דלג לתוכן

נוירלגיה של העצב המשולש

Tic douloureux | Trigeminal neuralgia
המומחים של Infomed מסבירים:
נוירלגיה של העצב המשולש (טריגמנילית) היא הפרעה בתפקוד של עצב זה (העצב מתפצל לשלושה סעיפים ומכאן שמו. הוא מכונה גם העצב הגולגולתי החמישי או עצב הטריגמינל). 

ההיארעות השנתית של המחלה היא כ-5 חולים בקרב 100,000 איש. 60% מהמקרים מתרחשים בנשים. נשים וגברים בגיל הביניים ובגיל מבוגר נוטים יותר ללקות במחלה. אופייני שהופעת המחלה חדה וההתקפים מתמידים פרקי זמן של שבועות עד חודשים, עד שחלה הפוגה העשויה להיות ממושכת. גם לאחר הפוגה ממושכת המחלה על פי רוב שבה ומופיעה. המחלה אינה כרוכה בחסר תחושתי בפנים.

התקפי הכאב בנוירלגיה טריגמינלית מתפתחתים עקב דחף עצבי בלתי תקין בסיבוני העצב המוליכים באופן רגיל מסרים של תחושת כאב ומתפצלים מסעיפי העצב הטריגמינלי בקרבת מוצאו בגזע המוח באזור המכונה הגשר (Pons - ראו ערך גזע המוח). סיבוני עצב בעלי קוטר גדול שסביבם מעטפת מיאלין מוליכים באופן רגיל תחושת מגע, בעת התפתחות המחלה חלקם יוצרים מגע עם סיבוני העצב הסמוכים להם המוליכים באופן רגיל תחושת כאב (סיבונים שעל פי רוב הם בקוטר קטן יותר ואינם עטופים מיאלין). מגע בלתי תקין זה אחראי להתמרה שחלה מתחושת מגע לתחושת כאב עז. לחץ של כלי דם המצוי בסמיכות לסיבוני העצב (לעיתים קרובות מדובר בעורק הצרבלרי העליון) הוא סיבה שכיחה נוספת למחלה. במקרה זה הדלדול תלוי הגיל של רקמת החיבור היוצרת חיץ בין כלי הדם לסיבי העצב, תורם להופעת המחלה.

ישנם מצבים אחרים שעלולים לגרום לתסמינים הדומים לנוירלגיה טריגמינלית כמו מורסות בחלל הפה (בלסת/בחניכיים/בשיניים), כאב ראש מצררי (Cluster headache), מיגרנה, מחלות זיהומיות באזור הפנים כגון סינוסיטיס, פגמים מבניים בכלי הדם בפנים (למשל, מפרצת) ופקעת עורק-וריד (AVM), וכן מחלות דלקתיות (כגון טרשת נפוצה) וגידולים (כגון גידול בזווית הגשר במוחון (אזור המכונה CPA) באזור הפנים.


ד"ר זאב ניצן
  • נוירלגיה של העצב המשולש תסמינים

    נוירלגיה טריגמינלית מתבטאת בהתקפי כאב עז, בפיזור 2 סעיפי העצב התחתונים: הסעיף המקסילרי (מעצבב השליש המרכזי של הפנים בקירוב) והמנדיבולרי (מעצבב השליש התחתון של הפנים בקירוב).
    כאבים בפיזור הסעיף השלישי העליון של העצב, הסעיף האופתלמי (מעצבב השליש העליון של הפנים בקירוב) נדירה יחסית, ומתרחשת בקרב כ-5% מן החולים.

    אתרי הכאב השכיחים הם הלחי, השפתיים, החניכיים והסנטר. התקף הכאב נמשך לרוב שניות ספורות. ההתקפים נחווים כאירועים בדידים או כצבר של התקפים. הכאב הוא עז ובעל אופי עוויתי, מקרין לעיתים קרובות מאזור זווית הלסת לאורך נתיבו של סעיף העצב המעורב. מועדי הופעתו מתפרשים על פני כל שעות היממה. תופעה המאפיינת את המחלה היא "נקודות העירור", אזורים שכתוצאה ממגע מתעורר בהם התקף הכאב.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
כירורגיה פלסטית
ד"ר בתיה יפה
3.7
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקצועית, יחס נהדר והשירות במרפאה מאוד נעים ומסביר. תודה רבה."
קראו עליי עוד
יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
ד"ר גל מיכאלי-גלר
4.9
( 9 חוות דעת )
"מקצועיות,רגישות,זמינות"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא נוירלגיה של העצב המשולש

תסמונת העצב המשולש (נאורלגיה טריגמינלית): תסמינים, אבחנה והטיפול
תסמונת העצב המשולש (נאורלגיה טריגמינלית): תסמינים, אבחנה והטיפול
ד"ר שגיא הרנוף מאת: ד"ר שגיא הרנוף 22/10/2019

מהי נאורלגיה טריגמינלית, מהם גורמי הסיכון שעלולים להוביל להתפרצות התסמונת, כיצד ניתן לאבחן ומהן דרכי הטיפול השמרניו... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו