דלג לתוכן

הפרעות נפשיות

מחלות נפש , מחלות נפשיות | Mental Disorders
המומחים של Infomed מסבירים:

המושג 'הפרעות נפשיות' מתאר מקרים של חריגה מהנורמה, מבחינת היבטים נפשיים והתנהגותיים של הפרט. לרוב הפרעות נפשיות כוללות מצוקה נפשית ופגיעה בתפקוד.

הפרעות נפשיות – דרכי הגדרה

כיום ההגדרה של הפרעות נפשיות מסתמכת על הגישה הרפואית, אשר מגדירה בריאות וחולי עלפי המידה בה מופיעים סימפטומים אשר הוגדרו ע"י עולם הרפואה כלא בריאים. מעבר לכך מתייחסת הגישה לשני היבטים נוספים: היבט סטטיסטי, אשר מסתמך על ההנחה לפיה תופעות נפוצות הינן תופעות נורמטיביות. במובן זה, הפרעות נפשיות הינן הפרעות חריגות יחסית בנוף האנושי על אף שכיחותן. היבט שני הינו היבט תפקודי, לפיו הפרעות נפשיות מאופיינות בירידה בתפקוד השגרתי. כך לדוגמא, אדם אשר חדל לעבוד ואינו מקיים מערכות יחסים בין אישיות.

הפרעות נפשיות – ספרי הסיווג

שני מקורות הידע המרכזיים אשר מגדירים ומסווגים הפרעות נפשיות, הנם ה DSM (Diagnostic statistical manual of mental disorders), אשר נוסח בארצות הברית, וה ICD (International statistical classification of disease and related health problems) אשר נוסח באירופה. מטרת הספרות הינה לסייע לאנשי המקצוע לאבחן הפרעות נפשיות, ולגזור מהאבחנה את דרכי הטיפול המתאימות. כמו כן ספרים אלה מספקים שפה בין לאומית להגדרה ולהבנה של הפרעות נפשיות שונות. כל מספר שנים מתעדכנים הספרים, ויוצאים במהדורה חדשה.

הפרעות נפשיות – חלוקה נפוצה לשתי קבוצות

נהוג לחלק הפרעות נפשיות לשתי קבוצות, על סמך חלוקה שמופיעה בספר ה- DSM. הקבוצה הראשונה, כוללת הפרעות 'מתפרצות', כלומר הפרעות המתפרצות בנקודה מסוימת שלפניה חש האדם בטוב. קבוצה זו כוללת תת קבוצות של הפרעות, כגון הפרעות פסיכוטיות, הפרעות מצב רוח, הפרעות חרדה, הפרעות אכילה, הפרעות שינה והפרעות המתפתחות בילדות (לדוגמא הפרעת קשב וריכוז, חרדת נטישה וטיקים). הקבוצה השנייה מתייחסת בעיקר לפגיעה במבנה האישיותי של האדם, וכוללת הפרעות אישיות ופיגור שכלי.

הפרעות נפשיות – דרכי טיפול

ניתן לטפל במקרים של הפרעות נפשיות במספר דרכים. הטיפולים הנפוצים ביותר הנם פסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי), הניתנת ע"י פסיכולוגים, או אנשי מקצוע אחרים אשר הוכשרו בפסיכותרפיה, וטיפול באמצעות תרופות פסיכיאטריות, הניתן ע"י פסיכיאטרים. מקרים חריפים במיוחד של הפרעות נפשיות עשויים להצריך טיפול אינטנסיבי הכולל מעקב צמוד, במסגרת אשפוז פסיכיאטרי אשר מתבצע במרבית המקרים במחלקות פסיכיאטריות של בתי חולים, או במסגרת בית חולים לבריאות הנפש. מדובר במקרים הכוללים לדוגמא סכנת חיים, פגיעה קשה במידת התפקוד, או אובדן קשר עם המציאות במסגרת פסיכוזה. במסגרת אשפוז פסיכיאטרי מתאפשר גם טיפול נדיר יותר, המכונה טיפול בנזעי חשמל (ECT).

    המומחים שלנו לביבליותרפיה ופסיכיאטריה

    פסיכיאטריה
    ד"ר מיכאל ירמייב מנהל יחידה במרכז לבריאות הנפש שער מנשה
    קראו עליי עוד
    נוירולוגיה
    ד"ר שאול סטיר פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
    קראו עליי עוד
    פסיכיאטריה
    ד"ר יובל בן אמנון פסיכיאטר מומחה
    קראו עליי עוד
    לכל המומחים שלנו לביבליותרפיה ופסיכיאטריה>

    מאמרים בנושא הפרעות נפשיות

    כיצד השפיעה הקורונה על בריאות הנפש? סקר עולמי חדש
    כיצד השפיעה הקורונה על בריאות הנפש? סקר עולמי חדש
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 24/03/2021

    למרות שמדד אושר העולמי שפורסם לאחרונה מעיד על כך שהקורונה לא השפיעה באופן ניכר על הרווחה הנפשית, סקר חדש שבחן כ-49 ... לכתבה המלאה

    האם אתם זקוקים לטיפול זוגי? כך תדעו
    האם אתם זקוקים לטיפול זוגי? כך תדעו
    מיכל הלפרין, מערכת אינפומד מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד 15/06/2016

    רוב הזוגות רבים מידי פעם, אבל מתי מגיע הרגע שבו כדאי להתייעץ עם מומחה, למי הכי כדאי לפנות, וגם: מתי ההתנהגות של היל... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו