אל ביוץ (Anovulation)
אל ביוץ (Anovulation)
גיל המעבר
ביוץ תקין דורש תיאום מורכב ברמות השונות של מערכת הרבייה: ציר מרכזי היפופיזה-היפותלמוס, הורמונים וסימני משוב, ותגובה מקומית בשחלה. לפיכך, אל-ביוץ עלול לנבוע מפגיעה בכל אחד ממנגנונים אלו ובכל רמה. כ-40% מהנשים הלוקות בהפרעת פריון, ו-15% לערך מהסיבות לאי-פריון קשורים בהפרעות בביוץ.
פרופ' דב פלדברג ד"ר אבי בן-הרוש
פרופ' דב פלדברג ד"ר אבי בן-הרוש
טיפולים ותרופות
בחלק מהמקרים ניתן להשיב את המצב לקדמותו על ידי ירידה במשקל, שהיא מרכיב חשוב בטיפול. טיפול בנשים שאינן מתכננות הריון, כולל ירידה במשקל (לעיתים ירידה של 5% מספיקה), וגלולות (עם או בלי תוספת של טיפול אנטי-אנדרוגני), או השראת וסת מחזורית לאלו שמבקשות להימנע מנטילת גלולות. כאמור, גם בגיל צעיר חשוב למנוע מצב של אל-וסת עקב הסיכון המוגבר ללקות בסרטן של רירית הרחם, בשל גדילתה הממושכת של הרירית ללא וסת.לגבי נשים המתכננות הריון, הטיפול כולל ירידה במשקל ותרופות להשראת ביוץ. תחילה מטפלים בטבליות קלומיפן ציטרט (עם או בלי הזרעה תוך-רחמית). כ-75% מהנשים, במינון של 200-50 מ"ג ליום, בימים 9-5 למחזור, יגיבו בביוץ עם שיעור הריונות של 50%-30%. אם הטיפול נכשל, בנוכחות תנגודת מוכחת לאינסולין, ניתן להוסיף טיפול בתרופות להורדת התנגודת לאינסולין (Metformin, גלוקופאג'). אם נכשל הטיפול בתרופות ולא הושג הריון לאחר כ-6 מחזורי טיפול בדרך פומית, מקובל לעבור לטיפול בזריקות של גונדוטרופינים, עם או ללא שילוב אנאלוגים ל-GnRH. חשוב להקפיד לטפל באמצעות מינון נמוך ולהעלותו בהדרגה, עקב הסיכון המוגבר לגירוי-יתר של השחלות ולהריונות מרובי עוברים. שיעור המחזורים עם ביוץ בשיטה זו עומד על 80%-50% עם שיעור הריונות למחזור המגיע ל-30%-20%. אם לאחר כ-6 מחזורי טיפול לא הושג ביוץ/הריון, מקובל לעבור להפריה חוץ-גופית (IVF).
בשנים האחרונות פורסמו עבודות רבות על הטיפול בתרופות מרגשות אינסולין כמו Metformin, במישלב עם ירידה במשקל, לפיהן עשויות תרופות אלו לשפר את הופעת המחזור הטבעי ואת הצלחת הטיפול בכלומיפן ציטרט, בזריקות גונדוטרופינים, ואף את הצלחת הטיפול באמצעות הפריה חוץ-גופית.
גישה אפשרית נוספת היא צריבה של השחלות בדרך לפרוסקופית. נמצא כי בעקבות טיפול מסוג זה חל שיפור ביוכימי וקליני ושיפור בשיעור ההריונות המושג, הן העצמוני (ספונטני) והן כתגובה לטיפול נוסף בתרופות.
סוגים נפוצים
ארגון הבריאות העולמי (WHO) מסווג את ההפרעות בביוץ לשלוש קבוצות:1. Hypothalamic pituitary failure: אל-וסת על רקע היפותלמי - אל-וסת מסיבות של עקה, אנורקסיה נרבוזה, ירידה חדה במשקל, היפרפרולקטינמיה, תסמונת קלמן, וחוסר מבודד של גונדוטרופינים. מצבן של נשים השייכות לקבוצה מאופיין ב-Hypogonadotrophic hypogonadism עם רמות נמוכות של FSH ואסטרדיול.
2. Hypothalamic pituitary dysfunction: רמות תקינות של גונדוטרופינים ואסטרוגנים, חוסר ביוץ, וברוב המקרים מיעוט וסת (אוליגומנוראה). תסמונת השחלות הפוליציסטיות (Polycystic ovary syndrome) היא דוגמה המאפיינת קבוצה זאת.
3. Ovarian failure: אי-ספיקה בשחלות, עם רמות גונדוטרופינים מוגברות ואסטרוגן נמוך (Hypergonadotrophic hypogonadism).
תסמונת השחלות הפוליציסטיות:
זו הסיבה השכיחה והחשובה להפרעות בביוץ ולאי-פריון אצל נשים. זו הפרעה מגוונת הפוגעת ב-10%-5% מהנשים בגיל הפוריות. שכיחותה בקרב נשים הלוקות בפוריותן גבוהה באורח ניכר. התסמונת מתאפיינת באל-ביוץ ממושך (כרוני) עם מיעוט וסתות, בהפרעה בפריון, ובמראה שחלות אופייני המשתקף בעל-שמע (אולטרסאונד) (זקיקים קטנים, רבים, בהיקף השחלה המוגדלת במקצת), בסימנים קליניים וביוכימיים של רמות מוגברות של אנדרוגנים (הורמוני מין זכריים כמו טסטוסטרון) כגון תישעורת-יתר. עמידות לאינסולין (Insulin resistance) קיימת אצל 50%-40% מהנשים, בעיקר אצל אלו עם עודף משקל. לחלק מהנשים רמות גבוהות של LH או יחס LH/FSH גבוה בדם.
יצוין כי יש נשים בעלות מבנה שחלות פוליציסטי, אך ללא שאר מרכיבי התסמונת.
הסיבה המדויקת לתסמונת אינה ברורה, אך ברור כי מדובר במצב סופי של מגוון רחב של שינויים ברמת השחלות והציר היפותלמוס-היפופיזה, כאשר המנגנון המרכזי הוא ייצור עודף של אנדרוגנים ועמידות לאינסולין.
כתוצאה מעמידות לאינסולין, עלולות נשים אלו ללקות בהמשך חייהן במחלות נוספות, כגון: סוכרת הריון או סוכרת מבוגרים, רמות מוגברות של שומנים בדם (היפר-ליפידמיה), ומחלות לב וכלי דם. בנוסף, נשים ללא ביוץ (וללא וסת) שאינן מטופלות, נמצאות בסיכון מוגבר ללקות בסרטן של רירית הרחם.
מאפיין חשוב של התסמונת הוא הקשר לעלייה במשקל. לעיתים מתפתחת התסמונת אצל נערה שבגיל ההתבגרות היה משקל גופה תקין, ללא תלונות וללא הפרעות בווסת, אך עם ההתבגרות עלתה במשקל.
שאלות ותשובות
- אשתי בת 32 ואובחנה כסובלת משחלה פוליציסטית. היא סובלת מעודף משקל, שיעור יתר, ומחזור לא סדיר. מאחר שלא הצלחנו להשיג להריון, אנחנו לפני התחלת טיפולים במרפאת פוריות. לאחרונה קראתי תרופה (יש הטוענים שהיא רק תוסף מזון) שנקראת DCI או D-Chiro-Inositol, שי
- אני בת 38. האם שימוש בסמים, אלכוהול וסיגריות בעשרת הימים שלאחר קיום יחסי מין עלול לפגוע בעובר? האם עשרה ימים לאחר קיום יחסים יש כבר שק הריון או עובר מתפתח?
- אני בת 29. ברצוני לדעת אם יכולה להופיע וסת בשבועות הראשונים של ההריון, בשבוע הראשון-שני. האם דבר זה הוא נורמלי?
- אני בת 39. רמת ה- FSH בבדיקת דם שנעשתה ביום ה-6 לאחר קבלת המחזור היתה 57.0. רמת ה- TSH היתה 1.77, רמת ה- E2 היא 25, רמת ה- LH היא 29.9, רמת הפרולקטין היא 27. הבנתי מהגינקולוג שלי שסיכויי להיכנס להריון הם אפסיים. האם זה נכון? אני אם לבת בגיל 14
- מה הסיכוי שיש לי, בגיל 39, להיכנס להריון ראשון? אני עדיין בתולה (חרדית). אילו בדיקות עלי לבצע כדי לבדוק את הנושא?
- האם ניתן להשתמש באיקאקלומין לאחר המחזור? כלומר, מהיום ה-10 למחזור או מאוחר יותר?
- אני מיניקה 11 חודשים. 7 חודשים מיום שהתנקיתי מן הדם שלאחר הלידה לא היה לי מחזור. לפני חודשיים התחלתי לראות שוב מחזור. אני מעוניינת להיכנס להריון שוב. האם הנקה לא מלאה אך בהיקף גדול (לילות, בקרים ולפעמים בצהריים) עדיין יכולה למנוע הריון?
- אני בת 41, לאחר 3 מחזורי IVF ללא הצלחה, וללא הריונות קודמים. בכל מחזור היו מעט הפריות, אבל ללא הריון וללא מוקפאים. בחודש האחרון עשיתי היסטרוסקופיה אבחנתית ללא ממצאים לא תקינים, ואחריה בוצע חריש של רירית הרחם בהרדמה מלאה. מאז עברו יותר מ-3 שבועות ומ
- האם FSH שערכו 10.3 הוא גבולי? כמה קרוב לגבול? האם יש צורך בשאיבת ביציות בערך כזה?
- אני בת 29, נשואה ועם ילד. לפני כ-7 חודשים הפסקתי ליטול גלולות למניעת הריון ואנו רוצים לנסות להיכנס להריון, אך אנו נתקלים בחוסר הצלחה. אני מנסה לחשב לא פעם את יום הביוץ המיוחל עם בדיקות הביוץ הבתיות אך ללא הצלחה בסיום התהליך. הייתי רוצה לקבל מכם ייעוץ
מאמרים בנושא אל ביוץ

מה לירח ולבריאות שלנו?
מאת: מערכת אינפומד
25/08/2019

משחר ההיסטוריה הירח העסיק את האנושות. בתרבויות רבות הוא נחשב לאל בעל כוחות והשפעות רבות על חיינו, וכן – גם על בריאו... לכתבה המלאה

סובלת מתסמונת קדם וסתית? כך תקלי על תסמיני המחזור
מאת: ד"ר אורנה לוין-דיקשטיין
14/08/2012

על פי הערכות 3 מתוך כל 4 נשים חוות תסמונת קדם וסתית, כאשר השיא מגיע בגילאי 25-30. התסמינים די חוזרים על עצמם, אך חו... לכתבה המלאה