- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- עיסוי רפואי
עיסוי רפואי (Medical Massage)
Medical Massage
המומחים של Infomed מסבירים:
מה זה עיסוי רפואי
עיסוי רפואי הוא טיפול שבמהלכו מבצעים מסאז'/מניפולציה של הרקמות הרכות (השרירים, הגידים והרצועות) כדי להקל על מצבים רפואיים שונים. לרוב, אנו מכירים עיסוי כטיפול שנועד להפיג מתחים, לעזור להפרעות שינה ולשפר את מצב הרוח, אך למסאז רפואי, המכונה גם עיסוי הוליסטי, יש מטרות נוספות מעבר להרפיה, והן טיפול בבעיות רפואיות חמורות יותר.
מסקירה סטטיסטית שנעשתה בארה"ב על עיסוי רפואי בשנת 2024, עולים כמה נתונים על עיסוי רפואי[1]:
- 61% מהאנשים שפונים לעיסוי רפואי מגיעים בגלל בעיה פיזית.
- הסיבה הפיזית הנפוצה ביותר לכך שאנשים עושים עיסוי רפואי היא כאב או נוקשות שרירים (29%).
- הסיבה הנפשית הנפוצה ביותר לכך שאנשים עושים עיסוי רפואי היא הרפיה או הפחתת מתח (51%).
- 48% מהאנשים מחפשים מעסה רפואי באמצעות האינטרנט.
צילום: shutterstock | Studio Romantic
יתרונות עיסוי רפואי
[2]למסאז רפואי יש יתרונות פיזיים ולכן פעמים רבות הוא נחשב לחלק חשוב מתוכניות טיפול רפואי ספציפיות שעוזרות לחזור לפעילויות יומיומיות. היתרונות הפיזיים של עיסוי רפואי כוללים:
- שיפור זרימת הדם.
- ירידה בנוקשות השרירים.
- ירידה בדלקת מפרקים.
- איכות שינה טובה יותר.
- התאוששות מהירה יותר בין אימונים.
- שיפור הגמישות.
- הפחתת כאב.
- חיזוק החיסוניות.
בנוסף, לעיסוי רפואי אף יתרונות רבים לבריאות הנפש. אפילו אנשים שמתמקדים ביתרונות הגופניים אומרים שהם מרגישים פחות לחוצים לאחר קבלת מסאז רפואי. יתרונות נפשיים כוללים:
- רמות מתח נמוכות יותר.
- הרפיה.
- שיפור במצב הרוח.
- ירידה בחרדה.
- יותר אנרגיה.
- הגברת תחושת הרווחה.
מתי מתבצע
מעסה רפואי עושה שימוש בטכניקות שונות כדי לטפל בבעיות בריאותיות שונות, לנהל כאב, להפחית דלקת, לשפר את זרימת הדם, להקל על דחיסת עצבים, לשפר את הגמישות ולשפר את העיכול. מצבים בהם יומלץ על מסאז רפואי כוללים[3]:- בעיות שרירים ושלד.
- פיזיותרפיה לבניית כוח וגמישות.
- פציעות ספורט.
- פציעות תאונות דרכים.
- כאבי שרירים והתכווצויות.
- מיגרנות.
- בצקות.
- השלמה לתוכניות פסיכותרפיה.
הכנות לטיפול
[4]אין שגרת עיסוי הוליסטי טיפוסית. לרוב, מסאז רפואי מותאם לצרכים של המטופל/ת, בהתאם לבעיה ממנה הוא סובל ולהמלצות של אנשי/נשות מקצוע אחרים.
כאשר קובעים תור בפעם הראשונה, מומלץ להסביר למטפל/ת על מה הייתם רוצים לעבוד: מה הסיבה שבגללה את/ה מגיע/ה? כמה זמן הבעיה קיימת? מה שגרת היום שלך? איך זה קרה? מה הרופא/ה המליץ? וכו'. ככל שיגיע יותר מידע למטפל/ת כך ניתן יהיה לספק טיפול טוב יותר, או לחילופין להפנות למטפל/ת אחר/ת מהתחום שיש לו ניסיון בסוג הבעיה ממנה סובל המטופל/ת.
