בדיקת סוג דם (Blood type testing)
בדיקת סוג דם הינה בדיקת דם פשוטה, שמטרתה לזהות במדויק את סוג הדם על פי סוגי החלבונים (אנטיגנים) המופיעים על פני השטח של הכדוריות האדומות. בדיקת סוג הדם הכרחית לפני מתן מנות דם ואצל נשים בהריון לזיהוי סוג דם שונה משל העובר.
קראו עוד: המדריך המלא לפענוח בדיקות דם
על פני כדורית הדם האדומה ( RBC, red blood cell) מצויות קבוצות חלבונים, והחשובות מביניהן הן ה- ABO antigens וה-Rh antigen. בהתאם לכך, בדיקות סוג הדם הנפוצות ביותר הן לזיהוי ה- ABO וה-Rh על פני הכדוריות, ומחלקות את סוג הדם לשמונה קבוצות עיקריות: A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+, AB-.
אוכלוסיות בסיכון
על נבדקים אשר נגועים במחלות זיהומיות, המועברות דרך הדם, כגון צהבת (הפטיטיס), איידס HIV וכו' ליידע על כך את הצוות הרפואי לפני הבדיקה. מחלות זיהומיות אינן מהוות התוויית נגד ביצוע בדיקת סוג דם, אולם על הצוות הרפואי לנקוט באמצעי זהירות למניעת הדבקות. מחלות זיהומיות כן מהוות התווית נגד ללקיחת תרומת דם מהנבדק הנגוע.
מחלות קשורות
חוסר התאמת ABO ו- Rh incompatibility, דימום ממערכת עיכול תחתונה/עליונה, אנמיה, גידולים סרטניים, דימום חריף עקב טראומה.
מתי עושים בדיקת סוג הדם?
1. בכל מצב בו עלול להיות צורך במתן מנת דם, כגון בשל דימום חריף או ירידה משמעותית ברמות המוגלובין (מתחת ל-8 מ"ג/ ד"ל אצל אדם בריא). אצל חולים במספר מחלות כרוניות, כמו מחלת לב או כליות, נהוג לתת עירוי דם כשהמוגלובין יורד מתחת ל-10 מ"ג/ד"ל.
2. במצבי אובדן דם חריף, לדוגמא ניתוחים עם צפי לדימומים, טראומה, כיב מדמם במערכת העיכול, דמם מגידולים סרטניים וכד'.
3. לצורך זיהוי סוג הדם של האם בהריון. בדיקת סוג הדם מאפשרת להעריך האם קיים שוני בין סוגי הדם של האם ושל העובר. סוג דם שונה עלול לגרום לתגובה חיסונית חריפה (עד הפלה) בהריון הבא (נקרא גם Rh incompatibility).
4. בדיקת סוג דם נעשית גם לצורך זיהוי לפני לקיחת תרומת דם, השתלת איברים ועוד.
איך להתכונן לבדיקה?
אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת סוג הדם נעשית על ידי לקיחת דגימת דם מהאצבע, לאחר שמחטאים את האזור עם אלכוהול. הפעולה מעט לא נעימה וגורמת לכאב קל בשל הדקירה. בהמשך, יש ללחוץ מייד על אזור הדקירה ע"י מטלית, בכדי למנוע היווצרות שטף דם באזור. משך הבדיקה כ-5 דק'.
אחרי הבדיקה
ניתן להפסיק ללחוץ על אזור הבדיקה לאחר כ-2-3 דק' או כאשר פוסק הדימום.
פענוח תוצאות
תוצאות בדיקת סוג דם מגיעות לרוב תוך שעות-יממה:
בהתאם לבדיקת סוג החלבונים המצוי על הכדורית נחלקות קבוצות הדם לחלוקה עיקרית (4 קבוצות):
סוג דם A: הכדוריות מכילות אנטיגן A, ונוגדן Anti-B, שיודע להקשר לאנטיגן B ולהלחם נגדו (כלומר, ליצור תגובה חיסונית כנגד דם מסוג B או AB, ויכול לקבל מנת דם רק מסוג A או O).
סוג דם B: הכדוריות מכילות אנטיגן B, ונוגדן Anti-A, שיודע להקשר לאנטיגן A ולהלחם נגדו (כלומר, ליצור תגובה חיסונית כנגד דם מסוג A, או AB, ויכול לקבל מנת דם רק מסוג B או O).
סוג דם O: על הכדוריות אין אנטיגנים מקבוצה זו, ולפיכך מכילות נוגדנים Anti-A וגם Anti-B, שיודעים להלחם כנגד אנטיגנים A ו-B. (כלומר, ליצור תגובה חיסונית כנגד דם מסוג A, B או AB, המסבירה מדוע אדם עם סוג דם O יכול לקבל מנת דם רק מסוג דם O).
סוג דם AB: הכדוריות מכילות אנטיגנים A וגם B, כלומר אין לו נוגדנים כנגד קבוצה זו (לא יוצר תגובה חיסונית ויכול לקבל דם מאדם עם סוג דם A, B ו-O).
בנוסף, קבוצות הדם נחלקות לחלוקה משנית (2 קבוצות):
Rh+ (נקרא בקיצור +): על הכדורית מצוי אנטיגן מסוג Rh, לפיכך לא ייצור כנגדו תגובה חיסונית.
Rh- (נקרא בקיצור -): על הכדורית אין אנטיגן מסוג Rh, לפיכך לאחר מפגש ראשון עם אנטיגן זה ייצור כנגדו תגובה חיסונית (כלומר- אינו יכול לקבל דם מסוג Rh +).
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני בת 20 ומנסה להיכנס להריון. התברר בבדיקות שכמות הזרע אצל בעלי (או הזרימה) חלשה. לכן אנו שוקלים ביצוע השבחת זרע. האם השבחת זרע מבטיחה הריון מיידי וקליטה בטוחה של הזרע, או שיכול להיות שנצטרך לבצע את ההשבחה יותר מפעם אחת? הבדיקות האחרות של בעלי ושלי
- אני בת 25, בהריון ראשון בשבוע 31, ההריון מוגדר כהריון תקין. סוג הדם שלי הוא B עם HR שלילי. לבעלי יש HR חיובי. הייתי צריכה לקבל חיסון אנטי D בשבוע ה-28 אך לבסוף החלטתי שאני לא רוצה שהחיסון יעבור לעובר, מפני שלמרות שלא שמעו על מקרים חריגים, גם לא יודעי
- אני 5 חודשים לאחר לידה, סוג הדם שלי הוא O. בשבוע ה-28 להריון קיבלתי זריקת אנטי D, ולא נמצאו נוגדנים, אולם מייד עם הלידה נמצאו נוגדנים בדם ביחס 1:32, ולא נתנו לי זריקה נוספת. הרופא שלח אותי לפני שבוע לבדיקה נוספת וכעת מצאו 1:512! האם זה אומר שלא אוכ
- מה המשמעות של סוג דם AB מינוס אצל יילוד?
- כאשר הייתי בהריון נקבע שיש לי סוג דם RH מינוס, אשר מתגלה רק בבדיקת קומב או משהו דומה. כך שאני נחשבת כתורמת RH+, ובמקרה של קבלת דם - RH-. האם באמת יש מצב כזה?
- האם ייתכן כי סוג הדם של הבן / הבת יהיה שונה מאחד מסוגי הדם של ההורים ?
- האם סוג דם של ילד יכול להיות שונה מסוג הדם של שני הוריו? לילד יש B+ ולשני ההורים יש O+.
- יש לי סוג דם B, ורציתי לדעת למה אני צריכה לקבל זריקה לאחר לידה או הפלה, מה זאת הזריקה הזאת, ולמה רק בעלי סוג דם B מקבלים אותה.
- מהו הצפי לגבי הצלחת הניתוח להשתלת קרנית?
- ברצוני להיכנס להריון, והייתי רוצה לדעת אילו בדיקות עליי לעשות לפני ההריון, ומהי ההכנה הטובה ביותר לגוף שניתן לעשות ? אני כבר לוקחת חומצה פולית.
מאמרים בנושא בדיקת סוג דם
דיאטה - הכלי למאבק בעודף משקל לכתבה המלאה
בכל הנוגע להשתלות איברים, אנו חיים במציאות של מצוקת איברים הולכת וגדלה, ומנסים למצוא כל פתרון אפשרי בכדי להגדיל את ... לכתבה המלאה