נחירות הן בעיה נפוצה, המאפיינת כ-50% מהאוכלוסייה. נחירות נגרמות בשל היצרות דרכי הנשימה, הגורמת להפרעה במעבר האוויר ולרטט הרקמות, שלבסוף יוצר את הרעש האופייני. לרוב נחירות נשמעות בזמן הכנסת האוויר, אך קיימים מצבים שבהם הוצאת האוויר מהריאות מלווה בנחירות.
כמעט כל אחד יכול לסבול מנחירות מדי פעם, אך המצב הופך לבעיה במידה ומדובר בנחירות כרוניות, המפריעות לבן או בת הזוג או עלולות לגרום לדום נשימה בשינה.
גברים צעירים סובלים מהתופעה יותר מנשים צעירות, אך לאחר הפסקת המחזור התופעה נפוצה בשני המינים במידה שווה.
צילום: wavebreakmedia| Shutterstock
סימפטומים
התסמין העיקרי לנחירות הוא כמובן הנחירות, אך מטבע הדברים לא תמיד הנוחר מודע להיותו כזה. לעיתים קרובות, בן או בת הזוג יהיו אלו שיציפו את הנושא למודעות ויתלוננו על ההפרעה לשנתם בגלל נחירות קשות בלילה.
למרות שעל פניו מדובר רק במצב לא נעים, מומלץ להתייחס לכך ברצינות ולגשת לייעוץ רפואי על מנת לטפל בשורש הבעיה ולפתור את המצב.
לעיתים קרובות, נחירות הן תסמין לחסימה נשימתית בשינה (Obstructive Sleep Apnea – OSA). במידה והינך סובל או סובלת מהתסמינים הבאים, מומלץ לפנות לבירור רפואי:
• עייפות במהלך היום.
• קושי להתרכז.
• כאב ראש בשעות הבוקר.
• גרון ופה יבשים או כואבים בעת היקיצה.
• תחושת מחנק בלילה.
• כאבים בחזה בשעות הלילה.
• יתר לחץ דם.
• שינה טרופה.
• OSA מאופיין בנחירות חזקות מאוד שלאחריהן יש דום נשימה. הנחירות החזקות עלולות לגרום לך להתעורר משנתך, על מנת לאותת לגוף שקיימת בעיה בנשימה.
קיימים מספר גורמים העשויים להגדיל את הסיכוי לנחירות:
• גורמים ביולוגים כמו גרון צר, בעיות באף ובסינוסים, פוליפים מוגדלים, שפה שסועה ועוד.
• שינה על הגב עשויה לגרום לרפיון הגרון ולחסימת דרכי הנשימה.
• עודף משקל.
• עישון או חשיפה לעישון.
• צריכת אלכוהול.
• שימוש בתרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, כמו ואליום.
• עלייה בגיל מובילה להצרת הגרון ולהפחתת טונוס שרירי הגרון, העלולים לגרום לנחירות.
• דרכי הנשימה בגברים צרות יותר ביחס לנשים באופן טבעי, ולכן שכיחות התופעה גבוהה יותר בגברים. השכיחות בין המינים משתווה לאחר הפסקת המחזור.
• רבע מהנשים סובלות מנחירות בהריון, הנובעות מהשינויים הפיזיולוגים הרבים הנגרמים בעת ההריון (גודש באף, שינויים הורמונליים, אגירת נוזלים במיתרי הקול, דימום מהאף ועוד).
אבחון ובדיקות
לאחר תשאול ראשוני, בירור רפואי מקיף וביצוע בדיקה גופנית, ישנם מקרים בהם יישלח המטופל לחלק מהבדיקות הבאות:
• בדיקה במעבדת שינה, על מנת לאבחן או לשלול תסמונת דום נשימה בשינה.
• בדיקה אצל רופא אף-אוזן-גרון, על מנת לאבחן או לשלול בעיה רפואית הגורמת לנחירות.
• ביצוע צילום רנטגן או בדיקת MRI, על מנת לאבחן או לשלול היצרות של דרכי הנשימה.
סיבוכים אפשריים
נחירות עלולות להצביע על דום נשימה בשינה. כיוון שחמצן לא מגיע לרקמות באופן תקין, דום נשימה בשינה גורם להתעוררות – אך ברוב המקרים הסובלים ממצב זה לא זוכרים זאת, ולכן לא מודעים למצבם.
דום נשימה בשינה הוא מצב בריאותי המחייב התערבות רפואית, שכן הוא עלול להוביל ליתר לחץ דם ולמחלת לב איסכמית.
כמו כן, נחירות מעלות את הסיכון למחלות לב ולהיצרות טרשתית של עורק התרדמה, המספק דם לראש ולצוואר. מצבים אלו עלולים לגרום להתקף לב ולשבץ מוחי.
נחירות בתינוקות עלולות להעיד על דום נשימה בשינה. כאמור לא מדובר במצב שמסכן חיים בטווח המיידי, אך בתינוקות הוא עלול להוביל לפגיעה בגדילה ובהתפתחות, ולכן מומלץ להתייחס למצב ולפנות לבירור רפואי.
טיפולים ותרופות
קיימים מגוון טיפולים שמרניים לנחירות:
• כריות המסייעות בשינה על הצד ומונעות שינה על הגב, הידועה כגורם סיכון לנחירות.
• התקן דנטלי לנחירות והפסקות נשימה הוא מכשיר היושב על השיניים (כמו גשר). ההתקן דוחף את השיניים התחתונים קדימה ובכך מותח את רקמות דרכי הנשימה ומאפשר מעבר אוויר תקין. אמנם מדובר בטיפול בעלי אחוזי הצלחה גבוהים, אך זהו התקן יקר יחסית שאינו מכוסה על ידי ביטוח רפואי רגיל.
• התקן סיפאפ (CPAP) הוא מסיכת פלסטיק קשיחה, המונחת על אזור האף ומזרימה אוויר בלחץ גבוה. זהו מכשיר נגד נחירות, המשתמש בלחץ האוויר על מנת לדחוף את הרקמות הרכות ומסייע בטיפול בדום נשימה ובהפחתת הנחירות. מדובר בטיפול יעיל מאוד, אך יש לקחת בחשבון כי דרושה הסתגלות למכשיר, דבר שעלול לקחת זמן ולגרום להפסקת הטיפול.
• במידה ומדובר בחסימה באזור האף, קיימים בשוק מספר פתרונות ייעודיים לטיפול בנחירות, כגון תרסיסי אף לטיפול בנחירות ומדבקות להרחבת הנחיריים.
כמו כן, קיימים טיפולים ניתוחיים לשיפור זרימת האוויר בחלל האף ובדרכי הנשימה העליונות (ניתוח Uvulo-palatopahrynoplasty (UPPP). יש לשקול פתרון ניתוחי רק לאחר כשלון אופציות טיפוליות שמרניות.
אהלן ד״ר יקי, עברתי לפני 20 יום ניתוח להסרת פוליפ במיתרי הקול, אני בן 30 ומעשן קבוע מעל עשור, התבשר לי כי אני מחוייב להפסיק לעשן לתקופה מסוימת, הייתי בביקורת לאחר הניתוח ונאמר לי שמיתרי הקול שלי במצב מצוין ללא צלקת והניתוח עבר בהצלחה מלאה, נשאר לי רק מנוחה קולית לכמה שבועות. תוך כמה זה לדעתך אוכל לחזור לעשן והאם זה יכול לגרום לצמיחת פוליפ חדש ?
לא העישון סגריות הוא זה שמצמחי פולים אך הוא כן זה שמחליש את המיתר , בתור רופא שמתמחה בגרום וכי שמנתח סרטן גרון במעשנים ההמלצה שלי היא לא לעשן בכלל . אני יודע שזה קשה אך זה הדבר הנכון אין פה שאלה של מתי ניתן לחזור לעשן מבחינת ההחלמה לוקח בין חודש לחודשיים למיתר להגיע להחלמה מלאה בתקופה זו לא הייתי מעשן
הוסף תגובה
לויקופלקיה
רגינה יהודיתה בוזיקובסקי26/04/2022 | 19:12
אבחנה של א.א.ג: מיתר קול ימני עם לויקופלקיה באורך כל המיתר במיתר השמאלי לויקופלקיה בשליש אמצעי. תנועות מיתרי קול מלאות. האם זה בוודאות סרטן ממאיר?
שום דבר הוא לא וודאי עד שלא מתקבלת תשובה מהפתולוגיה. אך אני יכול לומר לך שבסרטן גרון אחוזי החלמה הם גבוהים. לא מכיר אותך ולא יודע האם את מעשנת, יש לך צרבות ועוד הרבה שאלות שרופא צריך לברר אך אני מניח שהמליצו לך על ביופסיה מקווה שלא בלייזר - אז כן הייתי הולך לבדוק מה צמח על המיתר. והכי חשוב תלכי לא.א.ג שהוא מומחה למיתרי הקול לא למישהו כללי
הוסף תגובה
צרידות ובצקות
ריקי06/04/2022 | 16:39
היי אני בהריון מתקדם ,גילו לי על ידי בדיקה של סיב אופטי יבלות ובצקות..כנראה נגרמו לפני חודש בגלל הקורונה ..הצרידות לא עוברת ולצערי לא יכולה לקחת סטרואידים. מה אפשר לעשות כדי שזה יעבור? האם זה יכול להתפתח למשהו מסוכן.? תודה ריקי
ריקי שלום וסליחה על התשובה המאוחרת . מכיוון ואת בהריון יש תחילה לשמור על תזונה אשר מטרתה להוריד גיורי מהמיתרים, בנוסף אם הצרידות ממש קשה הייתי שוקל טיפול אצל קלינאי תקשורת . וכמובן להישאר במעקב עד תום ההריון
הוסף תגובה
לויקופלקיה במיתרי הקול
שרה10/04/2022 | 21:36
שלום רב, בבדיקת סיב אופטי אצל אף אוזן גרון נמצא אצלי לויקופלקיה קטנה במיתרי הקול ותהליך דלקתי מאחורי מיתר הקול (הפנייה הייתה לאחר אובדן חוש טעם וריח לתקופה ממושכת וצרידות קלה אחרי קורונה) הרופא רשם לי סטרואידים פומי ומשאף לחודש אנטיביוטיקה (אוגמנטין)למשך עשרה ימים ברקע מעשן באיזה שלב מבצעים ביופסיה על מנת לשלול תהליך ממאיר תודה
שרה בוקר טוב, אני אישית פחות בעד משאף אבל אם נצפתה לויקופלקיה שטחית אז ניתן לעשות מעקב 6 שבועות לאחר הבדיקה הראשונה לראות שהיא נעלמה , כמובן שמעבר לכל מה שקיבלת אני מקווה שהסבירו לך שסיגריות אסור לך לעשן וחשב להימנע ממאכלים מגרים כגון חמוץ, חריף שום, בצל ,עגבניות וכד' לאחר 6 שבועות אם אין שיפור במראה המיצרים מומלץ לעשות ביופסיה
הוסף תגובה
ניתוח הסרת פוליפ / יבלות
מאיר31/03/2022 | 13:01
יש מישהו שעבר את הניתוח וכן מרוצה מהתוצאות ? האם באמת לאחר מנוחה קולית מוחלטת של שבוע ( ע״פ ההמלצות ) ועוד הפחתה משמעותית של חודש בדיבור..יש תוצאות טובות ? מקבל רק חווד שלילי עד עכשיו ומאוד חושש האם לבצע את הניתוח
מאיר שלום, אומנם אני הרופא המנתח והפנייה הייתה למנותחים. לרוב מנתחים פוליפ ולא יבלות. יבלות ניתן לנסות לרפא ע"י טיפול אצל קלינאי תקשורת. במקרה של פוליפ יש צורך להסיר אותו מכיוון והשארתו על המיתר פוגעת ברטט של המיתר ויש צורך לשלוח פוליפ לפתולוגיה בכדי לוודא שאין טעות באבחנה. לאחר הניתוח הקול צרוד ולוקח זמן בערך חודש עד שמתחילים לחוש שיפור אז יש להתחיל טיפול אצל קלינאי תקשורת המתמחה בקול כאשר מטרת הטיפול הינה להחזיר את הרטט למיתר שנותח וכמובן ללמד היגיינה קולי מכיוון ופוליפ נוצר עקב טראומה למיתר - צעקה, שיעול חזק, דימום למיתר או שימוש לא נכון בקול. אני לא יודע מה ראו לך על המיתר או המיתרים אך אם אתה לא בטוח באבחנה ראוי לעשות חוות דעת נוספת ולא לחכות מכיוון ולכל רופא יש אפשרות לטעות באבחנה לרוב תוך 3-4 חודשים מהרגע שניצפה נגע מומלץ לקחת ביופסיה בכדי לוודא שאכן לא נעשתה טעות באבחנה .