חומצות מרה הן חומרים המיוצרים בכבד כנגזרות של כולסטרול. ישנם 4 סוגים של מלחי מרה: חומצה כולית, חומצה דאוקסיכולית, חומצה כנודאוקסיכולית וחומצה גליכולית, והן מופרשות מהכבד ועוברות צימוד עם אחת מחומצות האמינו גליצין או טאורין, ועם יון נתרן, וכך הופכות למלחי מרה[1].
לאחר ייצורן, חומצות המרה עוברות למעי הדק, שם הן מסייעות בתהליך עיכול השומנים שנתקבלו מהמזון, וזאת ע"י הגברת מסיסותם של השומנים - הפיכת השומנים לחלקיקים קטנים יותר אשר מפורקים בקלות יותר גדולה ע"י האנזים ליפאז. כמו כן, הם ממיסים את הכולסטרול המצוי בנוזל המרה, מונעים את שקיעתו שם וגורמים להרחקת עודף כולסטרול מהגוף. בנוסף הן מסייעות לספיגת ויטמינים מסיסי שומן במעי[1].
לאחר סיום תפקידם החומצות נספגות חזרה אל הכבד דרך מערכת הדם, שם יחלו בתהליך חוזר[1].
צילום: shutterstock
מטרת הבדיקה
כמות מלחי המרה בדם יכולה להעיד על רמת הכולסטרול בדם, ועל טיפול תואם, במידה והערכים אינם תקינים. כמו כן, הבדיקה יכולה להעיד על תפקוד הכבד, שם נוצרים מלחי המרה מהכולסטרול, ועל מחלות כבד המונעות תפקוד תקין שלו וייצור של מלחי מרה[2].
מחלות ומצבים רפואיים שהבדיקה יכולה לזהות
מחלות כבד שונות: הפטיטיס נגיפי, שחמת הכבד, לייפת כיסתית (cyctic fibrosis), מחלת כבד אלכוהולית, כולסטאזיס, קרצינומה הפטו-צלולרית, חסימה מרתית (Biliary atresia), תסמונת ריי[3].
הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת מסרום הדם (נסיוב) כחלק מבדיקות הכימיה. לאחר מכן הבדיקה מועברת למעבדה, שם היא נבדקת עד לקבלת התוצאות. מומלץ להיות בצום של 12 שעות לפני הבדיקה לשם קבלת דיוק מרבי בתוצאות הבדיקה. לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך.
אזהרות
סיכון: מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.
פענוח תוצאות
ערכי הנורמה הבדיקה נמדדת בערכים של מיקרומול לליטר ((µmol/L. הטווח התקין הוא בין 0-7.0.[5]
מעל הנורמה יכולה להעיד על מחלות כבד שונות: הפאטיטיס נגיפי, שחמת כבד, לייפת כיסתית (cyctic fibrosis), מחלת כבד אלכוהולית, כולסטאזיס, קרצינומה הפטו-צלולרית, חסימה מרתית (Biliary atresia), תסמונת ריי, עמדון מרה (כולסטאזיס) תוך כבדי בהריון (ICP), רמות כולסטרול גבוהות מהתקין, תסמונת זלווגר, תסמונת SLO.
שלום שושי,
לתסמונת שיוגרן ביטויים רבים במערכות גוף רבות וגם במערכת העיכול, אסקור פה בקצרה מספר:
1. לוע, ושט וקיבה - קושי בבליעה (דיספגיה) מאוד שכיח. עוד ביטויים שכיחים הם בחילות, כאבים ברום הבטן ודיספססיה. ישנה שכיחות מוגברת של ירידה בהפרשת חומצה (דלקת של הקיבה עם אטרופיה).
2. סיכון מוגבר לצליאק.
3. בעד רבע מהמטופלים עם תסמונת שיוגרן אפשר לראות הפרעה בתפקודי הכבד עם עליה בשכיחות מחלות אימוניות של הכבד או דרכי המרה.
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
כאבים ברום הבטן בקיבה (לת)
שירז02/08/2022 | 09:48
שלום אני בת 19 אני סובלת מכאבי עליונה מבטן כבר 8 שנים ,עם הפוגות,בשנה האחרונה כאבים מציקים עם בחילות ,לפני שבוע עשיתי גסטרוסקופיה שיצאה תקינה ועכשיו ממש סובלת יותר מכאב בטן לאחר הבדיקה ובחילות ,אך זה בגלים יש שעות שזה נרגע ואז שוב האם יתכן שהבדיקה מחמירה את התופעות? מה כדאי לעשית ,זה מצב מייאש אני לא מסוגלת לתפקד כך.
היי דוקטור אני בן 33 והתגלה אצלי תסמונת בארט באורך 5 ממ והרופא אמר ביקורת בעוד 3 שנים.
מטופל כרגע ב נקסיום 40 מ״ג בבוקר רציתי לדעת במידה ואני מטופל בנקסיום קטע הבארט יכולה להתארך מעל 5 ממ? ועוד שאלה אם יש את הגלי רדיו שבמרבית המטופלים היא מעלימה את התסמונת אז למה לא להשתמש בא כבר עכשיו שאין שינוים ולנסות להעלים את הבארט לגמרי ? ועוד שאלה האם תרופת הנקסיום בטוחה לאורך זמן ? כי מה שקראתי היא לא כל כך בטוחה.
נכנסתי ממש לחרדות מאז שהרופא הודיע לי על התסמונת בארט ושאני צריך לקחת תרופה כל החיים.
הודה להתייחסות
בברכה,
יהב
שלום
בus בטן עליונה היה רשום:
באיזור כיפת הכבד: רושם לאיזור מעט היפואקואי עד קוטר 3.1 ס"מ הממצא הודגם רק בבדיקה אחת.
מה אומרת תוצאה זאת. האם יש חשד לסרטן?
שלום דר'
מזה כמה ימים אני סובלת מבחילות ברצף,מאז ששתיתי כדור נורופן קוויק,וכעת אני שותה זינט עקב דלקת, וכל כדור מגביר לי את הבחילות,
אני לא יכולה לחשוב ולהסתכל על אכל,אוכלת פרוסה בכח, בגלל הזינט,
איך אפשר לחסל את הבחילות?
אודה לכם על התשובה,