אלפוזוסין (קסטרל) ( Alfuzosin, Xatral)
מידע נוסף
שמות מסחריים
אלפוזוסין הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות קסטרל, אלפו-קל, אלפוזוסין טבע. אלפוזוסין הוא חוסם בררני של הקולטן אלפא1. חסימת הקולטנים מסוג אלפא1 בשרירים החלקים של בלוטת הערמונית ושלפוחית השתן על ידי אלפוזוסין (קסטרל) משפרת את זרימת השתן ומקלה על התסמינים של ערמונית מוגדלת.
יעיל לטיפול ב:
אלפוזוסין (קסטרל) משמש להקלה ולטיפול בתסמינים הקשורים להגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה).
כטיפול משלים לגמילה מצנתר (קטטר), באצירת שתן כתוצאה מהגדלה שפירה של הערמונית.
הנחיות חשובות:
הרופא עשוי לשלוח אותך לבדיקות לפני תחילת הטיפול באלפוזוסין (קסטרל) על מנת לוודא שהתסמינים אינם נגרמים על ידי גידול סרטני בערמונית (סרטן הערמונית), כיוון שבשני המקרים התסמינים דומים ולפעמים הם מתפתחים ביחד.
כמו כן, בתקופת הטיפול באלפוזוסין (קסטרל), במיוחד בתחילתו מומלץ לעקוב אחר לחץ הדם.
עם לקיחת התרופה אנשים מסוימים יכולים לחוות ירידה פתאומית בלחץ הדם במידה והם מתיישבים או נעמדים במהירות .תופעה זו עלולה לקרות תוך מספר שעות לאחר לקיחת התרופה ועלולה להיות מלווה בסחרחורת ,הזעה ,הרגשת עייפות עד לעלפון .יש לשכב עד שייעלמו הסימפטומים ולפנות לרופא .לכן גם רצוי לקחת את המנה הראשונה לפני השינה.
התרופה אינה מיועדת לילדים ולמתבגרים מתחת גיל 16 שנים.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש באלפוזוסין (קסטרל, אלפו-קל, אלפוזוסין טבע) במצבים הבאים:
- רגישות לאלפוזוסין או לאחד ממרכיבי התרופה.
- אם אתם סובלים מירידה פתאומית בלחץ הדם כשקמים מישיבה או משכיבה (Orthostatic hypotension), שעלולה אף לגרום לסחרחורת או עילפון.
- אם יש לכם בעיה בתפקוד הכבד.
- אם אובחנה אצלכם אי ספיקת כליות חמורה (פינוי קריאטינין נמוך מ-30 מ"ל לדקה).
- אם אתם מקבלים טיפול בתרופות אחרות ממשפחת חוסמי אלפא (כגון: פראזוסין, טרימאזוסין ויוראפידיל); בתרופות נגד HIV או נגד הפטיטיס C; תרופות ממשפחת מסוימות נגד זיהומים פטריתיים או חיידקיים. תרופות אלו עלולות להעלות את הריכוזים של אלפוזוסין (קסטרל) בדם ולגרום לתופעות לוואי.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות וטבליות לשחרור ממושך (אין ללעוס, לכתוש או לחצות)תדירות וזמן נטילה
קסטרל 2.5 מ"ג שלוש פעמים ביום. קסטרל SR (כדור מצופה) : כדור של 5 מ"ג פעמיים ביום; כדור של 10 מ"ג פעם ביום, בערב לאחר ארוחה. קסטרל XL: כדור של 10 מ"ג פעם ביום, בערב לאחר ארוחה.טווח המינון
2.5 עד 10 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
תוך שעה מהנטילה.משך ההשפעה
8 שעות עד 24 שעות.תזונה
מומלץ לקחת אלפוזוסין (קסטרל) מיד לאחר הארוחה.אחסון
לשמור במקום קריר ויבש.
מנה שנשכחה
דלג על המנה שנשכחה וקח את המנה הבאה כרגיל. אין לקחת מנה כפולה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה מבלי להיוועץ ברופא. התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות מיוחדות. אם מופיעים חולשה עילפון או דפיקות לב, יש לפנות מיד לחדר מיון.אזהרות
הריון
אלפוזוסין אינו מיועד לשימוש בנשים.הנקה
לא רלבנטי.תינוקות וילדים
התרופה אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 16.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לטשטוש.אלכוהול
אם בעקבות השימוש בתרופה אתה חש בתופעות של סחרחורת או חולשה - אין לשתות אלכוהולניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת לב
- מחלת כליה
- לחץ דם נמוך
- סרטן הערמונית
- נטילת תרופות אחרות
- הפרעות קצב בלב
- ליקוי בתפקוד מערכת השתן
- הפרעה בזרימת הדם למוח
- שימוש בניטרטים
- טיפול ביתר לחץ דם
תופעות לוואי
תופעות לוואי
במקרים הבאים יש להפסיק את השימוש באלפוזוסין (קסטרל) לפנות מיד לרופא או לבית חולים:
כאב בחזה (אנגינה), בדרך כלל, מופיע בקרב מטופלים שסבלו מאנגינה בעבר.
תגובות אלרגיות כגון: אדמומיות או פריחה בעור, נפיחות (בעיניים, בפנים, בשפתיים, בפה ובלשון), קשיים בנשימה ובבליעה.
תופעות לוואי נוספות של אלפוזוסין (קסטרל):
שכיחות: סחרחורת, חולשה, התעלפות, כאב ראש, בחילה, כאב בטן, שלשול, יובש בפה, תחושת מחלה, ירידת לחץ דם במעבר משכיבה לעמידה או ישיבה (Orthostatic hypotension). מומלץ ליטול את המנות הראשונות של התרופה בישיבה או בשכיבה, ולא לעבור למצב עמידה במהירות.
תופעות לוואי שמופיעות בשכיחות פחותה: סחרור (ורטיגו) נמנום, התעלפות, קצב לב מהיר (טכיקרדיה), דפיקות לב, נזלת אלרגית, שלשול, יובש בפה, פריחה בעור, גרד, בצקת, הסמקה, הפרעות בראייה.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב תרופות הבאות עם אלפוזוסין (קסטרל) עלול לגרום לתופעות בלתי רצויות ולסיכונים:אין לקחת אלפוזוסין (קסטרל) עם חוסמי אלפא אחרים; תרופות מסוימות לטיפול בלחץ דם גבוה (תרופות להורדת לחץ דם כגון דוקסאזוסין, פראזוסין ואוראפידיל); תרופות אחרות לטיפול ב- HIV (כגון מעכבי פרוטאז בשילוב עם ריטונאביר או קוביסיסטאט או נלפינאביר) או תרופות לטיפול בהפטיטיס C כגון טלאפרויר או בוספרויר) או תרופות לטיפול בזיהומים פטרייתים כגון קטוקונאזול , איטרקונאזול פוסוקונאזול ווריקונאזול או תרופות לטיפול בזיהומים חיידקיים כגון קלריתרומיצין, אריתרומיצין, טליטרומיצין) - תרופות אלה עלולות להעלות את ריכוז אלפוזוסין (קסטרל) בדם ולגרום לתופעות לוואי.
תרופות הבאות עלולות לגרום לירידה בלחץ הדם בשילוב עם אלפוזוסין (קסטרל):
תרופות לטיפול באין אונות (כגון סילדנאפיל), חומרים להרדמה כללית.
השפעת שימוש ממושך
לא ידועה.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- באיזה מצב כדאי לגשת לייעוץ גנטי ומה בדיוק נעשה בייעוץ זה? אם כל הבדיקות הגנטיות שביצעתי לפני ההריון הראו שאני לא נשאית של אף מחלה וכל הבדיקות במהלך ההריון היו תקינות, האם יש טעם לגשת ליעוץ גנטי?
- אני בת 35 ,סובלת ממחלת הפוליציתמיה ורה (P.V) . לאחרונה יש לי כאבים חזקים ברגל ימין (בשוק ובירך) בשעות הערב והלילה בלבד, במשך היום הכאבים נעלמים כליל! אני נוטלת אספירין מדי יום, מה עליי לעשות?
