דלג לתוכן

בדיקת אלקטרופורזת חלבונים בדם (PEP-PROT ELECTROPH.SERUM)

ערוץ בריאות כללית
4 דקות קריאה
בזרם הדם מצויים מספר חלבונים שונים, בהם גם החלבון אלבומין המהווה למעלה ממחציתם. אלבומין מיוצר בכבד והוא משמש כנשא המוליך בזרם הדם תרופות, הורמונים וחמצן.
קבוצת חלבונים עיקרית נוספת היא  הגלובולינים, אשר מחולקים לשלוש קבוצות-אלפא,בטא וגאמא ומקיימים מספר תפקידים, כאשר העיקרי שבהם מבוצע על ידי משפחת הגאמא גלובולינים והוא ייצור נוגדנים.


אלקטרופורזה היא בדיקה אשר מייצרת הפרדה בין חלבוני הדם השונים וזאת בשקלול מספר גורמים, כמו גודלם ומשקלם, אולם   המדד העיקרי לחלוקתם הוא מטענם החשמלי.
 
המצע עליו הבדיקה מתבצעת מורכב מג'ל אגרוז, וכל חלבון נטען במטען שלילי מסוים בהתאם להרכבו ולנקודה האיזואלקטרית שלו (
PI)- הנקודה בה הוא מאוזן חשמלית וללא מטען.
ההרצה מתבצעת מהצד החיובי לצד השלילי של המצע, כך שכל חלבון ירוץ לנקודה שונה על גבי המצע לפי נקודת ה-
PI שלו.

נקודת ה-
PI של אלבומין לדוגמה היא  4.9 כך שיטען שלילית וירוץ מרחק רב יותר בצורה משמעותית לעומת גלובולינים אשר נקודת ה-PI שלהם הינה גבוהה יותר כך שיטענו במטען שלילי חלש יותר.[1]     
כך מסייעת הבדיקה לזהות מחלות המאופיינות בכמות גבוהה או נמוכה מן התקין של חלבונים שונים.

בדיקת אלקטרופורזת חלבונים בדם
Vladimka production | 
Shutterstock

מטרת הבדיקה 

הבדיקה מתבצעת אם עולה חשד, עקב תסמינים או אינדיקציה אחרת, למספר מחלות המאופיינות בכמות גבוהה או נמוכה של אלבומין או אחת ממשפחות הגלובולינים (אלפא 1/ אלפא 2 ,ביתא או גאמאגלובולינים אשר יכולים להיות פוליקלונליים- מרובים אך שונים, או מונוקלונליים- מרובים וזהים האחד לשני).

אם התקבל משקע גדול מהרגיל באחת מהנקודות על פני המצע, הדבר יכול להעיד על הצטברות חלבונים מוגברת מסוג מסוים. ממשקע זה תינטל דגימה אשר תישלח לאימונו פיקסציה- בדיקה מעבדתית מתקדמת לזיהוי של גאמא גלובולינים ואיתור הנוגדן הספציפי אשר כמותו גדולה מהרגיל.[2]

מחלות ומצבים בריאותיים שאותם הבדיקה יכולה לזהות 

  • רמת אלבומין
    רמה נמוכה יכולה להעיד על שחמת כבד (צירהוזיס), כוויות קשות, תזונה לקויה, תסמונת נפרוטית, פגיעה במעי שגורמת לספיגת חלבון לקויה, רזון משמעותי ועוד.
  • רמת אלפא 1 גלובולין
    רמה גבוהה יכולה להעיד על מצבי דלקת, הריון, מחלות כבד ומחלות ממאירות, ואילו רמת אלפא 1 גלובולין נמוכה יכולה להעיד על נפחת ריאות (אמפיזמה), תסמונת נפרוטית, מחלת טנגר.
  • רמת אלפא 2 גלובולין
    רמה גבוהה יכולה להעיד על מצבי דלקת, תסמונת נפרוטית, נפרופטיה סכרתית, תת פעילות של בלוטת התריס או יותרת הכליה (האדרנל), שימוש בגלולות נגד הריון.רמת אלפא 2 גלובולין נמוכה יכולה להעיד על אנמיה מגלובלסטית, מחלת וילסון (הצטברות נחושת בכבד), מחלת כבד קשה, מצבי תת תזונה.
  • רמת בטא גלובולין
    רמה גבוהה יכולה להעיד על אנמיה על רקע חסר ברזל, טיפול באסטרוגנים, מחלת קושינג, תת פעילות בלוטת התריס, צהבת חסימתית, נפרוזיס, פוליארתריטיס נודוזה. היפרכולסטרולמיה, ואילו רמת בטא גלובולין נמוכה יכולה להעיד על מצבי תת תזונה או היפו-בטא-ליפופרוטונמיה.
  • רמת גאמא גלובולין רב שבטית (פוליקלונלית)
    רמה גבוהה יכולה להעיד על שחמת כבד (צירהוזיס), מחלת כבד אלכוהולית, צהבת כרונית נגיפית, מחלות רקמת חיבור כגון לופוס וסקלרודרמה, מחלות מעי- קרוהן וקוליטיס, מחלות ריאתיות- לייפת כיסתית (CF), ברונכיטיס, פנאומוניטיס, מחלות אנדוקריניות- גרייבס והאשימוטו, מחלות ממאירות כלוקמיה ולימפומה, קרצינומות ממקורות שונים.
  • רמת גאמא גלובולין חד שבטית (מונוקלונלית)
    רמה גבוהה יכולה להעיד על מיאלומה נפוצה, עמילואידוזיס, מאקרוגלובולינמיה ע"ש Waldenström’s, MGUS- גמופתיה חד שבטית בעלת משמעות לא מוגדרת, שחמת הכבד, לימפומה.  רמת גאמא גלובולין חד שבטית (מונוקלונלית) נמוכה תימצא במחלות א-גאמאגלובולינמיה והיפוגלובולינמיה. [3]

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת מהוריד במבחנה כימית. לאחר מכן הבדיקה מועברת למעבדה, שם היא נבדקת עד לקבלת התוצאות.
אין הנחיות מיוחדות לפני הבדיקה.
לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך.
 

פענוח תוצאות

ערכי הנורמה 

הבדיקה נמדדת בכמות המשקע של כל אחד מסוגי החלבונים בדם מתוך כמות החלבון הכללית- בערכים של גרם לדציליטר (g/dl)
רמת אלבומין תקינה- 3.5-5.5 (50-60% מסך כמות החלבון)
רמת גלובולין כללית תקינה- 2.0-3.5 (40-50% מסך כמות החלבון)
אלפא 1 גלובולין- 0.2-0.4 (4.2-7.2% מסך כמות החלבון)
אלפא 2 גלובולין- 0.5-0.9 (6.8-12% מסך כמות החלבון)
בטא גלובולין- 0.6-1.1 (9.3-15% מסך כמות החלבון)
גאמא גלובולין- 0.7-1.7 (13-23% מסך כמות החלבון)[4]

תוצאה מעל הנורמה

רמת אלפא 1 גלובולין גבוהה יכולה להעיד על מצבי דלקת, הריון, מחלות כבד ומחלות ממאירות.
רמת אלפא 2 גלובולין גבוהה יכולה להעיד על מצבי דלקת, תסמונת נפרוטית, נפרופתיה סוכרתית, תת פעילות של בלוטת התריס או יותרת הכליה (האדרנל), שימוש בגלולות נגד הריון.
רמת בטא גלובולין גבוהה יכולה להעיד על אנמיה על רקע חסר ברזל, טיפול באסטרוגנים, מחלת קושינג, תת פעילות בלוטת התריס, צהבת חסימתית, נפרוזיס, פוליארתריטיס נודוזה. היפרכולסטרולמיה.
רמת גאמא גלובולין רב שבטית (פוליקלונלית) גבוהה יכולה להעיד על שחמת כבד (צירהוזיס), מחלת כבד אלכוהולית, צהבת כרונית נגיפית, מחלות רקמת חיבור כגון לופוס וסקלרודרמה, מחלות מעי- קרוהן וקוליטיס, מחלות ריאתיות- לייפת כיסתית (CF), ברונכיטיס, פנאומוניטיס, מחלות אנדוקריניות- גרייבס והאשימוטו,          מחלות ממאירות כלוקמיה ולימפומה, קרצינומות ממקורות שונים,
רמת גאמא גלובולין חד שבטית (מונוקלונלית) גבוהה יכולה להעיד על מיאלומה נפוצה, עמילואידוזיס, מאקרוגלובולינמיה ע"ש Waldenström’s, MGUS- גמופתיה חד שבטית בעלת משמעות לא מוגדרת, שחמת הכבד, לימפומה.

תוצאה מתחת לנורמה 

רמת אלבומין נמוכה יכולה להעיד על שחמת כבד (צירהוזיס), כוויות קשות, תזונה לקויה, תסמונת נפרוטית, פגיעה במעי שגורמת לספיגת חלבון לקויה, כחישות.
רמת אלפא 1 גלובולין נמוכה יכולה להעיד על נפחת ריאות (אמפיזמה), תסמונת נפרוטית, מחלת טנגר,
רמת אלפא 2 גלובולין נמוכה יכולה להעיד על אנמיה מגלובלסטית, מחלת וילסון (הצטברות נחושת בכבד), מחלת כבד קשה, מצבי תת תזונה.
רמת בטא גלובולין נמוכה יכולה להעיד על מצבי תת תזונה או היפו-בטא-ליפופרוטונמיה.
רמת גאמא גלובולין רב שבטית (פוליקלונלית) נמוכה
רמת גאמא גלובולין חד שבטית (מונוקלונלית) נמוכה תימצא במחלות א-גאמאגלובולינמיה והיפוגלובולינמיה.[2]
 
 

רמת סיכון:

אין נתונים
[1]  P Sthaneshwar 1, S C Thambiah 2, M J Mat Salleh 3, D N Nasuruddin 4, N F Ahmad Zabidi 5, A M Jelani 6, A M Ismail 7, L C Lai 8, G G Gan 9, " Survey on serum protein electrophoresis and recommendations for standardised reporting, Malays J Pathol, 2021 Aug;43(2):281-290
[2]Katzmann JA, Clark R, Wiegert E, et al. Identification of monoclonal proteins in serum: a quantitative comparison of acetate, agarose gel, and capillary electrophoresis. Electrophoresis 1997; 18:1775
[3] UPTODATE- Laboratory methods for analyzing monoclonal proteins- //www-uptodate-com.rproxy.tau.ac.il/contents/laboratory-methods-for-analyzing-monoclonal-proteins?search=protein%20electrophoresis&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
[4] JAMESON, FAUCI, KASPER, HAUSER, LONGO, LOSCALZO, "HARRISON MANUAL OF MEDICINE" 20th Edition, aboratory Values of Clinical Importance, p.2762
[5] Katzmann JA, Clark R, Sanders E, et al. Prospective study of serum protein capillary zone electrophoresis and immunotyping of monoclonal proteins by immunosubtraction. Am J Clin Pathol 1998; 110:503.
רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 24 חוות דעת )
"הרופאה היתה קשובה אלי לשם שינוי מרופאים אחרים נתנה לי מענה ותחושה ממוקדת בעזרה הרפואית"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו