בדיקת רקטום (Rectal examination)
בדיקת רקטום (Rectal examination)
בדיקת רקטום נדרשת כאשר מופיעים כאב מקומי, הפרשה ושינויים בהרגלי הטלת הצואה או דימום.
ד"ר מרק באר גבל
ד"ר מרק באר גבל
אופן ביצוע הבדיקה
החולה שוכב על צידו השמאלי בברכיים כפופות. הרופא בודק בזהירות את אזור פי הטבעת על מנת לשלול פגיעות בעור, קיום טחורים, פיסורה אנאלית בצידה הקדמי או האחורי של פי הטבעת, פתח פיסטולה חיצוני, צלקת או נפיחות.בדיקת אצבע: הרופא מבצע בדיקת אצבע של פי הטבעת בעזרת כפפה משומנת היטב. האצבע מוחדרת בעדינות אל תוך פי הטבעת, לא לפני שהודיע על כך לחולה. הבדיקה איננה מכאיבה ונמשכת רגעים ספורים בלבד. בדיקת אצבע מיועדת לבדיקת טונוס פי הטבעת, לבדיקה תת-עורית של אזור חיץ הנקבים (האזור הפריניאלי), לחיפוש אחר מסלול מוקשה של פיסטולה, או לאיתור אזור רגיש בשל מורסה בחיץ הנקבים. לאחר מכן נמוש החלק המרוחק של הרקטום על מנת לשלול גידול. הערמונית (הפרוסטטה), בחלקה הקדמי של הרקטום, נבדקת אף היא.
בדיקה אנוסקופית: השלמת הבדיקה נעשית באמצעות בדיקה אנוסקופית. האנוסקופ הוא צינור קשיח וקצר, משומן ומוחדר בזהירות לתוך פי הטבעת. זו הדרך הטובה ביותר לבדיקת טחורים פנימיים ולבדיקת תקינותה של רירית התעלה האנאלית. דרגת החומרה של הטחורים נמדדת על פי מידת הצניחה הנצפית דרך האנוסקופ כאשר החולה מתאמץ. לפעמים נצפית באנוסקופ התפשלות של רירית הרקטום. במקרה של פיסטולה, הפתח הפנימי נמצא בגובה התעלה האנאלית. במקום זה נמצאת דלקת הבלוטה האנאלית.
סיגמואידוסקופיה בודקים באמצעותה את חלל הרקטום ואת הפרשדון הכרכשתי כאשר מתרחש דימום רקטאלי או שינוי בהרגלי הטלת הצואה. הבדיקה מתבצעת באמצעות אנדוסקופ, מכשיר בדיקה גמיש המאפשר בדיקה של חלל המעי הגס המרוחק, יעיל להתקנת ביופסיות או לחיתוך ולצריבת פוליפים בעת הצורך. בדיקת סיגמואידוסקופיה נמשכת דקות ספורות. החולה מכין את עצמו על ידי ריקון המעי הגס כשעתיים לפני הבדיקה. ניתן להשלים את הבדיקה על ידי צילום לאחר חוקן בריום - בדיקה רנטגנית של המעי הגס.
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני בת 26. בעת מתן צואה יש לי כאבים בפי הטבעת, מעין הרגשה שזה כאילו נקרע, ויש לי דימום משם. הייתי אצל כירורג אשר עשה לי בדיקה לראות אם יש שבר, והכל היה תקין, לטענתו, אך זה עדיין חוזר מדי פעם ומפסיק. ממה זה יכול לנבוע?
- אני בן 67. עקב ריבוי שתן בלילה נתבקשתי לעבור בדיקת PSA, אולטרסאונד, ובדיקה רקטלית. בבדיקת PSA נמצא הערך 5.4 ובבדיקה חוזרת היתה התוצאה 4.7. בבדיקה הרקטלית ובבדיקת האולטרסאונד הכל היה בסדר. מה עלי לעשות? האם יש מקום לחשש כלשהו?
- אבי בן 60.לפני כחודשיים עבר בדיקת PSA, והתוצאה היתה 6.19. הוא נשלח לאורולוג, שבדק אותו ומסר שאינו מרגיש משהו חשוד ושיתכן שיש דלקת, ונתן לו אנטיביוטיקה. כשסיים את הטיפול נשלח אבי לבצע שוב את הבדיקה, והתוצאה הייתה זהה. יש לציין שכשעבר את הבדיקה לפני כש
- אני בת 20. אתמול, עם יציאת הצואה, יצאה גם כמות גדולה של דם טרי. לעיתים רחוקות אני מבחינה בדם בעת הניגוב. בגלל הכמות הגדולה פניתי למיון, שם אחרי בדיקת דם (ספירת דם והמוגלובין) ובדיקה גופנית נאמר לי שייתכן שמדובר בטחורים דרגה 2, ושעלי לחכות ולראות מה י
- מה הם טחורים?
- מי נפגע מטחורים?
- איך מטפלים בטחורים?
- איך מאבחנים טחורים?
- אני גבר בן 45 ללא כל עבר משפחתי של סרטן סרטן המעי הגס או פוליפים. האם אני צריך להתחיל להיבדק לגילוי ברטן המעי הגס?
- בחודש וחצי האחרון אני שם לב שביחד עם הצואה יוצא לי דם טרי. אני נמצא כבר חודשיים בארה"ב וזה התחיל לי בערך שבועיים אחרי שהגעתי. וגם בזמן האחרון אני אוכל הרבה חריף, ואני לא יודע אם שתי התופעות האלו קשורות או לא. אני בן 27.
מאמרים בנושא בדיקת רקטום

הסיכון לסרטן רקטלי קשור לצריכת אלכוהול
מאת: מערכת אינפומד
29/05/2003

הסיכון לסרטן רקטלי קשור לצריכת אלכוהול לכתבה המלאה

מיבלות באברי המין ועד סרטן: הכל על וירוס הפפילומה אצל גברים
מאת: מערכת אינפומד
20/12/2016

וירוס הפפילומה האנושי אמנם מזוהה בעיקר עם המין הנשי, אך הוא נפוץ מאוד גם בקרב גברים ועלול לגרום ליבלות באברי המין ו... לכתבה המלאה