בדיקת גסטרוסקופיה - בדיקה של מערכת העיכול (Esophago-gastro-duedenoscopy, Upper Endoscopy)
בדיקת גסטרוסקופיה היא בדיקה רפואית המבוצעת על ידי רופא. הרופא מחדיר לחלל כלשהו בגוף צינור (אנדוסקופ) שבקצהו יש מצלמה ומקור אור.
האנדוסקופ מצלם את פנים הגוף ושולח בזמן-אמת את התמונות למסך טלוויזיה הממוקם מול הרופא. הרופא מניע את האנדוסקופ ויכול להשתמש בו גם על מנת לקחת ביופסיה, לכרות פוליפ או לעצור כלי דם מדמם.
אנדוסקופיה של מערכת העיכול העליונה יכולה לכלול את הושט (esophagus), קיבה והתריסריון (duodenum). אל התריסריון מתחברים צינור המרה וצינור הלבלב, וניתן באמצעות בדיקה זו לבצע צנתור של מבנים אלא לצורך אבחנה וטיפול (ERCP: Endoscopic Retrograde Cholangio-Pancreatography). צנתור זה מצריך הזרקת חומר ניגוד.
ניתן להשתמש בצורה זו של בדיקה גם לצורך טיפול בדרכי המרה, למשל – הכנסת תומכן (סטנט) לצינור המרה, על מנת למנוע את חסימתו על ידי גידול. בנוסף לכך, ניתן להשתמש באנדוסקופ המכיל מתמר אולטרסאונד וכך לקבל מידע על מחלות הנמצאות בדופן מערכת העיכול או בסמוך לה (EUS: Endoscopic Ultrasound).
אוכלוסיות בסיכון
כל בדיקת גסטרוסקופיה טומנת בחובה סיכון קטן לדימום או התנקבות. סיכון זה הוא נמוך למדי (פחות מ-0.1%) באנדוסקופיה אבחנתית. כאשר מבצעים באמצעות אנדוסקופיה גם פעולות טיפוליות (כגון כריתת פוליפ), הסיכון לסיבוכים אלו עולה עד ל-2%. בבדיקת צנתור דרכי מרה (ERCP) קיימים סיכונים נוספים, הנעים בין דלקת קלה של הלבלב לזיהומים שונים ודימום.
גם בבדיקה זו, הסיכון עולה בביצוע פעולות התערבותיות. הסיכון באולטרא-סאונד אנדוסקופי ללא התערבויות זהה לזה של אנדוסקופיה רגילה. חשוב לציין שסיבוכים אלה ניתנים לטיפול במקרים רבים במקום, אולם הם לעיתים מצריכים ניתוח.
מחלות קשורות
כיב קיבה, ריפלוקס (GERD), דליות בוושט (Esophageal Varices), גידולים בושט, קיבה, תריסריון, כבד ולבלב, דימום, Mallory-Weiss Tear, אבנים בכיס מרה.
מתי עושים את הבדיקה?
בדיקת גסטרוסקופיה יכולה להעשות באופן אלקטיבי (כלומר, עם קביעת תור מראש) או באופן דחוף (לרוב בבית חולים).
להלן המקרים בהם הבדיקה מבוצעת:
· לצורך בירור תלונות של כאבים בבטן עליונה או בחזה, צרבת, בחשד לכיב קיבה, ריפלוקס (GERD)
· לצורך בירור תלונות של קשיים או כאבים בבליעה, בחילות או הקאות
· במסגרת בירור לאנמיה
· לצורך בירור תלונות של הקאה דמית, במיוחד בחולי כבד
· לצורך טיפול בדליות בוושט
· לצורך אבחון וטיפול במחלות המערבות את דרכי המרה (דוגמת אבנים בדרכי מרה) – במסגרת צנתור דרכי מרה (ERCP) או אולטרא-סאונד אנדוסקופי (EUS).
· לצורך הערכת מידת התפשטותם של גידולים בדופן הושט, הקיבה, התריסריון, מסביב ללבלב או דרכי המרה – במסגרת אולטרא-סאונד אנדוסקופי (EUS).איך להתכונן לבדיקה?
· לפני בדיקת גסטרוסקופיה יש לדווח לרופא האם אתם סובלים מבעיה כלשהי באחד ממסתמי הלב, אם נאמר לכם שאתם צריכים לקחת אנטיביוטיקה לפני טיפולי שיניים או פעולות ניתוחיות, אם יש לכם מסתם מלאכותי או אם אי פעם סבלתם מזיהום של מסתם הלב (אנדוקרדיטיס). אם ידוע לכם על מצב כזה, יתכן שתצטרכו לקחת אנטיביוטיקה לפני הבדיקה.
· יש לדווח האם יש לכם אלרגיה לתרופות, והאם אתם סובלים ממחלות של הלב או הריאות
· יש לדווח לרופא האם את בהיריון
· אין לאכול או לשתות 8 שעות לפני הבדיקה. אם אתם נוטלים תרופות יש להתייעץ עם הרופא המטפל. במקרה שנאמר לכם לקחת את התרופות יש לקחת אותן עם לגימה קטנה של מים בזמן הרגיל. אם אתם סובלים מסכרת, יש להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לאיזון הסוכרת ביממה שלפני הבדיקה.
· הביאו איתכם את התרופות שלכם כדי שתוכלו לקחת אותן לאחר הבדיקה. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל במיוחד אם אתם נוטלים תרופות לדילול דם מסוג קומדין או פלביקס.
· הבדיקה כרוכה לרוב בטשטוש או הרדמה שטחית. לאחר הבדיקה לא תוכלו לנהוג, לכן אם לא נאמר לכם שאתם עתידים להשאר באשפוז לאחר הבדיקה, עליכם לדאוג לסידור. כמו כן, אין להפעיל מכונות מסוכנות או ציוד כבד ב-8 שעות שלאחר הבדיקה.
אופן ביצוע הבדיקה
לפני הבדיקה:
· תתבקשו להוציא תותבות מהפה
· יורכב לכם עירוי, באמצעותו ינתנו לכם נוזלים ותרופות
· תינתן לכם תרופה מטשטשת ולאחר מכן איש צוות רפואי יכניס מסגרת קשיחה לפיכם. מטרת המסגרת למנוע מכם לנשוך את האנדוסקופ וכך לפצוע את עצמכם.
· תתבקשו לשכב על צד שמאל והרופא (לרוב גסטרואנטרולוג) יחדיר את האנדוסקופ לפיכם. האנדוסקופ יראה כצינור שחור ארוך עם אור בוהק חזק בקצהו. יתכן שתרגישו חוסר נוחות מסוים, אולם בשל התרופות שתקבלו יתכן שלא תזכרו פרטים מהאירוע.
· הבדיקה לרוב אורכת כ-20 דקות, אולם יתכן שתארך זמן רב יותר אם מבוצע צנתור של דרכי המרה או פעולות התערבותיות.
אחרי הבדיקה
· תועברו לחדר התאוששות לכ-30 דקות
· יתכן שתרגישו צריבה בגרון. זוהי תופעה חולפת.
· אם הכל כשורה תשוחררו לביתכם לאחר זמן קצר או למחלקת אשפוז לצורך השגחה, במקרים מסוימים (כמו למשל,
· אם אתם סובלים ממחלות רקע רבות).
תופעות שיש לשים אליהן לב אחרי בדיקת גסטרוסקופיה:
· כאבי בטן או חזה חזקים
· הקאות עם דם או בלעדיהן
· שיעול מתמשך, חום מעל 37.7 או צמרמורת
בהופעה של אחת או יותר מתופעות אלו יש לפנות לבדיקת רופא דחופה!
פענוח תוצאות
לאחר בדיקת גסטרוסקופיה, הרופא ידון איתכם בממצאים. יתכן שתקבלו דף ועליו פירוט או ציור של הממצאים. כמו כן, יתכן שיצורפו לדף תמונות צבעוניות של הממצאים. יתכן שיאמר לכם שנלקחה ביופסיה, ושיש להמתין לתוצאות בין מספר ימים ל-2-3 שבועות.
בדיקה תקינה עשויה להכיל את המרכיבים הבאים:
· רירית תקינה, ללא עדות לדלקת, כיבים או פוליפים
· מעבר ושט קיבה ללא היצרות
· תרגיל היפוך תקין
אם בוצע ERCP – דרכי המרה הודגמה במלואן, ללא פגמי מילוי.
המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- בני, בן 30, סובל מ- Colitis. על איזו דיאטה את ממליצה בשבילו?
- בטעות שתיתי כ-5 כפות אלכוהול 96 אחוז. מאז אני סובל מצרידות קשה ביותר ואי יכולת לדבר. האם גרמתי לעצמי נזק ועד כמה הנזק קשה?
- במשך שנים (5-6), אני סובלת ממערכת עיכול עצבנית, גזים, נפיחות קלה בבטן, וחילוף חומרים מהיר (מאז היותי צעירה מאוד). לאחרונה, עצבנות הקיבה מציקה עוד יותר. אני עובדת בעבודה טעונת מתח, ובכלל, טיפוס מאד אנרגטי. האם יש מה לעשות ?
- נתבקשנו על ידי רופא גסטרואנטרולוג מומחה לילדים לערוך בדיקת אולטרסאונד לבן שלי בן ה 11 בבטן העליונה, כולל כליות ואגן קטן. זאת מכיוון שיש חשש שהוא סובל מכיב בקיבה או מחיידק הליקובקטר. מה זה אגן קטן, ומה הקשר שלו לכאבי בטן?
- זה כשנתיים אני סובלת מהתקפים של כאבי בטן בערך אחת לחודש וחצי. התקפים אלה הם נוראיים ובלתי ניתנים לשליטה. כאשר זה קורה לי, אני פונה לחדר מיון, מתאשפזת לכמה ימים ולאחר מכן משתחררת ללא כל תשובה ריאלית. עשו לי הרבה בדיקות CT ובראשונה מצאו מעי אחד יותר
- האם יש קשר בין החיידק הליקובקטר פילורי לבין קשיים בבליעה? לא. קשיים בבליעה יכולים להופיע כתוצאה ממגוון סיבות, ועל מנת לדעת מהי הסיבה, נחוץ בירור מעמיק אצל רופא גסטרואנטרולוג. הבירור צריך להתחיל בשמיעת תיאור הבעיה, ולאחר מכן נערכות בדיקות מתאימות:
- שלשום עברתי בדיקת גסטרוסקופיה בעקבות צרבת וריפלוקס. בממצאי הבדיקה של הוושט נכתב "בעומק 35 ס"מ בליטה בקוטר 7 מ"מ שנדגמה. חיבור ושט-קיבה בעומק 40 ס"מ מהשיניים". אנטרום כיב אורכי באורך 1 ס"מ. נדגם." אני סובל מכאבי בט
- לאחרונה סבלתי מבחילות ושיהוקים רבים. רופא המשפחה טען שזה מחומציות בקיבה וטופלתי בלוסק ללא הצלחה. בדיקות הדם שלי תקינות. עברתי אולטרסאונד בטן שיצא תקין וכן בדיקת נשיפה שהוכיחה שאין לי הליקובטר. אציין גם שלאחרונה אני סובל מכאבים בבטן התחתונה מצד שמאל.
- אני בת 42. זה שלושה חודשים שיש לי תחושה של גוש בגרון. עשיתי כמה בדיקות כמו בדיקת גסטרוסקופיה, בדיקת אף-אוזן-גרון וצילום ושט, ובכולן התוצאות היו תקינות. קיבלתי מרופא גסטרואנטרולוג נירבקסל, ומרופא כללי קיבלתי ציפרלקס. המצב אינו משתפר ויש לי תחושה של
- בתי בת תשעה וחצי חודשים וסובלת מריפלוקס וnדלקת בוושט. לאחרונה שמתי לב שבאיזור הפה, השפתיים, וגם מתחת לשפתיים לכיוון הסנטר ומעל השפתיים לכיוון האף - יש איזור שצבעו כל הזמן סגול, שמשתנה לפעמים והופך לכהה במיוחד כשהיא במאמץ רב או אחרי מקלחת. האם זה יכול
מאמרים בנושא גסטרוסקופיה - בדיקה של מערכת העיכול


