בריחת שתן (Incontinence)
בעיות שליטה על מערכת השתן, או בריחת שתן, היא שחרור בלתי רצוני ובלתי נשלט של שתן. בריחת שתן יכולה להתרחש כאשר את משתעלת, צוחקת, מתעטשת או מבצעת אימון כושר. ייתכן גם שתחושי בדחף פתאומי ללכת לשירותים, אך אינך מסוגלת להחזיק את השתן עד אשר עד מגיעה לשם. בעיות בשליטה על שלפוחית השתן הן תופעה נפוצה מאוד, בעיר אצל בני אדם מבוגרים יותר. במרבית המקרים התופעה אינה גורמת לבעיות בריאות קשות, אך התופעה יכולה בהחלט להיות לא נעימה ומביכה.
בריחת שתן יכולה להיות תופעה חולפת וקצת טווח הנגרמת כתוצאה מדלקת בדרכי השתן, כתוצאה מנטילת תרופה או כתוצאה מעצירות. הדבר הטוב ביותר הוא לטפל בגורם לתופעה. מאמר זה, בכל אופן, עוסק במצב של בריחת שתן המתרחש על בסיס כרוני.
ישנם שני סוגים של בריחת שתן המתרחשת על בסיס כרוני. חלק מן הנשים סובלות משני הסוגים גם יחדיו.
צילום: Shutterstock
סימפטומים
התסמין המובהק ביותר של בריחת שתן הוא שחרור בלתי רצוני ובלתי נשלט של שתן. במידה ואת סובלת מפני מצב של בריחת שתן שמקורה בלחץ, ייתכן ותשחררי כמויות קטנות עד בינוניות של שתן בזמן שאת משתעלת, מתעטשת, צוחקת, מתעמלת או פעילויות דומות.
במידה ואת סובלת ממצב של בריחת שתן כתוצאה מתחושת דחף, ייתכן ותסבלי מתחושת דחיפות לתת שתן, ותגלי שאת ניגשת לשירותים מספר פעמים רב. כאשר מדובר בבעיית שליטה בשלפוחית מסוג זה, ייתכן ותדלוף כמות שתן גדולה אשר תיספג בבגדייך, או שתזרום במורד הרגליים שלך.
במידה ואת סובלת ממצב של בריחת שתן מעורבת, ייתכן ותסבלי מתסמינים של שני הסוגים.
סיבות וגורמי סיכון
בריחת שתן על בסיס כרוני יכולה להיגרם כתוצאה מן הסיבות המובאות להלן:
- חולשה בשרירים בדרכי השתן התחתונות.
- בעיות או פגיעה בדרכי השתן או בעצבים השולטים על מערכת השתן.
בריחת שתן אשר מקורה בלחץ יכולה להיגרם כתוצאה מלידה, עליה במשקל, או מצבים רפואיים אחרים אשר מעמיסים ומותחים את מערכת השרירים של רצפת האגן.
כאשר שרירי רצפת האגן אינם מסוגלים יותר לתמוך כראוי בשלפוחית השתן שלך, שלפוחית השתן צונחת ומפעילה לחץ על דפנות הנרתיק. אינך יכולה לחזק את השרירים אשר נמצאים מסביב לשופכה. השתן יכול לדלוף כתוצאה מהפעלת לחץ עודף על שלפוחית השתן שלך כתוצאה מכך שאת משתעלת, מתעטשת, צוחקת, מתעמלת או מבצעת מגוון פעולות אחרות.
בריחת שתן אשר מקורה בתחושת דחף בלתי נשלט יכולה להיגרם גם כתוצאה מפעילות יתר של שרירי שלפוחית השתן, אשר דוחפים את השתן מחוץ לשלפוחית.
הדבר יכול להיגרם כתוצאה מגירוי יתר של שלפוחית השתן, לחץ נפשי או בעיות נוירולוגיות כגון מחלת פרקינסון או שבץ מוחי. בהרבה מן המקרים אין באפשרות הרופא לקבוע את הסיבה המדויקת להיווצרות הופעה של בריחת השתן.
אבחון ובדיקות
גניקולוג שיטפל בך ישאל אותך לגבי הרגלי השתייה השלך, מה את נוהגת לשתות ובאילו כמויות. הוא ישאל אותך כמה פעמים ביום את נותנת שתן ובאילו כמויות, ומהן כמויות השתן הדולפות ומספר הדליפות. ביצוע מעקב על דברים אלה במשך שלושה או ארבעה ימים יוכל לסייע לך למסור מידע מדויק יותר לרופא המטפל בך.
הרופא יבצע בדיקה גופנית מקיפה ויבצע מספר בדיקות פשוטות על מנת לבדוק מהי הסיבה לקשיים שאת חווה בשליטה על שלפוחית השתן שלך. במידה והרופא חושד כי מקורה של בריחת שתן היא במכלול של מספר בעיות ייתכן והוא יבקש ממך לבצע מספר בדיקות נוספות.
טיפולים ותרופות
מרבית בעיות השליטה בשלפוחית השתן ניתנות לטיפול וריפוי.
הטיפול בחוסר שליטה שמקורו בלחץ על שלפוחית השתן כולל בין השאר:
- ביצוע תרגילים על שם קגל (Kegel exercises) לחיזוק שרירי רצפת האגן. זהי אחת הדרכים הטובות ביותר לשיפור במקרה של דליפת שתן כתוצאה מתחושת לחץ.
- שימוש במתקן תומך בנרתיק (pessary) הניתן להסרה. מתקן זה מסייע להפחית את הלחץ במקרה של דליפת שתן כתוצאה מתחושת לחץ, וזאת על ידי הפעלת לחץ על השופכה.
- נטילת תרופות, לחלקן תופעות לוואי בלתי נעימות.
- ביצוע הליך ניתוחי על מנת לספק תמיכה לשלפוחית השתן או החזרתה למקומה. ההליך הניתוחי מבוצע רק לאחר שכשלו ניסיונות הטיפול האחרים.
במידה ואת סובלת מיותר מאשר זן אחד של בריחת שתן, הרופא המטפל בך יטפל תחילה בבעיה המציקה לך ביותר. לאחר מכן, במידה ומתגלה צורך לכך, הוא יטפל בבעיה השנייה.
ייתכן וצמצום כמויות הקפאין שאת צורכת על בסיס יומי, כגון תה, קפה או משקאות מוגזים, יוכל לסייע לך לטפל בבעיה.
מניעה
חיזוק שרירי רצפת האגן על ידי ביצוע תרגילים על שם קגל תוכל להפחית את רמת הסיכון שלך ללקות בבעיות שליטה על מערכת השתן שלך. במידה ואת מעשנת, חשבי לחדול מכך. הפסקת העישון תגרום לך להשתעל פחות, דבר אשר יכול לסייע לך לשלוט יותר במצב של בריחת שתן.
שאלות ותשובות
- לאחרונה החלו להופיע לי התופעות הבאות: דחיפות ותכיפות במתן שתן וחוסר שליטה חלקי על השתן בלילה (לפעמים "בורח לי קצת"). האם יכול להיות שבגיל כל כך צעיר (30) יש לי סרטן בערמונית ? הפסקתי לעשן לפני שנה ואני סובל מעודף משקל.
- בני, בן 5, סובל מבריחת שתן וצואה מאז הגמילה. לפני כחודשיים התחלנו טיפול של נוביטרופן, אך הבעיה עדיין לא נפתרה. האם יש טיפול אחר שיניב תוצאות טובות יותר? ניסינו את שיטת החיזוקים וההפתעות, אך ללא הצלחה.
- בשני הריונות היתה אצירת שתן ללא דלקת בשבועות ה-8 עד ה-11. טופלתי בקתטר וכמעט אושפזתי. כעת, בתחילת השבוע ה-12, אם אני ישנה בלילה יותר משעתים ברציפות, יש עצירה שמשתחררת לאחר 20 דק'. שחרור מעצירות עוזר מעט. יש לי רחם אחורי. מדוע זה קורה בשלב זה דוקא? הא
- לבני בן ה-5 יש אפילפסיה ניתוקית, והוא מטופל בתרופת טופיתרים. בחודשיים האחרונים הוא התחיל להרטיב כמעט מידי לילה. האם יתכן שזו תופעת לוואי של התרופה? בכל מקרה, מה נדרש לעשות?
- זה 24 שעות שהילדה לא נותנת שתן, וכבר יומיים שאים לה יציאות. מה יכולה להיות הבעיה ומה צריך לעשות בעניין? אנחנו מנסים לעבור תהליך גמילה מטיטול כבר כמה חודשים ומאז הילדה בחרדות, והפעם זה עבר כל גבול.
מאמרים בנושא בריחת שתן


אחת מכל שלוש נשים סובלת מדליפת שתן, אך רבות מתביישות ואינן פונות לקבלת עזרה רפואית, היכולה לשפר את איכות חייהן בצור... לכתבה המלאה


הפרעות במתן השתן הן תופעות נפוצות אשר עולות עם הגיל, ושכיחות יותר בקרב בני ה-60 ומעלה. ההפרעות במתן השתן פוגעות באו... לכתבה המלאה


הרטבת לילה היא נחלתם של אחד מכל 8 ילדים בגילאי 6. חלק קטן מילדים אלו סובלים מהרטבות גם במהלך היום. למרות הנטייה להי... לכתבה המלאה


פוחדת להתעטש או לצחוק מכל הלב, שלא יגרמו לך חלילה לדליפת שתן? 1 מתוך 3 נשים סובלות בשלב כלשהו בחיים מדליפת שתן, שנק... לכתבה המלאה


אחת משלוש נשים סובלת מבריחת שתן לא רצונית, תופעה לא נעימה שגוררת מבוכה ופוגעת באיכות החיים. מדוע זה קורה, כיצד מטפל... לכתבה המלאה


מהי היצרות שופכה ומה גורם לה, אילו תסמינים יעוררו חשד בגברים ובנשים, כיצד מאבחנים את הבעיה ומהן דרכי הטיפול? התשובו... לכתבה המלאה


יובש נרתיקי הוא מבין התופעות הנפוצות ביותר, ממנו סובלות כ- 60-70% מהנשים בגיל המעבר. תופעה זו מביאה לניוון של רירי... לכתבה המלאה


באמצעות הזרקות בוטוקס לשלפוחית השתן ניתן לטפל במקרי דליפת שתן או צורך עז ותדיר בהטלת שתן. למי מתאים טיפול זה וכיצד ... לכתבה המלאה