דלג לתוכן

בדיקת תרבית עין (EYES CULTURE)

ערוץ רפואת עיניים
2 דקות קריאה
הלחמית היא קרום שקוף המכסה את החלק הלבן של העין ואת הדופן הפנימית של העפעף. כתוצאה מתגובה דלקתית בעין עלול להתפתח מצב המוכר בשם עין אדומה - אחת התלונות הנפוצות המופיעה באוכלוסיות מכל הסוגים והגילים. הגורם הנפוץ ביותר לעין אדומה היא דלקת הלחמית (Conjunctivitis), הנגרמת לרוב כתוצאה מזיהום נגיפי או חיידקי, או כתוצאה מתגובה אלרגית. זיהום חיידקי של הלחמית נפוץ במיוחד בילדים, אך עלול להופיע גם במבוגרים ולהיגרם על ידי מחוללים שונים בהתאם לגיל. באמצעות תרבית עין ניתן לבדוק האם מקור הדלקת הוא חיידקי, ולזהות את סוג החיידק המחולל[1].

אחות מסצעת בדיקת תרבית עין בעזרת מטוש בבחורה
צילום: shutterstock | mariakray

מטרת הבדיקה​​​​​

הבדיקה נועדה לשמש ככלי לאבחנת דלקות עיניים ממקור זיהומי חיידקי, במיוחד במקרים של דלקות חוזרות, חסינות לטיפול ובמקרים של תסמינים חמורים. לאחר זיהוי, לרוב תבוצע בדיקת רגישות לאנטיביוטיקה על מנת לסייע בקביעת הטיפול התרופתי הנדרש[1].

מחלות ומצבים רפואיים שהבדיקה יכולה לזהות

דלקת הלחמית ממקור זיהומי – בעוד שכ-80% מדלקות הלחמית נגרמות כתוצאה מזיהום נגיפי (נגיפים ממשפחת אדנו מהוות את הגורם המוביל), דלקות ממקור חיידקי יכולות להתאפיין בתמונה קלינית חמורה ולחשוף את הנדבק.ת לסיבוכים שונים. התסמינים הנפוצים הם[1]:
 
  • אודם מפושט של הלחמית.
  • הפרשות מוגלתיות (לרוב בגוון לבן-צהוב).
  • הצטברות והתייבשות הפרשות בבוקר.
  • נפיחות ואודם בעפעף.
  • גירוד.

הגורמים הנפוצים לדלקת הלחמית בילדים הם H. influenzae, S. pneumoniae ו-M. catarrhalis. במבוגרים, לרוב גדלים חיידקים מהסוגים S. aureus, S. pneumoniae ו-H. influenzae. הסיבה החיידקית הנפוצה לדלקת הלחמית ביילודים היא N. gonorrhea.[1]

אוכלוסיות בסיכון

מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובמקרים חוזרים, חמורים וחסינים לטיפול של דלקת בעין. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[1].

אופן ביצוע הבדיקה

לא נדרשות הכנות מיוחדות לבדיקה. הבדיקה כוללת דגימה של פני הלחמית באמצעות מטוש והשמתו בנוזל סטרילי. נוזל זה ישמש כמדיום ליצירת תרבית ולגידול החיידק. אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[2].

אזהרות

סיכון: לא ידוע על סיכונים.

פענוח תוצאות

[2]
תוצאה שלילית
עיבוד הדגימה לא הביא לגידול מושבת חיידקים. משמעות תוצאה שלילית היא שהגורם למחלה אינו זיהומי, או שלא ניתן לזהותו עקב מגבלות הבדיקה. 

תוצאה חיובית

גידול חיידקים בתרבית מעיד על מקור חיידקי של דלקת הלחמית. לאחר מכן, באמצעות בחינה מיקרוסקופית צביעה ובדיקות נוספות, ניתן לקבוע את סוג החיידק המחולל.
באמצעות קביעת הגורם ניתן לקבוע את סוג הטיפול ולהתאים אנטיביוטיקה ספציפית ויעילה.

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
ד"ר תמר פדות קלויזמן
ד"ר תמר פדות קלויזמן עיניים
4.9
( 39 חוות דעת )
"נותחתי ע"י ד"ר פדות, מרגע ההגעה קבלתי הסבר מקצועי על כל תהליך הקבלה הניתוח והשחרור וכן הסבר לאורך כל תהליך הניתוח, בגמר הניתוח המוצלח קבלתי הסבר מפורט על המשך הטיפול בבית כולל תאריך לביקורת."
פרופ' בנימין מילר
פרופ' בנימין מילר עיניים
רופא עיניים בכיר בביה"ח איכילוב. מומחה במחלות רשתית וגלאוקומה
ד"ר ווהבי ווהבי
ד"ר ווהבי ווהבי עיניים
רופא עיניים; מומחה בנוירואופתלמולוגיה וניתוחי קטרקט

שאלות מתוך פורום הסרת משקפיים בלייזר

בניהולו של ד"ר אריאל ונדר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו