בזאפיבראט (נורליפ) (Bezafibrate, Norlip)
מידע נוסף
שמות מסחריים
בזאפיבראט הינו חומר פעיל הנמצא בתרופה בשם נורליפ (Norlip). בזאפיבראט שייך לקבוצת הפיבראטים - תרופות שמורידות את רמות השומנים (טריגליצרידים וכולסטרול) בדם.
יעיל לטיפול ב:
בזאפיבראט (נורליפ, Norlip) משמש לטיפול ברמות גבוהות של טריגליצרידים וכולסטרול (שומנים) בדם, כשדיאטה דלת שומן לבדה אינה עוזרת.
קראו עוד: טיפים להורדת כולסטרול וטריגליצרידים
הנחיות חשובות:
עליכם להמשיך לשמור על הדיאטה ולהתמיד בפעילות גופנית במהלך הטיפול בבזאפיבראט (נורליפ).
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש ב בזאפיבראט (נורליפ, Norlip) במקרים הבאים:
-רגישות יתר לחומר הפעיל או למרכיבים נוספים בתרופה.
-אם התפתחה אצלכם פריחה בעור עקב רגישות לאור במהלך נטילת תרופות ממשפחת פיברטים.
-אם אתם מקבלים טיפול להורדת כולסטרול באמצעות תרופות ממשפחת הסטטינים, כמו סימבסטטין (סימוביל, סימבקור), אטורבסטטין (ליפיטור, ליטורבה), רוזובסטטין (קרסטור, סטטור) ועוד.
-אם אתם חולים במחלות כבד (פרט לכבד שומני) או כיס המרה.
-אם אתם סובלים מבעיות בתפקוד הכליה או מקבלים טיפולי דיאליזה.
-אם את בהריון או מניקה.
בנוסף, לא מומלץ להשתמש בבזאפיבראט (נורליפ, Norlip) כשרמות הטריגליצרידים גבוהות מאד מחשש לדלקת לבלב.
אופן נטילת התרופה
טבליות: אין ללעוס!תדירות וזמן נטילה
1-3 פעמים ביום עם מעט מים לאחר האוכל.טווח המינון
400-600 מ"ג ביום.תחילת ההשפעה
ההשפעה על רמת השומנים בדם נצפית רק כעבור מספר שבועות.משך ההשפעה
6-46 שעות, לפי סוג הטבליה וקצב חילוף החומרים האישי.תזונה
יש ליטול את התרופה עם או אחרי האוכל. מומלץ להקפיד על תזונה דלה בשומן רווי.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים.מנה שנשכחה
יש לדלג על המנה של בזאפיבראט (נורליפ) שנשכחה ולקחת מנה הבאה בזמן. אין ליטול מנה כפולה.הפסקת התרופה
לא מומלץ להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא.מינון עודף
מנה עודפת מקרית של בזאפיבראט (נורליפ) אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים או נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא.הריון
אין להשתמש בבזאפיבראט (נורליפ) בהריון.הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
התרופה אינה מיועדת לילדיםקשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו. השילוב של אלכוהול עם תרופה זו עלול להיות מסוכן.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- מחלת כיס המרה
- נטילת תרופות אחרות
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות הלוואי השכיחות ביותר של בזאפיבראט (נורליפ) הן במערכת העיכול: חוסר תיאבון, בחילה והקאה. תופעות אלה חולפות בדרך כלל עם הזמן.תופעות לוואי נוספות עלולות לכלול: רגישות בעור כמו גרד או סרפדת; נשירת שיער; רגישות לאור, גם לאחר מספר חודשים של טיפול ללא סיבוכים (נדיר מאד); הפרעות במערכת העיכול ; כאבי ראש וסחרחורת, שלרוב חולפות ואינן דורשות הפסקת הטיפול; ליקוי בתפקוד הכבד, עליה באנזימי כבד או חסימה בצינורות המרה; ירידה קלה בהמוגלובין ובספירת תאי דם לבנים ואדומים, ירידה בכמות הטסיות ודימומים; עליה קלה ברמות קראטינין בסרום, במיוחד בטיפול ממושך; עליה ברמת אנזימי כבד.
במקרים הבאים יש להפסיק נטילת בזאפיבראט (נורליפ) ולפנות מיד לרופא:
רעילות לשריר (רבדומיוליזיס) המתבטאת בכאבי שרירים, חולשת שרירים ופירוק רקמת שריר.
רגישות יתר או תגובה אלרגית חריפה, כגון קוצר נשימה, דופק מהיר, פריחה בעור, בצקת, נפילת לחץ הדם, רעד ועילפון. יש לפנות מיד לחדר מיון.
התפתחות אבנים בכיס המרה (כאב בבטן העליונה, הצהבת העור ולובן העין).
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב בזאפיבראט (נורליפ) עם תרופות הבאות עלול לגרום לתגובות בלתי רצויות:
סטטינים (תרופות להורדת כולסטרול) - אין להשתמש ביחד עם בזאפיבראט (נורליפ)
אסטרוגנים - יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בבזאפיבראט (נורליפ) מחשש לעלייה ברמות השומנים בדם.
תרופות לטיפול בסוכרת, כגון אינסולין או תכשירים מקבוצת סולפונילאוריאה - בזאפיברט עלול להגביר את ההשפעה של תרופות לטיפול בסוכרת ולגרום לרמה נמוכה מדי של סוכר בדם.
ציקלוספורין (לדיכוי מערכת חיסונית), מעכבי מונואמין- אוקסידאז דוגמת פנלזין, פניטואין (לטיפול באפילפסיה).
השפעת שימוש ממושך
לא ידוע על בעיות מיוחדות, אך בתקופת הטיפול בבזאפיבראט (נורליפ) יש לערוך בדיקות דם, תפקודי כבד, תפקודי כליות ומעקב אחר רמת השומנים בדם.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- פריצת דיסק בברך - מה זה? וכיצד מטפלים במצב כזה?
- אני בת 48 , מחזור סדיר. בת לאמא חולת לב. נוטלת באופן קבוע בזאליפ, נורווסק, אלטרוקסין 200 סרוקסאט, ליתיום וקרטיה. בבדיקת דם שעשתי לאחרונה קבלתי את התוצאות הבאות: cholesterol - 260 טריגליצרידים 285 mg/dl- HDL - 45 LDL - 157 10.91 - TSH גבוה -
- בני עשה לפני כעשרה חודשים צילום פסג' עם שתיית בריום. היום, עשרה חודשים אחרי הצילום, הגיע עם כאבי בטן בצד ימין. בבדיקת CT נמצא גוף זר במעי ותשובת הרנטגנולוגים כי מדובר במתכת, כנראה מהבריום שנשאר ונהיה גוש. האם זה יתכן אחרי 10 חודשים?
- אני בת 27, 3 חודשים לאחר הריון תקין ולידת ואקום. סבלתי במשך כל ההריון מכאבי גב. לפני שלושה ימים עברתי בדיקת רנטגן של הגב והתשובה שקיבלתי היא: "בלוטות לימפה מסויידות בשער הימני". אשמח לדעת במה מדובר, אם יש סיבה לדאגה, ולאן יש לפנות עם התשובה.
- יש לי תאומים בני שנה וחודש. הם סובלים די הרבה מדלקות באוזניים, ולכן הם צורכים הרבה אנטיביוטיקה. מכיוון שהדלקת באה עם מוגלה שיוצאת החוצה, כל פעם שהם לוקחים אנטיביוטיקה, הלשון נהיית לבנה עם מוגלה וזה גורם להתפתחות לאפתות. לאחרונה זה ממש החמיר. הילד פשוט צורח מכאבים בפה. מצד אחד אני מרפאה את הדלקת באוזניים, ומצד שני, האנטיביוטיקה מחמירה את הפצעים בפה. מה אני אמורה לעשות? אין משהו שמחליף את האנטיביוטיקה? הם לוקחים מוקסיויט או אוגמנטין. הרופאים לא נותנים תשובות ברורות ומובנות, ואני גיליתי לבד שהפצעים נגרמים על ידי האנטיביוטיקה. קראתי את העלון המצורף לאנטיביוטיקה וזה אכן מופיע בין תופעות הלוואי.
- אני מעוניינת להשתתף במחקר אקדמי כלשהו (כ"עמית מחקר"), הקשור באורתופדיה / פיזיותרפיה / או כל נושא אחר הנוגע לשיאצו - אפילו כמקור השוואה או כקבוצת ניסוי.למי עליי לפנות, היכן לשאול וכו'.
- אני ובן זוגי קיימנו יחסי מין ללא קונדום, למחרת קיבלתי את המחזור החודשי (בסביבות התאריך הרגיל) ולקחתי באותו יום בערב פוסטינור 2. המחזור שלי נפסק לאחר יום וחצי ואז לאחר יומיים הופיע שוב למשך יום. האם השינויים במחזור נובעים מלקיחת הפוסטינור?
- אני רוצה לנסוע ולהתרחץ בים המלח, אבל על הקרקפת שלי ישנו נגע שהוגדר כ-Hyperkeratotic Seborrheic Keratosis. האם מותר להתרחץ בים המלח או שעלי להימנע מזה?
- יש לי בחודשיים האחרונים בלבד כאבי גב תחתון, ובבדיקה גילו כי יש לי ספונדילוליסטזיס אחורי של S1 דרגה 1-2 וספונדילוליזיס דו-צדדי של L5. הבנתי שזה אומר שחוליה L5 זזה והחליקה ממקומה פנימה. שאלתי היא: א. האם זו בעיה חמורה שאני אסבול ממנה הרבה זמן? ב. האם יש אפשרות לא ניתוחית להחזיר אותה בחזרה, ואם כן איפה? ג. האם ההמלצה שקיבלתי מהרופא לבצע פיזיותרפיה זה הדבר היחיד שאני צריך עכשיו?
- אני בן 34. בבדיקות דם שגרתיות שעברתי התגלה: HDL 28 LDL 75 טריגליצרידים 512.3 כולסטרול טוטל 194 אני בחור צעיר ובריא. הרופאה נתנה לי את הכדור bezafibrate ואמרה שאסור לי להפסיק לקחת אותו אף פעם. לפני שאני מתחיל את הטיפול אני רוצה לשאול אם אני יכ