דלג לתוכן

אנמיה שמקורה בחוסר ברזל

אנמיה עקב חוסר ברזל | Iron deficiency anemia
המומחים של Infomed מסבירים:
לברזל תפקיד חיוני בקיום החיים מאחר שהוא מתכת מעבר אשר מסוגלת לתרום ולקלוט אלקטרונים ולאפשר על ידי כך את תהליך הנשימה ואת יצירת האנרגיה. הברזל הוא אחד היסודות הנפוצים ביותר בטבע. למרות זאת, חוסר ברזל מהווה את הסיבה השכיחה ביותר לחוסר דם (אנמיה) בעולם. הסיבה לתופעה בלתי צפויה זו היא המסיסות הנמוכה מאוד של הברזל המצוי בטבע. כדי להתגבר על קושי זה פיתחו כל היצורים החיים חומרים שתפקידם לקשור את הברזל ולאפשר את קליטתו ואת אגירתו בגוף.

לאדם מבוגר יש בגופו כמות כוללת של כ-2000 עד 3000 מ"ג ברזל. עיקר המאגר נמצא בכדוריות הדם האדומות בצורת המוגלובין שתפקידו להוביל חמצן ולאפשר את תהליך הנשימה. יתרת הכמות נאגרת בכבד, בטחול ובלשד העצם, ומהווה מאגר לעת הצורך כמו לאחר איבוד דם, או כדי לבנות כדוריות דם חדשות. כמויות מזעריות של ברזל נמצאות בחלבונים הקשורים בתהליך יצירת האנרגיה, או בשלבי מעבר בנוזלי הגוף, בצמוד לחלבון בשם טראנספרין שתפקידו לשאת את הברזל ממקום למקום.

במצב תקין אין הפרשת ברזל מהגוף ולכן אין צורך לספק לו ברזל ממקור חיצוני, באמצעות המזון. חסר ברזל, בניגוד לדעה העממית, איננו תוצאה של מחסור ברזל במזון, אלא של איבוד דם. בקרב נשים צעירות הסיבה הנפוצה ביותר לחסר ברזל היא איבוד דם במחזור הווסת. אצל גברים מבוגרים ונשים לאחר הבלות, חסר ברזל הוא כמעט תמיד תוצאה של איבוד דם מדרכי העיכול. רק אצל ילדים בגיל הרך ואצל נשים הרות עלול להתפתח חוסר ברזל שלא כתוצאה מאיבוד דם, אלא מקצב צמיחה מהיר מאוד שאינו מאוזן על ידי ספיגת ברזל מהמעי.

מתוך מודעות לבעיה צפויה זו, נהוג לנקוט אמצעי מניעה ולספק לתינוקות ולנשים הרות ברזל כתוספי מזון, בסירופ או בטבליות ברזל.
  • אבחון ובדיקות

    לאנמיה סיבות אפשריות רבות ולכן טעות היא לייחס כל מצב של חוסר דם לחוסר ברזל. 

    לשם אבחון יש לבצע כמה בדיקות מעבדה לאיתור: נפח כדוריות אדומות קטן מהצפוי, רמת ברזל ירודה, רמת טראנספרין גבוהה, ורמת פריטין (החלבון האוגר ברזל ברקמות) נמוכה. 

    בהמשך, יש לברר את הסיבה לחוסר ברזל כאשר לגבי תינוקות ונשים הרות (אנמיה בהריון), הסיבה ידועה מראש והיא קצב צמיחה מהיר ללא תוספת מספקת של ברזל במזון. בקרב נשים צעירות הבעיה, כאמור, ברוב המקרים היא איבוד חריג של דם במחזור הווסת. במקרים אחרים יש לבצע בירור מלא של דרכי העיכול לאיתור מחלות המלוות באיבוד דם, כגון: כיב בקיבה או תריסריון, בקע סרעפתי או סרטן. מאחר שאיבוד דם יכול להיות סימן ראשון לסרטן המעי הגס, אבחון מוקדם יכול לסייע לריפוי מלא על ידי ניתוח, בטרם התפשטה המחלה. 

    סיבה משמעותית נוספת לחוסר ברזל היא מחלת תת-ספיגה כגון מחלת צליאק או דלקת קיבה ניוונית המונעים מהקיבה או מהמעי הדק להשתתף בתהליך הספיגה של הברזל ושל חומרי מזון אחרים.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
פרופ' פיטר גילבי
4.9
( 10 חוות דעת )
"הפרופסור אדם מדהים ורגיש עם המון נחת ושלווה. קשוב מאוד וענה לכל צרכיי. מאחלת שכולם יהיו כאלה מקצועיים"
קראו עליי עוד
אף אוזן גרון
פרופ' משה פוטרמן
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר פוטרמן טיפל בי במקצעויות. סובלני וקשוב .נתן מענה על כל שאלה. ממליצה בחום."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא אנמיה שמקורה בחוסר ברזל

תוספי תזונה: מה מומלץ - ומה אסור? [מדריך]
תוספי תזונה: מה מומלץ - ומה אסור? [מדריך]
מיכל הלפרין, מערכת אינפומד מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד 02/11/2017

ויטמינים, מינרליים ותוספי תזונה הפכו לפופולריים בקרב הציבור הרחב. בעוד שמדפי החנויות מתמלאים בכל טוב ויד הצרכנים מו... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו