הצטננות היא המחלה השכיחה ביותר במערב הנגרמת על ידי מספר נגיפים. היא גורמת לנזק כלכלי ולאובדן ימי עבודה. שיעור ההיארעות הממוצע של המחלה בארצות הברית הוא 7-5 אירועי הצטננות בשנה בילדים בגיל הגן, ו-3-2 אירועים בשנה בבוגרים, והיא גורמת ל-40% מההיעדרויות מן העבודה, בקרב עובדים בארצות הברית.
הנגיפים Rhinoviruses, Coronaviruses, Syncytial virus - RSV הם המחוללים השכיחים של ההצטננות. הנגיף Rhinovirus גורם ל-40%-10% ממקרי ההצטננות, ה-Coronaviruses ונגיפי ה-RSV גורמים ל-20% ו-10% מאירועי ההצטננות בהתאמה. גם נגיפי Infuenza, Parainfiuenza, Adenoviruses גורמים להסתמנות דמוית הצטננות, אבל בדרך כלל בליווי דלקת ריאות או מחלה קשה יותר.
נגיפי Echo ו-Coxsackie אף הם גורמים להסתמנות דומה להצטננות, אך בדרך כלל זיהומים מנגיפים אלה נטולי הסתמנות לחלוטין, או מתבטאים במחלת חום בלבד.

נגיפי Rhino ו-Parainfluenza גורמים להצטננויות בסתיו ובסוף האביב, ואילו נגיפי Corona, Adeno ו-RSV גורמים להתפרצות המחלה בחורף ובאביב. נגיפי Echovir ו-Coxsackies גורמים להצטננות בקיץ.
נגיפי ההצטננות מועברים במגע ישיר, או באמצעות תרסיס. ההעברה הישירה היא המנגנון היעיל ביותר של נגיפי Rhino. ההעברה מאדם לאדם מותנית בזמן החשיפה לחולה ובכמות הנגיף המקנן בחולה.
העברה במגע היא דרך הידבקות מרכזית. הנגיף עובר בהפרשות ליחה מזוהמות לידיים ומשם לאף ולעיניים של הנדבק. הנגיף יכול להתקיים על העור שעתיים ונוכחותו נמצאה ב-90%-40% מהחולים הלוקים בהצטננות. נגיף Rhino עובר גם בתרסיס (טיפות זעירות של רוק הנפלטות לאוויר בנשיפה, שיעול והתעטשות).
נגיף RSV מדבק מאוד וההידבקות בו נעשית בדרך כלל על ידי תרסיס (מהתעטשות), אם כי הנגיף שורד ב-37 מעלות כשעה. ב-90% מחולים תסמיניים לא נמצא הנגיף ברוק, כך שמניחים שהנגיף אינו עובר בדרך כלל בנשיקה.
מזג אוויר קר אינו גורם לעלייה בשכיחות ההצטננויות, קביעה שהוכחה במחקר שערכו חוקרים באנטרקטיקה.
ד"ר דורון זמיר
האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
סימפטומים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
טיפולים ותרופות
המומחים שלנו למשפחה ואף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: למה אין חיסון נגד הצטננות נפוצה?
שאלה: עד כמה יעילות תרופות טבעיות כמו אבץ, ויטמין C ואכיניציאה?
שאלה: איך אוכל למנוע הצטננות?
שאלה: במהלך ההריון סבלתי מגודש אף, והתחלתי להשתמש בטיפות אף למיניהן. מאז חלפו כשבע וחצי שנים, ואיני מצליחה לנשום ללא שימוש קבוע בטיפות. האם ישנו תכשיר כלשהו שיכול לגמול אותי מטיפות אף? ניסיתי טיפות טבעיות, והן לא עזרו כלל.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
נאפאזולין
-
פנילאפרין
-
קולדקס
-
טריפרולידין
-
אוקסוממאזין
-
אקמול צינון ושפעת לילה
-
דקסכלורפניראמין + פסאודואפדרין (נוסידקס)
-
דקסכלורפניראמין
-
גואיפנזין
-
אוקסימטזולין
-
אקמול צינון ושפעת יום
-
אקמול צינון יום
-
כלורפניראמין
-
אספירין (מיקרופירין)
-
פנילפרופאנולאמין
-
ברומהקסין
-
פסאודואפדרין (סינופד)
-
אקמול צינון לילה
-
קסילומטזולין
בדיקות קשורות
-
משטח גרון
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
גידולים באף
-
שברים שכיחים בילדים
-
קשקשים
-
היפותרמיה (חום גוף נמוך)
-
ביסינוזיס
מאמרים בנושא הצטננות


עשרת הדיברות למעבר גל הקור בשלום לכתבה המלאה


תרופות ללא מרשם לטיפול בשיעול- האם זה באמת עוזר? לכתבה המלאה