לאדם מבוגר יש בגופו כמות כוללת של כ-2000 עד 3000 מ"ג ברזל. עיקר המאגר נמצא בכדוריות הדם האדומות בצורת המוגלובין שתפקידו להוביל חמצן ולאפשר את תהליך הנשימה. יתרת הכמות נאגרת בכבד, בטחול ובלשד העצם, ומהווה מאגר לעת הצורך כמו לאחר איבוד דם, או כדי לבנות כדוריות דם חדשות. כמויות מזעריות של ברזל נמצאות בחלבונים הקשורים בתהליך יצירת האנרגיה, או בשלבי מעבר בנוזלי הגוף, בצמוד לחלבון בשם טראנספרין שתפקידו לשאת את הברזל ממקום למקום.
במצב תקין אין הפרשת ברזל מהגוף ולכן אין צורך לספק לו ברזל ממקור חיצוני, באמצעות המזון. חסר ברזל, בניגוד לדעה העממית, איננו תוצאה של מחסור ברזל במזון, אלא של איבוד דם. בקרב נשים צעירות הסיבה הנפוצה ביותר לחסר ברזל היא איבוד דם במחזור הווסת. אצל גברים מבוגרים ונשים לאחר הבלות, חסר ברזל הוא כמעט תמיד תוצאה של איבוד דם מדרכי העיכול. רק אצל ילדים בגיל הרך ואצל נשים הרות עלול להתפתח חוסר ברזל שלא כתוצאה מאיבוד דם, אלא מקצב צמיחה מהיר מאוד שאינו מאוזן על ידי ספיגת ברזל מהמעי.
מתוך מודעות לבעיה צפויה זו, נהוג לנקוט אמצעי מניעה ולספק לתינוקות ולנשים הרות ברזל כתוספי מזון, בסירופ או בטבליות ברזל.
אבחון ובדיקות
סיבוכים אפשריים
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: יש לי ידידה אנמית. כמו כן, יש לה סוג של "פטיש" ללעיסת קרח. לדברי רופא המשפחה הקשר בינהם ידוע וטבעי. הייתי מעוניין לדעת מעט יותר ו\או הסבר על התופעה.
שאלה: אני בת 26, צמחונית מגיל 13, ומתכננת להיכנס להריון בקרוב. בבדיקות הדם האחרונות שעשיתי היו כמה תוצאות מחוץ לנורמה: אוראה 15 פריטין 10 B12 211 (בדיוק בגבול התחתון) המוגלובין 11.2 RDW 15.8 איך יכול להיות שרמת הברזל שלי תקינה (68) ואילו שאר המדדים
שאלה: להלן תוצאות ספירת דם וכימיה שלי. ציינתי רק את החריגות, כל השאר בתחום הנורמה. HCT 38.1 RBC 4.3 MCH 31.3 MACRO% 0.4 MICRO% 0.7 HYPER% 6.3 HYPO% 0.2 MPV 11.1 UREA 45 CREATININE 1.10 URIC ACID 6.4 אני נוטלת אלטרוקסין, ותפקוד בלוטת התריס מאו
שאלה: אני בת 13, ורמת המוגלובין שלי היא 8.9. אני לוקחת כדורים כל יום, ורציתי לדעת אילו מאכלים או אילו דברים אני יכולה לעשות כדי להעלות את רמת הברזל שלי מהר יותר.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
ברזל (Fe) בדם
-
המוגלובין Hb
-
טרנספרין
טיפולים וניתוחים קשורים
-
השתלת מח עצם
-
טיפול תרופתי
מאמרים בנושא אנמיה שמקורה בחוסר ברזל
![תוספי תזונה: מה מומלץ - ומה אסור? [מדריך]](/get-image?f=articles/5710/&w=325&i=48e19374-4caa-227a-13f6-c090103e8796.png)

ויטמינים, מינרליים ותוספי תזונה הפכו לפופולריים בקרב הציבור הרחב. בעוד שמדפי החנויות מתמלאים בכל טוב ויד הצרכנים מו... לכתבה המלאה