בזמן הטיפול
במהלך הטיפול ייתכן שתתנגן מוסיקה נעימה והתאורה תהיה רכה, בדומה לעיסוי הרפיה, וזאת כדי לייצר אווירה מרגיעה. עם זאת, בשונה מעיסוי בספא, שבו המסאז' נעשה בכל הגוף, עיסוי רפואי בדרך כלל מתמקד באזור שבו יש בעיה רפואית – מרבית מזמן העיסוי ייעשה באזור זה, אך בדרך כלל גם יכלול מעט עיסוי בקבוצות שרירים אחרות שתומכות או משפיעות על האזור הבעייתי[4].סוגי עיסוי רפואי
ישנם סוגים רבים של עיסוי שהמטפל עשוי להשתמש בהם, החל מעיסוי רקמות עמוק ועד טיפול בנקודת טריגר, ואפילו טכניקות מתיחה. בדרך כלל בהתאם למצב הבריאותי ממנו סובל המטופל/ת לאחר התייעצות עם אורתופד/ית, כירופרקט/ית, פיזיותרפיסט/ית או כל איש/אשת מקצוע אחר מהתחום, ייבחר העיסוי הרצוי כדי להבטיח שנעשית הטכניקה הנכונה והמתאימה ביותר[5]:- באחת מהטכניקות הפופולריות ביותר נעשה שימוש בלחץ עדין עד בינוני על השרירים, הרצועות והגידים של המטופל/ת. הפעלת לחץ תוך שימוש בתנועות גלישה עוזרת בשיפור זרימת הדם.
- ישנו טיפול המתמקד בערוצי האנרגיה של הגוף, כדי לאזן את זרימת האנרגיה של הגוף ולשחזר אותה תוך שימוש בטכניקות לחץ, תנועה ומניפולציה אסייתיות מסורתיות.
- טכניקת הטריגר פוינט היא מניפולציה במקום שבו הכאב הופיע לראשונה, ועיסוי של רקמות החיבור כדי להגיע לאזורים נוקשים.
טכניקות עיסוי הוליסטי נוספות כוללות: עיסוי רקמות עמוקות, עיסוי לימפטי (ניקוז), עיסוי טרום לידתי, רפלקסולוגיה ועוד.
משך הזמן של מסאז רפואי הוא בדרך כלל 30 דקות עד 60 דקות.
אחרי הטיפול
ייתכן כי תהיה תחושה של עייפות ואף כאב לאחר מסאז רפואי. הסיבה לכך היא שהשרירים עובדים על ידי המטפל/ת. לאחר עיסוי, זה יכול להגיע למצב שמרגישים כאילו הסתיים אימון גופני. ייתכנו גם כאב ראש או בחילה לאחר עיסוי הוליסטי[2].לאחר עיסוי רפואי ייתכן ותורגש מידה מסוימת של כאב או רגישות, מאחר שיש מקרים בהם מופעל לחץ עמוק בעת מניפולציה על רקמת הגוף. עם זאת, אם הכאב גדול או נמשך זמן רב, יש ליצור קשר עם המטפל/ת[6].
סיכונים
יש אנשים שחושבים שכדי שמסאז רפואי יהיה יעיל הוא צריך לכאוב. אבל עיסוי רפואי לא צריך להיות כואב כדי להיות יעיל. אם המטפל/ת לוחץ/ת חזק מדי, חשוב ליידע אותו או אותה. יכולים להיות אזורים רגישים או מצבים לא נוחים במהלך העיסוי, אבלך אם זה הופך לכאב חשוב לעדכן את המטפל/ת. רוב הבעיות בעיסוי רפואי נובעות מלחץ רב מדי במהלך עיסוי[2].תוצאות הטיפול
טיפול בעיסוי רפואי הוא טיפול בטוח עבור אנשים בכל הגילאים. זו לא רק דרך טובה לשפר את הרווחה ולהתפנק, זהו גם כלי יעיל שעשוי לעזור במגוון מצבים בריאותיים ספציפיים ולשפר את איכות החיים[2].רופאים בתחום
רפואה משלימה
דבורה ברברה הרשקוביץ - איזון לחיים
אחות מוסמכת, מאמנת בריאות, מנחת קבוצות, מומחית לאיזון סוכרת, הפחתת סטרס והתמכרויות, הגיל השלישי ובריאות הנפש
קראו עליי עוד
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
מחלות קשורות
- כאבי גב
- מיגרנה
- פיברומיאלגיה
-
בדיקות קשורות
- CT, סי טי
- אולטרסאונד עמוד שדרה
- צילום רנטגן
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- הרפיית שרירים הדרגתית
- פיזיותרפיה
- פלדנקרייז
- הרפיה
- דמיון מודרך