לוסרטן (אוקסר, לוסרדקס, לוטן) (Losartan, Ocsaar, Losardex)
מידע נוסף
שמות מסחריים
לוסרטן הוא חומר פעיל שנמצא בתרופות לוסרדקס, לוסרטן טבע, אוקסאר, לוסרטה ולוטן. לוסרטן (Losartan) שייך למשפחת חוסמי הקולטנים לאנגיוטנסין 2. חסימת השפעתו של אנגיוטנסין 2 שנוצר בגופנו מאפשרת לכלי הדם להתרחב ומונעת צבירת עודפי נוזלים.
תרופות בשילוב לוסרטן:
לוסרטן נמצא גם בתרופות לוסרדקס פלוס, לוסרטן פלוס טבע, אוקסאר פלוס, לוסרטה פלוס ולוטן פלוס, בשילוב עם הידרוכלורותיאזיד (חומר פעיל בעל השפעה משתנת, שגם עוזרת להפחית לחץ דם גבוה).
יעיל לטיפול ב:
לוסרטן נועד לטפל באי ספיקת לב ובלחץ דם גבוה. לוסרטן (לוסרדקס, אוקסאר) משמש גם להפחתת הסיכון לשבץ או להתקף לב אצל חולים עם לחץ דם גבוה שפיתחו גם מחלת לב. בנוסף, הטיפול בלוסרטן עשוי לעכב החמרה במחלות כליה אצל חולי סוכרת מסוג 2.
הרופא יכול לרשום לך את התרופות המשולבות לטיפול ביתר לחץ דם שאינו מאוזן באמצעות הטיפול בתרופות שמכילות לוסרטן לבד. בנוסף, התרופות המשולבות נועדו להפחית את הסיכון לשבץ אצל מטופלים עם לחץ דם גבוה שאובחנה אצלם גם התעבות שריר בחדר השמאלי של הלב.
הנחיות חשובות:
יש לעדכן את הרופא במידה ואתם סובלים מבעיות בכליות, מאיבוד נוזלים (התייבשות) או מאיבוד מלחים עקב נטילת תרופות או צמחים משתנים, דיאטה דלת מלח או מחלה שמלווה בהקאות או שלשולים.
הרופא עשוי לבדוק את תפקוד הכליות שלך, לחץ הדם וכמות האלקטרוליטים (למשל אשלגן) בדם שלך.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בלוסרטן (לוסרדקס, אוקסאר) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל עצמו או למרכיבים האחרים של התרופה.
- אם את בהריון, מתכוונת להיכנס להריון או מניקה. אם את נוטלת לוסרטן וגילית שאת בהריון, עליך להפסיק מיד את הטיפול ולפנות לרופא, כיוון שלוסרטן עלול לגרום נזק לעובר.
- אם אתם סובלים ממחלת כבד חמורה שפוגעת בתפקודו.
- אם אתם חולים בסוכרת או במחלת כליות חמורה ומקבלים טיפול בתרופות שמכילות אליסקירן.
אופן נטילת התרופה
טבליות.
אוקסאאר- קו הסימון אינו מיועד לחציה.
תדירות וזמן נטילה
1-2 פעמים ביום.טווח המינון
לטיפול ביתר לחץ דם: 25-100 מ"ג ליום. לטיפול באי ספיקת לב: 12.5-50 מ"ג ליום.התרופה לא מיועדת לילדים מתחת לגיל 6. מינון ההתחלתי לילדים ומתבגרים במשקל בין 20 ל-50 ק"ג הינו 0.7 מ"ג לק"ג משקל, הרופא עשוי להגדיל מינון בהתאם לתגובה קלינית
תחילת ההשפעה
1-4 שעות. ייתכן ויחלפו 3 עד 6 שבועות עד שהשפעת התרופה תורגש במלואה.משך ההשפעה
12 שעות.תזונה
אין הגבלות. יש לעדכן בנטילת תוספי אשלגן, תחליפי מלח המכילים אשלגן.
אחסון
מתחת ל-30 מעלות צלזיוס.
מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם קרב הזמן לנטילת המנה הבאה, דלג על המנה שנשכחה, וקח את המנה הבאה כרגיל. אין לקחת מנה כפולה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה מבלי להיוועץ ברופא.מינון עודף
מנה עודפת מיקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא מייד.הריון
יש להתייעץ עם הרופא בעת הריון או תכנונו. אינו מומלץ בתחילת ההריון, אין ליטול אותו בהריון העולה על 3 חודשים, שכן עלול לגרום לנזק בעובר.
הנקה
לא ניתן. התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע לרעה על התינוק. מומלץ לא לקחת את התרופה או לא להיניק.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא הילדים.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לסחרחורת או נמנום באנשים מסויימים.אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כליה
- מחלת כבד
- חוסר איזון אלקטרוליטים בדם
- שימוש בתחליפי מלח על בסיס אשלגן
- תגובות אלרגיות לכל תרופה שהיא
- היפרקלצמיה (יתר סידן בדם)
- הפרעה הורמונאלית
- נטילת תרופות העלולות להעלות את רמת האשלגן בסרום
תופעות לוואי
בדרך כלל, לוסרדקס, אוקסר ותרופות נוספות על בסיס לוסרטן אינן גורמות לתופעות לוואי קשות. עם זאת, יתכנו שיעול, שלשול, הפרעות בעיכול, סחרחורות, הפרעות בשינה, אף סתום, כאבי שרירים, תת לחץ דם, היפוגליקמיה, שינויים בתפקוד כלייתי, עליה ברמות אשלגן, שתנן וקריאטינין - במיוחד אצל אנשים הסובלים מאי-ספיקת לב.במקרים נדירים עלולים להופיע כאבים בחזה, דפיקות לב, סחרחורת בעת שינוי תנוחה, קוצר נשימה, שיעול, נפיחות מקומית, איבוד נוזלים מכלי הדם, עצירות. במקרים נדירים מאוד עלול לגרום לתחושת עקצוץ או חוסר תחושה, עליה באנזימי כבד,התעלפות. ייתכן ואמור לגרום להגברת רגישות לאור, כאבי שרירים, ירידה בכמות הטסיות בדם, כאבי גב וזיהומים בדרכי השתן.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור:
[שימוש במלחי אשלגן, משתנים משמרי אשלגן (אמילוריד, ספירונולקטון)] יחד עם לוסארטאן עלול להעלות רמות אשלגן בדם. [תרופות להורדת לחץ דם]: משפחת מעכבי ACE (לדוגמא: אנלפריל, ליזינופריל, רמיפריל), או אליסקירן, בייחוד אם יש בעיות בכליות הקשורות בסוכרת. ייתכן שתידרש התאמת מינון. אולם יש להתאים את המינונים. [נוגדי דלקת לא סטרואידים (נאפרוקסן, אינדומטאצין, פירוקסיקאם) ] עלולים להפחית מההשפעה נוגדת לחץ הדם של לוסארטאן. [ליתיום]: לוסארטאן מעלה רמות ליתיום בדם, ועלולות להופיע תופעות לוואי חמורות של עודפי ליתיום.
יש לעדכן בנטילת תוספי אשלגן, תחליפי מלח המכילים אשלגן, תרופות אוצרות אשלגן כגון משתנים מסוימים (אמילוריד, טריאמטרן, ספירונולקטון) או תרופות אחרות העלולות להעלות את רמות האשלגן בסרום (לדוגמא, הפרין, תרופות המכילות טרימתופרים), אשר שילובן עם לוסרטן אינו מומלץ.
השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות. ניטור: רצוי לבצע בדיקות תקופתיות של דם ושתן, לבדיקת תפקוד הכליות והכבד ובדיקת רמת המלחים. בדיקת לחץ דם.
נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אצל בתי הופיעה תפרחת על הידיים שאחר כך התפשטה ללחיים, לישבן, לגב ומעט לחזה. הרופא אמר שהתפרחת מזכירה שנית. הוא המליץ על משטח גרון כדי לשלול שנית. האם במחלה זו מופיעה קודם התפרחת ורק אחר כך חום וכאבי גרון? אצל בתי יש רק תפרחת כבר 3 ימים.
- אני בת 52. במשך שבוע אני סובלת מ"עין רגיזה". הרעידות משמעותיות ובתכיפות גדולה מאד. מה משמעותן ומקורן? מה ניתן לעשות?
- לפני שבוע עברתי השתלת שן (קדמית). יומיים אחרי ההשתלה הופיעו כאבים עזים. בבדיקה לא נמצאו דלקת או הפרשות. מאידך אמר הרופא (וגם ראיתי במו עיניי ברנטגן) כי השתל החדש יצא כשהוא כמעט לגמרי צמוד לשתל סמוך (הנקרא 12). שתל 12 הוא פעיל ותקין ומעליו גשר כתרים. הרופא אמר שאם לא יחלפו הכאבים אז נעקור את השתל. אני פוחדת שעם העקירה של השתל החדש, ובגלל קרבתו היתרה לשתל פעיל, תתמוטט רקמת החיבור של העצם בשתל התקין, ואז יהיה צורך לעקור גם את השתל התקין ו"הבור" שיהיה לי בעצם לא יהיה בר תיקון. האם יש סיכוי לשתלים צמודים? האם יש טעם למאמצים שלי לנסות בכל זאת? אולי השתל ייקלט, ואפילו אם לא יהיה בר בניה, לא יזיק? מה דעתכם?
- לפני כחודשיים החלטנו להפסיק לקחת גלולות, לאחר 6 שנות שימוש בהן, מאחר שגילו אצלי גושים שפירים בשד. אנו משתמשים בקונדום כאמצעי מניעה, אך קרה שפעם אחת הוא נקרע במהלך קיום יחסי מין. הייתי אמורה לקבל את המחזור לפני כשבוע. מדי פעם יש לי מיחושים בבטן וכאבים קלים. האם יתכן איחור כה ארוך במחזור שלא מצביע על הריון? האם בדיקת הריון ביתית יכולה לזהות הריון כבר עכשיו?
- בני עשה לפני כעשרה חודשים צילום פסג' עם שתיית בריום. היום, עשרה חודשים אחרי הצילום, הגיע עם כאבי בטן בצד ימין. בבדיקת CT נמצא גוף זר במעי ותשובת הרנטגנולוגים כי מדובר במתכת, כנראה מהבריום שנשאר ונהיה גוש. האם זה יתכן אחרי 10 חודשים?
- אני מעוניינת להשתתף במחקר אקדמי כלשהו (כ"עמית מחקר"), הקשור באורתופדיה / פיזיותרפיה / או כל נושא אחר הנוגע לשיאצו - אפילו כמקור השוואה או כקבוצת ניסוי.למי עליי לפנות, היכן לשאול וכו'.
- אני בת 16 ויש לי בעיה של צרידות חוזרת. רבים אמרו לי שזה נובע משימוש לא נכון במיתרי הקול. בטיולים ומחנות קיץ כשאני צועקת אני הופכת ל "אילמת", ומשתמשת בלפחות שלושה סוגי כדורים בו -זמנית כדי שהקול יחזור אלי (לדוגמה: סטרפסילס, למוסין וכו' ). בטיול בשבוע האחרון השתדלתי שלא להרים את הקול, רק כשאני מדריכה את הקבוצה אני מרגישה שאני מתאמצת כל כך לדבר עד שלבסוף הקול שלי שוב כמעט ונעלם. האם יש מקום שבו יוכלו לבדוק מהי הבעיה במיתרי הקול שלי ? מדוע הם כל כך רגישים ? או לפחות ללמד אותי איך לא לשחוק אותם בזמן דיבור?
- אני בת 31, חולה באפילפסיה כבר 15 שנים. המחלה שלי מתבטאת בחוסר ריכוז ובניתוק מהסביבה. אני מקבלת 7 כדורי טריל במינון 200 מ"ג ביום. הנוירולוג שלי ניסה מגוון תרופות אחרות ולא הצלחתי להתמודד איתן: סבלתי מהקאות, בחילות וכל מיני תופעות קשות. הסתדרתי ע
- אני בן 61, סובל מלחץ דם וקצת מתעוקת לב. הלחץ ברגיעה הוא 85-80 / 170-165, הדופק 65-58. כל בדיקות הדם בגדר הנורמה פרט לרמת ה- GPT, שהיתה 42. אני לוקח סימבאסטאטין 5 מ"ג ליום ורמת הכולסטרול שלי כעת בגדר הנורמה. גובהי 168 ס"מ, משקלי 66 ק&qu
- כבר תקופה ארוכה אמא שלי מדברת על כך שהיא שומעת קולות, והם אלה שקובעים לה אם לעשות דבר כזה או אחר בחייה. היא טוענת שאמרו לה שאני רוצה את הדירה שלה, והיא טוענת שיש כאלה עם כוחות על-טבעיים המשתלטים לה על הגוף ומעבירים את כל הסבל והכאב שלהם אליה, והיא מתייסרת מאד. ציינתי בפניה שלדעתי יש איזושהי בעיה ואולי כדאי לפנות לרופא. היא מתכחשת מכל וכל לעניין וטוענת שהכל בסדר גמור אצלה ברמה הנפשית, והבעיה היחידה היא הכוחות שפועלים נגדה ומייסרים אותה שנים. אין לי מושג איך לגרום לה להבין שיש בעיה ושצריך לטפל בה במהרה. יש לי ילדים, ולעיתים אני חוששת שהקולות שהיא שומעת ינחו אותה לעשות מעשים שיגרמו לנו חרטה רבה. מה אני אמורה לעשות ואיך עלי לגרום לה להבין שכל הדברים שהיא מספרת הם תוצאה של בעיה נפשית ולא אמת?