- לפני כשבועיים, באופן פתאומי, החל אצלי גירוד מלווה בפריחה בבית השחי ובאיזור הירכיים הפנימיים וכן באיזור הבטן התחתונה והגב התחתון. הוא מחמיר בעיקר בלילה. אני לא נוטלת כל תרופה, ולא לקחתי שום תרופה חדשה. החלפתי מרכך כביסה ודאודורנט מחשש שהם מהווים מקור לרגישות כלשהי, אך לצערי, הגירוד עדיין ממשיך. התחלתי ליטול Eurax שמקל עלי מעט בתחושת הגירוד. האם יתכן שמדובר בסקביאס?
- גיסתי ילדה לפני כשבוע. ביום הרביעי לאחר הלידה היא אובחנה כחולה בדלקת קרום המוח. הכיוון הוא ויראלי, אך עד לקבלת תוצאות האמת, היא מקבלת טיפול אנטיביוטי. התינוק בהשגחה מלאה אך נראה תקין. מאז האבחנה אין להורים גישה לתינוק. האם המחלה עדיין מדבקת? אשמח להתייחסות לגבי מחלה ויראלית ולגבי מחלה חיידקית. מתי אפשר לחבר שוב את התינוק להוריו?
- אני בשבוע השביעי של ההריון. מעולם לא חליתי באבעבועות רוח ולא חוסנתי נגדה. הבנתי שהידבקות במחלה עלולה להזיק לעובר. באילו שבועות זה מסוכן במיוחד? האם אני עדיין יכולה לקבל חיסון נגד אבעבועות, או שכבר מאוחר? עד איזה שלב של ההריון ניתן לקבל את החיסון? האם יש טיפול מניעתי אחר?
- הנני חולה סוכרת ולוקח GLUCOMIN 850 mg פעמיים עד שלוש פעמים ביום. בנוסף אני מקפיד על תזונה נכונה עם רמת סוכר שכיחה של 110 עד 130. קיבלתי XATRAL XL 10 mg ורמת הסוכר עלתה מעל ל- 150 בצום בבוקר. האם יש השפעה של XATRAL על רמת הסוכר ?
- אני סובל כ-4 שנים מגירוד כפוי וכואב באיזור המפשעה משני צידי האשכים, ויש שם סימן בצבע אפור מחוספס. פניתי לשני רופאי עור בזמנים שונים, והם נתנו לי משחת נרידרם 0.1%. המשחה לא עזרה, פניתי שוב לרופאים, והם אמרו לי שזו בעיה פסיכוסומטית ודרשו ממני לא לגרד, אך לצערי, הסבל נמשך. התייאשתי מתשובת הרופאים ואני מגרד כאשר אני מוריד מכנסיים לשירותים, או בלילה כשאני מתעורר עקב עקצוצים בלתי נסבלים ויש לי צורך לגרד חזק. מה אפשר לעשות? לפני שמונה שנים עברתי ריסוק אבנים בכליה על ידי לייזר. אולי יש קשר בין הפרוצדורה הזאת לבין הגירוד?
- אחת מתופעות הלוואי של disothiazide היא היפרקלצמיה, ואחת ההתוויות למתן fusid היא היפרקלצמיה. אם שניהם משתנים, מהו ההבדל ביניהם מבחינת ההשפעה על הפיזיולוגיה של מערכת השתן?
- אני בת 40+ 4 ילדים. חודשיים אחרי ההריון האחרון התקנתי טבעת, ולאחר מכן היו שיבושים במחזור, אפשר להגיד שבמשך שנה ו- 7 חודשים עד היום מאז שילדי גדל קיבלתי רק פעם אחת את המחזור. הרופא שלי שלח אותי לבדיקה הורמונלית ובעקבות כך אמר כי יש לי בעיה של אי-ספיקה של השחלות, ברצוני לדעת מה זה? האם יש סיכוי שאקבל את המחזור שנית? והאם חוסר במחזור יכול לגרום למחלות שונות?
- רציתי לדעת איך אני מעלה את רמת ה- lymphocytes אצלי, כי הייתי חולה 3 פעמים בתוך חודשיים, וזה כולל חום, כאב גרון, ונזלת. בנוסף, גם הברזל שלי הוא 11.1 וכל הערכים הקשורים לתאי דם אדומים נמצאים ממש בגבול התחתון. מה עושים? נמאס לי להיות חולה, זה לא מקרה חד פעמי, אני חולה כל הזמן. אילו בדיקות אתם ממליצים לי לעשות כדי לבדוק את הנושא לעומק?