סרטן הקיבה (Stomach Cancer)
סרטן הקיבה הוא אחד הגידולים הממאירים של הקיבה. שכיחותו פוחתת כיום בעולם המערבי. מבחינים בין סרטן של החלק התחתון של הקיבה לבין הסרטן של החלק העליון שלה, כאשר סרטן של החלק העליון עולה כיום בשכיחותו לעומת סרטן של החלק התחתון. בארצות מתפתחות, לעומת זאת סרטן הקיבה הוא הסרטן השלישי בשכיחותו מבין סוגי הסרטן השונים.
בשלב מוקדם סרטן הקיבה הוא לרוב אי-תסמיני ולכן קשה לאבחון. סימנים של סרטן הקיבה כוללים אי-נוחות או כאבים בבטן עליונה, נפיחות או הקאות לאחר האוכל, חוסר תיאבון וירידה במשקל, חולשה עקב חוסר דם (אנמיה), צאיות שחורות או הקאות של תוכן דמי.
כיב קיבה יכול לעיתים לגרום לתסמינים דומים לאלה של סרטן הקיבה.
מבחינים בין דרגות התפתחות שונות של סרטן הקיבה. בדרגה המוקדמת מעורב ציפוי הקיבה הפנימי (רירית הקיבה) בלבד. התוצאות של ניתוח בדרגה זו מצוינות. אך אם הסרטן התפשט מעבר לרירית הקיבה, לשכבת השריר או לקשריות הלימפה אשר סביב הקיבה, סיכויי ההחלמה קטנים יותר. גם כאשר הסרטן נמצא בחלק העליון יותר של הקיבה סיכויי ההחלמה נמוכים יותר לעומת סרטן בחלק התחתון.
צילום: Shutterstock
סימפטומים
בשלבים המוקדמים של המחלה, סרטן הקיבה בדרך-כלל אינו גורם לתסמינים. בשלבים מתקדמים יותר, עלולים להופיע התסמינים הבאים:
- תחושת אי נוחות באזור הבטן.
- אובדן תיאבון.
- איבוד משקל.
- בחילות והקאות.
- צרבות וקושי בבליעה.
- תחושת שובע לאחר ארוחה קטנה.
- חולשה.
- אנמיה מאובחנת.
- דם בצואה או בקיא.
במקרים רבים תסמינים אלו יופיעו עקב בעיות בריאותיות אחרות, ולכן כדי לאבחן את הבעיה יש לפנות לרופא.
סיבות וגורמי סיכון
אחד הגורמים המעלה את הסיכון לסרטן הקיבה הוא החיידק הליקובקטר פילורי אשר יכול לזהם את הציפוי הפנימי של הקיבה. כשליש ממקרי סרטן הקיבה הם כנראה על רקע זיהום זה, ועם זאת אצל רוב האנשים הנושאים את חיידק הליקובקטר פילורי לא מתפתחת כל מחלה של הקיבה.
גורם סיכון נוסף הוא חומרים במזון: מזון מעושן, מיובש, מלוח או מתובל מעלה את כמות הניטרטים בקיבה. חומרים אלה, בכמות גדולה, עוברים בקיבה שינוי כימי שהופך אותם לחומרים מסרטנים. לעומת זאת תזונה עשירה בפירות, ירקות, או מזון שאוחסן כהלכה ונשמר בקירור מקטין את הסיכוי ללקות בסרטן הקיבה.
עישון ושתיית אלכוהול בכמות גבוהה מעלים את הסיכון להתפתחות סרטן בחלק העליון של הקיבה.
ניתוח קיבה בעבר מעלה סיכון להתפתחות סרטן הקיבה, אך הסיכון הזה מתחיל להיות משמעותי רק לאחר 20 שנה.
סרטן הקיבה שכיח פי 4-2 לפחות אצל קרובי משפחה של אנשים שלקו בסרטן הקיבה. הוא שכיח יותר בגברים. ומופיע במיוחד בין בגיל 75-50.
אבחון ובדיקות
סרטן הקיבה מאובחן לרוב בגסטרוסקופיה. בבדיקה ניתן לאבחן קיום של כיב, פוליפ, גוש גידולי או התעבות של דופן הקיבה. במהלך הבדיקה ניתן לקחת דוגמה זעירה (ביופסיה) להסתכלות מיקרוסקופית.
צילום רנטגן עם חומר ניגוד (בריום) הופך להיות אמצעי דימות פחות מקובל.
טומוגרפיה מחשבית (CT) יכולה להדגים אם הסרטן התפשט מעבר לדופן הקיבה, או אם קיימת התעבות של דופן הקיבה והיא מבוצעת לרוב לשם השלמת הבירור.
בעל-שמע אנדוסקופי (EUS) ניתן לדגים את מידת החדירה לדופן הקיבה ואת ההתפשטות לקשריות לימפה.
טיפולים ותרופות
בסרטן הקיבה הטיפול מותנה בשלב האבחון. כריתה בניתוח (גסטרקטומיה) של הגידול היא הטיפול היחיד אשר יכול להביא להחלמה מלאה. ניתן לפי הצורך ולפי מידת ההתפשטות של הגידול לכרות קטע מן הקיבה (גסטרקטומיה חלקית), או את הקיבה כולה (גסטרקטומיה מלאה). במקרים מסוימים, כאשר הסרטן התפשט מעבר לדופן הקיבה, מקובל לשלב טיפול בהקרנות או כימותרפיה.
לעיתים כאשר הסרטן מתגלה בשלב מתקדם הטיפול מתמקד בעיקר בתמיכה בחולה: הקפדה על תזונה תקינה וטיפול נגד כאבים. יש צורך לעיתים בהאכלה דרך פתח מיוחד בדופן הבטן לתוך הקיבה (גסטרוסטום), או לתוך המעי (ג'גונוסטום).
לאנשים אשר מישהו מבני משפחתם לקה בסרטן הקיבה מומלץ לבצע בדיקה לאיתור חיידק הליקובקטר, ולטפל בו אם יש צורך.
פרופ' ב' נוביס
האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
שאלות ותשובות
- מזה כשלוש שנים אני סובלת מהחיידק הליקובקטר פילורי. טופלתי פעמיים בטיפול המשולש ועברתי בדיקת גסטרוסקופיה, ובבדיקה מצאו שהחיידק פיתח עמידות לאנטיביטיקה, ואף גרם לדלקת בתריסריון. אף פעם לא הפסקתי לסבול מהתופעות, וזה אף נהיה גרוע יותר. לא מזמן עשיתי שוב
- לאמא שלי, בת 67, התגלה גידול סרטני בקיבה. נטען כי לא צריך ניתוח, אלא טיפול כמותרפי. מה ניתן להסיק מכך לגבי אופי הגידול?
- מחקרים חדשים מגלים קשרים בין סרטן המעי הגס לבין פעילות גופנית, רמת ויטמין D בדם, צריכת מאכלים מסוימים, וכן שימוש באנטיביוטיקה. פעילות גופנית, גם לאחר הגילוי מפחיתה תמותה מסרטן המעי הגס
מאמרים בנושא סרטן הקיבה



נוגדי חמצון אינם מגנים מפני סרטן בדרכי העיכול לכתבה המלאה


סרטן קיבה – כיצד מתכוננים לטיפולי סרטן הקיבה לכתבה המלאה



מהי המחלה הממאירה של מערכת העיכול שעשויה להימנע באמצעות גילוי מוקדם, מה הקשר בין חיידק ההליקובקטר פילורי לבין סרטן... לכתבה המלאה


ברוב המקרים, סרטן הקיבה מתגלה בשלבים מתקדמים של המחלה ועל כן הטיפול בו כרוך בכריתה כירורגית של החלק הממאיר ולאחריה ... לכתבה המלאה


מחלות הסרטן מהוות את גורם התמותה השכיח ביותר בישראל. ההערכה גורסת, כי אפשר למנוע שליש ממקרי הסרטן. במאמר זה נסקור א... לכתבה המלאה


שימוש יום יומי באספירין עשוי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס וכן במחלות ממאירות נוספות, כמו סרטן הקיבה והוושט... לכתבה המלאה


טיפולי בוטוקס, אשר מוכרים לנו מתחום הרפואה האסתטית וטשטוש הקמטים, הוכחו כיעילים בטיפול בסרטן הקיבה ובמניעתו לכתבה המלאה


מחקר רחב היקף שנערך בשוודיה על פני יותר משני עשורים וכלל עשרות אלפי אנשים קובע כי שתיה מרובה של חלב עשויה להחליש את... לכתבה המלאה