פנאזופירידין (סדורל) (Phenazopyridine, Sedural)
פנאזופירידין (סדורל) (Phenazopyridine, Sedural)
ערוץ בריאות האישה
מידע נוסף
שמות מסחריים
פנאזופירידין (סדורל) הוא תרופה המופרשת בשתן ומשמשת להקלה על סימפטומטים של דלקת בדרכי השתןן: כאב, צריבה או השתנה תכופה הנובעות מגירוי יתר של רירית שלפוחית השתן עקב זיהום, טראומה, ניתוח או פעולה פולשנית (הכנסת קטטר או ביצוע אנדוסקופיה).
יש לשים לב:
פנאזופירידין (סדורל) לא מטפל בזיהום עצמו, לכן במקרה כזה יתווסף גם טיפול אנטיביוטי. התרופה צובעת את השתן בצבע כתום-אדום. בנוסף, פנאזופירידין (סדורל) עלול להכתים עדשות מגע, לכן מומלץ להימנע משימוש בעדשות במהלך הטיפול.
במקרים הבאים אין להשתמש בפנאזופירידין:
רגישות (אלרגיה) לפנאזופירידין או למרכיבים אחרים בתרופה.
חוסר באנזים G6PD (רגישות לפול).
אי ספיקת כליות.
אי ספיקה של הכבד או דלקת כבד חריפה (הפטיטיס).
דלקת אגן הכליה והכליה (פיאלונפריטיס) של הריון.
התרופה פנאזופירידין (סדורל) אינה מיועדת לילדים מתחת לגיל 12 שנים.
יש לשים לב:
פנאזופירידין (סדורל) לא מטפל בזיהום עצמו, לכן במקרה כזה יתווסף גם טיפול אנטיביוטי. התרופה צובעת את השתן בצבע כתום-אדום. בנוסף, פנאזופירידין (סדורל) עלול להכתים עדשות מגע, לכן מומלץ להימנע משימוש בעדשות במהלך הטיפול.
במקרים הבאים אין להשתמש בפנאזופירידין:
רגישות (אלרגיה) לפנאזופירידין או למרכיבים אחרים בתרופה.
חוסר באנזים G6PD (רגישות לפול).
אי ספיקת כליות.
אי ספיקה של הכבד או דלקת כבד חריפה (הפטיטיס).
דלקת אגן הכליה והכליה (פיאלונפריטיס) של הריון.
התרופה פנאזופירידין (סדורל) אינה מיועדת לילדים מתחת לגיל 12 שנים.
אופן נטילת התרופה
טבליות. אין ללעוס, לכתוש או חצות את הטבליות.תדירות וזמן נטילה
2 טבליות, 3 פעמים ביום, לאחר האוכל. הטיפול הוא לרוב עבור 3-7 ימים. בשילוב עם טיפול אנטיביוטי הטיפול הוא עבור יומיים בלבד.טווח המינון
200 מ"ג , שלוש פעמים ביום. בד"כ עבור 2 ימי טיפול.תחילת ההשפעה
תוך מספר שעות.משך ההשפעה
8 שעות.תזונה
יש ליטול עם או לאחר ארוחה. מומלץ להרבות בשתיית נוזלים בזמן הטיפול בפנאזופירידין (סדורל).אחסון
לשמור במקום קריר (עד 25 מעלות).
מנה שנשכחה
במקרה שנשכחה מנה יש לקחת מייד כשנזכרים אלא אם הגיע הזמן לנטילת המנה הבאה של פנאזופירידין (סדורל) ואז יש לוותר על המנה שנשכחה ולהמשיך כרגיל.הפסקת התרופה
ניתן להפסיק ברגע שהכאב והאי נוחות בדרכי השתן חולפות.במקרה של חום, בלבול, הצהבה של העור והעיניים, הפחתת כמות השתן וחיוורון יש להפסיק את הטיפול בפנאזופירידין (סדורל) ולפנות לרופא.
מינון עודף
במקרה של מינון עודף יש לפנות לעזרה רפואית דחופה או לחדר מיון. סימנים של מנת יתר של פנאזופירידין (סדורל) כוללים: עור, שפתיים או ציפורניים חיוורים בהירים אפרפרים או כחולים; קוצר נשימה; עייפות, בלבול, כאב ראש, סחרחורת; קצב לב מהיר , אנמיה המוליטית, רעילות לכבד ולכליות.הריון
אין להשתמש בהריון מבלי הוראה מפורשת מרופא.הנקה
יש להיוועץ ברופא לפני השימוש.תינוקות וילדים
לא מומלץ בילדים מתחת לגיל 12.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לטשטוש.אלכוהול
אין לשתות יין ומשקאות חריפים בזמן הטיפול בתרופהדווח לרופא במקרה של
- חוסר באנזים G6PD (רגישות לפול)
- אלרגיה
- אי ספיקת כליות (renal failure)
- זיהום בכליות
- מחלת כבד
- סוכרת
- לפני ביצוע בדיקות רפואית
תופעות לוואי
פנאזופירידין (סדורל) צובעת את השתן בצבע כתום-אדום ועלולה לגרום להכתמת הבגדים, אך תופעה זו אינה מזיקה כלל.יתכנו תופעות לוואי נוספות: כאב ראש, סחרחורת, כאב בטן וגירוי הקיבה, בחילה, הקאה, שלשול.
תופעות פחות שכיחות, המחייבות פניה מיידית לטיפול רופא: הצהבת העור והעיניים, חום, בלבול, עייפות/חולשה, התכווצויות, קושי בנשימה, ירידה בכמות השתן ותופעות אלרגיה (פריחה, נפיחות בפנים, באצבעות וברגליים), צבע עור כחול או סגול, הפרעות בראייה, מאטאמוגלובינאמיה, אנמיה המוליטית.
פנאזופירידין (סדורל) עלולה להשפיע על תוצאות בדיקות סוכר וקטונים, על כן חשוב לדווח לרופא המטפל במקרה של סוכרת. פנאזופירידין עלולה לצבוע עדשות מגע רכות לכן מומלץ להימנע משימוש במהלך הטיפול.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
פנאזופירידין (סדורל) עלול להשפיע על תוצאות בדיקות סוכר וקטונים, על כן חשוב לדווח לרופא המטפל במקרה של סוכרת.נטילת פנאזופירידין (סדורל) בזמן זיהום עלולה לגרום לעיכוב צמיחה של חיידקים בתרבית שתן.
השפעת שימוש ממושך
פנאזופירידין אינו מיועד לשימוש ממושך.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בת 21, אני בתולה, ולאחרונה נוצרה לי בעייה עם המחזור: חודשיים הוא איחר, וזה המחזור השני שאני מקבלת, ובזמן ההשתנה יש לי מין זרימת דם וגושים מן הנרתיק. זה היה גם במחזור הקודם וזה נמשך רק יום אחד. האם יש לי בעייה ברחם? והאם יש אפשרות שתהיה לי בעיית פוריות בעתיד?
- בשבוע 30 להריון, האם מומלץ לעשות חיסון לשפעת ?
- אני חולת טרשת נפוצה ומטופלת בקופקסון. האם אפשר להיכנס להריון בזמן הטיפול בקופקסון, או שצריך להפסיק את הטיפול ואז לנסות להיכנס להריון?
- יש לי כאב בצד ימין של רגל ימין בין הירך לקצה עמוד השדרה. ניסיתי את כל התרופות ושום דבר לא עזר. זה כאילו יש לי פס שעומד בין הירך לעמוד השדרה. מה אפשר לעשות? האם מחטים סיניות יכולות לעזור?
- איזו משחה מומלצת לבן עשרה חודשים עם חסר באנזים g6pd כשיש לו חבורה חמה, אדומה ונפוחה על הברך, כנראה כתוצאה ממכה או קוץ?
- ילדתי בניתוח קיסרי, התינוק נולד עם רמת המוגלובין נמוכה: 5. נכנסתי להריון לאחר 3 חודשים. סוג הדם שלי RH שלילי. ההריון מוגדר כהריון בסיכון, אני בשבוע ה-20 והכל בסדר בינתיים. הרופא אמר לי שכנראה שוב יהיה ניתוח, ושאם אבחר בלידה רגילה, יש סיכוי של 0.5 אחוז שהרחם יתפוצץ. האם זה נכון? רופא אחר אמר שאולי יהיה אשפוז בחודש ה-7. מה כדאי לעשות? מה הרפואה ממליצה? בבקשה עזרו לי להחליט החלטה נכונה והסבירו לי יותר לעומק את מצבי.
- אני סובל מפליטת זרע מוקדמת, והומלץ לי לנסות ליטול כדורי פקסט כדי להתמודד עם הבעיה. רציתי לדעת האם יש בעיה או סיכון בשתיית אלכוהול לאחר נטילת הכדור.
- בהליכה הברך מתכווצת, וזה גורם לי לכאב רגעי מאד לא נעים. לאחרונה זה קורה לעיתים קרובות. מה הסיבה ואיך אפשר לטפל בזה?
- זה שבועיים שאני מרגישה חולשה, כאבי ראש ועייפות, ויש לי חום של 37.2 מעלות. תוצאות בדיקות הדם: CMV igg 4.1 CMV igm positive EBV ebna igg 73.6 LDH 777 האם מדובר במחלת הנשיקה? ואם כן - באיזה שלב נמצאת המחלה? כדי לקבוע אבחנה יש צורך בהרבה יותר מאשר כמה תסמינים וכמה בדיקות מעבדה. תהליך האבחון נעשה על ידי לקיחת היסטוריה מפורטת של התסמינים, אשר תורמת כ-80% לקביעת האבחנה. לאחר מכן נעשית בדיקה גופנית אשר מוסיפה עוד כ-18% למחשבות לגבי האבחנה, ואילו בדיקות המעבדה תורמות רק אחוז מזערי, ותפקידן למעשה לאשר או לדחות את התיאוריות שהתעוררו בזמן לקיחת ההיסטוריה והבדיקה. ויחד עם זאת אנסה לענות: חולשה, כאב ראש ועייפות יכולים לנבוע ממגוון רחב מאוד של סיבות, כמו מחלה זיהומית, מחלה דלקתית, התייבשות, מחלתה פסיכיאטרית כמו דיכאון, ועוד ועוד. חום של 37.2 מעלות בקיץ אינו מורה בהכרח על מחלה זיהומית או דלקתית. הנוגדנים שאת מדווחת עליהם עשויים להיות סמן להדבקה בעבר הרחוק או בעבר הקרוב (לפחות לגבי CMV). לגבי בדיקת ה- LDH, לא אמרת מהו תחום הנורמה במעבדה שלך, ולכן לא ניתן לומר כמה הוא גבוה. בכל מקרה, LDH גבוה יכול לנבוע גם מכמה סיבות, החל מתמס דם (המוליזה), מחלה זיהומית ובעיקר עם פגיעה בכבד, מחלה דלקתית, ובמקרים נדירים גם גידולים כמו לימפומה. כמו שאת רואה, התשובה על שאלתך אינה פשוטה ולכן מומלץ לפנות לרופא(ה). בברכה ד"ר איציק לוי
- לבתי בת 7 יש ריח רע מהפה באופן די קבוע. כמו כן, לבעלי יש את אותה בעיה. לבתי בת 7 יש ריח רע מהפה באופן די קבוע. כמו כן, לבעלי יש את אותה בעיה. אף פעם לא טופל העניין, הייתי שמחה לקבל עצה למי לפנות וכיצד לטפל בעניין.