- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- היסטרוסקופיה
היסטרוסקופיה (Hysteroscopy)
משמעות המונח היסטרוסקופיה ביוונית היא התבוננות ברחם (היסטר = רחם, סקופיה = התבוננות). בפעולה זו, מוחדר דרך הנרתיק וצוואר הרחם סיב אופטי (וכלים זעירים במקרה של טיפול) המאפשר התבוננות ברחם, בצוואר הרחם ובפתחי החצוצרות, המשתקפים כתמונה על מסך.
קיימים שני סוגים של היסטרוסקופיה:
- היסטרוסקופיה אבחנתית - בדיקה שמטרתה לאבחן מצבים רפואיים גינקולוגיים.
- היסטרוסקופיה ניתוחית - שיטת טיפול בהפרעות גינקולוגיות ברחם, בצוואר הרחם ובפתחי החצוצרות.
היסטרוסקופיה יכולה לשמש כהיסטרוסקופיה אבחנתית וכהיסטרוסקופיה ניתוחית גם יחד.
שיפור ההכשרה הרפואית, שיפור והקטנת המכשור הרפואי והעובדה שניתן לבצע בדיקה זו גם במרפאות הופכת את בדיקת היסטרוסקופיה לאחת הבדיקות הנפוצות ביותר אצל הגניקולוג או הגניקולוגית.
מתי מתבצע
אחד השימושים הנפוצים ביותר לבדיקת היסטרוסקופיה הוא מציאת הגורם לדימום רחמי לא תקין. דימום חריג יכול להיות וסת כבדה או ארוכה מהרגיל או המתרחשת בתדירות נמוכה או גבוהה יותר מהרגיל. דימום בין וסתי נחשב גם הוא לדימום לא תקין. במקרים מסוימים, דימום חריג עלול להיגרם על ידי גידולים שפירים (לא סרטניים) ברחם, כגון שרירנים או פוליפים.היסטרוסקופיה אבחנתית וניתוחית משמשת למצבים הבאים:
- הידבקויות של רירית הרחם (אשרמן) - מצב הגורם לבעיות פוריות. ניתן לאבחן בעיה זו במסגרת בירור כולל של הפרעות פוריות וכן להסיר הידבקויות שעלולות להתרחש בגלל זיהום או מניתוח קודם[1].
- עיבוי, שרירנים או פוליפים ברירית הרחם, מצב של גידולים לא ממאירים הגורמים לכאבים או לתופעות אחרות[1].
- אבחון הסיבה להפלה חוזרת כאשר לאישה יש יותר משתי הפלות ברציפות - מומים מבניים ברחם, כמו מחיצה, ומומים מולדים ברחם, עלולים לגרום לאי-פריון או להפלות מוקדמות[1].
- איתור התקן תוך רחמי (IUD)[1].
- עיקור – באמצעות היסטרוסקופיה ניתן לבצע עיקור פרמננטי של החצוצרות, מה שהופך לצורה קבועה של אמצעי מניעה[1].
- נגעים ממאירים ושפירים נוספים ברירית הרחם.
- גופים זרים או מצבים של שאריות הריון בחלל הרחם - מצב בו יש גופים זרים ברחם שעלול להוביל לזיהום ולתהליך דלקתי, ולכן יש לפנות את השאריות.
אסור לבצע היסטרוסקופיה במקרים של הריון, זיהום בכליות, או כאשר ידוע על קיומו של גידול סרטני ברירית הרחם או בצוואר הרחם.
הכנות להליך
בשיחה מקדימה עם הרופא/ה, תיסקר ההיסטוריה הרפואית ותתבצע הערכה של המצב הבריאותי הנוכחי, כדי לקבוע אם בדיקת היסטרוסקופיה מתאימה. למרות שישנם יתרונות רבים הקשורים להיסטרוסקופיה, היא לא מתאימה לכולן. לדוגמה, לא כדאי לעבור היסטרוסקופיה במידה והמטופלת בהיריון או אם היא סובלת מדלקת באגן[2].
בקרב נשים לפני גיל המעבר, הזמן האידיאלי לביצוע היסטרוסקופיה הוא בימים שלאחר סיום הדימום החודשי. בנשים בעלות מחזורים לא סדירים, ביצוע היסטרוסקופיה בזמן מתאים יכול להיות מעט יותר מורכב. בנשים לאחר גיל המעבר, ניתן לבצע את ההיסטרוסקופיה בכל שלב.
כאשר ההיסטרוסקופ הוא בקוטר העולה על 5 מ"מ, יש צורך בהרחבה של צוואר הרחם לפני הפעולה. את צוואר הרחם מרחיבים בעזרת סדרה של מרחיבי צוואר בעלי קוטר עולה. ישנם מקרים בהם נותנים תרופה הניטלת בליעה או ישירות לצוואר הרחם כדי לסייע לתהליך הרחבת הצוואר והפחתת הכאב.
ניתן לבצע את הפעולה ללא הרדמה, בעזרת הרדמה מקומית בזריקה לצוואר הרחם, הרדמה אזורית לחוט השדרה או הרדמה כללית. סוג ההרדמה תלוי באופי הפעולה המבוצעת. כאשר ההיסטרוסקופיה מתבצעת המרפאה, היא מבוצעת לרוב ללא הרדמה או בהרדמה מקומית בלבד. לעיתים, נותנים בשילוב עם ההרדמה תרופות לטשטוש או הרגעה כדי להפחית את המתח בזמן הפעולה ולהגביר את נינוחות הנבדקת.
מהלך ההליך
ביום ההליך, יש לרוקן את שלפוחית השתן. ייתכן שתתבצע הרדמה או שרק יינתן כדור הרגעה – תלוי אם ההיסטרוסקופיה אבחנתית או ניתוחית. לאחר התמקמות על המיטה הטיפולית, המטופלת תעבור בדיקת אגן, והרחבה של צוואר הרחם, כך שניתן יהיה להחדיר את ההיסטרוסקופ בקלות[2].
בשלב הבא, מנפחים את הרחם בעזרת נוזל או גז כדי לאפשר התבוננות על כל חלקי הרחם. אם מתגלה במהלך הפרוצדורה ממצא המחייב התערבות, ניתן לטפל בבעיה באופן מידי ללא צורך בביצוע פרוצדורה חוזרת. כך, ניתן לבצע פעולות שונות, כמו לקיחת ביופסיות של ממצא חשוד, כריתה של ממצא חשוד או שרירנים, הפרדת הידבקויות של רירית הרחם, פינוי גופים זרים או שאריות הריון מחלל הרחם ועוד.
היסטרוסקופיה יכולה להימשך בין חמש דקות ליותר משעה. משך ההליך תלוי אם זו היסטרוסקופיה אבחנתית או ניתוחית ואם הליך נוסף, כגון לפרוסקופיה, נעשה בו זמנית. היסטרוסקופיה אבחנתית בדרך כלל לוקחת פחות זמן מאשר ניתוח.
אחרי ההליך
לאחר הפעולה, עלולים להיות כאבים ותחושת נפיחות בבטן החולפים תוך דקות עד שעות. ניתן לטפל בכאבים בעזרת משככי כאבים רגילים כמו אקמול, אופטלגין נורופן וכדומה. לעיתים מופיעים דימומים לאחר ההליך.
במידה ובדיקת היסטרוסקופיה הייתה כרוכה בהרדמה, ייתכן שיהיה צורך להישאר במשך מספר שעות בחדר ההתאוששות. התכווצויות או דימום קל עלולים להימשך במשך כמה ימים. גם במקרה של היסטרוסקופיה ניתוחית, ברוב המקרים מדובר בניתוח קל שאינו מצריך אשפוז לילה בבית חולים2.
סיכונים
הליך זה הוא בטוח יחסית ושיעור הסיבוכים עומד על 2-3 סיבוכים לכל אלף הליכים המבוצעים. הסיבוך השכיח ביותר הוא קרע בדופן הרחם אשר עלול אף לפגוע באיברים סמוכים, כמו שלפוחית השתן או לולאת המעי. סיבוכים אפשריים נוספים כוללים:
- הגדלת נפח הדם כתוצאה מספיגת כמות גדולה של הנוזל אל מחזור הדם ובעקבות כך הופעת בצקות בגפיים או בצקת ריאות.
- דימום מרירית הרחם או מצוואר הרחם.
- זיהום של רירית הרחם או זיהומים בדרכי השתן.
- כאשר יש גידול ברירית הרחם, ההליך עלול לגרום להתפשטות הגידול.
תוצאות
זמן ההחלמה תלוי במידת היקף ההליך ובמצב הייחודי של כל מטופלת. אם למשל מדובר בבדיקת היסטרוסקופיה בלבד, זמן ההחלמה יהיה מהיר יותר מהיסטרוסקופיה ניתוחית שהייתה כרוכה בכריתת רחם. יש לעקוב אחר הנחיות הרופא/ה[2].
רוב הנשים מסוגלות לחזור לפעילותן הרגילה כבר למחרת ההליך, חלקן חוזרות לעבודה באותו היום. בזמן ההתאוששות ניתן לאכול ולשתות כרגיל. יש להימנע מקיום יחסי מין במשך שבוע, או עד שהדימום יפסק, כדי להפחית את הסיכון לזיהום[3].
הרופא או הרופאה ידונו עם המטופלת בממצאי ההליך לפני עזיבת בית החולים[3].
במידה והדימומים כבדים או במקרה של הפרשות כבדות אחרות, חום או כאבים בלתי נסבלים לאחר ההליך, יש ליצור קשר עם הרופא/ה.
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בת 42. הרופא המליץ שאעבור היסטרוסקופיה אבחנתית כי עברתי הפסקת הריון בשבוע ה-25 אחרי הפלה טבעית. קראתי שיש סכנה שהנוזל המוחדר לרחם ייספג בגוף, ואני חוששת מסיבוכים. האם יש הצדקה לחששות או שהבדיקה בטוחה יחסית וכדאי לבצעה? האם מומלצות בדיקות דם כהכנה
שאלה: אני בת 26, מנסה להיכנס להריון שני עם בעיית ביוץ לפני מקווה. יש לי ילדה בת שנה שנולדה אחרי 4 שנים של נסיונות להיכנס להריון, וההריון שלה נקלט עם נטילת אסטרופם בניסיון השני. אני נוטלת שוב אסטרופם מהיום השלישי של הווסת למשך 8 ימים, אבל הפעם הדברים לא
שאלה: אני בת 38. האם שימוש בסמים, אלכוהול וסיגריות בעשרת הימים שלאחר קיום יחסי מין עלול לפגוע בעובר? האם עשרה ימים לאחר קיום יחסים יש כבר שק הריון או עובר מתפתח?
שאלה: בהריון ראשון שלי עברתי הפלה טבעית וגרידה. חודשים אחרי הניתוח לא הצלחתי להיכנס להריון ונשלחתי לעשות צילום רחם, שבו נתגלה שיש הידבקויות או כפי שכתוב, "מילוי פגם..." בצד הימני ברחם. הרופא אמר שצריך לעשות ניתוח אחרי כמה ימים מהופעת המחזור הבא,
שאלה: לפני 5 ימים עברתי גרידה בשבוע ה-15 בבית חולים ציבורי. לאחר 3 ימים החום עלה לי ל-38 מעלות, לא דיממתי כלל ולא הרגשתי כאבים. פניתי מייד למיון נשים, ושם מצאו חומר ברחם ודלקת בדם. אני מקבלת אנטיביוטיקה בווריד, החום ירד אחרי כמה שעות, הוציאו את השאריות בהי
שאלה: אני בת 41, לאחר 3 מחזורי IVF ללא הצלחה, וללא הריונות קודמים. בכל מחזור היו מעט הפריות, אבל ללא הריון וללא מוקפאים. בחודש האחרון עשיתי היסטרוסקופיה אבחנתית ללא ממצאים לא תקינים, ואחריה בוצע חריש של רירית הרחם בהרדמה מלאה. מאז עברו יותר מ-3 שבועות ומ
שאלה: יש לי שני ילדים מהריון ספונטני. לאחר 4 שנים שבהן השתמשתי בהתקן תוך-רחמי החלטתי להיכנס שוב להריון. אני לא מצליחה כבר כשלוש שנים. לאחרונה נאמר לי שייתכן שרירית הרחם שלי דקה וזה מונע השתרשות. ממה רירית דקה נגרמת וכיצד ניתן לטפל בכך?
שאלה: אני בת 39. בשבוע שעבר עברתי ביופסיה שבה הוציאו לי מהנרתיק פוליפ. עד אתמול לא היה כל דימום. אתמול החל דימום קל ביותר ולא רציף שהופיע גם היום. האם יש מקום לדאגה? מה ההסבר לתופעה מוזרה זו? האם זה קשור לביופסיה שבוצעה?
שאלה: אנו נשואים כבר 7 שנים ויש לנו ילד בן 4. אנו מנסים כבר יותר משנה וחצי להרות. בוצע צילום רחם בו "הודגם ממצא תוך-רחמי - חשש לפוליפ". עברתי היסטרסקופיה ניתוחית, ונמצאו הידבקויות, אך לא פוליפ. ההידבקיות הוסרו. עברו כבר 4 חודשים מהניתוח ואני עדין
שאלה: לאחר צילום רחם נשלחתי להיסטרוסקופיה כירורגית בהרדמה, עם חשש להידבקות או פוליפ. הניתוח אמור להיות היסטרוסקופיה אבחנתית + כירורגית במידת הצורך. תאריך הניתוח נקבע בדיוק ביום הביוץ שלי. האם זה אומר שבאותו חודש אני יכולה להרות? ועוד שאלה בקשר לביוץ: האם
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
מחלות קשורות
- הידרונפרוזיס מלידה
- דימום לאחר הבלות
- דימום לא תקין מהרחם
- פוליפ ברחם
- דימום בלתי סדיר מהרחם
בדיקות קשורות
- אולטרסאונד תלת-מימד במיילדות ובגינקולוגיה
- אולטרסאונד
טיפולים וניתוחים קשורים
- קולפורפיה
- התקן תוך רחמי IUD
- כריתת רחם - חלקית, מלאה או רדיקלית
- הפריה חוץ גופית
- טיפולי פוריות
מאמרים בנושא היסטרוסקופיה
הן מתפתחות ב-40% מהנשים בגיל הפוריות מסיבות לא ברורות ועלולות לגרום לתסמינים שונים. מדוע נוצרות מיומות, איך ניתן לה... לכתבה המלאה
- חסות
מהי בדיקת היסטרוסקופיה, אילו בעיות פוריות ניתנות לאבחון באמצעותה ומהם יתרונותיה? המידע בכתבה הבאה לכתבה המלאה