אנמיה מוגדרת כחסר בכמות תאי הדם האדומים. אבחנת אנמיה נקבעת על סמך נוסחת תאי הדם הנערכת במסגרת מעקב הריון שגרתי. המוגלובין הוא החלבון העיקרי בתאי הדם האדומים. חלבון זה נושא חמצן מהריאות לגוף ומחזיר דו-תחמוצת הפחמן. בנשים שאינן הרות, המוגלובין נמוך מ-12 גר' למאה סמ"ק דם מעיד על אנמיה. בהריון, בשל דילול הדם, מקובלים לאבחנה הערכים בין 10 ל-11 גר' למאה סמ"ק דם. לאנמיה בכלל, סיבות רבות.
ד"ר עידו שולט
סימפטומים
תסמיני אנמיה שונים מאישה לאישה. חלק מהנשים לא יחושו תסמינים כלל, חלקן עלולות לחוש עייפות, סחרחורות, מאמץ בנשימה, קצב לב מהיר וחיוורון.
סיבות וגורמי סיכון
דילול הדם, חסר ברזל וחסר חומצה פולית. גורמים אלו עשויים להיות פועל יוצא של חסר תזונתי או דימום, כלומר הפחתה בייצור או אובדן תאים אדומים.
"דילול" הדם: בהריון עולה נפח הדם האימהי בכ-50%. נפח הנוזל בדם עולה יותר מנפח התאים, וכתוצאה מכך חל דילול בריכוז התאים האדומים. אנמיה זו לרוב חסרת משמעות רפואית היות שמספר תאי הדם האדומים גדל למעשה, ולא יורד. המושג אנמיה הריונית או פיזיולוגית אינו מוצלח היות שאינו משקף אנמיה אמיתית.
חוסר ברזל: ברזל חיוני ליצירת ההמוגלובין בתאי הדם האדומים. גוף האישה מכיל כ-2 גר' ברזל. כשני שלישים מהברזל בגוף נמצא בכדוריות האדומות, כרבע מאוחסן בחלבון בשם פריטין, שאר הברזל נמצא בשרירים ואנזימים. להריון תקין נדרש כאחד גר' ברזל, מתוכו כחצי גר' מיועד לייצור תאים אדומים חדשים, כשליש גר' לעובר ולשיליה, כחמישית גר' אובדים דרך העור, הצואה והשתן, וכחמישית גר' נוספים אובדים בדימום בעת הלידה. גם ייצור חלב האם בעת ההנקה דורש ברזל. כמות הברזל הנדרשת בהריון עולה על הכמות המתקבלת בתזונה רגילה. על מנת לספק את דרישת הברזל בהריון, יש הכרח בתפריט המכיל כ-8,000 קלוריות ליום, שאינו מעשי. לכן הריון, לידה והנקה עשויים לגרום להידלדלות מאגרי הברזל בגוף, ומכאן הצורך בתוספת ברזל לאישה בהריון.
הטיפול באנמיה נקבע על פי הגורם לה ועל פי חומרתה. במרבית המקרים, האנמיה היא על רקע חסר ברזל ודילול הדם ולכן יכלול הטיפול הראשוני תוספי ברזל. הטיפול המקובל הוא נטילת תוספי ברזל החל מהשליש השני להריון. בשליש הראשון להריון אין צורך בתוספת ברזל היות שהדרישה עדיין נמוכה. נטילת תוספי הברזל, גם מספר פעמים ביום, בטוחה בהריון.
השפעות הלוואי של תוספי הברזל הן בעיקר בחילות, עצירות או שינויים בצבע הצואה. ספיגה מיטבית מושגת בנטילה של חצי שעה לפחות טרם ארוחה. מאידך, נטילה טרם השינה מפחיתה את השפעות הלוואי. במידה שהשפעות הלוואי גורמות לקושי בנטילת תוסף הברזל, יש לנסות ולשנות את סוגו או את מועד הנטילה.
רוב תוספי הברזל מכילים כ-60 מ"ג ברזל, מתוכם ייספגו כ-10%. דרישת הברזל בגוף עולה במהלך ההריון, ומגיעה בסופו לכ-7 מ"ג ליום. במהלך ההריון יעילות ספיגת הברזל בתריסריון עולה. סביבה חומצית משפרת את הספיגה, לכן מיץ הדרים המכיל ויטמין C מעלה את החומציות בקיבה וכך משפר את הספיגה, בעוד אכילה בסמוך לנטילת הברזל, או מתן תרופות סותרות חומצה מפחית אותה.
חסר חומצה פולית: כברזל, חומצה פולית נחוצה לתהליך ייצור תאי הדם האדומים. זהו ויטמין המצוי בירקות ירוקים, כבד ובוטנים. בהריון עולה צריכת החומצה הפולית וספיגתה מהמעי יורדת. מאגרי הוויטמין בכבד מספיקים לכשישה שבועות ולכן רצויה תוספת במהלך ההריון. רוב תכשירי הברזל מכילים בנוסף גם חומצה פולית. רצוי להתחיל בנטילת חומצה פולית שלושה חודשים לפני הריון מתוכנן מאחר שנמצא כי רמה גבוהה שלו בדם האם מפחיתה מספר מומים עובריים, כגון פגמים במערכת העצבים המרכזית. כאמור, לאחר השליש הראשון להריון יש להוסיף לחומצה הפולית גם ברזל.
תזונה מאוזנת לפני, במהלך ההריון ובתקופת ההנקה מסייעת למניעת אנמיה ומילוי מחסני הברזל בגוף. המזונות הבאים מכילים ברזל: כבד, בשר, דגים (סרדינים, אנשובי), ירקות (כרוב, לפת, ברוקולי), קיטניות, מוצרי חיטה מלאה ומזונות עשירים בברזל (דגנים, אורז, פסטה או לחם). יש ליטול תוספי ברזל וחומצה פולית בהתאם להמלצת הרופא. אצל נשים אנמיות, על מנת לרענן את מאגרי הברזל בגוף, יש להמשיך בנטילת תוספי הברזל אף מספר חודשים לאחר חזרת רמת ההמוגלובין לרמה תקינה.
שאלה: האם יש בעיה לקחת ביחד בזמן הריון פרנטל (לנשים הרות ומיניקות, הנמכר בבתי המרקחת של קופת חולים כללית), ביחד עם "אלספה 9 חודשים"? האם יש לקחת את שניהם, או שאחד מהם מספיק? ואם רק אחד - איזה?
תשובה: פרנטל מכיל מינון גבוה של ברזל עדין, חומצה פולית, וכן סידן ומגנזיום ציטראט. "אלספה 9 חודשים" מכילה אומגה 3 וחומצה פולית. שתי תוספות אלו מכילות ויטמינים ומינרלים החשובים ביותר לתקופת ההריון וההנקה. נראה כי עדיף ליטול פרנטל, מכיוון שהוא מכיל יותר מרכיבים, ביניהם ברזל, אך הוא אינו מכיל אומגה 3. איני רואה מניעה ליטול את שתי התוספות במקביל, אך ניתן גם לבחור בפרנטל ולדאוג לתזונה נכונה המכילה כמות מספקת של אומגה 3. אמליץ לך להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי אילו תוספים חשובים לך יותר לפי מצבך הבריאותי. בברכה, ד"ר קרן גלרון - אינפומד
שאלה: אני בת 37. לפני כארבעה חודשים עשיתי בדיקות דם. נמצאו תאי דם לבנים מעט מעל מה שצריך להיות (12.5) והערכים שמתייחסים להמוגלובין מעט נמוכים. אלה התוצאות: HB 11.6 HCT 35 MCH 25 MCV 75.5 היום עשיתי שוב בדיקות, ונמצאו ערכים כמו בפעם הקודמת. רמת תאי ה
תשובה: יכולה להיות בעיה בספיגת הברזל. יש לקחת את הכדורים עם מיץ תפוזים או מאכלים חמוצים אחרים ולא עם חלב שהוא בסיסי. ייתכן שיש בעיה אחרת של ספיגת ברזל או איבוד דם ממערכת העיכול. אפשר לחשוב על מחלה בשם צליאק, שבה יש רגישות לגלוטן. פעמים רבות היא באה לידי ביטוי באנמיה בלבד. הייתי ממליצה לעשות בדיקת קולונוסקופיה לצורך בירור ולקיחת ביופסיה. כך עושים את האבחנה. יש גם בדיקת נוגדנים בדם שניתן לבצע על מנת לסייע בתהליך האבחון של צליאק. יש לחשוב על סיבות אפשריות אחרות לדימום או לאובדן כמות משמעותית של דם בזמן מחזור וכדומה. ייתכן שיש איזו דלקת ברירית המעי שמפריעה בספיגה. תאי דם לבנים הם מדד לתהליך דלקתי כשלהו בגוף. יש בהחלט לערוך בירור בעניין. פני לרופא המטפל לצורך הפנייה לבדיקות הרלוונטיות. ד"ר שירי אורי - אינפומד
שאלה: אני בת 15 וחצי. לאחרונה עשיתי בדיקות דם ואלו התוצאות: מגנזיום 1.8 ברזל 39 פריטין 24 המוגלובין 11.4 התחלתי לקבל טיפול תרופתי בברזל, כדור ביום. רופא המשפחה אמר לי שאני אנמית כבר זמן רב, אך הוא לא נתן לי טיפול לכך. האם יש מה לעשות בנידון והאם יש
תשובה: לפי תוצאות הבדיקה, ערכי הברזל והפריטין אצלך בתחום הנורמה, אך בגבול התחתון, וזה מעיד כי מאגרי הברזל שלך נמוכים. גם ערך ההמוגלובין שלך גבולי. לא כתבת מאיזה גיל את מקבלת מחזור ואם המחזור תמיד היה בלתי סדיר, אך מחזור בלתי סדיר יכול להיות גורם לאנמיה, ובכל מקרה, הייתי ממליצה לך לפנות לגינקולוג לברר את הסיבה לחוסר הסדירות. לא הבנתי אם התחלת לקחת ברזל על דעת עצמך או שהרופא נתן לך. בכל מקרה, להלן כמה המלצות שיעזרו לך לשפר את ספיגת הברזל. עליך לקחת ברזל בכמות המומלצת למשקלך. ויטמין C מסייע לספיגת הברזל, ולכן רצוי להרבות באכילה של מזונות עשירים בוויטמין C, לשתות מיץ תפוזים, עגבניות, אשכוליות, או אפילו ליטול כדור ויטמין C יחד עם הברזל. הימנעי משתיית חלב סמוך לנטילת הברזל. החלב מפריע לספיגתו. בנוסף לתוסף הברזל כדאי גם לאכול מזון עשיר בברזל כגון ירקות ירוקים ובשר אדום. איחולי בריאות ד"ר אורלי שניידר - אינפומד
היי, בת 20. חיילת. מחזור תקין מגיל 12 וסדיר. לקחתי גלולות מרסילון מגיל 17 עד חודש אפריל (לפני חודשיים) מאז שהפסקתי את הגלולות, המחזור נעלם כלא היה. כאבים בבטן התחתונה פעם מימין פעם משמאל (כאב שמזכיר מאוד את הביוץ) הרופאת נשים הפנתה אותי לבדיקת פרופיל הורמונלי ואשמח לעזרה בפענוח התוצאות: Fsh- 7.8IU/l Lh- 18.0IU/l Prolactin- micg/l 13.4 Testosterone,total-nmol/l 2.1 17b-Estradiol- 148.0pmol/l Progesterone- 0.8nmol/l DHEA-S- 13.6 micomol/l כמה שאלות: איך אפשר לדעת מתי אקבל מחזור? ממה נגרמת ההפסקה הזאת מהמחזור? והאם זה משפיע לטווח הארוך כגון הבאת ילדים וכו׳ תודה רבה על התשובות!
זה הגיוני שקיבלתי מחזור בזמן לקיחת גלולות ?זה לא היה הכתמות אלא דימומים רציניים של מחזור שהופיעו בגלולה מספר 13 בגלולות קלייר *לא פספסתי אף גלולה ואני גם לא בהריון
הפסקתי גלולות לפני כחצי שנה ויצאו לי פצעים בפנים, בגב ובחזה ורציתי עכשיו לעבור להתקן תוך רחמי הורמונלי האם זה גם ייסדר לי את עניין הפצעים ? האם יש דרך נוספת לטפל בפצעים חוץ מלחזור לגלולות?