דלג לתוכן

גידולים ראשוניים במוח

Primary brain tumors
המומחים של Infomed מסבירים:
גידולים ראשוניים של המוח מקורם ברקמות המוח עצמו. הם שכיחים פחות מגרורות למוח ומהווים רק 2%-1% מכלל גידולי סרטן במבוגרים ו-20% לערך בילדים. גידולי המוח אינם מחלה אחת אלא פסיפס מחלות שהטיפול בהן מהווה אתגר גדול לרפואה המודרנית.
המוח וחוט השדרה עשירים בתאי עצב, אולם תאי העצב עצמם יוצרים גידולים. רוב מחלות הסרטן הראשוניות במוח מקורן בתאי התמיכה של המוח, תאי הגליה (Glia) לסוגיהם. מקורות אחרים הם מעטפות העוטפות את המוח, כלי דם, לימפוציטים ועוד. גידולי מוח נבדלים ביניהם גם בדרגת הממאירות. כאשר קיימת ממאירות נמוכה הגידול צומח לאט ותוחלת חייו של החולה ארוכה. לא כן כאשר הגידול ממאיר מאוד.
אסטרוציטומות: משפחת גידולים במוח שמקורה בתאי תמיכה "דמויי כוכב" ושכיחה ביותר בגיל מבוגר. בצורתו הממאירה פחות, הגידול מופיע אצל צעירים ומהלכו איטי ורק מיעוט החולים לוקים בהפרעה עצבית ובפגיעה באיכות חיים. הטיפול בחולים אלה מבוסס על כריתה שלמה ככל האפשר של הגוש הגידולי. בחלק מן החולים די בכך כדי להבריא.
באסטרוציטומות ממאירות (אסטרוציטומה אנאפלסטית וגליובלסטומה מולטיפורמה) חלים שינויים בהכרה, באישיות או שיתוק עצבים. מופיעה בצקת במוח והניתוח עשוי, בין היתר, להקטין את הבצקת ואת הלחץ התוך-גולגולתי. כאשר הגידול מתפשט לשני צידי המוח או מערב מבנים חיוניים בתוכו, הניתוח בלתי אפשרי ומסתפקים בביופסיה. בנוסף מטפלים בסטרואידים, תרופה להקטנת בצקת במוח ובקרינה מכוונת לגידול. מתן תרופות נגד סרטן (כימותרפיה) מוגבלת משום קיומו של מחסום דם-מוח המונע חדירת רוב התרופות למוח. בשיטה ניסיונית "פותחים" את המחסום לזמן קצר באמצעות חומר כימי ומנצלים את "הפרצה" להזרקת כימותרפיה. בשיטה אחרת מחדירים תרופה ישירות לתוך הגידול באמצעות צינורית זעירה.
אוליגודנדרוליומות קבוצת גידולים אחרת, שגם היא נוצרה מתאי תמיכה של המוח. גם גידול זה יכול להופיע בדרגות ממאירות שונות, נמוכה או ממאירה מאוד. אולם בניגוד לאסטרוציטומה רגישים גידולי האוליגודנדרוגליומה לכימותרפיה, ולכן מהווה מישלב של תרופות, בנוסף לניתוח ולקרינה, מרכיב חשוב בטיפול.
לימפומה ראשונית של המוח, גידול שמקורו בתאי לימפה, והטיפול החיוני בו הוא כימותרפיה. בשנים האחרונות חלה עלייה חדה בשכיחותו של גידול זה. אומנם התרופה היעילה למחלה זו (מטותרקסט) אינה חודרת היטב את המחסום בין הדם למוח, אך ניתן לעוקפו על ידי הזלפת ריכוז גבוה מאוד של התרופה וניטרול השפעתה זמן קצר אחר כך באמצעות תרופה אחרת.
המנגיומה היא גידול שפיר של המוח שמקורו במעטפות המוח. שכיחותו גבוהה במיוחד בקרב אנשים שטופלו בילדותם בקרינה נגד גזזת. הטיפול בגידול זה בניתוח בלבד.
הניתוח לכריתת גידול במוח מסובך משום קרבתם של מרכזים חיוניים במוח והחשש לפגוע בהם. בשנים האחרונות פותחו טכנולוגיות מתוחכמות לעזרת המנתח, כולל דימות תלת-ממדי של הגידול, זיהוי אזורים חיוניים במוח שעלולים להיפגע במהלך הניתוח (MRI פונקציונלי), בקרת התפקוד של אזורי המוח, ומעקב באמצעי דימות בזמן אמת, במהלך הניתוח עצמו.
גידולים במוח בקרב ילדים הם הגורם השני בשכיחותו לתחלואה בסרטן ולעיתים קשורה הופעת הגידול לקיומו של פגם תורשתי. מיקום שכיח הוא באונה האחורית של המוח והוא גורם ללחץ תוך-גולגולתי גבוה, להגדלת היקף הראש אצל תינוקות, ולהרחבת חדרי המוח אצל ילדים גדולים יותר.
מדולובלסטומה (Medulloblastoma), הגידול השכיח ביותר אצל ילדים. גידול ממאיר שמקורו בתאים צעירים של מערכת העצבים. תאי מדולובלסטומה נוטים להתפזר בנוזל השדרה ולעיתים באיברים אחרים ומשום כך נהוג להקרין על כל מערכת העצבים המרכזית, בנוסף לכריתה שלמה של הגוש הגידולי עצמו. רבים מן החולים נזקקים גם לכימותרפיה.
אפנדימומה (Ependimoma) מקורה בתאי ציפוי של חדרי המוח ואף היא נוטה, בעת הופעתה אצל ילדים, להתפזר בנוזלי השדרה והטיפול דומה לטיפול במדולובלסטומה. אצל מבוגרים לעומת זאת הגידול שפיר יותר וניתן במקרים רבים להסתפק בניתוח.

ד"ר ברעם יעקב

    רופאים בתחום

    שיאצו
    עדי בוסקילה
    4.9
    ( 9 חוות דעת )
    "עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
    קראו עליי עוד
    יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
    ד"ר משה רויבורט
    5.0
    ( 3 חוות דעת )
    "ד"ר רויבורט רופא בחסד, רגיש ומקצועי! זמין לכל שאלה,מסביר הכל כנדרש,ומבין לגמרי בתחום."
    קראו עליי עודלקביעת תור
    קרדיולוגיה
    קרדיוקליניק- ד"ר בלה קויפמן ופרופ' אדוארד קויפמן
    5.0
    ( 5 חוות דעת )
    "הגעתי עם הרבה חששות בגלל מצב רפואי מורכב. פרופ' קויפמן נתן מענה מהיר, מקצועי ונעים. הרגשתי שאני בידיים הכי טובות שיש."
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא גידולים ראשוניים במוח

    גידולי היפופיזה (בלוטת יותרת המוח): האם תמיד צריך לטפל?
    גידולי היפופיזה (בלוטת יותרת המוח): האם תמיד צריך לטפל?
    פרופ' רחל גרוסמן מאת: פרופ' רחל גרוסמן 24/09/2020

    כ-12-15% מכלל גידולי המוח יתפתחו בבלוטת יותרת המוח, או ההיפופיזה. למרות שפעמים רבות גידולים אלה אינם מובילים להתפתח... לכתבה המלאה

    11 סוגי כאבי ראש שצריכים לשלוח אתכם לרופא
    11 סוגי כאבי ראש שצריכים לשלוח אתכם לרופא
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 29/02/2012

    כאבי ראש היא תופעה אשר כולנו חווים במהלך החיים. לרוב כאבי ראש הם שפירים לחלוטין, אך לעתים הם יכולים להעיד על בעיה ח... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו