אורליסטאט (קסניקל) (Orlistat, Xenical)
מידע נוסף
שמות מסחריים
חשוב לשים לב:
הקפדה על הנחיות הרופא לגבי מינון, אופן השימוש ומשך הטיפול באורליסטאט (קסניקל, Xenical) ושמירה על התוכנית התזונתית מגדילה את הסיכוי להצלחת הטיפול. ייתכן והרופא יפסיק את הטיפול באורליסטאט (קסניקל, Xenical) לאחר 12 שבועות אם לא הייתה ירידה של לפחות 5% במשקל הגוף.
יתכנו שינויים בלתי מזיקים בהרגלי היציאה, כגון יציאה שומנית, עקב סילוק של שומנים לא מעוכלים מהגוף. הסיכוי לתופעה זו עולה כאשר אורליסטאט (קסניקל, Xenical) נלקחת עם ארוחה עשירה בשומנים. לכן חשוב לחלק את צריכת השומנים באופן שווה בין שלוש הארוחות העיקריות.
במקרים של שלשולים חמורים, כדי לא לפגוע ביעילות גלולות למניעת הריון, מומלץ להשתמש באמצעי מניעה נוסף.
השימוש באורליסטאט (קסניקל, Xenical) עלול להיות קשור להופעת אבנים בכליות אצל חולים במחלת כליה כרונית.
אורליסטאט (קסניקל, Xenical) אינו מיועד לילדים מתחת לגיל 12 שנים.אין להשתמש באורליסטאט (קסניקל, Xenical) במקרים הבאים:
רגישות לחומר הפעיל אורליסטאט או למרכיבים אחרים של התרופה.
בעיות ספיגה ממערכת העיכול.
ליקוי בתפקוד הכבד (cholestasis).
הנקה.
מידע
אופן נטילת התרופה
כמוסות.תדירות וזמן נטילה
שלוש פעמים ביום. ניתן ליטול אורליסטאט (קסניקל, Xenical) מיד לפני הארוחה, במהלך הארוחה או עד שעה אחרי הארוחה.יש לבלוע את התרופה עם מים.
טווח המינון
360 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
24-48 שעות.משך ההשפעה
עד 8 שעות. הפרשה מלאה של אורליסטאט (קסניקל, Xenical) מהגוף נעשית לאחר 3-5 ימים.תזונה
יש לקחת כמוסה אחת של אורליסטאט (קסניקל, Xenical) לפני, במהלך או עד שעה לאחר כל ארוחה המכילה שומן. אם הארוחה ללא שומן, ניתן לוותר על נטילת התרופה. יש לשלב את הטיפול עם תזונה דלת קלוריות, כאשר עד 30% מהקלוריות בארוחה מגיעות משומן.מומלץ לשלב תוספת של מולטיויטמינים המכילים ויטמינים מסיסי שומן (A,D,E,K) ובטא-קרוטן, אותם יש לקחת פעם ביום, לפחות שעתיים לפני או אחרי נטילת אורליסטאט (קסניקל, Xenical).
מנה שנשכחה
יש לקחת אורליסטאט (קסניקל, Xenical) עד שעה לאחר ארוחה שומנית. אם קרב הזמן לנטילת המנה הבאה, דלג על המנה שנשכחה, וקח את המנה הבאה כרגיל. אין לקחת מנה כפולה של אורליסטאט (קסניקל, Xenical).הפסקת התרופה
אין להפסיק נטילת אורליסטאט (קסניקל, Xenical) בלי להיוועץ ברופא.מינון עודף
מנה עודפת מקרית של אורליסטאט (קסניקל, Xenical) אינה צריכה להדאיג, אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים או אם נלקחה מנה עודפת גדולה יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
השימוש באורליסטאט (קסניקל, Xenical) אינו מומלץ בתקופת ההריון.הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
לא מומלץ בילדים מתחת לגיל 12, אלא בהמלצה רפואית.קשישים
בטיחות התרופה בקבוצת גיל זו לא נבדקה.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- הפרעת אכילה (אנורקסיה או בולמיה)
- הפרעות עיכול
- אבני מרה
- סוכרת
- מחלות בלוטת התריס
תופעות לוואי
תופעות לוואי
מרבית תופעות הלוואי הקשורות לשימוש באורליסטאט (קסניקל, Xenical) נובעות מפעילותה על מערכת העיכול. תופעות אלו הן בדרך כלל מתונות, מתרחשות לרוב בתחילת הטיפול, ובאות לידי ביטוי במיוחד לאחר ארוחות עשירות בשומנים. תופעות אלו בדרך כלל חולפות אם ממשיכים ומתמידים בטיפול ונצמדים לדיאטה המומלצת.
תופעות לוואי שכיחות מאוד של אורליסטאט (קסניקל, Xenical): כאב ראש, כאב או אי נוחות בבטן, דחיפות או עלייה בצורך ליציאה, גזים עם הפרשות, הפרשה שומנית, יציאה שומנית או נוזלית, רמות סוכר נמוכות בדם (בעיקר אצל חלק מחולי סוכרת מסוג 2, זיהומים בדרכי נשימה עליונות.
תופעות לוואי שכיחות של אורליסטאט (קסניקל, Xenical) הן: כאב או אי נוחות בפי הטבעת, צואה רכה, קושי ביכולת להתאפק ליציאה, תחושת נפיחות באזור הבטן (בעיקר אצל חלק מחולי סוכרת מסוג 2), בעיות בשיניים או בחניכיים, וסת לא סדירה, עייפות, זיהומים בדרכי נשימה תחתונות, חרדה, זיהומים בדרכי השתן.
במקרים הבאים יש להפסיק את השימוש באורליסטאט (קסניקל, Xenical) ולפנות לרופא:
תגובות אלרגיות; דלקת סעיף (דיברטיקוליטיס); דימום מפי הטבעת; עלייה ברמות אנזימים מסויימים של הכבד בבדיקות דם; דלקת בכבד או צהבת.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
חשוב לשים לב: ירידה במשקל עלולה להשפיע על מינון של תרופות שנוטלים לטיפול במצבים אחרים (כגון כולסטרול גבוה או סוכרת). יש להיוועץ ברופא, ייתכן כי עקב הירידה במשקל, תדרש התאמת מינון לאותן תרופות.
שילוב אורליסטאט (קסניקל, Xenical) עם תרופות אחרות עלול לגרום לתגובות בין תרופתיות, סיכונים או להפחית מיעילות הטיפול:
ויטמינים מסיסי שומן - הפחתת ספיגה של ויטמינים מסיסי שומן (A,D,E,K) ובטא-קרוטן. יש ליטול תוספת של מולטיויטמינים המכילים ויטמינים אלו.וארפארין: מאחר ואורליסטאט משפיע על ספיגת ויטמין K, יש להקפיד לבדוק שינויים בערכי הקרישה.
פראבאסטאטין: אורליסטאט (קסניקל, Xenical) מסייע להפחתת רמות השומן כאשר ניתן יחד עם פראבאסטאטין.
ציקלוספורין: מתן משולב עם ציקלוספורין אינו מומלץ. ייתכן מעקב תכוף יותר מהרגיל אחר רמות הציקלוספורין בדם.
מלחי יוד או לבוטירוקסין: ייתכנו מקרים של תת-פעילות בלוטת התריס (hypothyroidism) או הפרת האיזון במצב קיים של תת-פעילות בלוטת התריס.
אמיודרון.
תרופות נוגדות פרכוסים: תיתכן ירידה בספיגתן והפרת האיזון בטיפול באפילפסיה. יש לפנות לרופא אם יש שינוי בתדירות או חומרת ההתקפים במהלך טיפול באורליסטאט (קסניקל, Xenical).
אקרבוז (תרופה נגד סוכרת): לא מומלץ יחד עם אורליסטאט (קסניקל, Xenical).
השפעת שימוש ממושך
לא ידועה השפעת התרופה מעבר לשנתיים.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- מדוע אנשים מבקשים לעבור טיפולי שאיבת שומן?
- אני בת 54. הפסקתי לעשן כבר לפני קרוב לשנה אבל אני לא מצליחה להפסיק לאכול. עליתי במשקל יותר מ-12 קילו. ניסיתי כל מיני דיאטות ואני לא מחזיקה מעמד. הגובה שלי הוא 160 ואני היום שוקלת 83 קילו. האם יש איזה כדור שאני יכולה לבלוע שיעצור את התיאבון? האם כדאי
- אני בת 28. התחלתי לקחת תרופה בשם רדוקטיל. היא נפלאה ועוזרת לי מאוד ואני מרגישה שאיכות החיים שלי השתפרה פלאים מאז שהתחלתי את השימוש בה. לאחר שכבר התחלתי את הטיפול בתרופה, אובחנתי כבולמית. האם אני צריכה להפסיק עם התרופה?
- אני בן 71. היות שכושר ספיגת המזון בגילאים מתקדמים יורד, האם צריך לאכול יותר חלבון כדי שהגוף יצליח לספוג את הכמות ההכרחית לקיומו התקין?
- טופלתי על ידי רופא המשפחה שלי ברדוקטיל 15 מ"ג במשך כשנה. ירדתי כ-45 ק"ג, כיום אני שוקלת 85 ק"ג, גובהי 1.70, ואני מטופלת באלטרוקסין ומאוזנת. עדיין ברצוני להמשיך לרדת עד למשקל תקין, כ-70 ק"ג. אני מתעמלת באופן אינטנסיבי מדי יום בחדר
- אחותי בת 38, מפחדת מאוד מטיפול בפיסורה, כל הסבר לא עזר. מה קורה אם מזניחים פיסורה שסובלים ממנה במשך חודשים רבים, המלווה בכאבים נוראיים, דימום וכל אי הנוחות הנלווית? סדק של פי הטבעת (פיסורה אנלית) כואב מאד ורגיש מאד, ולכן האבחנה הרפואית נעשית בהסתכלות בלבד ובלא בדיקה רקטלית פנימית. הרופא הפרוקטולוג המיומן יודע זאת, וניגש לבדיקה מתוך התחשבות בסבל המטופל. לעיתים הסבל כה רב, עד שאפילו בדיקת הסתכלות אינה אפשרית, ואז אפשר לבצע בדיקה של האיזור בהרדמה כללית, הנעשית בחדר ניתוח. לפי הממצאים ניתן לבצע ניתוח מכוון לבעיה שישחרר את החולה מכאבים לאחר מכן. אם לא נעשים כל בדיקה או טיפול, הסבל מתמשך, עלולה להופיע עצירות מחמירה עקב הפחד ללכת לשירותים מחשש לכאבים, והמצב רק מסתבך והולך. אני ממליץ לאחותך לפנות לרופא פרוקטולוג לשם קבלת טיפול ראוי. בברכה ד"ר נחום ורבין
- תוצאות בדיקת הכולסטרול שלי גבוהות במיוחד: cholesterol - 232 triglycerides - 108 hdl - 69 ldl calc - 141
- אני בת 35. בכל שנה אני עושה בדיקות דם ושתן. בבדיקות האחרונות היו כמה תוצאות חריגות. בבדיקת דם, רמת ה- Ferritin שלי היתה 16 ng/ml והטווח הנורמלי הוא בין 20 ל-167. אלה תוצאות בדיקת השתן: Leucocytes (U)
- אני בת 45. לפני כשנתיים אובחנתי באוסטאופרוזיס, ואני מטופלת בפוסלן ובסידן. האם זה מספיק? אילו בדיקות עלי לבצע כדי לבדוק שאין הידרדרות? כמו כן אני מרגישה עייפות מתמדת ורצון לישון, וזה לא מתאים לאופי שלי. לאחרונה התחלתי להשמין ללא פרופורציה למזון שאני אוכלת. עברתי בדיקה של בלוטת התריס, ורמת ה- TSH שנמצאה אצלי היא 1. האם היא נמוכה ועלי לקבל טיפול? אם כן, מה רצוי? נבדקה גם רמת הכולסטרול שלי ואלה התוצאות: LDL 174.2 ו- HDL 35. האם יש לזה קשר לעניין ההשמנה והעייפות? מה עלי ליטול או לעשות על מנת לשפר את ההרגשה והנתונים?
- אני בת 44. ברצוני לדעת היכן נספג ויטמין B6. לפני שנה עברתי ניתוח קיצור קיבה (שרוול). האם חלק מהוויטמינים נספגים בקיבה והניתוח שעברתי גורם לחוסר תזונתי?