר של 12 שעות היתה רמת הגלוקוז 191. לא לקחתי תרופות אלא עשיתי דיאטה בהתאם להנחיות חוברת דיאטה של קופת חולים, וכעבור כמה חודשים ועד היום הבדיקות תקינות לחלוטין
- אני מעוניינת לדעת מה היתה ההשפעה של ה MRI על עולם הרפואה ובמה הוא שונה משאר המכונות שקדמו לו.
- בשבוע האחרון, פעמיים או שלוש במשך היום יש לי כמה טיפות של הפרשה דביקה מהפין, והקצה (החור) שורף לי נורא למשך כחצי שעה. בנוסף, פעם ביומיים גם יוצאות לי כמה טיפות דם מהפין ומכתימות את התחתונים. אין לי שום תסמין נוסף. עשיתי לפני כחצי שנה בדיקות דם כלליות והכל היה נורמלי. מה יכול להיות הגורם לכך? מה לעשות? זה יכול להעיד על גידול במערכת השתן (לא הרגשתי משהו חריג בשק האשכים)? האם זה קשור לזה שאני לא מאונן ולא מגיע מספיק לפורקן?
- אני חסר אנזים G6PD. בבדיקת דם שעשיתי נמצא כי רמת האנזים היא 0.1 U/gHB וטווח הנורמה הוא 26-6. מה יקרה לי אם אני אוכל גרגר פול אחד? האם בדיקת הדם מעידה על חוסר מלא של האנזים?
- מה תוחלת החיים ואיכות החיים של חולה בשחמת הכבד לפי דרגות המחלה? כיצד נקבעות דרגות המחלה? האם יש קבוצת תמיכה באזור תל אביב?
- אני חולה כבר מספר שנים במניה דפרסיה, כנראה מסוג I. עד לא מזמן הייתי בייצוב די מלא עם לקיחת ליתיום במינון 900 מ"ג ליום (רמה 0.76 כיום). אולם לאחרונה, עקב טריגריים סביבתיים, נפלתי לתוך מערבולות של דכאונות די קשים, ורק בזכות ציפרלקס אני יוצא מזה אחרי כמה ימים. העניין הוא שאחרי לקיחת הכדור אני מרגיש טוב ואף קצת בהיי. ולכן אני מחליט להפסיק את נטילתו. אבל אז שוב, אחרי שבועיים בערך, אני שוב נופל, מבלי שקורה משהו מיוחד שיגרום לכך. מה עלי לעשות? האם להמשיך בנטילת הציפרלקס לתקופה ארוכה, בידיעה שזה יכול להיות מסוכן לחולה בדו-קוטביות? מדוע הליתיום לא מצליח לשמור על היציבות שהיתה לי איתו בעבר?
- בתי בת ה - 9 מראה סימני התפתחות מינית. יש לה ניצני שדיים גדולים, וקצת שיעור בערווה. אני קיבלתי את המחזור הראשון שלי בגיל 9 ומאוד מאוד סבלתי מזה, הן חברתית, הן בעקבות תחילת בעיה של השמנת יתר ממנה אני סובלת עד עכשיו, וגם בגלל שהתפתחות הגובה שלי נעצרה ואני נמוכה מכל בני משפחתי (1.53). פניתי לרופא הילדים, והוא אמר שהרבה ילדות מתחילות לגדל שדים בגיל 9 ושזה בתחום הנורמה. אני דואגת מאוד ורוצה לדעת בכל זאת מה ביכולתי לעשות. אנחנו חברות בקופת חולים מכבי. בתי היא גם ככה בעשירון התחתון של הגובה, אינה סובלת מהשמנת יתר, אבל גם אני בגילה הייתי רזה.
- אני בת 29, 9 חודשים אחרי לידה. בבדיקות דם נמצאו בעיות בתפקודי כבד. alt gpt 52 alkp 272.9 ast 39 got ggt 107 כולסטרול 226 באולטרסאונד נמצאו קשרי לימפה בשער הכבד. ברצוני לדעת מה פירוש הממצא.