העליה במודעות לטבעונות נובעת הן מטעמים בריאותיים והן אידיאולוגים. הטבעונות נולדה כחלק מהכרה בקשר הישיר שבין התזונה ... לכתבה המלאה


מחקר חדש סותר את המיתוס לפיו הסובלים ממחלות מעיים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח בעיות מעיים במדינות מתפתחות. לכתבה המלאה


הפן הנפשי שבהתמודדות עם מחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס, מהווה גורם קריטי בהצלחת הטיפול, לכן גם במקרה זה, טיפ... לכתבה המלאה


מרגישים שהחשק שלכם למתוק גובר עליכם? ייתכן שהסיבה לכך נעוצה במעיים שלכם. מחקרים חדשים מראים כי חיידקי המעיים השוכני... לכתבה המלאה


סרטן קיבה – כיצד מתכוננים לטיפולי סרטן הקיבה לכתבה המלאה


כצעד נוסף במלחמה בהשמנה, משרד הבריאות החל במתן תו תקן למוצרי בריאות, והראשון שבהם הוא תו תקן ללחם המוגדר בריא - עשו... לכתבה המלאה


כ-20% מהאוכלוסייה בעולם המערבי לוקה במחלת החזר קיבתי ושטי. מדובר בהפרעה נפוצה מאוד בקרב הסובלים מהשמנת יתר, מעשנים ... לכתבה המלאה


הליקובקטר פילורי הנו חיידק פולשני החודר אל הקיבה ומתמקם ברירית הקיבה, בתאי האפיתל. שם הוא יוצר תגובה דלקתית ומחסל א... לכתבה המלאה


מערכת העיכול מורכבת מאיברים רבים בהם עלולים להתפתח גידולים סרטניים. הטיפול בהם משלב כמעט תמיד ניתוח, אך טכניקות טיפ... לכתבה המלאה


לאחר שנמצא כי טיפול באמצעות השתלות צואה הביאו לריפוי של חולים מזיהום של החיידק האלים "קלוסטרידיום", שעשוי לפתח עמיד... לכתבה המלאה