בופרופיון (וולבוטרין) (Bupropion)
מידע נוסף
שמות מסחריים
בופרופיון (וולבוטרין) היא תרופה השייכת לקבוצת תרופות נגד דיכאון, ואשר אושרה בארץ כאמצעי עזר להפסקת עישון.
pixinoo | Shutterstock
הפסקת העישון צריכה להיות מלווה בתוכנית תמיכה ובהשגחה רפואית. יעודה של התרופה הינו להועיל בהפסקת הרגל העישון ונמצא כי התרופה יעילה בשיעור ניכר כמסייעת בהפסקת עישון, גם בקרב מעשנים כבדים וחסרי תקנה.
התרופה מפחיתה את הדחף לעשן ואת התתמכרות לניקוטין, וכן את תופעות הלוואי הקשורות בהפסקת העישון. לוולבוטרין מנגנון פעולה שונה משאר התרופות נגד דיכאון, מנגון אשר עדיין לא הובן לגמרי. כפי הנראה מדובר בעיכוב הספיגה מחדש של דופמין במוח.
ניתן להשתמש בבופרופיון גם בשילוב עם מדבקות ניקוטין או גומי לעיסה המכיל ניקוטין כדי למנוע תסמינים של הפסקת עישון.
בופרופיון נבדק גם כטיפול בהפרעת קשב וריכוז. לאחרונה אושרה בופרופיון גם לטיפול בדיכאון; יתרונה בהשוואה לתרופות נוגדות דיכאון אחרות הינו בהעדר תופעות לוואי כמו הפרעות בתפקוד המיני, השמנה ותשישות.
אופן נטילת התרופה
טבליות.תדירות וזמן נטילה
לגמילה מעישון: 150 מ"ג (טבליה אחת) פעם ביום בשלושת הימים הראשונים לטיפול, ואח"כ 150 מ"ג פעמיים ביום (בהפרש של 8 שעות לפחות). יש להתחיל בטיפול כשבוע-שבועיים לפני יום הפסקת העישון. הטיפול בתרופה נמשך 7-12 שבועות. לטיפול בדיכאון: פעם ביום, בבוקר.טווח המינון
150-450 מ"ג ביום.תחילת ההשפעה
לוקח כשבוע עד שמושגת שליטה בתשוקה לניקוטין. ייתכן וייחלפו מספר שבועות עד להקלה בתחושת הדיכאון.משך ההשפעה
המטרה היא הפסקה מוחלטת של העישון. שיעורי ההצלחה של הפסקה מוחלטת של העישון עם בופרופיון היו 44.2% לאחר 6 שבועות של טיפול.תזונה
אין הגבלות.אחסון
מתחת ל-25 מעלות צלזיוס.
מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם יש פחות מארבע שעות עד למנה הבאה, דלג על המנה שנשכחה, וקח את המנה הבאה כרגיל. אין לקחת מנה כפולה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה מבלי להיוועץ ברופא. התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. יש מעט מידע על ההשפעות של מנות גדולות. תופעות לוואי אשר דווחו בנטילה של מנות גבוהות (עד 3000 מ"ג): הקאה, טשטוש הראייה, בלבול, הרדמות, ופרכוסים. בכל מקרה של נטילת מנות גדולות יש ליידע את הרופא.הריון
יש להתייעץ עם רופא טרם השימוש.
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. מומלץ להיוועץ ברופא.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים לא נקבעה. התרופה אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18 שנים.קשישים
נדרשת הפחתת מינון, כמו גם מעקב רפואי.נהיגה
מומלץ להימנע מנהיגה במקרה של סחרחורת או הרגשה של התעלפות- תופעות לוואי אפשריות מתרופה זו.אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול, או לשתות בכמות קטנה בזמן נטילת תרופה זו. יוחלט על פי רמת הרגישות לאלכוהול.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- מחלת לב
- יתר לחץ דם
- אפילפסיה (כפיון)
- נטילת תרופות אחרות
- בייחוד לדיכאון
- הפרעה נפשית
- שתיה מרובה של אלכוהול
תופעות לוואי
תופעות הלוואי לשימוש בבופרופיון הינן: אי-שקט, חרדה- במיוחד בשבוע הראשון של הטיפול, עצירות, קשיי שינה (אין לקחת את התרופה לפני השינה), סחרחורת, יובש בפה, כאבי ראש, הזעת יתר, בחילה וירידה במשקל. חום, סחרחורת.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
ניקוטין - מתן של בופרופיון יחד עם מדבקות טרנסדרמליות המכילות ניקוטין מותר לפי היצרן. עם זאת קיים חשש מוגבר ליתר לחץ דם בשילוב זה.
תרופות לטיפול נגד דיכאון כמו דזיפראמין, אימיפראמין, פארוקסטין, ציטלופרם, אסציטלופרם, ונלפקסין , תרופות אנטי-פסיכוטיות, חוסמי בטא
בופרופיון יכול להגיב עם תרופות מסויימות המשמשות לטיפול בדיכאון ויתכנו שינויים במצב הנפשי (לדוגמא אי שקט , הזיות, תרדמת), והשפעות אחרות כמו חום גוף מעל 38 מעלות צלזיוס, עליה בקצב הלב, לחץ דם לא יציב ורפלקסים מוגזמים, נוקשות שרירים, חוסר קואורדינציה, תסמינים של מערכת העיכול (לדוגמא בחילה, הקאה, שילשול). תרופות נגד הפרעות קצב: בופרופיון עלול להגביר השפעתן של תרופות אלו, ולכן מומלץ להתחיל במינונים נמוכים של התרופות הללו.
ריטונאביר: עלול להעלות רמות בופראפיון לרמה טוקסית. יש להימנע משילוב זה.
לבודופה: שילוב עם בופרופיון עלול להגביר את תופעות הלוואי של התרופות.
וארפארין: בופרופיון עשויה להגביר או להקטין את יכולת דילול הדם של וארפארין וכתוצאה עשוי לגבור הסיכון לדימומים או להופעת קרישי דם, בהתאמה. על כן במתן משולב זה יש לנטר את ערכי ה-INR ובמידת הצורך לשנות מינון הוארפארין.
תרופות אופיאטיות (קודאין, מורפין, אוקסיקודון): בופרופיון עלול להפחית השפעתן של תרופות אלו. ייתכן ויהיה צורך במנות גבוהות יותר שלהן על-מנת להגיע להשפעה הרצויה.
מעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOI): יש להימנע משילוב זה.
תרופות לטיפול באפילפסיה (קארבאמאזפין, פניטואין, פנובארביטאל), סימטידין: תרופות אלו מפחיתות את השפעת בופרופיון.
תיתכן הפחתת יעילות טאמוקסיפן (לסרטן השד), דיגוקסין (ללב)- יתכן צורך בהתאמת מינונים.
עם הפסקת העישון- ייתכן ויהיה צורך להפחית את מינון של תרופות מסוימות, ולהימנע מתופעות לוואי.
יש להבדיל בין התרופות Wellbutrin XR ו-Zyban המכילות שתיהן את החומר הפעיל Bupropion HCl : לא ניתן להחליף ביניהן ואסור לתת אותן יחדיו.
השפעת שימוש ממושך
הטיפול בתרופה להפסקת עישון נמשך 7-12 שבועות.למניעת הישנות של הדיכאון יש לרוב ליטול התרופה לתקופה של לפחות 6 חודשים.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בן 34. קיבלתי תוצאות של ביופסיה שנלקחה מהתריסריון לאחר גילוי של אולקוס. אלה התוצאות: קטע רירית של מעי דק עם אזור של ארוזיה, ובאזור זה בלוטוט אטיפיות בסידור המזכיר מבנה קריבריפורמי. ביתר הרירית המבנה הסיסי שמור. לא נמצאו מזהמים ספציפיים. בחתכים שהוקצו לצביעות אימונוהיסטוכימיות (b-catenin, p53,amacr) לא נותר האזור דימוי מבנה קריבריפורמי. מומלץ מעקב ולשקול אפשרות של ביופסיה חוזרת לאחר טיפול. הרופא שלי אמר שאין מה לדאוג ושעלי לחזור אליו לאחר 5 חודשי טיפול בלוסק. אבל הייתי רוצה לדעת יותר בבירור מהי משמעות התוצאות ומה החששות. הממצאים בבדיקה ההיסטופתולוגית אינם מתאימים לכיב בתריסריון אלא לתהליך דלקתי ברירית התריסריון (מעי דק) עם שינויים במראה התאים (אטיפיה). יתכן שבאותו אזור יש פוליפ זעיר. חשוב לדעת מה היה הממצא בגסטרוסקופיה, ולשם כך יש לפנות לרופא הגסטרואנטרולוג. אני מסכים עם ההמלצה לביקורת גסטרוסקופיה וביופסיה חוזרת בעוד כחודש וחצי עד חודשיים. ד"ר נחום ורבין
- אני מכין עבודה על פחמימות וחיפשתי חומר על שאלות מסוימות שקיבלתי, אך לא מצאתי להן תשובה. האם תוכלו לעזור לי? * מה משותף לכל הפחמימות? * מהן ההשלכות לעודף / חוסר בגלוקוז בתאים?
- מהו משך הזמן בו לוקח לשחלה ציסטית מוגדלת של 8 ס"מ, הגורמת לכאבים, לחזור לגודלה הטבעי? האם גודלה של השחלה יכול לגרום גם לכאבים בגב תחתון? השחלה גדלה כתוצאה מטיפול הורמונלי לצורך כניסה להריון.
- אני בן 33. מה ההבדל בין התרופות השונות ל- ADD? מהם השיקולים בבחירת התרופה? איזה רופא נותן מרשם לתרופה? האם הגיל הוא פקטור בבחירת התרופה? האם העובדה שאני סובל מדיסגרפיה עם סימנים דיסלקטיים משפיעה על השיקולים לבחירת הכדור?
- אני נוטלת כבר כמעט שנתיים פלוטין 20 מ"ג ליום. בשנה וחצי האחרונות אני סובלת מנשירת שיער רבה. האם ייתכן שזוהי תופעת לוואי מנטילת התרופה ? ואם כן, מה ניתן לעשות בנידון?
- ברצוני לדעת כמה זמן נמשך הביוץ ? ובנוסף, כאשר אני מקיימת יחסי מין יש לי כאבים בהתחלה ולאחר מכן הכל בסדר.
- בנוגע ל- ZYBAN, האם התרופה מכילה ניקוטין? בנוסף, אני מרגישה כל הזמן שיש לי טעם נוראי של סיגריות בפה (כאילו עישנתי מספר סיגריות רצוף) - זה נורמלי? איך אפשר להימנע מזה? (אני דואגת לצחצח כל הזמן ולמצוץ סוכריות מנטה אבל זה לא עובר).
- מדוע קשה לאבחן דיכאון אצל בני אדם קשישים?
- מהם התסמינים של דיכאון אצל ילדים ומתבגרים?
- מדוע בני אדם צעירים נוטים לדיכאון?