אינסולין (Insulin)
מידע נוסף
שמות מסחריים
אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי הלבלב. נוכחותו חיונית למגוון פעילויות הקשורות בחילוף החומרים, שהמוכרת בהן היא בקרת רמת הסוכר בדם. 
אינסולין ידוע כתרופה מאז שנות ה-20, והוא ניתן בהזרקה כתוספת או כתחליף לאינסולין טבעי בטיפול בסוכרת. 
אינסולין הוא הטיפול היעיל היחיד בסוכרת סוג 1 (סוכרת התלויה באינסולין), בה מאבד הלבלב את היכולת לייצר ולהפריש אינסולין, באופן חלקי או מלא. סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית, כלומר נגרמת מפעילות נוגדנים של הגוף, הפוגעים ביכולתו של הלבלב לייצר אינסולין.  
אינסולין ניתן גם לטיפול בסוכרת המתפתחת לרוב אצל מבוגרים, סוג 2. בסוכרת כזו הלבלב מייצר אינסולין, אך התאים בגוף אינם מגיבים אליו. זהו מצב של תנגודת לאינסולין, בו רמות הגלוקוז בדם אינן מאוזנות. יש להשתמש בו בשילוב עם תזונה מבוקרת בקפידה.
ייתכן שיהיה צורך בשינוי המינון של אינסולין במקרים של מחלה, הקאה, שינויים בתזונה או ברמת הפעילות הגופנית. 
יש להחליף את אתר ההזרקה על מנת למנוע שינויים בעור כמו גבשושיות תת עוריות. האינסולין עשוי שלא לעבוד מספיק טוב בהזרקה לאיזור גבשושי.
קיים מגוון רחב של תכשירי אינסולין, הפועלים לזמן קצר, בינוני או ממושך, וכן שונים במהירות פעולתם. לעתים קרובות נותנים שילובים של סוגים שונים של אינסולין. 
אנשים המקבלים אינסולין חייבים לשאת עמם כרטיס או תג אזהרה, כדי שבמקרה של איבוד ההכרה יוכלו לקבל את הטיפול הדרוש. כמו כן, וכדי להימנע ממצבי היפרגלימיה והיפוגליקמיה, יש לוודא הימצאות של עט ומחסניות נוספים, למקרה אובדן או פגם, וכן סוכר, בזמינות מיידית.
צילום: shutterstock 
אופן נטילת התרופה
זריקות, עט להזרקה.תדירות וזמן נטילה
משתנה לפי התכשיר או התכשירים ולפי הצרכים האינדיבידואלים של החולה, בדרך-כלל 1-4 פעמים ביום, 30-45 דקות לפני האוכל, וכן לפני השינה.
אינסולין מהיר יינתן בדרך כלל 15 דקות מזמן הארוחה (לפני או אחרי).
טווח המינון
המינון וסוג התכשיר נקבעים על פי צרכי החולה.תחילת ההשפעה
פעולה קצרת טווח: 30-60 דקות. פעולה בעלת טווח בינוני או ממושך: 1-4 שעות.משך ההשפעה
פעולה קצרת טווח: 6-8 שעות; בעלת טווח בינוני 18-26 שעות פעולה ממושכת: 28-36 שעות.תזונה
דרושה תזונה דלת פחמימות ושומנים. יש לנהוג לפי הוראות הרופא.אחסון
לשמור במקרר אך לא להקפיא.
לאחר תחילת השימוש/הוצאה מקירור, יש למלא אחר ההוראות שעל המיכל, המשתנות בין הסוגים.
מנה שנשכחה
יש להיוועץ ברופא. הפעולה הנכונה תלויה במינון ובסוג האינסולין.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, הפסקתה עלולה לגרום לבלבול ולאיבוד ההכרה.מינון עודף
יש לפנות לחדר מיון מייד. עשויים להבחין בתסמינים המצביעים על רמת סוכר נמוכה מדי בדם כגון עילפון, רעב, הזעה, רעד, בלבול או כאב ראש. אם מופיעים תסמינים אלה, קח מייד מזון או משקה עתיר-סוכר. דרושה פעולת חירום במקרה של עוויתות או איבוד הכרה.הריון
השימוש באינסולין והבחירה בסוג המתאים נעשים תחת השגחה רפואית צמודה ובהתאם לדרישות הגוף המשתנות במהלך חודשי ההריון.
הנקה
יש להתייעץ עם הרופא, ייתכן ויידרש שינוי במינון האינסולין ובתזונה.תינוקות וילדים
מינון האינסולין יחושב בהתאם לצרכים המטבוליים, ערכי רמות הסוכר בדם ומטרת הבקרה ברמות אלו.קשישים
יש להשתמש בזהירות, קיים סיכון מוגבר לשימוש לקוי בתכשיר האינסולין. סימני אזהרה ראשוניים להיפוגליקמיה עלולים להיות פחותים, חלשים יותר או לא להופיע כלל.נהיגה
לא צפויה השפעה, אלא במקרים של היפוגליקמיה או היפרגליקמיה- בהם עלולה להיות סחרחורת, בלבול ופגיעה ביכולת התגובה והריכוז.אלכוהול
יש להגביל את צריכתו משום שעלול להשפיע על איזון רמת האינסולין בגוף.ניתוח והרדמה כללית
יש לעדכן את הרופא המטפל, ייתכנו שינויי מינון האינסולין.תופעות לוואי
שכיחות: עלולות להיות תגובות באזור ההזרקה (כגון אדמומיות, כאב עז במיוחד בהזרקה, גרד, פריחה, נפיחות או דלקת). הן עלולות גם להתפשט מסביב לאזור ההזרקה. רוב התגובות הקלות לאינסולינים בדרך כלל חולפות תוך מספר ימים עד מספר שבועות.
באופן לא שכיח: אלרגיה, בעיות ראייה, שינויים במקום ההזרקה, מפרקים נפוחים, כאב הנובע מפגיעה עצבית.
תופעות נוספות אפשריות, יש להכיר את הסימנים ולפעול בהתאם:
רמת סוכר גבוהה מדי בדם: היפרגליקמיה. סימנים אפשריים: צמא, עלייה בצורך למתן שתן, עייפות, עור יבש, אדמומיות בפנים, אובדן תיאבון, לחץ דם נמוך, פעימות לב מהירות, גלוקוז וגופי קטון בשתן. כאב בטן, נשימה מהירה ועמוקה, ישנוניות או אפילו אובדן ההכרה עשויים להיות סימנים של מצב חמור (קטואצידוזיס) הנובע ממחסור באינסולין.
רמת סוכר נמוכה מדי בדם: היפוגליקמיה. סימנים אפשריים: הזעה, עור לח, חרדה, פעימות לב מהירות, לחץ דם גבוה, דפיקות לב ופעימות לב לא סדירות. סימפטומים אלה לעיתים קרובות מופיעים לפני הסימפטומים של רמת סוכר נמוכה במוח.
לעיתים, לאחר מעבר לשימוש באינסולין הומני, סימני האזהרה המוקדמים להיפוגליקמיה פחות ברורים או שונים מאשר עם אינסולין ממקור של בעלי חיים. במקרה בו היפוגליקמיה מופיעה לעיתים קרובות, או בקושי לזהות את הסימנים, יש להיוועץ ברופא.
דוגמאות לסימנים המעידים על רמת סוכר נמוכה במוח: כאבי ראש, רעב עז, בחילות, הקאות, עייפות, ישנוניות, הפרעות בשינה, חוסר מנוחה, התנהגות תוקפנית, קשיי ריכוז, תגובות בלתי תקינות, דיכאון, בלבול, הפרעות בדיבור (לפעמים איבוד יכולת הדיבור), הפרעות בראייה, רעד, שיתוק, תחושות עקצוץ, חוסר תחושה ועקצוץ באזור הפה, סחרחורות, אובדן שליטה עצמית, חוסר היכולת לדאוג לעצמך, פרכוסים ואובדן הכרה.
באופן לא שכיח, בהזרקה לעיתים קרובות מדי באותו המקום, רקמת השומן עלולה או להתכווץ או להתעבות. גבשושיות תת עוריות עלולות גם הן להיווצר עקב הצטברות של חלבון הנקרא עמילואיד. האינסולין עשוי לעבוד לא מספיק טוב בהזרקה לתוך איזור גבשושי. יש לשנות את מקום ההזרקה בכל הזרקה כדי לסייע במניעת שינויים עוריים אלו.
אזהרות מיוחדות
יש לוודא כי זהו סוג האינסולין הנכון לשימוש. בשימוש בהזרקה, ההזרקה הינה תת-עורית בלבד.
בשינוי סוג האינסולין שבשימוש, יהיה צורך בהזרקה של כמות שונה מהכמות שהוזרקה קודם. ייתכן שהשינוי יהיה רק בהזרקה הראשונה או שהוא יהיה הדרגתי על פני מספר שבועות או חודשים.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח האשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור:
תרופות העלולות לגרום לירידת רמת הסוכר בדם: כמו תרופות אחרות לטיפול בסוכרת, טיפול במחלות לב מסוימות, או בלחץ דם על ידי מעכבי ACE, דיזופיראמיד (לטיפול במחלות לב מסוימות), פלואוקסטין (לטיפול בדיכאון), פיבראטים (להפחתת רמות גבוהות של שומנים בדם), מעכבי MAO לטיפול בדיכאון,פנטוקסיפילין, פרופוקסיפן, סליצילטים (כגון אספירין, לשיכוך כאבים והורדת חום), אנטיביוטיקה מסוג סולפונאמיד.
תרופות העלולות לגרום לעליית רמת הסוכר בדם: כמו קורטיקוסטרואידים (כגון "קורטיזון" - לטיפול בדלקת), דנזול (תרופה הפועלת על הביוץ), דיאזוקסיד (לטיפול בלחץ דם גבוה), משתנים (לטיפול בלחץ דם גבוה או צבירת נוזלים מוגברת), גלוקגון (הורמון הלבלב משמש לטיפול בהיפוגליקמיה חמורה), איזוניאזיד (לטיפול בשחפת), אסטרוגנים ופרוגסטוגנים (נמצאים בגלולות למניעת הריון), פנותיאזינים (לטיפול בהפרעות פסיכיאטריות), סומאטרופין (הורמון גדילה), תרופות סימפטומימטיות (כגון אפינפרין [אדרנלין] או טרבוטלין, סאלבוטאמול לטיפול באסתמה), הורמוני בלוטת התריס (משמשים לטיפול בהפרעות בלוטת התריס), תרופות אנטיפסיכוטיות מהדור החדש (אולאנזפין וקלוזאפין), מעכבי פרוטאזות (משמשים לטיפול ב-HIV).
רמת הסוכר בדם עלולה לעלות או לרדת בנטילת: חוסמי בטא (לטיפול בלחץ דם גבוה), קלונידין (לטיפול בלחץ דם גבוה), מלחי ליתיום (לטיפול בהפרעות פסיכיאטריות). פנטמידין (לטיפול בזיהומים מסוימים הנגרמים על-ידי טפילים) עלול לגרום להיפוגליקמיה אשר עשויה לעיתים להפוך אחר כך להיפרגליקמיה.
חוסמי בטא כמו תרופות סימפטומימטיות אחרות (כגון גואנתידין, קלונידין, רסרפין) עשויים להפחית או להעלים לחלוטין את סימני האזהרה הראשוניים אשר עוזרים בזיהוי היפוגליקמיה.
השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות. ניטור: דרוש ניטור סדיר של רמות סוכר בשתן ו/או בדם.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- לבת זוגי גילו וירוס HPV בצוואר הרחם. עד כמה מסוכנת הימצאות הווירוס לבת זוגי ? האם גם אני צריך להיבדק, ואם כן כיצד מתבצעת הבדיקה? האם ניתן להמשיך לקיים יחסי מין? (אולי קונדום).
- כף הרגל אצלי תמיד מגרדת, תמיד העור מתקלף, גם בין האצבעות וזה תמיד אדום. זה מפריע לי מאוד. תמיד נודף מכף הרגל ריח לא טוב מה אני צריך לעשות ?
- השבוע קיבלתי טיפול ביוד בגלל יתר תריסיות. קיבלתי כמות של 16 ונשארתי בבידוד במשך 4 ימים מלאים, וביום ה-5 חיבקתי את בני בן ה-10. האם זה בסדר? רק לאחר 5 ימים התחיל לכאוב לי מאוד הגרון. האם זה סביר?
- יומיים לאחר שסיימתי עשרה ימים של טיפול ברוקסו 150 הופיעה שוב מוגלה בגרון. אני אלרגית לפניצילין ולסולפה. הגעתי למרל"מ. הרופאה שהייתה שם רשמה לי אריתרו-טבע . הרוקחת בבית המרקחת טענה שהתרופה הנ"ל מיועדת לטיפול בדלקת חניכיים ולא בדלקת גרון. הרופאה מתעקשת שהתרופה הנ"ל מיועדת גם לטיפול בדלקת גרון. מי צודק ? אני כמובן לא יודעת מה לעשות.
- עברתי גרידה בשבוע ה-8 להריון. בבדיקת אולטרסאונד לבדיקת דופק העובר לא נמצא דופק. העובר הפסיק להתפתח, ועקב חום והתפתחות כדוריות לבנות בדם הוחלט על גרידה מיידית. מאז עברו 5 שבועות ועדיין לא קיבלתי את המחזור. חזרתי לקיים יחסי מין מלאים עם בעלי ללא אמצעי הגנה לאחר 3 שבועות ללא חשש מכניסה להריון, וזאת משום שאנו מעוניינים להיכנס להריון ולהוליד ילד ראשון. מידי פעם מופיעים דימומים בצבע אדום וגם הפרשות שקופות עם טיפות מעטות של דם. לפני שבוע היה לי דימום שנראה כמו מחזור די חזק, אך הוא נעלם לאחר יום. מתי אמור להגיע לי המחזור ואיך אדע כי זה אכן מחזור תקין ולא עוד דימום? ממה נובעים הדימומים וההפרשות? האם ייתכן כי אני שוב בהריון?
- האם בזמן לקיחת פרוזק אפשר לקחת אביטרן לכאבי גב? וכדורי ברזל לחוסר ברזל?
- אני בת 55, חולת סוכרת, מלאה, לוקחת פעמיים ביום כדור גלוקומין אחד. החלטתי לקחת את עצמי בידיים וזה חודש אני עוסקת בפעילות גופנית. 4 פעמים בשבוע אני עושה הליכה מהירה של 45 דקות ופעמיים בשבוע אני שוחה 36 בריכות. ירדתי במשקל, וגם בערב איני אוכלת כי פשוט
- אני בן 62. האם יכול להיות קשר בין כדורי ציפרלקס לבין סוכרת וכמות השתנה? אני מטופל במשאבת אינסולין ובדיאליזה.
- אני נשואה ואם ל-2, ומקיימת פעילות מינית סדירה. לפני כשנה וחצי צירפנו בעלי ואני זוג חברים למיטה וקיימנו אתם יחסי מין מלאים מפעם לפעם. מדובר באנשים נקיים ללא עבר או הווה של מחלות מין. לפני כחודשיים נתגלו אצלי לראשונה קונדיולומות, אותן צרבתי בהקפאה, ולפני כחודש נוספו עוד, ואני עתידה לעבור בשנית. להבנתי, הווירוס מאוד מדבק, מה עלי ליעץ לבעלי ולחברי? האם עלינו להפסיק הפעילות המינית עד גמר הצריבות? להפסיק לצמיתות? כיצד ניתן לדעת אם הם הדביקו אותי, או שמא אני הדבקתי אותם? הם אינם מתלוננים על יבלות מסוג זה. האם ניתן לקיים מין אוראלי והאם זה לא עלול להדביק? אשמח לקבל כל הצעה בנדון. השאלות, וכן גם התשובות, הקשורות בנגיף הפפילומה, הן תמיד המסובכות ביותר, מכיוון שלמעשה אין עליהן תשובות חד-משמעיות. נגיף הפפילומה הוא הנגיף השכיח ביותר כגורם למחלות המועברות במגע מיני. בארצות הברית נמצא כי למעלה משני שליש מהאוכלוסייה המקיימת יחסי מין נגועים בנגיף זה. כפי שאת אומרת בעצמך, הנגיף מידבק מאוד, כך שגם קונדום מגן רק באופן חלקי מפני הידבקות בנגיף זה. כמו כן, הנגיף עשוי להיות רדום במשך תקופה ארוכה לפני שהוא גורם לצרות (קונדילומה או ממאירות בצוואר הרחם), ולכן לא ניתן לדעת במקרה שלכם מי נדבק ממי. עד היום, אין שום המלצה לאנשים הנושאים נגיף זה להימנע מקיום יחסי מין. ההמלצה היחידה הנוגעת להדבקה היא לגבי בנות הצעירות מגיל 26 עד 29 שנים, להן מומלץ לקבל חיסון מונע. לגבי סקס אורלי, נראה שלא ניתן להידבק בנגיף בפה או בדרכי הנשימה (למעט במקרה של תינוקות העוברים דרך תעלת הלידה כשלאם יש קונדילומות. אז התינוק עשוי להידבק בדרכי הנשימה). בברכה ד"ר איציק לוי
- במה תלויה הצלחת הניתוח להסרת משקפיים בשיטת לאסיק?