בדיקת רמת מטבוליט 6-MMP של אימורן בדם (IMURAN METABOLITES 6-MMP)
רמת מטבוליט 6-MMP של אימורן בדם (IMURAN METABOLITES 6-MMP) גסטרו
ישנן מספר מחלות דלקתיות אוטואימוניות של מערכת העיכול הנכללות תחת השם IBD, כאשר הבולטות שבהן הן המחלות קרוהן וקוליטיס כיבית. על מנת לדכא את פעילות המערכת החיסונית של הגוף, אשר גורמת בתגובתה להפעלת המערכת הדלקתית האוטואימונית, יש צורך בתרופות כדוגמת אימורן, אשר גורמת לדיכוי המערכת החיסונית של הגוף. תרופה זו נקראת גם אזותיופרין ותפקידה העיקרי הוא לשמור על מצב יציב של הפוגה מההתלקחויות הדלקתיות. לתרופה זו שימוש נוסף במניעת דחיית שתלים במושתלי ריאות וכליות, וכן לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית (RA)[1].
צילום: shutterstock | Mr. Witoon Boonchoo
צילום: shutterstock | Mr. Witoon Boonchoo
מטרת הבדיקה
בדיקה זו נעשית לניטור ולמעקב אחר רמות המטבוליים של התרופה אימורן בדם, כדי לקבוע את רמת התרופה המתאימה באופן ספציפי למטופל. השפעתה של התרופה מורגשת לאחר כ-10-12 שבועות ולכן הבדיקה מתבצעת 2 עד 4 חודשים לאחר תחילת נטילת התרופה. אימורן מתפרק בגוף לפורינטול, אשר מתפרק לטיוגאונין (6TGN), שהוא הצורה הפעילה של התרופה הגורמת לעיכוב סינתזת פורינים וחלבונים בלימפוציטים, ולכן ישנה חשיבות לרמה תקינה שלו בדם. טיוגואנין (TGN6) יכול להמשיך ולהתפרק בעזרת אנזים בשם TPMT למטבוליט לא פעיל הקרוי 6MMP, שברמות גבוהות עלול לגרום להפטוטוקסיות - רעילות כבדית. בדיקה ספציפית זו בודקת את רמת מטבוליט זה בדם[2].מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
אוכלוסיות בסיכון
אופן ביצוע הבדיקה
זוהי בדיקת דם ורידי סטנדרטית, ללא הכנות מקדימות. לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך[7].אזהרות
סיכון: מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.
פענוח תוצאות
[8]ערכי הנורמה
הרמה נמדדת בערכים של פיקומול (Pmole). ערך תקין נמוך מ-5700.
מעל הנורמה
תוצאה זו עלולה להעיד על חשש להפטוטוקסיות - רעילות כבדית.
רמת סיכון:
הכי נמוך[1] UPTODATE- Overview of azathioprine and mercaptopurine use in inflammatory bowel disease
https://www-uptodate-com.rproxy.tau.ac.il/contents/overview-of-azathioprine-and-mercaptopurine-use-in-inflammatory-bowel-disease?search=IMURAN%20METABOLITES%206-TGN&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
https://www-uptodate-com.rproxy.tau.ac.il/contents/overview-of-azathioprine-and-mercaptopurine-use-in-inflammatory-bowel-disease?search=IMURAN%20METABOLITES%206-TGN&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
[2] Vande Casteele N, Herfarth H, Katz J, et al. American Gastroenterological Association Institute Technical Review on the Role of Therapeutic Drug Monitoring in the Management of Inflammatory Bowel Diseases. Gastroenterology 2017; 153:835.
[3] Shorey J, Schenker S, Suki WN, Combes B. Hepatotoxicity of mercaptopurine. Arch Intern Med 1968; 122:54.
[4] Yatscoff RW, Aspeslet LJ. The monitoring of immunosuppressive drugs: a pharmacodynamic approach. Ther Drug Monit 1998; 20:459.
[5] Timmer A, McDonald JW, Macdonald JK. Azathioprine and 6-mercaptopurine for maintenance of remission in ulcerative colitis. Cochrane Database Syst Rev 2007; :CD000478.
[6] Sandborn WJ. A review of immune modifier therapy for inflammatory bowel disease: azathioprine, 6-mercaptopurine, cyclosporine, and methotrexate. Am J Gastroenterol 1996; 91:423.