דלג לתוכן

אל ביוץ

Anovulation
המומחים של Infomed מסבירים:
ביוץ תקין דורש תיאום מורכב ברמות השונות של מערכת הרבייה: ציר מרכזי היפופיזה-היפותלמוס, הורמונים וסימני משוב, ותגובה מקומית בשחלה. לפיכך, אל-ביוץ עלול לנבוע מפגיעה בכל אחד ממנגנונים אלו ובכל רמה. כ-40% מהנשים הלוקות בהפרעת פריון, ו-15% לערך מהסיבות לאי-פריון קשורים בהפרעות בביוץ.

פרופ' דב פלדברג ד"ר אבי בן-הרוש
  • טיפולים ותרופות

    בחלק מהמקרים ניתן להשיב את המצב לקדמותו על ידי ירידה במשקל, שהיא מרכיב חשוב בטיפול. טיפול בנשים שאינן מתכננות הריון, כולל ירידה במשקל (לעיתים ירידה של 5% מספיקה), וגלולות (עם או בלי תוספת של טיפול אנטי-אנדרוגני), או השראת וסת מחזורית לאלו שמבקשות להימנע מנטילת גלולות. כאמור, גם בגיל צעיר חשוב למנוע מצב של אל-וסת עקב הסיכון המוגבר ללקות בסרטן של רירית הרחם, בשל גדילתה הממושכת של הרירית ללא וסת.
    לגבי נשים המתכננות הריון, הטיפול כולל ירידה במשקל ותרופות להשראת ביוץ. תחילה מטפלים בטבליות קלומיפן ציטרט (עם או בלי הזרעה תוך-רחמית). כ-75% מהנשים, במינון של 200-50 מ"ג ליום, בימים 9-5 למחזור, יגיבו בביוץ עם שיעור הריונות של 50%-30%. אם הטיפול נכשל, בנוכחות תנגודת מוכחת לאינסולין, ניתן להוסיף טיפול בתרופות להורדת התנגודת לאינסולין (Metformin, גלוקופאג'). אם נכשל הטיפול בתרופות ולא הושג הריון לאחר כ-6 מחזורי טיפול בדרך פומית, מקובל לעבור לטיפול בזריקות של גונדוטרופינים, עם או ללא שילוב אנאלוגים ל-GnRH. חשוב להקפיד לטפל באמצעות מינון נמוך ולהעלותו בהדרגה, עקב הסיכון המוגבר לגירוי-יתר של השחלות ולהריונות מרובי עוברים. שיעור המחזורים עם ביוץ בשיטה זו עומד על 80%-50% עם שיעור הריונות למחזור המגיע ל-30%-20%. אם לאחר כ-6 מחזורי טיפול לא הושג ביוץ/הריון, מקובל לעבור להפריה חוץ-גופית (IVF).
    בשנים האחרונות פורסמו עבודות רבות על הטיפול בתרופות מרגשות אינסולין כמו Metformin, במישלב עם ירידה במשקל, לפיהן עשויות תרופות אלו לשפר את הופעת המחזור הטבעי ואת הצלחת הטיפול בכלומיפן ציטרט, בזריקות גונדוטרופינים, ואף את הצלחת הטיפול באמצעות הפריה חוץ-גופית.
    גישה אפשרית נוספת היא צריבה של השחלות בדרך לפרוסקופית. נמצא כי בעקבות טיפול מסוג זה חל שיפור ביוכימי וקליני ושיפור בשיעור ההריונות המושג, הן העצמוני (ספונטני) והן כתגובה לטיפול נוסף בתרופות.

המומחים שלנו לאורולוגיה

אורולוגיה
ד"ר רונן הולנד מומחה בכירורגיה אורולוגית ורפואה מינית
קראו עליי עודלקביעת תור
אורולוגיה
ד"ר דב אנגלשטיין מומחה לאורולוגיה ויו"ר איגוד האורולוגים הישראלי (2018-2022)
קראו עליי עוד
אורולוגיה
ד"ר נחום זילבר אורולוג מנתח. מומחה לטיפול בבעיות בתפקוד מיני
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לאורולוגיה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא אל ביוץ

מה לירח ולבריאות שלנו?
מה לירח ולבריאות שלנו?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 25/08/2019

משחר ההיסטוריה הירח העסיק את האנושות. בתרבויות רבות הוא נחשב לאל בעל כוחות והשפעות רבות על חיינו, וכן – גם על בריאו... לכתבה המלאה

סובלת מתסמונת קדם וסתית? כך תקלי על תסמיני המחזור
סובלת מתסמונת קדם וסתית? כך תקלי על תסמיני המחזור
ד"ר אורנה לוין-דיקשטיין מאת: ד"ר אורנה לוין-דיקשטיין 14/08/2012

על פי הערכות 3 מתוך כל 4 נשים חוות תסמונת קדם וסתית, כאשר השיא מגיע בגילאי 25-30. התסמינים די חוזרים על עצמם, אך חו... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום מחלות מין

בניהולו של ד"ר רונן הולנד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו